Tuesday, 13 December 2016

My Wife Is Having An Affair This Week_wima

My Wife Is Having An Affair This Week

oleh wima



Rating Keseluruhan Drama:  (8.25/10)

1. Cerita  (9/10)

Sinopsis : Mengisahkan tentang Do Hyun Woo ( Lee Sun Gyun ) yg mempunyai kerjaya yg stabil sebagai pd dan seorang isteri yg berkerjaya dan seorang anak lelaki. Dia secara tidak sengaja menyedari bahawa isterinya mempunyai skandal dgn lelaki lain melalui sms yg di baca dr handphone isterinya. Dia yg ingin menyelamatkan rumahtangganya telah bertindak membincangkan perkara ini dengan bercerita tentang masalahnya di media sosial.

 Cerita ini membawa tema yg agak berat iaitu masalah curang di antara pasangan masing-masing namun dlm drama ini mendedahkan tentang kecurangan isteri. Antara sebab-sebab drama ini menarik utk di tonton ialah :
Walaupun tema berat, tetapi pengarah mewujudkan suasana dan scene2 komedi yg seimbang dgn jalan cerita.
Kewujudan watak2 supporting seperti pd ahn, writer kwon, lawyer choi yg juga mempunyai kisah rumahtangga masing2.
Watak2 kecil seperti pengomen2 di media sosial juga memainkan peranan di mana kesemuanya mempunyai kisah dan karakter masing2 yg unik.

Bg sy, setiap scene2 dlm drama ni menarik dan sepanjang tgk mmg xde rs bosan...sentiasa rs teruja utk tonton episod yg seterusnya..jalan cerita pun agak teratur dan laju. Yg paling penting sy memang sgt terhibur dgn komedi dan unsur saspen dlm drama ni. Maybe ramai yg tak berkenan nk layan drama curang tp  mmg rekemen sgt drama ni sbb bg sy mmg best lgpun drama ni cuma 12 episod..

Bagi saya sedikit kelainan dlm drama ni ialah tiada scene kiss antara watak2 utama dlm drama ni..babak2 romantis dan sweet ditunjukkan secara sederhana sahaja. Walaupun selama ini saya tidaklah begitu teruja utk menonton scene kiss yg kadangkala ditonjolkan agak cheesy dlm drama2 yg lain tp dlm drama ini terasa mcm kosong dan tidak lengkap pula. Namun begitu, saya sangatlah terhibur dgn perkembangan hubungan percintaan antara watak second lead dlm drama ini..cute sangat bile dorg sentiasa bergaduh but end up something happen then dorg akhirnya together.

2. Keberkesanan Lakonan (8/10)

Lee Sun Kyun ( Do Hyun Woo)

Feel sbg seorg suami yg tertekan dan serabut dgn kecurangan seorang isteri berjaya sampai kpd penonton. Saya suka melihat chemistry yg baik antara do hyun woo dan anak beliau do joon soo.

Secara personal, saya mmg meminati lakonan lee sung gyun..saya amat bersimpati dgn watak ini dan juga terhibur dgn sisi komedi yg ditonjolkan.

Song Ji Hyo ( Jung Soo Yeon )

Pada mulanya agak susah menerima lakonan ji hyo sbb sy selalu menonton ji hyo dlm running man di mana dia menjadi diri dia sendiri tanpa perlu control cantik.

Lakonan agak sederhana kerana saya rasa ji hyo selalu bercakap sambil tersenyum2 dlm drama ini tp x dinafikan ji hyo berjaya apabila dlm keadaan marah dan sedih. Feel tersebut sampai dan saya akhirnya berjaya menerima lakonan jihyo sampai ke penghujung drama dgn baik.

Lee Sang Yeob ( Ahn Joon Young ) Best Supporting Actor

Antara sbb saya menonton drama ini adalah kerana meminati sang yeob yg menjadi watak sampingan sbg psycho killer dlm drama signal.

Watak joon young dlm drama ni adalah seorang yg playful dan ceria dan agak kepoh di mana sangat kontra dgn watak psycho yg pernah dia bawa dlm signal. Saya sangat sukakan watak joon young kerana sgt selamba, kelakar dan bersahaja.

Chemistry dgn boa yg membawa watak writer kwon juga sangatla baik. Pendek kata saya sangat sukakan pasangan ini dan sentiasa ternanti2 kemunculan babak2 yg melibatkan mereka.

Juga ditonjolkan bromance antara watak do hyun woo, joon young dan yoon ki yg sangat menghiburkan utk ditonton.

Boa ( Kwon Bo Young ) Best Supporting Actress

Pertama kali melihat boa berlakon saya sangat kagum kerana tidak nampak boa yg glamer sbg penyanyi yg lincah. Penampilan boa dlm drama ini nmpk biasa2 tanpa make up yg tebal atau dressing glamer.

Watak boa sebagai writer dan juga org kanan kpd pd do berjaya di bawa dgn baik dan bersahaja.

Chemistry boa dgn pelakon2 lain juga sgt baik. Saya meminati lakonan beliau dlm drama ini sekaligus mencalonkan boa utk watak best supporting actress.

Kim Hee Won ( Choi Yoon Ki )

Saya terpanggil utk mengulas watak ini kerana watak ini sangat annoyying bg saya kerana choi yoon ki adalah seorang lawyer penceraian dan juga suami yg curang dan kaki perempuan.

Watak ini berjaya dibawa dgn baik oleh kim hee won kerana terus terang saya agak menyampah dgn yoon ki kerana babak2 melibatkan yoon ki biasanya ialah babak2 intim iaitu berciuman dan berpelukan dgn wanita lain di luar pengetahuan isterinya. Memang banyak babak2 berciuman kerana watak yoonki seorang kaki perempuan yg tegar...hihi

Pencalonan
Lee Sang Yeob - Best Supporting Actor
Boa - Best Supporting Actress

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)


Elemen seperti montaj dan suara latar dipaparkan dgn baik. Mmg byk diselitkan adegan melibatkan hanya suara latar kerana dlm drama ini, watak do hyun woo byk berkomunikasi dgn pengomen2 di media sosial tempat hyun woo meluahkan masalah rumahtangganya. Jadi, byk penggunaan paparan icon2 dan screen komputer yg ditonjolkan.

Proses editing juga agak tersusun dan kemas. Scene2 juga bergerak dgn laju seiring dgn jalan cerita drama. Instrumental juga kena dengan adegan2 dlm drama di mana kebanyakannya mmg fit the situation.
  
4. Skor muzik (4/5)

Pemilihan lagu2 ost adalah sgt memarik dan bersesuaian dgn jalan cerita drama. Saya secara personally sangat suka dgn lagu ost dendangan Urban Zakapa.
Antara lagu ost yg menarik dalam drama ini
I Don't Love You - Urban Zakapa
If We - Park Won
Mistake - Park Won

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)


Saya tidak keberatan utk menonton semula drama ini kerana bagi saya drama ini mempunyai byk scene2 yg menarik dan tidak bosan utk ditonton disamping komedi2 yg sangat menghiburkan.

* mintak ampun dan maaf atas bahasa yang tunggang langgang yer...sedaya upaya iols cuba sampaikan review sebaik mungkin..sesape yg belum tgk, sila la tonton uols...

K2_nandikar

K2

oleh nandikar


CERITA (10/10)

K2 adalah nama kod panggilan untuk bekas tentera Kim Je Ha (Ji Chang Wook). Selepas berada di tempat yang salah pada waktu yang salah, Je Ha berjuang untuk memastikan tiada siapa dapat mengganggunya lagi. Tetapi apabila dia menyelamatkan orang yang patut dia bunuh, dia mendapati dirinya berhadapan dengan pelbagai helah, antara takdir ataupun cinta yang naif.

Pada mulanya, K2 mempunyai jalan cerita yang hebat dan menarik. Ia penuh dengan adegan yang penuh suspens, krisis dan mendebarkan. Ianya berkaitan dengan perilaku watak antagonis, terutamanya Choi Yoo Jin (Song Yoon A). Juga, sebahagian besar daripada jalan ceritanya mempunyai kaitan dengan pelbagai konfliks yang merumitkan. Setiap watak utama mempunyai konflik tersendiri dan berkait antara satu sama lain. Saya memuji bagaimana penulis dapat menyimpulkan konfliks dalam 16 episod yang singkat.

Penulis berjaya mengembangkan watak-watak ceritanya. Bukan sahaja Je Ha tetapi juga Yoo Jin dan Go An Na (Yoona) mempunyai kekuatan motif di belakang mereka.


KEBERKESANAN LAKONAN (9/10)

Ji Chang Wook [BEST ACTOR]
Ji Chang Wook memberi kita gambaran karakter pengawal yang 'badass' , sedap dan mempunyai senyuman yang memikat hati sesapa sahaja.  Saya mendapati watak sebagai jambatan yang menyimpulkan segala-galanya, yang mana dia adalah K2.
Je Ha bukan sahaja melindungi seseorang secara fizikal, malah dia juga melakukannya dengan emosi, seperti mana dia menjaga keaiban dan maruah Choi Yi Jin di saat-saat akhir. Je Ha dan An Na (Ji Chang Wook dan Yonna) merupakan gandingan yang serasi dan kedua-dua watak mereka adalah 'naif' dari erti kata lain 'innocent'.

Song Yun Ah [BEST ACTRESS]
Saya tidak pernah melihat apa-apa watak penjahat wanita yang kuat dalam drama sebelum ini; ia biasanya penjahat lelaki. Tetapi saya boleh katakan Song Yoon A mempamerkan seni lakonannya hebat dan 'crafty' dengan cara tersendiri, sehingga merasakan seperti dia adalah watak utama cerita, ya memang betul pun watak utama. Saya begitu tertarik seolah-olah cerita ni miliknya sahaja.

ASPEK TEKNIKAL (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9.5/10)

Pengarah menjalankan tugas dengan cemerlang yakni dia membentangkan kita dengan pemandangan yang indah dan menyediakan 'setting' dengan baik. Segalanya logik, dan membantu cerita bergerak dengan baik akhirnya meninggalkan penonton dengan kenangan yang manis.

Secara sinematografinya , reka bentuk sekitarnya adalah sangat cantik dan terancang. Sekali lagi, unsur "Mirror/Cermin" adalah sesuatu yang anda hanya akan terpandang dalam filem-filem bajet besar sains fiksyen , sekurang-kurangnya idea disebaliknya.

Runut bunyinya juga agak bagus membuatkan anda terbuai-buai dengan drama. Instrumental bergerak seiring dengan ketegangan drama.

Mari ucapkan tahniah pada kreografi yang mempamerkan aksi-aksi berkesan mempertahankan diri yang digayakan Ji Chang Wook! Adegan lawan adalah sebuah karya seni. Nasib baik bukan semua babak aksi ada dalam lif sahaja, kerana saya fikirkan aksi berlawanan dalam lif menampakkan kecacatan dalam kamera. Dengan psikologi yang dimainkan berserta dengan elemen pergaduhan dan aksi berlawanan menjadikan drama ini sangat kritikal pada sesuatu babak penting.

Saya dapat merasakan sesuatu agak menjengkelkan apabila kamera digoyangkan. Tetapi penyuntingan dan klimaks sudah cukup menutupkan kelemahan itu.

SKOR MUZIK (5/5)

1. Yoona - Amacing Grace”
2. Kim Bo Hyung - Today

KEBERANGKALIAN UNTUK TONTONAN SEMULA (5/5)

Hebat.

W_runaway_dida

W

oleh runaway_dida

Rating keseluruhan ( 7.5+7+7+3.5+3.5/10= 7.13)
Prakata :
Drama ini berkisahkan mengenai dua dunia yang berbeza iaitu dunia realiti dan dunia webtoon.Kalau korang nak challenge diri korang untuk tonton drama sci-fi this is the drama. Korang peminat adik LJS dan rindu nak tgk HHJ berlakon drama give this drama a try. Lain orang lain taste dia. Tapi nak habak ni.. adik LJS mmg stunning gilos dalam ni. Jika korang expect cerita yang penuh tanda tanya, overly out of box scenes, LJS in black hair dan cerita yang buat otak korang berjalan sentiasa please tengok cerita ni.

1. Cerita  (7.5/10)


W – Two Worlds adalah drama fantasyromance tentang seorang lelaki (Lee Jong Suk) dan wanita (Han Hyo Joo) hidupdalam dunia yang berbeza. Yeon Joo adalah seorang pakar bedah yang hidup dalamdunia sebenar, dan ayahnya adalah  seorang pengarang W iaitu Oh Seong Moo  .W adalah sebuah web-komik popular dan KangChul adalah watak utama komik itu. Oh Seong Moo tidak mengetahui, bahawa watak yangdiciptanya benar-benar wujud di suatu di dimensi lain dan yang akhirnya,kedua-dua dunia bergabung dan mencetuskan bukan sahaja  percintaan tetapi konflik utama. Perkaramenjadi rumit apabila bapa Yeon Joo memutuskan untuk membunuh watak Kang Chuldan Yeon Joo secara tiba-tiba ditarik ke dalam dunia komik dan bersemuka denganwira komik W itu sendiri. Juga, ada seseorang dari dunia fantasi yang seringcuba untuk membunuh Kang Chul dan orang-orang yang rapat dengan beliau. Viewerstelah ditontonkan yang Kang Chul telah kehilangan seluruh keluarga beliaukepada pembunuh yang tidak dikenali dan kini dia tidak sanggup untuk kehilanganYeon Joo. Dia memutuskan untuk mengesan pembunuh misteri ini dan berharapsemuanya akan berakhir. But while doing so, dia berhadapan dengan kebenaransebenar di sebalik kewujudannya yang merubah keseluruhan hidupnya.

W – Two Worlds agak menarik untukditonton! There’s a great fantasy story in place with a very capable cast. There’slot of twist too in this drama (please don’t skip any episode or else u’lllost). You never know what will happen in this crazy world. Positif Tentangdrama ni
Apa pendapat saya tentang drama ni.

Positif
1. Keserasian main lead drama ni sangatawesome dan amazing
Even both ni taraf noona-dongsaeng but chemistrydorang memang terbaik. Tak Nampak weird or else. Nampak real. dorg betul2menghayati their characters and dorang Berjaya deliver expressionsebaiknya..Some part, viewers pun can feel the same. Macam true couple in reallife gitu.

2. Plot cerita yang menarik
Pertembungan masa antara reality danfantasi. Sesuatu yang imposibble tapi boleh jadi possible. How both worlds can relateand connect to each other. Dan on what basis those 2 worlds can be logicallyaccepted. Thumbs up to PD-nim for managing the relationship and transitionsbetween the two worlds so skillfully. Setiap episode penuh dengan unsurkejutan, komedi dan tergantung yang cukup untuk untuk buat viewers tak sabaruntuk tunggu next episode. Writer nim memang sangat kreatif dan sanggup ambilrisiko dalam pembuatan skrip ni dengan mengambil kira dalam pelbagai aspekterutamanya penerimaan penonton. Jika skrip drama ini lemah, pasti drama initak menjadi A MOST RECOMMENDED 2016 KDRAMA oleh certain viewers.

Negatif
Too Complicated
Terdapat beberapa perkara pelik berlakudi dalam drama which never being explained clearly. Sebagai contoh, rules manhwayang berubah-ubah tanpa sebab.disimpan As viewers, it’s too confusing to keepup or understand the twist when there is no clear reason behind it. The show isfast paced and you have to pay attention to understand how things areconstantly changing in the two worlds. Bila korang ter missed satu episodememang jenuh la nak get back on track. Sometimes, drama ni buat otak rasa nakmeletup dok piker what is actually happen, why, how, where dan seangkatandengannya.

No Explanation
Banyakperkara yang berlaku dalam drama ini tidak dijelaskan secara logic. Terutamanyatentang kewujudan faceless serial killer dan diberikan muka Oh Seong Moo kenapaOh Seong Moo dah tak boleh control over his own comic. I was hoping that thelast episode will answer all the questions I had, right from the starting ofthe show, but sadly that didn’t happen. The show ended leaving severalquestions unanswered and that disappointed me a lot. Even the ending for me, a bit mystery.

Wow Scene
Episode 7: Kang Chul and Yeon Joo  kiss several times in the show but theirpassionate kiss in the jail is the best especially given the situation they arein. Even policeman tu pun terkejut and boleh reverse balik keluar.Paling bestsaat Kang Chul gives Yeon Joo four types of romance to choose.Ni masa nakmembebaskan Yeon Joo dari jail. (1) Cinderella at a fancy party; (2) a romantictrip to the countryside; or (3) simple romance in everyday life.Time Kang Chulflip jacket dia mmg Nampak sexy okay. Time Yeon Joo nak pilih pun memang funnynak pilih no.3 tapi jari tunjuk 4. Episode ni sangat sweet (repeat banyak kaliep.ni) Tp pilah Kang Chul definitely no 4. Memang Nampakflirting..adorable..sexy..manly la Kang Chul dalam episode ni.


Episode13 : Yeon Joo cedera dan KangChul dalam perjalanan ke hospital untuk berjumpa dengannya. Beberapa anggotapolis yang membawanya  ke hospitalmenyedari bahawa Kang Chul cedera dan bertanya kepadanya tentang hubungannyadengan Yeon Joo. Dia dgn suara sedih menjawab, "Saya suaminya". Sayaberulang kali repeat this scene just nak tengok Kang Chul yang betul2 risaukanYeon Joo. Nampak real ok. The fear, the concern, the love is so evident in hiseyes. Lee Jong Suk acts so well in that scene.


notes: kesemua kiss scenes dalam drama ini sangat sweet and its look real. I'm just love it. LJS never disappoint me in kiss scene yet.

2. Keberkesanan Lakonan (7/10)


Han Hyo Joo sbg Oh Yeon Joo
Lakonan yang memuaskan. part melakonkanwatak sebagai seorang doctor pelatih sangat tidak meyakinkan dan Nampak HHJagak kekok. Then expression dia quite weak. Sometimes, dia fails to deliver theexpression and emotion that she has to. I dun get it sometimes. Apa yangmenyelamatkan beliau adalah scene pairing dengan Lee Jong Suk. They have such agreat chemistry together.


Lee Jong Suk sbg Kang Chul

Watak Kang Chul yang di gambarkansebagai seorang watak utama webtoon, yang kaya, berpewatakan menarik danmempunyai kisah silam yang tragis Berjaya dilakonkan dengan baik oleh LJS.Bagaimanapun, pada saya ini bukanlah lakonan yg outstanding dari beliau comparedengan drama Pinocchio yg bagi saya ia lebih hebat. Suppose watak Kang Chuldisajikan dengan permainan emosi dan ekpresi yang mendalam tetapi LJS tidakmemberikan sehabis baik. I think he still needs to work on improving hisdelivery when portraying extreme emotions like rage and deep pain. Aksi-aksiyang melibatkan fizikal (berlawan) kurang diberi perhatian dan pada saya ianyatidak Nampak hebat dan real even watak Kang Chul dikatakan bekas pemenangpingat emas Olimpik dalam menembak. Lagi, dalam drama ini emosi kemarahan LJSgagal di deliver sepenuhnya. Mungkin selepas ini LJS boleh mempertimbangkancharacter yang lebih mencabar fizikal, mental dan penuh emosi. Actually, I expectmore than this. Saya mengharapkan LJS dpt berikan sesuatu yang luar biasa asthe script was so amazing. Overall, tidak mengecewakan but he did well.Apa yangoutstanding xlain xbukan his romance scene. Nampak rea, Nampak so loving,caring, protecting etcl. And his chemistry with HHJ sangat amazing.

Kim Ui Sung as Oh Seong Moo (Best supporting actor)

Watak yang Berjaya capture most viewersincluding me. After all, this man took over the other casts. KUS Berjaya membawadua watak yang berbeza dengan hebat sekali. Seorang yang pemarah, emotional dankartunis yang keras hati tetapi sangat penyayang terhadap anaknya. At first, SeongMoo’s only goal is to kill off his creation, Kang Chul. Tapi, tanpa disedariSung Moo finds himself involved with the comic world in ways he never wouldhave imagine. Watak antagonis yang dilakonkan sangat outstanding. Everythingwas perfect,the expression the emotion all together well blended and it looksreal. Memang tidak dapat disangkal lagi kehebatan yang ditonjolkan oleh pelakonsenior yang berbakat ini.

Lee Shi Un sebagai Park Soo Bong

Pembantu kepada Oh Seong Moo. Antaraorang yang tahu tentang keanehan dunia komik W. Menjadi orang kedua bertemu KangChul dan menjadi penolong kepada Hyun Joo bila melibatkan dunia webtoon KangChul. Beliau membawakan watak yang lucu, panic, takut terkejut, teruja denganjayanya. Expression dia mmg hebat. Watak Soo Bong menjadikan drama ini tidakterlalu serious.


Heo Jung Do sbg Professor Park Min So

Merupakan doctor yang meyelia Hyun Joodan sekaligus peminat setia komik W serta dikenali sebagai crazy-dog. Ekspresi yang ditonjolkan tidak mengecewakansaya dan its quite interesting. Perasaan ingin tahu tentang episode selanjutnyakomik atau pengakhiran yang tidak dijangkaan atau ada review-review komik yangtidak menyenangkan hati pasti menggelikan hati viewers. He was so funny and hisaction shows it. He is so passionate about comic W and in the same time he gothis craziness too.
3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7/10)


I absolutely loved the art work usedthroughout the drama for the W comic. It is gorgeous, and a lot of attentionwent into the details. It’s awesome to see all the characters switch betweenthe real world and comic world and getting to see what that looks like in theactual comic.

Pengarahan cerita ini bagaimanapunmenjadi lost bila berada di e p.13 dan seterusnya.  Bagi saya ianya terlalu bosan sehinggamerasakan cerita ini perlu ditamatkan awal. Keadaan menjadi messed up sehinggamembuatkan penonton menjadi  bertambah blurdan keliru.  This drama ended with unsatisfiedfeeling. Pengarah gagal membawa viewers focus sehingga ke akhirnya dan fewviewers yang start drop this drama at this stage. Walaupun happy ending, youstill confused. Pengarah gagal menyelesaikan kekeliruan viewers. Kenapa perludimatikan watak Oh Seong Moo di dunia webtoon dan bukan di dunia reality.Apakah Kang Chul terus hidup di dunia reality. All these things keeps blowing my mind.

OST kebanyakkan tidak digunakansepenuhnya kerana bagi saya ianya hanya disiarkan di akhir episode sahaja. Semasa  drama ditayangkan, rasanya produksi lebihsuka menggunakan instrumental sahaja daripada menggunakan OST. After all, theinstrumental fit the situations.
4. Skor muzik (3.5/5)

Dari segi OST, saya mendapati ada 3 laguyang saya benar-benar suka. selebihnya adalah lagu-lagu yang hanya lebih baik dijadikansebagai muzik latar belakang sahaja dan not one you would listen toindividually. Ini pun disebabkan lagu yang sentiasa disiarkan dan sangatmenepati konsep cerita. Lirik dan muzik nya sangat ‘in’ dengan mood drama ni especially Urban Zakapa setakat ni belum mengecewakan lagi untuk setiap OST yang dinyanyikan

1. Jung Joon Young - Where Are You
2. Failing - Jo Hyun Ah ft Urban Zakapa
3. In The Illusion - Basick & Inkii


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3.5/5)

Pada saya,  mungkin saya akan consider untuk tonton semula drama ni. Genre yang menarik ditambah dengan kredibiliti pelakon yang hebat antara sebab untuk saya tonton lagi. Keserasian pelakon utama juga yang menjadikan drama ni lagi syok nak tonton especially on the certain scenes and episodes. I will not watch this drama during the stress time  or ellse your head will explode.

Friday, 9 December 2016

Signal_runaway_dida

SIGNAL

  oleh runaway_dida






Rating Keseluruhan Drama:  (10+9.5+9.5+4.5+4.5 =9.5/10)

Nominees:

Best Actor - Cho Jin Woong

Best Actress - Kim Hye Soo

Best Actor - Lee Je Hoon

Prakata :

Drama action/crime paling favorite lepas Punch and Mrs Cop. Thank you suggest drama ni.At 1st tengok pada poster memang tak meyakinkan bahwa cerita ni best since pelakon dia bukanla dari golongan most wanted gittew.






1. Cerita  (10/10)


Signal adalah sebuah drama  crime thriller dengan jalan cerita that keepsyour heart pounding to the very. Ia dipenuhi dengan emosi dan ia sebuah dramayang mmg perfect. Apa yang membuatkan Signal lebih intense adalah sensitivitimasa bagi setiap kes.

Signal adalah seperti sebuah drama perjalanan masa tanpaperjalanan masa sebenar. Tetapi sebaliknya, masa lalu dan masa kinidisambungkan melalui sebuah walkie-talkie yang lama. Afterbeing assigned to the newly formed Cold Case Squad as its profiler,Park HaeYoung mendapati walkie talkie tersebut membolehkan beliau untuk berkomunikasidengan Detektif Lee Jae Han dari tahun 1986. With knowledge of events in boththe past and present, they work together to solve a series of cold cases. Sementaraitu, Team Leader Hae Young, Cha Soo Hyun, telah cuba untuk mencari seniornyaLee Jae Han yang telah hilang semenjak 15 tahun yang lalu. As events begin tochange because of their actions, they quickly learn just how dangerous messingwith time can be.

Dari episeode 1 – 16, drama ni langsung tak membosankansaya dan saya tak Nampak ianya “eh boleh ke” atau ”tak masuk akal pun”. Writer betul-betulberjaya untuk tidak menghilangkan focus antara main storyline and each newcase. And I definitely loved how they managed to create a link between some ofthe cases. Bagi saya, setiap apa yang saya nak tahu akan ada jawapan diakhirnyadan it makes sense serta ada logiknya.Contohnya kenapa walkie talkie akanberbunyi hanya pada jam 23.23 dan kenapa hanya mereka berdua sahaja bolehberkomunikasi.

Signal pada saya adalah sebuah drama yang sangat hebat.Drama ini bekerja keras untuk menjadikan setiap plotline dan ruang-ruangkelihatan realistik sebaik yang mungkin,dan tidak pernah memberi peluang untukanda berfikir yang lain. Selain dari karya dan pengarahan yang hebat, apa ygmembuatkan drama ini Nampak hebat adalah dari segi capability para pelakonnya. Thoseactors, successfully portray their character and apa yg dorang cuba deliverkorang akan merasainya. Each character growth, korang akan Nampak progress tuand semuanya well blended with the story. Even cerita ni bukan cerita cinta, There’smoment yang korang kena standby tisu ok esp scene Jae Han dgn Hae Young. Takingat episode mana tapi memang touching. Lagi satu cerita ni korang boleh tengok daripada strangers dorang boleh work in a team and boleh jadi team work yang sangat baik. Macam Jae Han - Hae Young, Hae Young - Soo Hyun, dan Soo Hyun - Jae Han.

2. Keberkesanan Lakonan (9.5/10)

\

Cho Jin Woong sbg Lee Jae Han ( Best Actor )

Pada saya, dialah watak utama cerita ni. Lakonannyasangat mantap. Seorang pejuang keadilan dan sangat komited dalam melaksanakan kerjanya sebagai seorang detektif yang beretika. Dia sangat focus dalam laksanakan kerja dia dan menyelesaikan tugas yang diberikan dengan bersungguh-sungguh. .Even so, watak cho jin woong ini juga menampilkan karakternya sebagai seorang yang keras kepala, panas baran dan seorang yang impulsive.Tapi atas karakter itu lah yang mebuatkan dia Nampak hebat. Paling Nampak best scene dia dengan Kim Bum Joo lakonan Jang Hyun Sung. Boleh Nampak amarahdia terhadap BumJoo yang mengkhianati etika kepolisan, menolak keadilan dan yang paling best betapa sengalnya Lee Jae Han bila berusan dengan Bum Joo. Saya rasa Cho Jin Woong Berjaya menghidupkan karakter Lee Jae Han dengan baik sekali dari segi penyampaian, ekspresi dan juga emosi.


Kim Hye Soo sbg Chaa Soo Hyun ( Best Actress )

Her character was fantastic and she did very well. Antarakarakter yang muncul dikedua-dua masa (past and present). Dimasa yang lampaubeliau hanya seorang polis biasa yang baru berkhidmat, sangat naïf serta menyukaiseniornya Lee Jae Han dan sanggup membantunya walau dalam kepayahan. Di masakini, beliau telah pun menjadi seorang team leader yang ditugaskan untuk handleteam cold case. Berpewatakan yang sangat sangat tegas, menjengkelkan dan sangatcekap menguruskan kes yang diberikan. Melalui kedua-dua masa ini, dapatditampilkan revolusi watak Cha Soo Hyun dari seorang polis baru hingga mejaditeam leader. Garapan hebat penulis bagaimanapun tidak menampakkan watak ini kelihatanseperti dua orang yang berlainan.


Lee Je Hoon sbg Park Hae Young (Best Actor)
Seorang profiler muda dan mempunyai masa silam yangkurang baik dimana abangnya telah dituduh atas kesalahan yang tidak dilakukansehingga menyebabkan kematian serta perpecahan keluarga membuatkan beliaumenghadapi hari yang sukar. Di awal cerita,dapat kita lihat watak Park Hae Yongtidak begitu meyakinkan dan Nampak agak over as he trying so hard to deliverhis character. Nampak berlagak sedangkan aktiviti profilernya ketika itumelibatkan gossip hiburan. Bagaimanapun karakternya Nampak semakin baik bilabeliau mula koloborasi dengan Lee Jae Han dan Cha Soo hyun.Ianya Nampakmeyakinkan dan berkembang dengan baik. Kesinambungan watak beliau dengan dualagi watak utama sangat baik dan setiap watak tahu batas masing2 and xovershadow each other. Scene beliau ber’walkie-talkie’ dengan Jae Han adalahpaling best dari segi delivery expression and emotion.




Walaubagaimanapun, pujian harus diberikan kepada pelakon pembantu yang lain kerana berjaya membawakan watak masing-masing dengan berkesan serta menjadikan drama ini nampak lebih menarik,menghiburkan dan meyakinkan terutama watak Jang Hyun Sung, Kim Won Hae dan Lee Yoon Joo.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9.5/10)

Skrip yang begitu detail dan hebat dipersembahkan sertagarapan yang baik membuatkan saya tidak Nampak loopholes disini. Kesinambunganterhadap setiap case sangat sync tanpa kacau main point drama ni, Ketelitianpenulis dalam setiap case serta genre seperti ini menampakkan beliau telahbanyak membuat research sehingga semuanya Nampak bagus dan meyakinkan. Kehebatanpara pelakon juga menjadikan perjalanan drama ni sangat hebat. Setiap episode membuatkan viewers tidak sabar tunggu episode seterusnya.

Cuma apa yang agak kabur, bagaimana Lee Jae Han yangdiserang oleh penjahat hanya berakhir dengan koma sahaja. Tapi xpa masih bolehdimaafkan. Penghabisan drama yang sebegitu rupa seperti memberi maksud akanadanya sambungan musim kedua kerana viewers tidak dipertontonkan perjumpaanketiga-tiga watak utama ini di masa sekarang (actual time) biarpun mereka telahmerancang untuk berjumpa.

Pemilihan runut bunyi sangat sempurna sangat ‘in’ dengansituasi dan keadaan. Muzik yang mana lebih kepada zaman80an member kesan yangmendalam kepada cerita ini.Muziknya juga pada saya agak unik dan special. Jarang kita dapat mendengar muzik seperti ini dalamdrama yang ditayangkan sekarang.

Pemilihan tempat yang bersesuaian. Pada saya tempat2 yang dipilih kebanyakkan tempat yang boleh dianggap playsafe yang tidak perlu tertalu ketara untuk membezakan antara masa dahulu dan sekarang.

4. Skor muzik (4.5/5)

Muzik yang sangat unik yang lebih kepada zaman 80an. tidak terlalu catchy dan sentimental. But it has its own value. Pemilihan penyanyi dan lagu sangat sesuai. Matching concept sangat.





5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4.5/5)

Saya pasti akan menonton lagi ( dah 3x sebenarnya ). Segalanya seolah perfect bagi drama ini. Jika meminati drama genre action/thriller drama ini anda wajib tonton. Ini adalah antara drama yang terbaik tahun 2016 dari semua aspek (skrip, pengarahan, pemilihan pelakon dan lakonan yang ditonjolkan serta muzik yang best).Tidak semestinya drama yang tidak menampilkan pelakon most wanted tidak menghasilkan drama yang bermutu. Its depend on the script actually. so dont judge the drama based on the actor/actress only. Anda xtau nak tengok drama apa dah, watch this.. its RECOMMENDED.

cc : @ismaha @dauswq

Monday, 28 November 2016

Scarlet Heart: Ryeo_spankee_fili

Moon Lover: Scarlet Heart Ryeo

oleh spankee_fili


 
 

Rating Keseluruhan Drama:  (8+7.5+7.5+3.5+5) =31.5/4=7.88)      
 

Kritik Keseluruhan : Drama yang menyeksa hati penonton dengan crammed scene at the beginning, slow pacing in the middle & super rushing at the ending, tapi banyak scene yang berbaloi untuk ditonton. For me, it is a love-hate drama, though I curse it out loud but I can’t stop from watching it over and over again. It was an incredible ride with a painful destination.

1. Cerita  (8/10)

Episod permulaan agak padat tapi menyeronokkan, membuatkan kita tidak sabar untuk menonton episod seterusnya.  Konsep cerita bertemakan saeguk yang menarik dengan pelbagai watak yang unik dan berpersonaliti tersendiri.

Apa yang saya suka sepanjang cerita ini? Banyak scene yang goosebump, membuatkan hati berdebar-debar sehingga perlu mengurut dada berkali-kali untuk mengurangkan tekanan. Terdapat plot demi plot antara princes dengan pelbagai motif / matlamat sehingga menyebabkan banyak nyawa terancam, banyak watak yang mati membuatkan hati penonton tidak tenang di setiap episod.

Scarlet Heart Ryeo bermula dengan seorang gadis bernama Go Ha Jin (IU) yang kecewa dengan hidupnya telah lemas ketika cuba menyelamatkan seorang budak, waktu itu gerhana sedang berlaku dan apabila bangun beliau telah berada dalam era Goryeo. Beliau yang kini hidup sebagai Hae Soo terasa sangat asing dengan kehidupan di bawah pimpinan Raja Taejo (Jo Min Ki) dan berusaha keras untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru ini.




Pertemuan demi pertemuan antara Soo dengan princes Goryeo membuatkan hubungan mereka, seperti kawan baik, seperti keluarga. Konflik pertama timbul apabila Soo dan Wook (Kang Ha Neul) mula tertarik antara satu sama lain tetapi cuba untuk mengetepikan perasaan itu demi isteri Wook, Lady Hae (Park Shi Eun). Namun apabila Lady Hae meninggal akibat sakit, keluarga Hae menjodohkan Soo dengan King Taejo untuk mengukuhkan kuasa.



Semua princes bersepakat untuk membawa Soo lari tetapi akhirnya tertangkap juga dan perkahwinan perlu diteruskan. Wook yang selama ini dianggap putera yang bijak dan taat telah pergi merayu kepada King Taejo untuk membatalkan perkahwinan, 4th Prince Wang So (Lee Junki) yang selama ini dianggap Wolf Dog yang bengis juga turut merayu sehingga King Taejo terkejut dengan perkara ini. Perkahwinan akhirnya berjaya dielak setelah Soo mencederakan diri sendiri (untuk menjadi isteri raja tidak boleh memiliki sebarang parut).



Soo dihantar ke Damiwon untuk menjadi court lady sebagai hukuman. Konflik demi konflik timbul sehinggakan Wook dan Soo renggang apabila Wook memilih keluarganya dan tidak membantu ketika Soo dihukum, sedangkan So sentiasa menjadi pelindung Soo sehingga berkali-kali nyawa mereka hampir melayang kerana terperangkap dalam konspirasi Queen Yoo (Park Ji Young) untuk merampas takhta.



Soo yang caring dan ikhlas terhadap So membuatkan So yang tidak pernah merasa kasih sayang itu semakin ceria. Bagi Wang So, Soo penyelamat beliau dan dianggap "my person". Namun hakikatnya mereka saling melengkapi kerana Wang So turut sentiasa ada bila Soo di dalam kesusahan.




Senarai watak boleh rujuk carta di bawah :



Crown Prince Wang Moo (Kim San Ho)
Putera mahkota yang baik hati dan lembut tetapi mempunyai badan yang kurang sihat. Beliau pernah dibantu oleh Soo untuk meredakan sakit ezcema yang dihidapinya, sejak itu beliau memandang tinggi keupayaan Soo. Putera yang paling disayangi King Taejo dan merupakan pewaris takhta.

3rd Prince Wang Yo (Hong Jong Hyun)
Berkomplot dengan bondanya Queen Shinmyeongsunseong/Queen Yoo untuk membunuh Crown Prince demi memastikan takhta Goryeo jatuh ke tangan Yo. Seorang yang ambitious, banyak perancangan jahat dan tamak.

9th Prince Wang Won (Yoon Soon Wo)
Berkomplot dengan Yo

10th Prince Wang Eun (Byun Baek Hyun)
Putera yang berperibadi kebudak-budakan. Sering bergaduh dengan Soo pada mulanya tapi kemudian menyimpan perasaan pada Soo.

13th Prince Wang Wook / Baek-ah (Nam Joo Hyuk)
Rapat dengan So, berjiwa seni serta sering melukis. Beliau antara yang paling awal mengesan hubungan Soo/Wook serta Soo/So. Beliau juga sentiasa menyokong Soo dan So dalam keadaan yang paling sukar sekalipun.

14th Prince Wang Jung (Ji Soo)
Putera kesayangan Queen Yoo, minat seni mempertahankan diri dan sering keluar istana dengan menyamar sebagai rakyat biasa untuk berlawan di jalanan. Menyimpan perasaan terhadap Soo sejak Soo berusaha menyelamatkan beliau dari kepungan penjahat di hutan.

Watak-watak lain yang penting :

Queen Shinmyeongsunseong / Queen Yoo (Park Ji Young)
Perancang utama konspirasi untuk merampas takhta

Princes Yeon Hwa (Kang Han Na)
Adik Wook yang berimpian untuk menjadi Queen dan menyukai So sejak kecil. Sering cemburukan Soo kerana So mencintai Soo.

Ji Mong (Kim Sun Kyung)
Ahli falak diraja / time traveller

Note : Drama ini berdasarkan sejarah kerajaan diraja Korea.

2. Keberkesanan Lakonan (7.5/10)
Overall acting performance kurang mantap. Lakonan kebanyakan princes tampak kayu dan kekok, menjadikan watak mereka kurang menyerlah. Chemistry antara Soo/Wook dan Soo/So juga kurang menyengat tapi I still love Soo/So couple.
Namun begitu ada improvement / character development dalam lakonan beberapa watak dan layak mendapat pujian seperti Jung dan Baek-ah.

4th Prince Wang So (Lee Junki)

Lee Junki is the best ! Memang tak faham macam mana Queen Yoo boleh bencikan anak sekacak Wang So! Emosi yang disampaikan sebagai anak yang tidak pernah merasai belaian kasih sayang ibu bapa, sangat menyedihkan.
Transformasi watak So daripada beastly to a beautiful prince to a charismatic king sangatla superb.
Daripada seorang yang sangat distance and pushing people away, So jadi nakal dan comel bila bersama Soo. Terus berusaha mendapatkan tempat di hati Soo biarpun ditolak berkali-kali.
Best acting scene Junki adalah masa So terima berita kematian Soo dan terus membuka surat-surat Soo. Heartbreaking !
Most memorable scene adalah masa So memayungi Soo menggunakan bajunya di dalam hujan yang lebat. My heart skipped a beat !








Go Ha Jin / Hae Soo [IU]
Tidak mengecewakan. Biarpun kurang mantap pada permulaan tapi throughout the drama IU membuktikan beliau mampu membawa watak Hae Soo dengan baik. Pada mulanya susah untuk penonton menyukai watak cliché Soo, tapi sejak peristiwa kematian Court Lady Oh, Soo berubah menjadi lebih matang, elegant dan lebih reliable. Seorang yang mempunyai hati yang baik dan sentiasa inginkan yang terbaik buat mereka yang beliau sayangi sehingga sanggup meletakkan nyawa beliau dalam bahaya.






8th Prince Wang Wook (Kang Ha Neul)
Lakonan yang baik oleh KHN dengan fleeting smile dan suspicious stares. Wook tampak seperti baik dan budiman namun di sudut hatinya ada keinginan yang beliau nekad untuk perolehi : takhta dan Soo. KHN berjaya membawakan watak Wook dengan baik sehinggakan penonton turut jatuh cinta pada keprihatinannya terhadap Lady Hae dan Soo.
Best scene : tangisan ketika kematian Lady Hae dan ketika bertanya bondanya apakah salah untuk dia berhasrat memiliki takhta dan Soo...



14th Prince Wang Jung (Ji Soo)
I really like Jung at the end of the drama. Pada mulanya watak Jung biasa saja, kurang menarik perhatian sebab ada banyak sangat watak dalam drama so susah nak fokus on individual. But for me, his feelings towards Soo are the purest, only giving and never ask anything back. Tak pernah minta untuk difahami, untuk menunggu, untuk bertahan, untuk menyayangi dan disayangi. Hanya minta Soo nyanyikan lagu birthday tapi tak dapat pun. And he’s the only smarty pant who has the idea to request a decree from the king into marrying Soo. And seriously, he kept his feelings well and never throw himself to Soo. Also he kept his promise to Soo to become a great man. Good job Ji Soo!
Best scene : Jung pegang hairpin Soo yg diambil masa Soo sorokkan Jung dalam bilik, he cried so hard while being hugged by Baek ah.



Terdapat barisan pelakon yang kurang sesuai :
Lady Hae tidak nampak seperti isteri Wook tapi seolah-olah ibu Wook kerana nampak tua.
Eun (10th) nampak lebih muda berbanding Jung (14th) dan Baek-ah (13th).
Yo (3rd) nampak lebih muda berbanding So (4th) dan Wook (8th).


Nomination :
Lee Junki [Best Actor]
Kang Ha Neul [Best Supporting Actor]


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7.5/10)
Bad directing and poor editing. Antara scene yang kurang sesuai / kurang masuk akal / tidak perlu :

i) Pawang yang hendak mengubati King Yo dipanah petir ketika ritual dalam istana (like, seriously?were you trying to be funny?)

ii) Soo is pregnant but nobody knows even us viewers until the last episode? Why do you hate us so much PD?

iii) Jung tulis kembali sampul kerana tulisan Soo dan So sama, tapi tak boleh tambah satu line “daripada Soo”???I really love you Jung but that is not smart.

iv) Apa fungsi Ji Mong sebenarnya? Fortune teller? Time traveller? Observer?

v) Random pics of Soo being displayed during Goryeo Art Exhibition. They have paparazzi back then? Or perhaps the drawings were Baek Ah's?

Banyak juga scene tidak penting yang difokuskan pada Eun/Soo seolah-olah pengarah terdesak untuk mendapatkan perhatian penonton dengan menambah airtime Eun. Scene Eun/Soon Deok tangkap burung sangat tidak perlu.

Hanya beberapa saat masa diperuntukkan untuk So meratapi kematian Soo? Soo adalah orang yang paling disayangi So, seriously I was expecting more grievance. Seolah-olah pengarah terlalu tergesa-gesa untuk lompat ke scene seterusnya dan tidak memberi masa untuk Soo dan penonton bersedih.

Kredit untuk props team sebab menjamu mata kita dengan lokasi yang sangat cantik sepanjang drama ini.
So/Soo dating spot sangat cantik waktu siang dan lebih cantik waktu malam disimbahi pantulan cahaya bintang pada air tasik.



Set di Damiwon juga menarik, bagaikan spa yang mendamaikan.



Banyak scene yang cantik dihiasi dengan snowflakes dan flower petals yang turun menambahkan perasaan romantik.


Best romantic scene bila So cuba kiss Soo tapi Soo halang dan ingatkan pasal permission. Kemudian So cuba lagi dan kena marah. Comel sangat.





Beautiful costume : Colourful and details.



4. Skor muzik (3.5/5)
OST sedap didengari tapi kadangkala kurang sesuai untuk scene. Contoh masa scene So baca surat, muzik macam untuk scene misteri. Tapi Davichi Forgetting You memang sesuai untuk drama ini. Nice melody & meaningful lyrics.
OST pilihan :
Forgetting You - Davichi [Nomination : Song of The Year]
Can You Hear My Heart - Epic High, Lee Hi




5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)
Definitely gonna watch again. Despite of poor plot writings, lack of acting skills, multiple time skips, poor editing and selfish ending, I actually do enjoy the whole drama. In fact, this is my most favourite drama for this year (yeah, i am biased towards junki). Too painful to see Wang So ended up being alone.
Actually the ending hurts me so much, thus I have to keep watching the scene until my heart is immune and accept the fact that the ending is sad but I can still enjoy the drama.

Monday, 21 November 2016

W_manganini


REVIEW DRAMA W: TWO WORLDS

by manganini

 





Rating Keseluruhan Drama:  (7/10)


1. Cerita  (7/10)
- konsep cerita yg menarik - kisah hero dan heroin dari dua dunia berbeza iaitu dunia sebenar dan dunia manhwa
- jalan cerita pada permulaannya sangat mengujakan sambil diselitkan unsur2 lucu dan romantik yg menghiburkan
- pertengahan cerita terlalu berbelit2 dan berulang2 sehingga memenatkan minda ketika menonton. Walaubagaimanapun plot cerita masih agak kemas dan boleh difahami
- ending yg mengecewakan especially apabila pelukis manhwa itu sendiri yg juga bapa kepada heroin lenyap begitu saja di dunia manhwa. Pengakhiran yg terlalu mudah utk sebuah cerita yg complicated, too rushed and not much explanatory
 
2. Keberkesanan Lakonan (7/10)
- secara keseluruhan lakonan semua pelakon memuaskan hati
- ulasan utk pelakon2 utama:

Lee Jong Suk (Kang Chul)
- seperti biasa dia boleh melakonkan wataknya dgn baik. Mimik muka, gerak geri badan dan intonasi suara amat sesuai dgn watak. Kredit utk LJS kerana menjadikan watak Kang Chul sebagai watak yg cool dan hensem seperti selayaknya watak2 dlm manhwa
- keberkesanan lakonan sederhana sahaja especially bila scene2 sedih kurang menusuk ke hati
- antara lain yg mungkin perlu diperbaiki ialah dalam hampir semua drama LJS yg pernah saya tonton, lakonannya terhad kepada satu stail sahaja (seperti character yg sama tapi muncul dlm drama berbeza seperti I Hear your voice, Dr stranger, Pinocchio dan W). LJS sepatutnya lebih mempelbagaikan gaya lakonan mengikut watak yg diberikan

Han Hyo Joo (Oh Yeon Joo)
- watak ini juga menarik, Yeon Joo gadis yg cantik dan lucu. Kredit utk HHJ kerana potray watak ini menjadi watak yg menawan hati saya sebagai penonton
- lakonan utk scene sedih adalah mengecewakan, scene menangis nampak fake. Tapi lakonan utk scene2 yg lain menghiburkan dan boleh dipuji

Kim Eui Sung (Pelukis manhwa W, ayah Yeon Joo) *pencalonan untuk Best Supporting Actor
- lakonan A+
- berjaya menampilkan pelbagai aura dalam hanya satu watak - pelukis manhwa yg talented, suami yg depressed dan alcoholic, ayah yg cold tapi sayangkan anak, pembunuh yg psiko & menakutkan, penjenayah yg kesian)

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7/10)
- elemen montaj, suara latar, tempat, pencerahan menarik dan sesuai
- editing agak kemas sebab walaupun ceritanya complicated tapi masih boleh diikuti dan difahami
- tidak ada apa yg dibanggakan dgn sinematografi tetapi secara keseluruhannya ok
- instrumental ok tapi tidaklah begitu melekat di jiwa

4. Skor muzik (3/5)
- saya suka lagu "Falling - Jo Hyun Ah (Urban Zakapa)"

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
- kalau ada peluang, agak berminat nak menonton semula sebab hero dan heroin yg sepadan, watak2 yg cantik menarik dan lucu, chemistry antara pelakon pun ok. Selain hero, heroin dan antagonis, antara lain yg menarik ialah watak Soo Bong (assistant pelukis W) yg lucu & menghiburkan.


On The Way To Airport_tuna


ON THE WAY TO AIRPORT

by tuna



Rating Keseluruhan Drama:  9.5 + 9 + 9.5   + 4   + 4.8 = (9.2 /10)

1. Cerita  (9.5/10)
 
Sekiranya anda mencari sesuatu yang lain dalam koleksi drama Korea, drama matang ini haruslah menjadi pilihan untuk tontonan. Sememangnya ia dinantikan tuna. Manakan tidak, ia memaparkan Malaysia sebagai sebahagian daripada lokasi drama ini dan berulang kali di sebut di dalam dialog lakonan.


Bagi yang berjiwa patriotik, pasti akan rasa teruja melihat bagaimana teknik penceritaannya berjaya memaparkan keindahan beberapa lokasi di Malaysia. Ia ditampilkan dengan sangat indah dan bersahaja.


Mengetengahkan isu hubungan kekeluargaan yang mulai pudar rasa cinta,  kasih sayang, hormat dan kepercayaan akibat sikap acuh tak acuh terhadap pasangan selain ego setiap individu.


Kisah dua buah keluarga yang ditemukan dalam satu insiden menyedihkan iaitu kematian.


Choi Soo Ah seorang pramugari Air Asia yang bersuamikan Capt. Park, juruterbang di syarikat penerbangan yang sama. Mereka mempunyai seorang anak Park Hyo Eun, yang sering ditinggalkan dan berpindah randah berikutan keengganan Capt Park untuk bersama keluarganya kerana ingin mengekalkan gaya hidup sebagai orang bujang.


Manakala Suh Do Woo, seorang arkitek beristerikan Hye Won serta mempunyai anak tiri bernama Annie. Annie dan Hyo Eun berkenalan di Malaysia kerana bersekolah di tempat yang sama. Malangnya Annie meninggal dunia akibat kemalangan di lapangan terbang sehingga membawa pertemuan Choi Soo Ah bersama Suh Do Woo.


Tanpa perlu mengetengahkan konflik melampau, drama ini lebih memaparkan perasaan paling dalam Choi Soo Ah serta Suh Do Woo berikutan pudarnya perasaan cinta, sayang, kepercayaan dan hormat terhadap pasangan masing-masing. Di luar sedar, kekosongan yang dirasakan itu diisi oleh orang lain secara perlahan-lahan.


Jalan cerita yang sangat berseni ini agak membosankan bagi mereka yang sukakan keterujaan dan hangatnya mainan cinta orang muda kerana ia tidak berlaku di dalam drama ini.


Anda tidak akan berjumpa scene kissing budak2 yang terlampau banyak – sikit-sikit nak terkiss konon kononnya (satu scene je kot… I am content. It is more than enough), kisah cinta orang kaya dan orang miskin serta semua hiperbola yang sering dipaparkan di dalam drama-drama hayalan Korea.


Setiap sudut metafora memaparkan hakikat sebuah kehidupan dan perasaan manusia paling dalam apabila jiwa menjadi kosong berikutan hilangnya sifat menghargai.

Hakikat sebuah kehidupan juga, kita tidak tahu bagaimana untuk menghargai seseorang sehingga ia sudah terlambat.


Sebuah drama yang harus anda tonton dengan penuh sabar dan teliti. Ia ditamatkan dengan perceraian Choi So Ah dan Su Doh Woo bersama pasangan masing-masing.  Sukar untuk tuna memberikan markah rendah buat cerita ini kerana ia lain dari yang lain serta tidak cliché. I am naturally satisfied.



2. Keberkesanan Lakonan (9/10)


Drama ini sangat mengujakan untuk ditonton. Meskipun lakonan kedua pemain utama ini bukanlah yang terbaik. Namun sememangnya watak-watak tersebut khas dibuat untuk mereka dan disampaikan dengan sangat baik dan hampir sempurna.


Ini mungkin disebabkan watak-watak yang ditampilkan adalah watak yang tiada aksi agresif, oleh itu kita akan merasakan bahawa lakonan mereka sangat biasa-biasa saja. Hakikat kehidupan, kita gemar kepada watak antagonis yang jahat dan garang.


Kim Ha Neul as Choi So Ah
Meskipun watak Choi Soo Ah di terjemahkan sebagai wanita yang lemah lembut, pasrah pada keadaan, KHN berjaya menyampaikannya dengan raut wajah dan tata bicara yang bersesuaian dengan scene dan dialog. Boleh merasakan peritnya jiwa menahan perasaan, boleh dilihat betapa sabarnya melayan kerenah ibu mertua serta suami yang mementingkan diri sendiri. Kita boleh rasakan betapa dia cintakan keluarganya tetapi takut untuk mengejar kegembiraan untuk diri sendiri.

Lee Sang Yoon as Su Doh Woo
Jejaka ini sebenarnya membuatkan tuna sentiasa berdebar-debar dengan pandangan matanya yang sangat longing. LSY berjaya membawakan watak seorang arkitek yang berjaya dengan memek wajahnya yang bersahaja. Blur dan penyayang. Tutur biacaranya sebiji sebiji dan jelas. Hasil didikan emaknya, watak Suh Do Woo sememangnya seorang yang sejuta kali tenang dan tidak pernah melenting. Keperitan jiwanya digambarkan melalui sedu sedannya di samping CSA sewaktu kematian ibunya. Kegelisahan dan kekosongan jiwa selepas perceraian dgn HW jelas terbayang di sebalik wajahnya yang kosong. Sememangnya watak ini khas milik dia. Tiada pelakon lain yang selayaknya boleh membawakan watak ini.



Yee Soo Jung as Ko Eun Hee  [Pencalonan Best Supporting Actress]
Mrs Ko merupakan watak yang sangat menjentik hati kecil tuna. Meskipun wataknya sangat sedikit hanya di beberapa episod awal, namun ia meninggalkan kesan paling dalam. Terbayang-bayang betapa lembut dan halusnya tutur bicara, pandangan mata, cara dia makan, cara dia jalan, cara dia berpakaian, sentuhan tangan dan sebutan dialog termasuk dialek ketika berbicara. I wish to meet Mrs Ko in person coz I ADORE HER!!!
Jika kita mengambil kira watak Mrs Ko ini, tidak hairanlah anaknya SDW memiliki tahap kesabaran setinggi langit ke tujuh serta tidak wujud sifat benci di dalam dirinya.


Shin Sung Rok as Captain Park
Watak Capt Park yang menjengkelkan memang sesuai sangat dengan jejaka ini. Watak seperti ini sudah menjadi mainan biasa untuk SSR. Sesuai sangat dengan memek wajahnya, tona suaranya dan gerak tubuhnya. Tuna sangat terkesan sewaktu beliau diserang penyakit claustraphobia dan merasakan dia sudah tidak boleh memiliki CSA. Namun begitu, watak beliau sepatutnya boleh dikembangkan dengan lebih baik bagi memberikan point lebih untuk SSR.


Choi Yeo Jin as Song Mi Jin
Song Mi Jin adalah rakan baik paling rapat dengan CSA. Wataknya biasa sahaja namun sisterhood yang kuat dapat menghapuskan kebencian/ketidakpercayaan CSA meskipun Mi Jin adalah bekas kekasih Capt Park dan sering menjadi kekasih gelap sewaktu di luar negara. Nothing special tentang watak ini tetapi sangat beruntung Mi Jin berkawan dengan CSA yang naif dan tak ada rasa benci.  

Tuna ingin mencalonkan LSY dan CSA tetapi di dalam pertandingan, kedua jenis watak ini tidak akan mampu menang jika bersaing dengan watak lain.

Pencalonan:
·         Yee Soo Jung  – Pencalonan Best Supporting Actress


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan,sinematografi) (9.5/10)

Bukan semata-mata kerana ia memaparkan Malaysia, tetapi Tuna sangat respect dengan cara director mengarah drama ini. Penggunaan teknik slow motion, sephia mode dan fade to grey sangat berjaya menyuntik elemen kenangan silam dan menjentik emosi paling dalam.


Ini drama yang sangat mengusik jiwa. Ia bukan saja dijayakan dengan sinematografi yang menarik namun setiap sudut pandang diambil kira seolah-olah kita menonton sebuah cerita tentang seni. Seni bangunan. Seni alam. Seni pekerjaan. Seni perjalanan. Seni rindu…. Argghhh…


Teknik pengarahan yang sangat menarik.


Ep 5: sewaktu CSA menuangkan wain ke gelas SDW seolah2 kita rasa SDW sedang membelai CSA.


Sewaktu rakan Ms Go datang melawat. Dialog dan dialek yg mereka gunakan sangat menarik. Scene ini sangat rapat dengan kita. Ia seperti babak dan perbualan harian yang tak pernah lari dalam kehidupan kita.


Pengarahan yang sangat teliti meskipun dengan sekecil-kecil props. Sebagai contoh, buku-buku Annie turut terselit buku bacaan berkaitan Malaysia memandangkan dia belajar di Malaysia.


Skrip juga sangat kuat. Tiada ayat yang meleweh dan berulang selain menyampaikan makna yang tepat.


Kelemahannya hanyalah sewaktu menamatkan drama ini. Ia dibuat dengan terlalu ringkas sehingga mengakibatkan kita rasa tak sempat nak berfikir. Namun begitu, tuna sangat berpuas hati dengan ending yang dipilih director.



4. Skor muzik (4/5)

Background muzik yang sangat menarik, serasi dengan plot, mood dan jalan. Kehebatan director menyusun muzik/lagu serasi dengan scene sangat berjaya menyuntik rasa dan ingatan terhadap setiap watak.


Di antara yang menarik:
  • Morra (모라) - Only You (On the Way to the Airport OST Part.1)  - Pencalonan Lagu Popular
  • But Still Can I? by leeSA (리싸) – On the Way to the Airport OST Part. 2 – lagu ni buat kita terbayang kehidupan yang indah entah di mana
  • 공항 가는 길 OST Part 3 / On the Way to the Airport OST Part 3 Artist: Han Hee Joon (한희준) – lagu ni merentap tangkai hati


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4.8/5)

Drama ini menarik minat tuna untuk menonton semula. Tuna nak ulang part SDW dan CSA. Serta babak yang melibatkan Ms Go. Menarik sangat.

Sunday, 20 November 2016

Jealousy Incarnate_spankee fili

Don’t Dare To Dream / JealousyIncarnate

by spankee_fili 
 

 









Rating Keseluruhan Drama:  (8.5+8.5+8+4.5+3.5)=33/4=8.25)   

Kritik Keseluruhan : "JI ialah sebuah drama berkisarkan cemburu : cemburu dalam percintaan, cemburu dalam kekeluargaan, cemburu dalam kerjaya serta cemburu dalam persahabatan. Di samping itu ianya mengisahkan tentang keegoan seorang lelaki yang menghidap kanser payudara untuk menghadapi pandangan masyarakat serta dalam masa yang sama perlu mempertahankan kerjaya. Sebuah drama yang menarik untuk ditonton seisi keluarga."

1. Cerita  (8.5/10)


Mengisahkan tentang seorang penyampai cuaca di stesen television bernama Pyo Na Ri (Gong Hyo Jin) yang menyukai rakan sekerjanya : seorang wartawan berbakat yang mempunyai reputasi tinggi iaitu Lee Hwa Shin (Jo Jung Suk).
Pyo Na Ri berusaha keras untuk menjadi pembaca berita kerana itu merupakan impiannya selama ini disamping perlu menanggung kos pembelajaran adik lelaki beliau kerana ibu bapa mereka sudah tiada. Konflik timbul apabila NaRi mulai rapat dengan kawan baik HS iaitu Go Jung Won (Go Kyung Po) dan menimbulkan rasa cemburu di hati HS.
Keadaan semakin rumit apabila HS dikesan menghidapi kanser payudara membuatkan HS dirundung emosi dan akhirnya menyimpan perasaan terhadap NaRi apabila NaRi sentiasa berada di sisi beliau sepanjang menjalani rawatan.



Selain itu terdapat beberapa hubungan cemburu di antara watak-watak yang lain seperti:

i) Kye Sung Sook (Lee Mi Sook) vs Ba Ja Young (Park Ji Yong) : kedua-duanya pernah menjadi kakak ipar HS dan kini merebut kasih sayang Ppal Gang yang merupakan anak kandung KSS tapi dibesarkan oleh BJY. Dalam masa yang sama, mereka berdua jatuh hati kepada Chef Kim Rak yang menjadi tuan rumah tempat Ppal Gang menetap kini
                        





ii) Pyo Chi Yeol (Kim Jung Hyun) vs Oh Dae Goo (Ahn Woo Yeon) : dua rakan baik Ppal Gang (Mun Ka Young) yang menaruh hati kepada Ppal Gang




iii) Hong Hye Won (Seo Ji Hye) yang bijak dan berkaliber namun sukakan HS sejak HS mengkritik cara beliau menyampaikan berita. Sejak itu beliau bekerja keras untuk meningkatkan prestasi dalam menyampaikan berita, secara tidak langsung terjatuh hati pada HS. HW sebenarnya tahu HS menyimpan hati terhadap NR dan sengaja mencium HS untuk mencuba nasib.



iv) Na Joo Hee (Kim Ye Won) pesaing Pyo NaRi untuk merebut tempat sebagai penyampai cuaca. Pernah sabotaj Na Ri sehingga Na Ri dipecat



v) Geum Soo Jung (Park Hwan Hee)  yang merupakan pilihan ibu JW untuk dijadikan pasangan hidup. Cemburukan Na Ri kerana JW sukakan NaRi.



Drama yang refreshing dan menarik dengan kepandaian pengarah menukar jalan cerita rom-com yang kebiasaannya cliché menjadi menarik dan sukar dijangka selain penuh dengan pengajaran dalam kehidupan.




Selain itu drama ini harus dipuji kerana mewujudkan kesedaran terhadap breast cancer. Kanser yang selama ini sinonim dengan wanita tapi dalam Jealousy penyakit kronik ini telah dikesan pada watak utama lelaki yang merupakan seorang pembaca berita di SBC. Perasaan takut terhadap kematian tapi dalam masa yang sama bimbang dipandang serong oleh masyarakat / pasangan hidup, keegoan seorang lelaki merupakan antara konflik yang timbul dalam drama ini dan dikupas dengan baik oleh pengarah.



2. Keberkesanan Lakonan (8.5/10)


Gong Hyo Jin memang tidak dinafikan hebat dalam membawa watak gadis naif yang sederhana dan kadangkala annoying tapi mampu menarik hati lelaki selepas didekati. Watak NaRi sememangnya menjadi penyinar dalam kehidupan kebanyakan watak dalam drama ini kerana beliau ibarat jambatan yang menjadi penghubung dalam setiap perhubungan. Gong Hyo Jin sememangnya berkebolehan mencipta chemistry yang baik dengan para pelakon dan berkeupayaan membuatkan para pelakon di sekeliling beliau menyinar.



Lakonan Jo Jung Suk sangat menjadi, superb ! Sangat suka bila pengarah menggunakan semua kebolehan Jo Jung Suk seperti menyanyi (scene menyanyi untuk NaRi ketika mabuk sangat sweet walaupun kelakar) dan menari (siapa boleh lupa wedding dance itu?). Semuanya dibawakan dengan begitu baik oleh Jo Jung Suk. Lelaki yang ego dan degil tapi berprinsip teguh, dalam masa yang sama kebudak-budakan dan kuat cemburu. Antara scene yang tidak dapat dilupakan ialah ketika HS yang diselaputi lumpur berjalan seorang diri sambil menangis, kemudian bengang bila ada seekor octopus melekat di badan beliau. Scene beremosi yang dibawakan dengan begitu sempurna. Selain itu babak yang tidak dapat dilupakan ialah ketika dipukul oleh ibunya kerana disangkakan merampas kekasih kawan baik namun HS terus sambung makan bun tanpa hati dan perasaan, sangat degil dan sangat comel !








Go Kyung Po juga dipuji kerana mampu memikat hati penonton dengan perwatakan yang penuh kesopanan dan kesusilaan. Terasa kesunyian dan kesedihan JW bila hidup dikongkong oleh ibunya sepanjang masa. Menjadi seorang anak yang baik bermaksud perlu melupakan impian untuk hidup dengan cara sendiri kerana setiap keputusan yang JW buat adalah untuk memastikan ibunya tidak terluka. Sehinggalah beliau bertemu NaRi yang akhirnya membuatkan hidup JW lebih ceria dan bahagia. Tapi kissing scene dengan NaRi nampak keras dan statik jadi perlu membuat latihan lagi.




Seorang lagi pelakon yang meninggalkan kesan biarpun scene time tidak banyak ialah Seo Ji Hye. Sangat cantik dan semua tindakan beliau adalah sangat cool dan tidak cliché. Scene hamburan maki hamun terhadap HS disampaikan dengan bersahaja dan penuh class!  

Pujian kepada semua watak-watak yang menjayakan drama ini sehingga membuatkan drama ini terasa hidup dan tidak asing dengan kehidupan penonton. Perubahan setiap karakter di sepanjang perjalanan drama ini sangat sempurna. Setiap watak membawa peranan masing-masing dengan baik, yang mana setiap mereka mempunyai kelemahan dan kekurangan dalam diri tapi berjaya mengatasi sehingga akhirnya memperolehi kebahagiaan yang dicari.

Nomination:
Gong HyoJin [Best Actress]
Jo JungSuk [Best Actor]
Go KyungPo [Best Supporting Actor]
Seo JiHye [Best Supporting Actress]

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)

Jalan cerita menarik dan padat sepanjang 24 episod sehinggakan sukar untuk penonton skip sebarang episod kerana setiap satunya ada penarik yang tersendiri. Namun begitu episod di mana NaRi tidak dapat membuat keputusan sama ada untuk memilih HS atau JW meninggalkan impak negatif terutamanya apabila mereka bertiga tinggal serumah. Scene ini dirasakan tidak perlu kerana menampakkan watak seperti tidak bermoral dan kesucian cinta seakan-akan tercalar. Sememangnya kedua-dua HS dan JW sangat-sangat menarik dengan cara tersendiri, boleh difahami kenapa NaRi tidak mudah untuk membuat keputusan namun scene tinggal serumah itu kurang sesuai.

Scene keseluruhan dirakamkan dengan cantik, Gong Hyo Jin nampak sangat cantik dalam drama ini dengan skin complexion yang flawless. Lighting yang bersesuaian membuatkan para pelakon nampak cantik sekali.




Scene romantik sangat sempurna, rasanya JoJung Suk seolah-olah a good kisser sebab setiap kissing scene tidak nampak kekok dan membuatkan hati penonton seperti melt inside terutamanya ciuman dalam bilik persalinan dan pastinya babak atas katil yang membuatkan Chi Yeul terpaksa menahan kesejukan sepanjang malam kikiki (is it hot in here?).
STOP. REWIND. REPLAY.




Nomination: Park Shin Woo [Best Director]

4. Skor muzik (4.5/5)

OST dalam drama ini memang sedap didengar. Terngiang-ngiang di telinga dan bersesuaian dengan setiap scene. OST banyak memainkan peranan penting dalam drama ini : menaikkan mood penonton dan menyentuh hati terutama scene yang sedih dan waktu-waktu HS bersendiri dan kelihatan sunyi. Banyak sangat lagu yang best sampai tak tahu nak nominate yang mana satu



Suran – Step Step [Nomination : Song of The Year]
Brothersu – Come To Me
Peanuts Butter – I See You
Kwon Jin Ah – Love Me Do




5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3.5/5)

Sebuah drama yang sememangnya bagus tapi kebarangkalian untuk tonton semula itu rendah sebab terlalu panjang drama sehingga mencecah 24 episod. Mungkin hanya tonton semula best moments. Tapi sememangnya akan rekomen drama ini kepada semua peminat kdrama untuk ditonton dan dijadikan koleksi.