Thursday, 12 October 2017

Live Up To Your Name_masdiana_ana

LIVE UP TO YOUR NAME DR HEO


Kritik Keseluruhan:SATU DRAMA PERUBATAN BERGENRE TIME TRAVELLER YANG BAGUS DI TAMBAH DENGAN ELEMENT LAWAK ,ROMANCE,DAN SEDIKIT UNSUR MELODRAMA MENJADIKAN PENONTON TAK SABAR MENGIKUTI SETIAP EPISODE.

Rating Keseluruhan Drama:  (8.5+10+8.7+5+5) =37.2

1.    Cerita  (8.5/10)      


   Bagi yang tak mengenai penulis skrip drama ini, ,Kim Eun-Hee beliau merupakan salah seorg penulis baru yg namanya agak asing dikalangan peminat kdrama.Jadi boleh dikatakan drama live up to your name merupakan debut drama pertama hasil karya daripada penulis ini.Untuk hasil karya pertama penulis ini aku agak berpuas hati dengan plot yg bagi aku agak teliti dari segi penyampaian daripada plot diantara zaman jeseon ke zaman moden.Dari segi jalan cerita agak klise kerana sebelum ini theme doctor traller time pernah diguna pakai dlm kdrama sebelum ini seperti drama doctor jin dan fate jadi originality cerita ini agak kurang.Tapi yang buatkan aku tertarik bila penulis ini memasukkan element akulputur dan persaingan /perbandingan antara perubatan moden dan akulputur yang bagi aku agak unik ditambah dgn unsur2 humor pada watak hero iaitu doctor heo im yang traveler time dari zaman jeseon ke zaman moden.Perbezaan prinsip kedoctoran diantara watak hero dan heroin,membuatkan lagi jalan cerita live up to your name semakin menarik,disamping disulami kisah percintaan antara dua zaman.Sedikit sinopsip drama ini mengisahkan doctor heo im seorg doctor akulpultur yang handal di zaman jeseon yang tiba2 terkandas di zaman moden.pertemuan doctor heo im dengan doctor yeo kyung seorg dortor pakar bedah menrupakan Antara intipati drama ini.Ending drama ini juga boleh diterima kerana penulis masih mengekalkan element komedi dan sengal pada watak doctor heo im.jadi drama ini masih mengekalkan genre rom rom drama




antara scane gabungan perubatan moden dan akupultur yang dipaparkan dlm drama ini.



1.    Keberkesanan  Lakonan (10/10)
Kekuantan utama drama ini terletak kepada dua watak utama drama ini iaitu watak doctor heo im dan doctor choi yeo kyung.Perbezaan perwatakkan dan prinsip serta perjalanan hidup kedua watak ini dibawa dengan berkesan oleh kedua2 pelakon.
KIM NAL GIL – DOCTOR HEO IM (PERCALONAN BEST ACTOR )   
   

    Watak Doctor heo im membuktikan versatility kim nal gil .Actor yang beusia 37 tahun ini Berjaya mencuit hati penonton dengan keletahnya yang sengal dan lucu apabila hidup di dunia moden.Actor ini membuktikan keberkesanan lakonan dgn drama2 bergenre serius sapa sangka Kim nal gil berjaya membuktikan  lakonannya membawakan watak bergenre rom-com Lakonan kim nal gil paling berkesan bagi aku bila watak heo im merayu kepada menteri yang jahat untuk menyelamatkan seorg hamba.Daripada watak yang sengal KIM nal gil berjaya mengubah emosinya kepada watak yg serius .Trasformasi daripada watak sengal kepada watak serius berjaya diterjermahkan dengan berkesan oleh kim nal gil.Penonton juga dapat merasakan pengolakkan jiwa yang dialami dr heo im yang daripada golongan yang berkasta rendah dan dinafikan kebolehannya.Bagi aku yang menariknya pada lakonan kim nal gil tanpa dialog pun dengan reaksi muka dan permainan mata emosinya sampai kepada penonton. 


KIM AH JOONG – DOCTOR CHO YEO KYUNG (PERCALONAN BEST ACTRES )
   Jika Kim nal gil berjaya mecuit hati penonton dengan keletahnya yg lucu.Kim ah joong pulak dengan karekternya yg tegas.karekter Doctor cho yeo kyung dibawa dengan menyakinkan oleh kim ah joong.Aku suka dengan body langunge kim ah joong  yang bagi aku agak seksi tapi berubah tegas apabila memegang pisau bedah atau scalpel.Karekter beliau sebagai seorg doctor pakar bedah menyakinkan penonton.Begitu juga permainan emosi berjaya diterjemahkan dengan berkesan oleh kim ah joong.Bagi aku lakonan kim ah joong yang paling berkesan adalah  scane oh ha ra meninggal di bilik bedah..kesungguhan,emosi lakonan kim ah joong sangat bagus..kita boleh rasa kesedihan watak yang dialami oleh doctor choi yeo kung.   
*Aku  rasa kedua2 watak hero-heroin saling menyokong antara satu sama lain..watak doctor heo im takkan mampu bergerak sendiri tanpa watak doctor  yeo kyung..begitu juga sebaliknya..


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (8.7/10)


    Untuk sebuah drama bergenre rom com pengarahan drama ini agak bagus.Penggunaan kamera juga agak teliti dan berjya menonjolkan emosi perlakon kepada penonton.Satu lagi yang aku suka pengarah ini sendiri memberi pelakon kebebasan untuk membuat byk ablib dan tidak berpandu kepada skrip semata-mata.Dari segi sinematografi agak bagus dari zaman moden ke zaman jeseon..Cuma agak kekurangan  suasana perang Antara korea-japan tidak begitu ditonjolkan Dari segi lakon layar aku suka bila pengarah mencantumkan situasi yg sama yg dialami oleh heoim dan yeo kyung .



4.Skor muzik (5/5) (PERCALONAN BEST OST DRAMA )
Ada banyak OSTlagu  yang sangat bagus untuk drama ini.Boleh dikatakan semua OST drama ini sangat kena dengan situasi sesuatu scane.Tapi yang menjadi favourite aku ost ke dua drama ini always..

5.   Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)
Great drama bagi anda yang meminati rom-com drama dan drama yang berunsurkan perubatan.dan diselitkan unsur moden dan segeuk.Bg penonton yang tidak mengemari drama segeuk drama ini juga sesuai untuk anda kerana drama ini bukan sepenuhnya segeuk anda mesti tertarik dengan perubahan imej doctor heo im daripada imej segeuk ke imej moden dan drama ini juga senang difahami oleh peminat yang tidak mengemari drama perubatan kerana pengunaaan ayat-ayat perubatan agak mudah difahami.Maksud nie kali ke 3 kot aku ulang tayang drama nie.. my favourite kdrama 2017.
recommended,


Rating Keseluruhan Drama:  (8.5+10+8.7+5+5) =37.2


Nomination:

kim nal gil (best actor )
Kim ahjoong (best actress)

Monday, 9 October 2017

Live Up To Your Name_shanew3stga1z

Rating Keseluruhan Drama:  Deserving of the Name / Live up to your name (9.25/10)

1. Cerita (9/10)

Permulaan cerita ni saya tak expect much . Bercadang tengok sebab KAJ (Saya tak pernah tengok drama dia, cuma film je). Begitu juga dengan KNG. Selalu nampak beliau kat tv tapi tak jatuh hati langsung. HEHE. Jadi, sebagai pengemar k-drama, saya cuba tonton dan bagi peluang ..  antara moment2 yang saya ingat :

- Moment funny, macam mana HI jadi agak kejakunan naik escalator, naik lift .. main pintu .. mabuk naik ambulans hahaha…
- Moment YK-OHara-HI …. Oh Hara org yang bertanggungjawab mengkenen2kan mereka. so cute
- Part pertama kali YK kat Joseon ..
- Moment YK ajar HI makan Ramyeon dan sama2 tengok tv dan dating scene dorg sangatlah sweet . HAHAH.
- Moment mereka kena berpisah .. melodrama sgt .. sangat menyakitkan.
- Sesi gambar family. Ni ending yang saya nak sebenarnya, .. How I wish dorg kawen


Ending yang sebenarnya, so far puas hati … comel sebab YK cam tarik tali, dia happy HI datang balik, Cuma dia risau kalau2 HI tinggalkan dia lagi . Perbualan mereka kelakar.




Saya dapat rasakan, ending asal mereka tak bersama.. mungkin terlalu banyak permintaan untuk HAPPY ENDING, writer panjangkan story dia … tq writernim for granting our wish !

2. Keberkesanan Lakonan (10/10)

-Kim Ah-Joong (Choi Yeon Kyung)
1) Lakonan sheols semakin improve. Dia sangat menyerlah dalam drama ni.  Tahniah kpd KAJ atas pencalonan Best Actress (Drama) di The Seoul Awards 2017.
2) Emosi lakonan beliau sampai, dia berjaya buat saya menangis. Lakonan KAJ paling best masa episod akhir, di mana dia merayu kat datuk dia untuk ikut HI ke Joseon.
3) Suara KAJ sedap didengar .. lembut je .. tak rasa annoying.
4) Appearance KAJ yang menarik dan fashionable sbg doctor sgt attractive dan cantik

- Kim Nam Gil (Heo Im)
1) Expression beliau yang intense dan boleh berubah 360 darjah. Dari sedih tetibe jadi kelakar. Daebak KNG.
2) Cuma saya tak berapa suka tengok dia sedih. Mata dia tu.. aish ! tlg jangan berlakon sedih2 lagi pls .. sayup sgt tengok. Mcm real kesedihan tu.
3) Penampilan pula, saya lebih suka tengok beliau ada misai. Too bad, misai tu palsu. HAHAH. Gaya pula, okay la .. Cuma tak berapa suka dia pakai baju sama cam atok YK.

*Chemistry HI & YK
- Chemistry dengan KNG, sangat dapat dan natural. Sweet dan sangat romantis.  Body language mereka buat saya terfikir yang mereka ni betul2 bercinta ke?
- This kind of romance rare la for me. So caring, so touchy, so manja, so clingy .. hmm ade ke drama lain yang mcm ni? Sila bgtau tajuk

Untuk kedua-dua watak ni, saya happy sebab both equal . Tak lebih tak kurang.  Saya juga nak calonkan both untuk Best Actor & Actress + Best Couple. DAEBAK #KIMKIMCOUPLE

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9/10)

Secara teknikal, saya rasa semua drama korea memang cantik sinematografinya … saya tak berapa pandai nak nilai, pada saya okay je ..  hehe .

4. Skor muzik (4/5)

- BG music semua best .. sesuai dengan cerita
- Suka instrument masa scene HI dan YK … kedengaran romantis
- OST daebak ! semua lagu best dan paling fav lagu Always dan Dream or Reality. Ulang2 dengar.

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)

Definitely not my one time watch. Ini pun rasanya dah berkali-kali ulang untuk kali keberapa.


PENCALONAN : BEST ACTOR =KIM NAM GIL , BEST ACTRESS = KIM AH JOONG

Wednesday, 4 October 2017

Live Up To Your Name_daus

LIVE UP TO YOUR NAME



Rating Keseluruhan Drama:  (6.5+7.0+7.7+4.5+3.0) =28.7/4=7.18)

Kritik Keseluruhan: " SATU naskah komedi berunsurkan elemen perubatan yang agak menggelikan hati penonton dengan gelagat ditunjukkan pelantun heronya, Kim Nam Gil sebagai Dr. Heo Beong Tak. Namun, plot yang kurang maju dan signikan di akhir cerita serta perubahan 'tempo' di pertengahan membuatkan perjalanannya sedikit hampa dan membosankan. SEKADAR untuk dihiburkan, tapi SUKAR untuk dikenangi."

1. Cerita  (6.5/10)

Bagi yang jarang menyaksikan drama berentak perubatan ini,  Live Up To Your Name tidak menyusahkan anda dengan terma-terma medikal yang rumit. Ia merupakan drama bertunjakkan kepada pertembungan antara dua doktor dari zaman yang berbeza melalui interaksi kimia antara mereka.  Heo Im seorang yang tamak haloba tapi juga seorang yang perfeksionis dan berbakat besar dalam ilmu perbuatan. Dia selalunya menjadi tempat rujukan rakyat berkasta rendah Joseon dan juga para bangsawan secara senyap-senyap untuk mendapatkan khidmat perubatan. Hal ini kerana, Heo Im dilahirkan daripada kasta yang rendah, maka dia sering diketepikan untuk pemilihan sebagai tabib istana.

Suatu hari, Heo Im dipanggil wakil istana untuk menemui “VVIP” di mana dia diminta oleh tabib diraja bagi mengubati penyakit stress. Namun, entah apa yang jadi, tangan Heo Im terketar-ketar dan tak mampu menghulurkan jarum akunpuntur ke arah raja Joseon tersebut. Baginda berang kerana menyangka Heo Im adalah tabib palsu lalu memerintah Heo Im ditangkap dan dipenjarakan. Sewaktu Heo Im dikejar oleh pengawal istana sehingga ke jambatan sungai, dia dipanah oleh seseorang. Heo Im bangkit dari pengsan dan terkejut mendapati suasana di sekeliling nya berbeza. Dia sekarang berada di zaman moden Joseon lebih 500 tahun akan datang.

Di sinilah bermulanya cerita menarik mengenai drama ini. Kim Nam Gil menggayakan Heo Im seolah-olah anda melihat seorang wanita menggedik  tetapi diluarannya jelas seorang laki yang macho. Dengan riak muka yang ibarat rusa masuk kampung, Heo Im pastinya membuatkan anda tidak kering gusi mentertawakan gelagatnya yang sengal lagi-lagi bagaimana dia mempamerkan aksi yang mencuitkan hati seperti  turun naik eskalator berulang kali, menghirup udara penyaman udara, dan sebagainya. Hakikatnya , dia tak percaya dia berada di dunia yang berbeza , maka gambaran wataknya ditunjukkan sedemikian.

Interaksinya dengan Choi Yeon Kyung, doktor dari zaman moden juga agak menarik untuk diketengahkan. Kedua-duanya mempunyai misi yang sama, menyelamatkan pesakit secepat mungkin. Choi Yeon Kyung trauma dengan akupuntur kerana dia pernah menyaksikan datuknya gagal menyelamatkan ibunya yang terlantar sakit dengan teknik tersebut sehingga membawa kepada kematiannya. Pertembungan mereka bakal menyaksikan bagaimana Heo Im menyakinkan Yeon Kyung dengan kemahirannya di saat-saat genting ketika pesakit perlu diselamatkan.

Drama ini bukan saja menarik melalui gelagat Heo Bong Tak, tapi juga kerana adegan lompat-melompat antara zaman Joseon dan juga zaman milenia yang sentiasa membuatkan penonton terpegun dan suspens tatkala Heo Beong Tak berhadapan dengan kematian. Ironinya, apabila Heo Bong Tak mati, barulah dia berpindah melalui dimensi masa samada ke Joseon, mahupun ke zaman milenia. Mereka boleh ikut Heo Bong Tak merentasi masa dengan syarat dia mesti memegang erat tangannya. Di samping idea cerita peralihan zaman ini, penonton juga dapat mempelajari teknik-teknik tertentu akupuntur selain kagum dengannya yang mungkin agak berkesan dalam menghilangkan penyakit stress, stroke dan sebagainya. Sudah pastinya, ianya digembar-gemburkan untuk tujuan dramatik sesuatu drama. Tapi, sekurang-kurangnya ianya suatu alternatif perubatan sedia ada jika mereka yang tak mampu mengeluarkan belanja duit untuk rawatan moden.

Berbalik pada jalan cerita secara keseluruhannya, elemen fantasi dan logik sesuatu cerita memang jarang diletakkan seiring bersama. Selalunya, ianya diterima umum asalkan menghiburkan mereka yang menontonnya. Drama ini menjadi lebih baik jika ditanamkan kekuatan elemen penceritaan lebih dramatik pada kedua-dua zaman ini yang membawa kesan kepada pentingnya ilmu akupuntur di masa depan, misalnya. Penjelasan adegan 'lompatan' dari zaman ke zaman tersebut juga kurang kena pada plot yang dibentangkan. Selain itu, drama akan jadi bosan sekiranya Dr. heo bong tak keluar daripada 'gelagat' sengalnya. Perubahan tempo ini perlu dititikberatkan terutamanya menjadikan ianya lebih dramatik walaupun kurangnya elemen komedi dalam sesuatu plot tersebut. Akhir sekali, Penulis juga tak menekankan aspek atau mesej boleh diperolehi yang mana ia tampak sekadar hanya untuk menghiburkan setakat ini.
                                    
2. Keberkesanan Lakonan (7.0/10)


Kim Nam Gil - Dr. Heo Bong Tak
Kim Nam Gil sekalu Heo Bong Tak yang sengal dan ‘gatal’ tapi juga berhati baik. Ianya sudah semestinya datang daripada lakonan Kim Nam Gil yang tak perlu menyerlahkan emosi berlebihan, hanya dengan gelagatnya saja terus menyebabkan kita ketawa hingga tidak kering gusi. Namun, kekurangannya jika perubahan tempo perwatakannya - yakni dari klimaks ke emosi paling bawah sekali. Kim Nam Gil seolah-olah kurang menterjemahkan 'mood' suramnya menjadi sesuatu yang menarik hati seterusnya membuatkan wataknya jadi hambar seketika.


Kim Ah Joong - Choi Yeon Kyung [Best Actress]
Aktress ini mampu menggayakan lakonan berunsurkan komedi romantik dengan cara tersendiri. Boleh dilihat bagaimana beliau tak terlalu keterlaluan dari segi penyampaian emosi dan lebih anggun, tapi elemen 'feminism' juga tak dapat diketepikan melalui gerak tubuhnya. Kim Ah Joong berjaya menjadikan Yeon Kyung seorang doktor yang disenangi bukan saja kerana karakter 'tegas'nya , tapi 'kecomelannya' apabila sudah jatuh cinta dan menyerahkan dirinya pada seseorang.  Satu yang kurang pasti daripada perspektif saya adalah saya nampak lakonannya sedikit 'fake', tetapi apapun keseluruhannya boleh diterima.

Tiada yang banyak boleh dikupas melalui watak-watak pembantu.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7.7/10)
Teknik pengarahan drama ini tidak banyak keistimewaannya melainkan ianya sesuai dengan cerita berentakkan komedi yang disadurkan dengan elemen fantasi serta bertemakan perubatan.

Antara yang menarik ialah  visual yang agak memuaskan tentang interaksi kimia antara Dr Heo Bong Tak dan Dr. Choi Yeon Kyung, menampakkan seolah-olah mereka betul-betul sedang bercinta.

Satu yang agak boleh dipuji adalah penggunaan skor muzik instrumental yang sangat sesuai bagi sesetengah adegan dipaparkan terutamanya penggunaan muzik retro bagi memperhebatkan adegan gelagat sengal melibatkan Dr. Heo Bong Tak.

[Best Original Soundtrack - Instrumental]

4. Skor muzik (4.5/5)


  • Jaejung Parc - Not Gonna Wait

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3/5)
Mungkin boleh ditonton jika ingin diamati gelagat heronya.

Rating Keseluruhan Drama: (6.5+7.0+7.7+4.5+3.0) =28.7/4=7.18)
Nomination: Kim Ah Joong

Thursday, 14 September 2017

Falsify / Fabrication _ daus

FALSIFY

Rating Keseluruhan Drama:  (9.2+9.4+8.0+2+2.5) =31.1/4=7.78)

Kritik Keseluruhan: "Kehipokritan media dalam memanipulasikan kenyataan dan memalsukan kebenaran menjadikan Falsify sebuah drama yang berat dengan mesej dan wajar ditonton. Seolah-olah anda kagum dengan kebenaran yang diselongkar wartawan dalam filem yang memenangi Oscar, Spotlight, Falsify sebaliknya membuatkan anda 'kagum' dengan kelicikan mereka yang menyalahguna media untuk kepentingan sendiri."

1. Cerita  (9.2/10)
Media dijadikan sebagai “bayangan” dalam merealisasikan kerja-kerja kotor oleh pihak yang berkepentingan. Ianya dijadikan satu cabang propaganda yang efisien sehingga mengubah persepsi orang ramai dalam sekelip mata. Isu yang diutarakan drama SBS Falsify lebih kepada “berita-berita semasa” yang diubahsuai dan disensasikan bagi memacu perhatian orang ramai supaya ianya harus ditegakkan. Contohnya, apabila berita tentang seseorang bunuh diri, media boleh memanipulasikan kenyataan berkenaan daripada sudut persepsi negatif tentang sebab kematiannya tanpa perlu risau tentang kredibiliti & laras bahasa digunakan. Kesannya, orang ramai yang membaca akan membenci kenyataan tersebut. Bak kata pepatah digunakan dalam drama ini,  “Wartawan ialah benak fikiran yang akan memimpin dan memacu peperangan”


Namun, dari pihak yang lain pula, masih ingin menegakkan ketidakadilan untuk memperbetulkan peranan media yang sepatutnya menyampaikan kebenaran dengan bersandarkan pada prinsip sendiri.

Permainan menjatuhkan antara satu sama lain semenangnya menjadikan drama itu lebih menarik. Syarikat akhbar Daehan berterusan memalsukan kenyataan dibuat oleh syarikat akhbar Aeguk. Kedua-duanya bertujuan untuk mendapatkan sokongan orang ramai tentang isu mereka mahu tegakkan. Kehadiran “Splash Team” bernaung di bawah Daehan telah mengimbangi, dan seterusnya menyelongkar apa yang CEO Daehan ingin sembunyikan di hadapan orang ramai.

Antara strategi menarik dimainkan pihak lawan adalah di dalam Episod 11 dan 12 (21 -24  di cenel SBS Korea) di mana pihak lawan telah mengaburi mereka dengan maklumat disampaikan kepada mereka ‘secara tak langsung’, dalam pada masa yang sama, menjayakan misi yang tak dapat diduga pihak seterusnya itu.

Pengakhiran juga tidak menampakkan sangat cerita tergantung tapi sedikit kekeliruan timbul tentang sesuatu plot bagaimana ia bersambungan antara satu sama lain. Ada kelopongan antara plot tersebut menyebabkan tertinggal sesuatu adegan yang patut dimuatkan dalam cerita. Contohnya peralihan adegan terakhir episod 31 di mana strategi daripada kumpulan Splash dengan memuatnaikkan iklan ke dalam surat akhbar Daehan kepada adegan awal episod 32 iaitu perjumpaan Lee Suk Min dan Han Mu Yong dengan 'whistblower' tersebut tidak dilakukan dengan berkesan. Ada ruang kosong perlu diperjelaskan.


2. Keberkesanan Lakonan (9.4/10)


Nam Goong Min - Han Mu Yong
Ada sedikit kekecewaan dengan persona lakonan yang dibentuk Nam Goong Min selaku Han Mu Yong.Misi utama Han Mu Yong adalah untuk membalas dendam terhadap kematian abangnya yang disifatkan sangat meragukan. Han Mu Yong tinggalkan sukan taekwondo lalu memutuskan menjadi wartawan Aeguk.  Dengan menggunakan cara yang bukan ortodoks, akhbar Aeguk akan membongkar apa saja pihak media lain cuba sembunyikan. Kesungguhan Han Mu Yong untuk menegakkan kebenaran mula berbangkit apabila menyedari artikel-artikel yang dinukilkan abangnya sebelum ini telah memalsukan pelbagai fakta senario politik. Tapi, gaya bentuk badan dan postur bentuk badan agak mengganggu ketrampilan dibina ke atas Han Mu Yong selain Han Mu Yong 'nampak' lemah dari semua perlakuan yang memungkinkan dia melaksanakan misi tersebut.


Uhm Ji Won - Kwon So Ra
Kwon So ra lebih pada pendakwaraya yang bertugas untuk memastikan misi Han Mu Yong tercapai. Tiada apa boleh dikritik menerusi watak lakonan aktress ini.


Moon Seun Gyun - CEO Daehan - Gu Tae Won [Best Supporting Actor]
Moon Seun Gyun semenangnya meninggalkan impressi yang amat mengagumkan selaku CEO akhbar Daehan yang licik,  berkarisma dan penuh dengan tipu helah. Ini merupakan ‘comeback’ beliau dalam drama arena drama sejak 8 tahun yang lalu. Strateginya dalam menggunakan Daehan untuk memanipulasikan “fakta” dan menggelapkan kenyataan akhbar yang lain telah menyebabkan plan Han Mu Yong  dan kumpulan “Splash” selalunya gagal. Beliau juga akan mengarahkan penerbitan kenyataan akhbar terlebih dahulu sebelum sesuatu misi dilaksanakan.


Yoo Jun Sang - Ketua editor Splash Team - Lee Suk Min [Best Supporting Actor]
Kehebatan watak Lee Suk min tak dibangkitkan pada mulanya, tapi ia mula menyerlah apabila strateginya dalam menjatuhkan CEO Daehan berbuah hasil.  Yoo Jun Sang menampakkan Lee Suk Min seolah-olah "cool" dalam menghadapi tentangan dan tekanan dari pelbagai penjuru dalam keadaan dirinya strategis dan tenang di hadapan musuh. Antara lakonan yang layak untuk mendapat pencalonan.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8.0/10)
[Best Cinematography]
Sedikit pujian diberikan pada pengarah memainkan konsep "abstrak" dalam membentangkan plot adegan yang seterusnya. Banyak cuba disembunyikan menjadikan drama ni masih kekal misteri walaupun sudah sampai ke penghujung. Adegan "flashback" sengaja dihitamkan memberikan signifikan tentang plot yang ingin diajukan. Dialog yang digunakan mengenai peranan media, juga sesuatu yang memorable dan pandai dieksplorasi pengarah ini.

Di akhir cerita, CEO Daehan keluar daripada pejabatnya apabila dia dimalukan juniornya. Kamera ditunjukkan pada motto syarikat yang tertera, "Sentiasa tahu yang salah daripada yang betul" menunjukkan betapa hipokrit nya media dilaung-laungkan selama ini.

Pujian lain harus diberikan pada sinematografi yang mantap terutamanya setiap keadaan pejabat ditunjukkan dalam drama ini. Beza sinematografi yang sangat jelas tentang pejabat CEO Daehan yang tampak kemas tapi kelam, keadaan pejabat Splash Team yang kosong tapi tampak ceria dan bermotivasi mencari kebenaran serta keadaan pejabat Aeguk yang kurang ceria dan berserabut dengan tunggakan kerja.

Apapun, kelemahan teknikal adalah dari segi "suntingan" , yang bagi saya , telah menyebabkan kekeliruan dalam banyak aspek. Pengarah harus berwaspada untuk menjadikan suntingan mereka lebih elok dan bertepatan dengan plot yang ingin dibentangkan.


4. Skor muzik (2/5)
Tiada yang boleh dingati tentang skor muzik dimainkan.

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (2.5/5)
Drama ini sekadar sesuai untuk pembelajaran tapi untuk keseronokan mungkin tidak.

Rating Keseluruhan Drama:  (9.2+9.4+8.0+2+2.5) =31.1/4=7.78)
Nomination: Moon Seun Gyun, Yoo Jun Sang

Sunday, 6 August 2017

Queen for Seven Days_ikmal mahrip

QUEEN FOR SEVEN DAYS

oleh ikmal mahrip

http://korea.iyaa.com/article/2017/05/__icsFiles/artimage/2017/05/27/c_nkia1705/02-01.jpg
Rating Keseluruhan Drama: (8+8+8+4+3) =31/4=7.75)

1. Cerita  (8/10)

Pada awalnya expectation saya pada drama ni tidaklah begitu tinggi kerana drama ini bukanlah drama yang saya tunggu-tunggukan untuk tahun ini. Saya memang penggemar historical drama jadi saya pun letak drama ni dalam list tontonan. Seperti biasa kebanyakkan historical drama memang tidak akan lari daripada diselitkan kisah-kisah mengenai perebutan kuasa walaupun kadang-kadang ianya bukanlah tema utama bagi sesebuah drama itu tetapi tetap dititik beratkan. 
Namun begitu ianya tidaklah bermaksud setiap historical drama itu jalan ceritanya sama. Yang pasti akan ada sebuah kelainan yang tak terjangka. Berlainan pula dengan drama ini, mendengar tajuknya saja sudah buatkan saya tertanya - Queen For Seven Days. Kenapa hanya tujuh hari? Pada awal minit-minit pertama lagi untuk episod pertama itu saya seperti sudah diajukan dengan satu persoalan terbesar. Kenapa si heroin Park Min Young yang memegang watak sebagai Shin Chae Kyung tiba-tiba dihukum gantung dan kenapa tiba-tiba dia hendak membunuh suaminya sendiri iaitu Yeon Woo Jin sebagai Lee Yeok. Jadi penulis seperti ingin membawa kita supaya terus mengikuti setiap episod agar pertanyaan pada awal-awal minit pertama itu dapat terjawab. Satu cara yang bagi saya amat baik. Jalan cerita untuk drama ini sangat menarik. Dikatakan drama ini diambil daripada kisah benar. Saya ceritakan sedikit sinopsis daripada drama ini. Seorang raja Lee Young lakonan Lee Dong Gun yang boleh dikatakan begitu kejam dan terlihat seperti seorang yang psiko. Lee Young jadi begitu adalah kerana dia takut takhta yang dia ada sekarang diambil oleh adiknya Lee Yeok. Jadi bermacam-macam cara yang dia lakukan agar takhta itu terus menjadi miliknya sehingga sampai sanggup membunuh adiknya sendiri iaitu putera Lee Yeok. Turut menceritakan kisah percintaan antara Chae Kyung dengan Lee Yeok yang pada awalnya disatukan atas kehendak keluarga. Namun berpisah untuk sementara waktu kerana Lee Yeok dikatakan mati dibunuh. Hampir beberapa tahun Lee Yeok kembali untuk membalas dendam terhadap abangnya dan kisah cintanya dengan Chae Kyung pula menjadi semakin rumit. Mungkin disebabkan sudah banyak menonton historical drama jadi ada beberapa part jalan ceritanya seperti dapat saya jangka tetapi tidaklah terlalu banyak. Penghujung kisah masih lagi diselitkan sesuatu yang tak terjangka yang awalnya kelihatan baik namun ada motif sebaliknya. 
Begitu banyak unsur suspen yang diterapkan dalam drama ini begitu juga dengan klimak yang kadang-kadang meruntunkan jiwa. Seperti yang saya katakan tadi walaupun ada persamaan dalam drama historical yang berkaitan dengan perebutan kuasa namun ia tetap memberikan kita sesuatu kelainan dalam penceritaannya. Penulis berjaya mengembangkan cerita agar lebih mantap dan tidak slow selepas kemuncak seperti beberapa drama yang pernah saya lihat sehingga kadang-kadang saya akan skip. Plot ditukar begitu kemas dan menarik. Semakin lama semakin mendebarkan. Mujur episod akhir tidak terlalu rushing kerana apa kisah yang penting dan jawapan pada pertanyaan pada awal episod sudah dijawab sebelum episod terakhir. Tetapi cuma part selepas Chae Kyung menjadi permaisuri agak sedikit pantas seperti tidak menekankan berapa hari dia bergelar permaisuri. Setiap episod memberikan kepuasan tersendiri. Paling puas pada episod terakhir sehingga berjaya mengalirkan air mata saya. 
http://d263ao8qih4miy.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/08/7dayqueen20-01134.jpg 
Tetapi seperti biasa Korea tidak akan memerikan kita kepuasan yang sepenuhnya dalam episod terakhir. Pasti masih ada benda yang akan kita tertanya-tanya dan kenapa begitu walaupun ianya sudah Happy Ending. Contoh seperti mana watak itu menghilang, apa terjadi pada watak itu dan sebagainya yang membuatkan kita rasa sedikit kurang puas. Untuk mengetahui kenapa permaisuri itu dihukum bunuh? Mengapa jadi permaisuri hanya tujuh hari? Bagaimana ketegangan Lee Yeok dan abangnya? Adakah mereka berbaik atau berlaku pertumpahan darah? Korang kena hayati sendiri. 
Drama ini sangat menarik untuk ditonton dan memang selera saya. Kisah percintaan, persahabatan, perebutan kuasa, pengkianatan, dendam. Siapa suka drama berat tu bolehlah layan. Tapi dari apa yang saya lihat drama ini kurang mendapat sambutan kerana agak banyak episodnya tidak menduduk carta top 20 untuk hari penyiaran. Mungkinkah disebabkan pelakonnya? Bagi saya pelakon-pelakonnya sudah membawa watak dengan baik. Atau ada drama lain yang lagi menarik? Mungkin selera orang lebih ke arah drama lain. Bagi saya drama ini sudah cukup deabak! Untuk sesebuah drama itu kita bukan hanya melihat pada kacak dan cantiknya perlakon tu tapi yang boleh menjayakan lakonan mereka sehingga kita rasa ada Wau Faktor dalam drama tersebut.

                                  
2. Keberkesanan Lakonan (8/10)

http://kenh14cdn.com/2017/dbiwhdpuiaa5zyu-1496405659535.jpg
PARK MIN YOUNG – SHIN CHAE KYUNG (BEST ACTRESS) 

Shin Chae Kyung seorang gadis yang ceria sedari kecil. Namun atas sesuatu rahsia yang cuba disembunyikan dari dunia dia diasingkan dari keluarga demi keselamatannya. Namun dia kembali kepada keluarganya tanpa dia sedar dia sedang membawa satu rahsia yang tersembunyi dalam dirinya. Lakonannya sangat menyerlah kerana terlalu banyak bermain dengan emosi dan air mata di setiap episod. Daripada seorang yang ceria bertukar kepada seorang yang berhati rapuh atas sebab-sebab yang tidak dia jangkakan akan berlaku pada dirinya. Cuba untuk menjadi seorang yang kuat walaupun dia diugut dengan bermacam ugutan. Rasa marah yang dilakonkan menjadi namun kalau berkaitan dengan suaminya dia jadi lemah dan cepat untuk memaafkan. Juga selalu meletakkan kesalahan suaminya ke atas diri sendiri. 


https://1.viki.io/videos/1118711v/KBS2_7%EC%9D%BC%EC%9D%98%EC%99%95%EB%B9%84_20170629_35M_1498746578727_220.mpg_20170630_173427.533.jpg?x=b
YEON WOO JIN – LEE YEOK (BEST ACTOR) 

 Seorang putera yang ingin disayangi abangnya namun gagal. Abangnya sentiasa bersikap dingin terhadapnya sehinggalah suatu saat rasa sayang pada abangnya hilang kerana disebabkan satu tragedi perit. Terlalu banyak berahsia sehingga Chae Kyung menahan rasa hati sampai saya yang melihat pun sakit hati. Kenapa susah sangat untuk dia berterus terang. Emosi yang ditampilkan sangat memberi impak pada lakonannya. Lakonannya kali ini lagi memperuntukkan dia menjadi seorang yang kuat dalam menangani cabaran dan agak berlainan dari watak drama yang sebelumnya. Menyimpan dendam dan motif sendiri. 

https://0.viki.io/videos/1118702v/1118702v_1706010821_17.jpg?x=b
LEE DONG GUN – LEE YOONG (BEST SUPPORTING ACTOR) 

Raja yang begitu zalim sehingga membunuh orang sesuka hati walaupun orang itu hanya melakukan kesalahan kecil. Dia memang tidak boleh melihat kelibat Lee Yeok baginya Lee Yeok adalah pemusnah kestabilannya sebagai raja. Berjaya membawa watak yang panas baran dan watak yang seakan orang yang psiko padahal tidak. Sikap dia itu membuatkan penonton rasa menyampah dan geram. Dengan muka annoying dia tu rasa macam nak belasah aje. Bila dengan Chae Kyung dia jadi sedikit tenang kerana sebenarnya dia ada hati dengan adik iparnya itu. Dan masih tak boleh terima hakikat yang adiknya menjadi raja selepas dia dikalahkan. 

YUM HYE RAN – CHAE KYUNG’S NANNY (BEST SUPPORTING ACTRESS) 
Dalam banyak-banyak supporting actress saya lagi tertarik dengan Nanny ni. Walaupun dia bukanlah membawa watak yang besar namun wataknya sangat menarik. Seorang yang kelakar, dan bermulut celupar dan ceria. Mudah risau akan Chae Kyung bila perempuan itu menghilang kerana dari kecil dia yang membesarkan Chae Kyung. Tidak disangkal lagi pelakon otai ni turut dapat menjayakan watak yang beremosi. Disebabkan tangisannya saya telah menjatuhkan air mata.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)
Pengarah berjaya mewujudkan unsur-unsur suspen dan mendebarkan malah unsur ngeri dan geram pada shot yang ditayangkan. Proses editing yang agak kemas cuma mungkin ada beberapa part yang mereka terlepas pandang seperti pada pakaian yang dipakai kadang-kadang menjadikan ia tidak real..

Bagi saya sinematografi yang baik dan tidak keterlaluan sehingga hilang real pada satu-satu gambar itu seperti berada di tempat gelap, suasana suspen dan dari sudut romance yang kelihatan cantik.

4. Skor muzik (4/5)
Skor muzik yang banyak membantu drama ini dan bersesuaian dengan jalan cerita. Begitu juga dengan siulan yang turut menjadi latar bunyi. Ost yang begitu kena dengan jiwa saya dan scene sedihnya. 
1. Junggigo - Miss You In My Heart 
 2. Dear Cloud – Love again

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3/5)
 

Rating Keseluruhan Drama: (8+8+8+4+3) =31/4=7.75)
Nomination: Park Min Young, Yeo Woo Jin, Lee Dong Gun, Yum Hye Ran


Secret Forest_daus

SECRET FOREST

oleh daus

Rating Keseluruhan Drama:  (9.5+8.4+8.7+3+4) =33.6/4=8.4)

Kritik Keseluruhan: " Sarat dengan cetusan misteri yang merungkai seribu persoalan mengenai kes pembunuhan seorang ahli koprat, Secret Forest membawa penonton menyelesaikannya dari perspektif seorang pendakwaraya. Setiap watak digambarkan sangat mencurigakan, bahkan tiada yang terlepas. Dibantu dengan teknik pengarahan yang mahir dalam suspens, ia satu perjalanan yang mengagumkan."  

1. Cerita  (9.5/10)

Bagi yang tak mengenai penulis skrip drama ini, Lee So Youn, beliau debut sebagai pengarah dan penulis untuk filem Bluebeard. Sebuah naskah berteraskan pada "suspens", Secret forest membuatkan penonton begitu teruja untuk menilai setiap ceruk persoalan cuba dibangkitkan, yang mana ianya mungkin terlepas jika tak diamati dengan betul-betul.

Satu lakon layar yang agak mengagumkan dalam merungkai persoalan berdasarkan dari perspektif seseorang. Dan pada masa yang masa, penulis juga membuatkan kita terpedaya mungkinkah hero juga adalah suspek utama kejadian kerana penyakit dialaminya.

Pencerahan diberikan pada pengakhiran cerita juga masih boleh diterima akal dan fikiran tentang motif kenapa dia suspek utama, dan peranannya sebagai 'whistblower' yang terpaksa mengabaikan prinsip hidup selama ini. Penulis juga banyak memberikan 'hint' kenapa dia menjadi suspek utama hasil interaksinya dengan hero, dan bagaimana dia 'mengawal' penyiasatan tersebut sejak dari awal tanpa disedari orang ramai.

                                  
2. Keberkesanan Lakonan (8.4/10)
Lakonan masing-masing agak hebat untuk diperkatakan.


Jo Seung Woo - Hwang Shi Mok
Hwang Shi Mok seorang yang berkaliber dan paling dipercayai untuk menerajui penyiasatan terhadap kes pembunuhan tersebut. Hasil penyiasatan membawanya lebih dalam tentang korupsi dan penyelewengan berlaku di kalangan pendakwaraya, ahli politik dan ahli koprat. Hwang Shi Mok jarang melontarkan emosi disebabkan penyakit dialaminya, dan perlakuannya juga agak 'subtle', malas teratur dan 'calculative'.  Pada pendangan saya, ada kekurangan pada lakonan Jo Seung Woo untuk kali ini tapi tak diketahui di bahagian mana. Kekurangan ini membuatkan saya tak terlintas dalam fikiran untuk mencalonkan beliau.


Yoo Jae Myung - Lee Chang Joon [Best Supporting Actor]
Siapa sangka, pak cik yang terkenal dengan lakonan berentak komedi sebelum ini mampu menyampaikan persembahan lakonan yang agak cemerlang.


Bae Doo Na - Leftenan Han
Lakonan Bae Doo Na agak berkarisma selaku polis yang menyiasat kes ini tanpa terikat dengan protokol undang-undang dan arahan daripada seniornya. Cuma, perwatakannya tidak diperkembangkan dengan lebih menarik lagi , seolah-olah Secret Forest boleh bergerak sendiri tanpa kelibatnya di dalam ini.


Lee Kyu Hyung - Yoon Se Won Syabas buat penulis kerana menjadikan watak Yoon Se Won tampak kabur pada awal kemunculannya, sedikit demi sedikit membuatkan kita mula menyedari kewujudannya. Satu lakonan yang agak baik.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8.7/10)
  Jika anda biasakan diri dengan teknik pengarahan subtle tapi suspens, pengarah telah berjaya berbuat demikian. Penggunaan kamera yang jelas pada wajah setiap pelakon membuatkan kita kadang-kadang terpedaya dengan tingkah laku mereka. Satu kekurangannya pada sentuhan yang terlalu cepat dan tergesa-gesa, mungkin sedikit mencacatkan gerakan plot.

Sinematografi sangat hebat tentang bagaimana drama dapat dibentuk dari sudut yang 'hipokrit', 'gelap' dan 'suspens'. Pencerahan lampu yang malap dan tak keterlaluan juga agak membantu menghidupkan suasana drama yang suspens.

[Best Cinematography]

4. Skor muzik (3/5)
Instrumentalnya agak jelas tapi macam kurang sempurna.

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
Great drama bagi yang meminati genre thriller, recommended!

Rating Keseluruhan Drama: (9.5+8.4+8.7+3+4) =33.6/4=8.4)
Nomination: Yoo Jae Myung


Saturday, 22 July 2017

Chicago Typewriter_xyla



CHICAGO TYPEWRITER

oleh xyla


Rating Keseluruhan Drama: (9+10+9+5+5) =38/4=9.5)

Kritik Keseluruhan: "Chicago Typewriter bukanlah drama biasa tetapi ia berada dalam tahapnya yang tersendiri. Usai menonton kesemua episod Chicago Typewriter membuatkan drama-drama lain pada tahun 2017 setakat ini kelihatan agak 'lame'. Chicago Typewriter seumpama hidangan makanan yang kelihatan biasa pada luarannya, tetapi setelah menikmatinya ia memberikan suatu rasa yang luar biasa".


1. Cerita  (9/10)

Secara keseluruhannya, Chicago Typewriter adalah drama yang paling underrated dan terbaik setakat ini bagi saya untuk tahun 2017. Ia sebuah drama yang menggabungkan unsur-unsur romantik, komedi, cinta, persahabatan, misteri, supernatural, fantasi dan sejarah dengan cantik. Plot cerita yang menarik, mutu lakonan yang berada pada kelas tersendiri ditambah dengan sinematografi yang cantik dan OST yang sedap didengar melengkapkan lagi keindahan naskhah ini.  

Plot berkisar mengenai hubungan antara 3 watak utama iaitu Han Se Joo. seorang penulis novel yang digambarkan setaraf Stephen King yang mengalami masalah kekeringan idea ('writer block'), Jeon Seol peminat nombor satu Han Se Joo yang juga seorang doktor haiwan yang handal di dalam sukan menembak tetapi mengalami trauma setiap kali memegang senapang, serta Yoo Jin Oh, hantu yang terperangkap di dalam mesin taip yang dihantar oleh seorang pemilik cyber cafe dari Chicago. 

Menariknya ketiga-tiga watak ini adalah jelmaan 3 orang sahabat karib yang merupakan aktivis sebuah pertubuhan pembebasan daripada penaklukan Jepun pada tahun 1930an iaitu Joseon Youth Alliance pada hayat lampau mereka. Dua plot cerita bergerak serentak iaitu plot pada masa kini yang lebih ringan dan santai serta plot cerita pada era 1930an yang lebih berat. Melalui plot masa kini, penulis mengambil kesempatan ini untuk menyentuh isu-isu dalam bidang penulisan seperti plagiarisme dan penggunaan penulis bayangan ('ghostwriter') yang menyalahi etika penulisan. 


Turut disentuh ialah kesan bahan penulisan kepada masyarakat seperti yang ditonjolkan dalam isu 'stalker' dalam episod 2 dan dilema penulis sama ada menulis mengikut kehendak alur semasa atau mempunyai kebebasan untuk menulis mengikut apa yang mereka kehendaki. Manakala plot untuk era 1930an dilihat lebih menarik kerana memaparkan perjuangan para aktivis yang sanggup mengenepikan kepentingan peribadi demi memerdekakan tanah air mereka untuk generasi akan datang. 

 

Di sinilah kita dapat menikmati inti cerita kepada drama ini. Menyaksikan plot cerita era 1930an yang lebih dramatik umpama menonton sebuah filem 'blockbuster' yang berunsur sejarah. Kedua-dua plot cerita ini mampu digabungkan dan disimpulkan oleh penulis dengan baik berupa pengakhiran yang mantap . 

 Banyak dialog yang memberikan mesej yang bermakna antaranya dialog di antara Han Se Joo dan Yoo Jin Oh semasa 'trio date' mereka bahawa kemakmuran yang dikecapi sekarang adalah hasil daripada perjuangan generasi yang terdahulu dalam menuntut kemerdekaan serta monolog daripada Yoo Jin Oh untuk menghargai masa yang ada sekarang untuk orang-orang tersayang semasa ketiga-tiga mereka menghabiskan masa bersama di rumah Han Se Joo. Banyak momen-momen menarik dan sukar dilupakan terutamanya pada 2 episod terakhir. Babak-babak tahun 1930an yang lebih berat mampu diseimbangkan dengan baik oleh babak-babak komedi yang berlaku pada masa kini. Kesimpulannya Chicago Typewriter bukanlah drama biasa tetapi ia berada dalam tahapnya yang tersendiri. Usai menonton kesemua episod Chicago Typewriter membuatkan drama-drama lain pada tahun 2017 setakat ini kelihatan agak 'lame'. Chicago Typewriter seumpama hidangan makanan yang kelihatan biasa pada luarannya, tetapi setelah menikmatinya ia memberikan suatu rasa yang luar biasa.

                                     
2. Keberkesanan Lakonan (10/10) 

Ketiga-tiga lead (Yoo Ah In,Im Soo Jung dan Go Kyung Pyo) mempamerkan lakonan yang cemerlang terutamanya Yoo Ah In yang membuatkan kita sayang terhadap keenam-enam watak yang mereka lakonkan (setiap seorang dari mereka melakonkan 2 watak). Chemistry trio ini sangat menjadi di dalam kedua-dua era yang mereka lakonkan. Kredit juga diberikan kepada pelakon-pelakon pembantu yang menjayakan watak masing-masing dengan baik. Sesetengah babak memerlukan 'subtle acting' contohnya babak selepas luahan perasaan Ryu Soo Hyeon terhadap Seo Hwi Young sebelum misi terakhir mereka mengenai harapannya jika mereka dilahirkan semula selepas merdeka. Babak diakhiri dengan tangan mereka yang sedikit bersentuhan sewaktu Hwi Young melangkah meninggalkan Soo Hyeon yang secara simboliknya menggambarkan yang dia terpaksa mengorbankan perasaannya terhadap Soo Hyeon pada hayat itu demi melaksanakan misi yang lebih besar. Tiada kata-kata yang mampu diluahkan tetapi melalui air muka mereka sahaja kita dapat merasakan yang mereka berperang dengan perasaan masing-masing. Dengan air mata yang bertakung di kelopak mata Soo Hyeon dan intonasi suara yang tersekat oleh Hwi Young sewaktu mengarahkan Soo Hyeon supaya kembali dengan selamat seolah-olah ada perasaan yang terbuku di hati.Babak ini mampu dilakonkan dengan cemerlang oleh kedua-dua lead, Yoo Ah In dan Im Soo Jung. 


1) Yoo Ah In - Han Se Joo / Seo Hwi Young [Best Actor] 
Secara jujurnya ini kali pertama saya melihat lakonan Yoo Ah In. Sebelum ini saya hanya mendengar bahawa beliau seorang pelakon yang hebat. Setelah menonton drama ini, benarlah seperti apa yang diperkatakan. Yoo Ah In cemerlang membawakan kedua-dua watak yang boleh dikatakan kompleks. Han Se Joo seorang penulis idol yang mengalami masalah kekeringan idea. Pada awalnya beliau merupakan seorang yang hidup di dalam dunianya sendiri sekan ada tembok yang mengelilinginya dan tidak mudah percayakan orang lain disebabkan oleh suatu penganiayaan yang dilakukan terhadapnya. Namun begitu, sikapnya berubah dengan kehadiran Yoo Jin Oh di dalam hidupnya. Beliau berubah menjadi seorang yang pemaaf dan mula meruntuhkan tembok yang berada di sekelilingnya serta mula menerima kehadiran Jeon Seol yang pada awalnya dianggap sebagai seorang peminat yang tidak diperlukannya. Sebagai Seo Hwi Young pula beliau perlu menyerlahkan ciri-ciri kepimpinan sebagai pemimpin kepada Joseon Youth Alliance yang terpaksa mengenepikan kepentingan peribadinya. Kedua-dua watak ini dibawakan dengan aura dan karisma yang berbeza seolah-olah ia dilakonkan oleh 2 pelakon yang berlainan. 


2) Im Soo Jung - Jeon Seol / Ryu Soo Hyeon [Best Actress] 
Tidak banyak cabaran untuk membawakan watak Jeon Seol yang sama seperti heroin drama romcom yang lain. Beliau melakonkan watak ini sebagaimana yang dikehendaki tanpa perlu 'overacting'. Walau bagaimanapun, beliau amat cemerlang sebagai Ryu Soo Hyeon, seorang 'sniper' kepada Joseon Youth Alliance yang pada awalnya berselindung di sebalik identiti seorang budak suruhan dan kemudiannya menjadi seorang penyanyi di sebuah kelab malam 'Carpe Diem' yang bernama Anastasia. Kekuatannya adalah dalam melakonkan babak-babak beremosi seperti yang telah saya sebutkan di atas dan hampir kesemua babak tahun 1930an dalam 2 episod terakhir. Kecemerlangannya dalam membawa watak Ryu Soo Hyeon yang 'badass' menjadikannya antara watak heroin yang paling kuat dan diingati di dalam drama Korea. 

 

3) Go Kyung Pyo - Yoo Jin Oh / Shin Yul [Best Supporting Actor] 
Saya telah melihat beliau sebelum ini di dalam Reply 1988 dan Jealousy Incarnate dan mengakui ini merupakan prestasi terbaik beliau. Beliau amat bertuah kerana dapat melibatkan diri di dalam naskhah-naskhah yang hebat ini. Beliau sebagai Yoo Jin Oh berjaya membuatkan kita rasa sayang dan kasihan terhadapnya memandangkan kehadirannya hanya sebagai hantu dan tidak dilahirkan semula seperti 2 rakannya yang lain. Beliau agak baik dalam menggambarkan perasaan dalamannya melalui air mukanya contohnya bagaimana beliau melahirkan rasa keterujaannya apabila Se Joo mula menganggapnya sebagai kawan dan rasa kekecewaannya apabila mula menyedari bahawa Se Joo mula menyimpan perasaan terhadap Jeon Seol. Manakala sebagai Shin Yul, beliau merupakan sahabat yang baik kepada Hwi Young dan merupakan pelindung kepada Soo Hyeon. 4) Kwak Si Yang - Baek Tae Min / Heo Yeong Min Kredit juga perlu diberikan kepada Kwak Si Yang yang membawa watak antagonis dalam kedua-dua era. Sebagai Baek Tae Min, beliau mampu membawakan watak seorang penulis yang psiko yang tidak pernah mengakui kesilapannya sendiri, sebaliknya meletakkan semua kesalahan kepada orang lain termasuk Se Joo, orang yang dikhianatinya. Beliau lebih menyerlah sebagai Heo Yeong Min, seorang agen rahsia Jepun yang mengintip pergerakan musuh-musuh Jepun. Heo Yeong Min seorang yang bijak dan cerdas tetapi menggunakan kecerdasannya untuk mngkhianati negaranya sendiri. Ini jelas dilihat melalui babak di mana beliau melakukan soal-siasat di dalam bilik tahanan. Namun begitu, lakonannya belum cukup kuat untuk mencalonkan beliau di dalam mana-mana kategori.



3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9/10)
Pengarah banyak menggunakan pendekatan 'subtle' di dalam menggambarkan sesebuah babak. Peralihan shot antara babak dalam kedua-dua era dibuat dengan kemas. Set penggambaran juga dibuat dengan teliti. Sesuatu yang menarik dapat dilihat di dalam susunan rak buku di dalam rumah Han Se Joo, di dalam studio menulis Baek Tae Min, di dalam bilik kerja Baek Do Ha (ayah Baek Tae Min) serta di dalam bilik tidur Jeon Seol dan Bang Jin. Penggunaan muzik instrumental [Best Original Score nomination] yang amat sesuai besesuaian untuk menonjolkan mood di dalam sesuatu babak.

 
Sinematografi untuk kedua-dua era amat cantik dan sesuai. Pencahayaan yang lebih cerah digunakan untuk menggambarkan era masa kini yang lebih 'light' manakala era 1930an digambarkan dengan lebih gelap dan 'gloomy' untuk menggambarkan situasi keadaan darurat pada masa itu. Ada beberapa shot untuk tahun 1930an yang dibuat dengan amat cantik contohnya ketika meraikan bakat penulisan Hwi Young di Carpe Diem.

4. Skor muzik (5/5)

1) Writing Our Stories - SG Wannabe
 2) Satellite - SaltnPaper 
3) Time Walk - Boni Pueri
 4) Come With Me - Boni Pueri


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)

Rating Keseluruhan Drama: (9+10+9+5+5) =38/4=9.5)
Nomination: Yoo Ah In, Im Soo Jung, Go Jung Pyo