Tuesday, 23 February 2016

Reply 1988 plasterhati

REPLY 1988
by plasterhati
 

 

Rating Keseluruhan Drama:  
(9.98+9.95+9.9+5+5) =39.83/4=9.96)

1. Cerita  (9.98/10)

Drama ini menampilkan penceritaan yang hampir perfect. Drama berbentuk komedi, kekeluargaan, kemasyarakatan, isu semasa, sejarah, percintaan,cinta pertama, isu-isu kemanusian dan persahabatan ini berjaya mendapat tempatnya tersendiri dalam industri k-drama sehinggakan mencatatkan rekod rating tertinggi dalam sejarah bagi tayangan cable networks iaitu 18.8% dan internet rating 92.5%. Ia satu jumlah besar bagi tayangan cable networks, drama biasa di 3 major broadcast pun banyak yang mendapat rating bawah 10%. Ia adalah kejayaan besar stesyen tv berbayar kerana boleh disimpulkan hampir semua pemilik cable networks menonton finale drama ini. Saya berani mengatakan bahawa drama ini adalah drama terbaik yang dihasilkan dalam sepuluh tahun terakhir ini kerana sejak akhir akhir ini produksi lebih banyak menekankan aspek teknikal, CG, pemilihan pelakon dan ost daripada penyanyi ost terkenal berbanding kekuatan dan kesinambungan cerita.
         
        Drama Reply 1988 adalah sebuah produksi yang berjaya, kerana mempunyai kesinambungan cerita yang mantap, skrip yang sangat kuat serta berkesan, garapan perkembangan cerita dan watak dan perwatakan yang terancang, mempunyai kesinambungan. Kaedah penceritaan flashbacknya juga patut diberi pujian kerana tidak nampak kaku atau dibuat-buat dari segi jalan ceritanya dan fesyen dan gaya rambut semasa babak flashback yang tidak awkward seperti kebanyakan drama lain.

         Setiap watak mempunyai perwatakan uniknya sendiri milik watak itu dan mempunyai kisah dan sejarah masing-masing sama ada watak-watak utama the gang maupun watak pembantu ibu bapa masing-masing yang mempunyai karektor mereka sendiri sehingga kepada watak pinggiran Michael dan kawan  match maker Bora. Begitu juga ketelitian penceritaan yang memaparkan isu-isu dalaman setiap keluarga seperti Bora dan Dong Il ajussi yang tidak rapat, Dong Il ajussi mencopet duit dari dompet isterinya, ayah Junghwan yang tidak pandai repair barang, Ayah Taek yang sedih kerana tidak mengingati apa mimpi sblm dapat Taek serta waktu Taek dilahirkan di mana ketelitian inilah yang menguatkan penceritaan drama ini. Maka sesuailah dengan tema kekeluargaan yang ingin ditampilkan.

          Cerita ini telah berjaya membawa penonton belayar ke tahun 1988 sehingga 1994 bukan saja melalui paparan peristiwa-peristiwa penting dunia dan negara korea tetapi juga dimasukkan unsur cerita kepada watak seperti perdana menteri yang bersembunyi di kuil dikaitkan dengan Jung Bong yang ke kuil kerana sukakan makanan di sana, Olimpik 1988 Seoul dikaitkan dengan Doksun sebagai picket girl, kapal terbang terhempas dikaitkan dengan kisah Taek ke Jepun untuk pertandingan Fujitsu Cup dan menyebabkan Taek seperti baru tersedar yang selama ini ayah dia sangat sayangkan dia, peristiwa VSS beramai-ramai pekerja bank akibat perluasan penggunaan machine dan computer dikaitkan dengan bapa Doksun yang pencen awal walaupun terpaksa. Ini menunjukkan bahawa pengarah dan penulis skrip drama ini membuat perancangan yang sangat teliti, kajian dan gaya penceritaan yang excellent sehingga wujud kesinambungan cerita dan peristiwa, karektor, persona dan pekerjaaan setiap watak dari episode 1 ke episod 20 dan hasilnya di skrin penonton tidak nampak lubang atau “hole” di mana-mana yang tidak berkesinambungan dalam drama ini.

         Penceritaan berkenaan kejiranan di era 80an dan 90an yang ikatan dan kepercayaan berjaya digarap dengan cemerlang di mana wujud suri rumah yang menyediakan bahan untuk makan malam bersama-sama sambil bergosip, jiran tetangga yang rapat dan saling kenal hati budi, sehinggalah kepada perkara mesyuarat rukun tetangga bulanan berkala walaupun mereka adalah muka yang sama jumpa setiap hari rumah Taek yang boleh keluar masuk tidak kira masa. Ini adalah perkara normal di zaman itu walaupun nampak pelik di era sekarang.
Cerita Reply disukai kerana memaparkan cerita kehidupan sebenar di samping menggamit memori kerana tiada chaebol, tiada amnesia tiba-tiba, kisah makjang kematian insan penting sehingga merubah kekayaan, ataupun tiada watak antihero atau villain – hanya sekadar manusia normal di rumah, sekolah atau kejiranan tertentu yang menjalani hidup normal, kerja seperti orang kebanyakan, bersekolah di sekolah biasa dan kisah perjalanan yang memberi kematangan kepada watak-watak dalam drama tersebut. Reply 1988 pada kali ini nampaknya lebih menunjukkan reality kehidupan dengan bapa Doksun bekerja sebagai pegawai bank kelas pertengahan, bapa Dongryong guru biasa bukannya guru besar sekolah, bapa Taek dan ibu bapa Junghwan yang agak berada tetapi bukan berlagak kaya atau membuli kawan yang susah.

          Jika dibandingkan dengan produk Reply sebelum ini, ternyata sekali drama Reply 1988 kali ini adalah karya lebih matang daripada pengarah dan penulis skrip Reply series sama ada dari segi perjalanan cerita dan penceritaan, perkembangan watak yang lebih stabil, tema yang lebih mantap dan skrip yang lebih teliti dan cemerlang.

          0.02/10 demerit adalah untuk perjalanan kisah cinta Teak-Doksun sehingga mereka berkahwin yang tidak diolah dengan lebih detail iaitu bagaimana mereka menghadap kedua ibu bapa kedua belah pihak untuk mendapat keizinan berkahwin kerana sehingga sekarang, double in-laws masih taboo di kalangan rakyat Korea, apatah lagi di zaman itu. Adakah berlaku perang dunia ketiga, adakah ibu bapa masing-masing pasrah atau bagaimana situasinya. Selain itu, penonton juga tertanya-tanya bagaimana rakan-rakan tahu hubungan mereka sama ada selepas berita mereka di akhbarkah, pasangan ini sendiri yang beritahu atau pun edisi kantoi seperti Sunwoo-Bora. Yang ketiga ialah bagaimana Doksun hidup sebagai isteri kepada Taek yang tali kasut pun tidak boleh diikat sendiri itu walaupun memang manusia akan berevolusi semakin mahir dan matang. Walaupun begitu, profesionally, saya faham apa yang ingin disampaikan oleh team drama ini dengan tidak memberikan babak ini kerana reality hidup berpasangan dan perkahwinan dua insan adalah seperti apa yang kita lalui sehari-hari.

         Lebih cantik jika ada babak cameo watak the gang tua datang ke rumah mereka sama ada beramai-ramai atau seorang demi seorang.
Seperti juga dengan siri Reply sebelum ini, drama ini juga membawa penonton bereka-teki siapakah suami kepada watak utama dan watak utama mengimbau kenangan silam di zaman remaja. Dalam drama ini, Doksun lakonan Hyeri adalah watak utama dan cerita berkisar temuramah tema Youth terhadap Doksun dan suaminya dan mereka mengimbau kenangan zaman kanak-kanak sehingga dewasa di Ssungmun-dong.

          All in all, saya suka instalment Reply kali ke 3 ini kerana tiada kakak atau abang heroin yg meninggal kemudian hero yang ada kaitan dengan kakak atau abang yang meninggal jatuh hati pada heroin seperti Reply 1997 di mana si Tae Woong dulu kapel dengan mendiang kakak Shi won sebelum nampak bayangan kakaknya pada Shi Won lalu jatuh cinta. Dalam Reply 1994 pula, Trash adalah kawan baik kepada mendiang abang Najung kemudian menjadi abang fake kepada Najung sebelum bertukar status kepada cik abang. Dalam drama ni, mujurlah penulis skrip tidak buat watak cliché begitu.Synopsis dan perwatakan watak:

          Drama Reply 1988 memaparkan 5 keluarga yang tinggal di satu jalan di satu kejiranan di Ssangmun-dong yang mempunyai cerita dan kerektor yang berbeza. Setiap keluarga ini mempunyai anak yang dilahirkan pada tahun 1971 dan mereka berlima Doksun, Taek, Junghwan,  Sunwoo dan Dongryong berkawan rapat sejak kecil sehingga dewasa dan mempunyai ikatan yang sangat kuat sehingga sanggup berkorban demi kawan baik. Selain Taek yang pendiam, keempat-empat orang kawan yang lain adalah bersifat mischievous, sedikit nakal, bersuara lantang dan kurang pemalu. Walaubagaimanapun mereka adalah anak yang baik melainkan Dong Ryong sempat melalui fasa rebellious manja-manja dek kerana kurang kasih sayang daripada kedua ibu bapa yang sibuk.

Keluarga Doksun

          Terdiri daripada bapa Sung Dong Il lakonan Sung Dong Il seorang pegawai pertengahan Fraud Unit di Hanil Bank , ibu Lee Il Hwa lakonan Lee Il Hwa seorang suri rumah, anak sulung Sung Bora lakonan Ryoo Hye Ryung yang belajar di Seoul Universiti, mendapat biasiswa jurusan pendidikan matematik tetapi bersifat garang dan ditakuti semua penduduk kejiranan, Doksun sebagai middle child yang sentiasa kena beralah dengan kakak dan adiknya Sung Noeul. Mereka tinggal di semi-basement di bawah rumah Junghwan. Keluarga ini hidup dalam kemiskinan kerana Sung Dong Il telah menjadi penjamin rakannya membuat pinjaman lalu melarikan diri dan gajinya banyak dipotong oleh bank untuk membayar pinjaman tersebut.
Sung Dong Il seorang yang mudah mesra dan terlalu lembut hati sehingga sanggup membeli apa saja yang dijual kepadanya kerana beranggapan dia perlu menolong orang lain walaupun keluarganya sendiri bercatu untuk hidup menyebabkan isterinya Lee Il Hwa selalu bermakan hati hati dek kerana kebaikan suaminya itu. Bora bersifat garang, pandai dalam pelajaran tetapi tidak pandai mengekspresi perasaan selain garang, mempunyai prinsip hidup. Doksun pula bersifat periang, neighbourhood sweetheart, bertimbang rasa, rajin menolong ibu bapa dan jiran-jiran serta sering mengambil berat orang sekelilingnya. Manakala Noeul pula bersifat pemalu melainkan dengan orang terdekat, anak yang paling normal dalam keluarga, cepat menghidu sebarang kelainan pada kakak-kakaknya tetapi malangnya rupa parasnya tidak seperti pelajar sekolah tinggi tetapi seperti orang dewasa. Remaja yang pemalu ini mengejutkan semua apabila berbbakat dalam nyayian genre ballad pula tu, dan akhirnya mengejar cita-citanya untuk menjadi penyanyi.

Keluarga Taek

          Keluarga ini kecil kerana Taek hanya tinggal bersama bapanya Choi Moo Sung setelah kematian ibunya semasa kecil sebelum berpindah ke Ssangmundong atas cadangan ibu Sunwoo untuk membesarkan Taek dalam persekitaran lebih sihat.  Choi Moo Sung membuka kedai jewellery dan jam di Ssangmundong dan agak berada walaupun hidup sederhana bersama Taek. Moo Sung Ajussi sentiasa mahukan anaknya hidup normal seperti kanak-kanak dan remaja lain walaupun Taek adalah baduk genius dan popular sehingga terpaksa berhenti sekolah setelah tamat middle school untuk focus kepada liga professional baduk.  Dia tidak pandai menunjukkan rasa sayangnya terhadap Taek sehingga menyebabkan Taek sewaktu remaja tertanya-tanya adakah bapanya sayangkannya sehingga dihadiahkan tape rakaman temuramah yang tidak disiarkan yang mana ayahnya menyebut ayah sayangkanmu anakku. Kedua beranak ini tidak pandai dalam menyatakan perasaan tetapi mempunyai warm heart.

Keluarga Junghwan

          Keluarga Junghwan pula adalah paling kaya di kejiranan tersebut akibat rezeki durian jatuh bergolek dengan memenangi grand prize loteri. Perubahan sekelip masa ini masih belum dapat diadaptasi oleh bapanya Kim Sung Kyun dengan hidup masih berjimat akibat kemiskinan mereka sebelum ini. Walaupun mendapat kekayaan sekelip mata, Kim Sung Kyun masih bekerja dengan membuka kedai elektronik GoldStar (LG masa kini). Keluarga kaya ini terdiri daripada bapa Kim Sung Kyun pak lawak kejiranan, ibu Ra Mi Ran seorang yang berakal panjang, baik hati dan bersifat ketua di kalangan ibu-ibu di situ kerana faktor umur dan keyakinannya, anak sulung Kim Jung Bong yang mengambil peperiksaan kelayakan university sehingga 7 kali dan mempunyai penyakit jantung tetapi telah menjalani pembedahan jantung pada 1987 dan anak bongsu Kim Jung Hwan yang disifatkan oleh ibunya berubah menjadi semakin tidak mesra berkala dengan usia. Kim Jung Hwan juga adalah top scorer di sekolah dan sering membelanja rakan-rakan lain setelah keluarganya menjadi kaya. Keluarga ini sering menjamu jiran tetangga terutamanya makanan barat atau makanan mahal lain. Ironinya, kebanyakan makanan barat difusionkan dengan masakan korea oleh ajumma Ra Mi Ran.

Keluarga Sunwoo

           Sunwoo adalah anak sulung dan mempunyai seorang adik bernama Jinjoo yang berumur 5tahun dan tinggal bersama ibunya, Kim Sun Young. Mereka tinggal bertiga setelah kematian bapanya beberapa tahun dahulu. Sun Young adalah maknae di kalangan ibu-ibu di kejiranan tersebut dan tidak bekerja kerana Sunwoo tidak mahu ibunya berpenat lelah dan penat. Baginya, adalah mencukupi untuk menyara mereka bertiga dengan pencen mendiang ayahnya dan ini telah menimbulkan isu semasa ibunya mula bekerja sambilan sebagai tukang cuci di sauna selama 2 jam setiap malam secara sembunyi tanpa pengetahuannya ketika dia ke study room. Melalui pengalaman ini, dia akhirnya sedar yang dia juga perlu meyelami hati ibunya yang ingin memberi yang terbaik untuknya dan Jinjoo dan ianya adalah satu bentuk kebahagiaan bagi ibunya dan belajar untuk menjadi lebih dewasa. Sifat unik ibu Sunwoo adalah dia sangat tidak pandai memasak dan diketahui umum tentangnya. Ibu Sunwoo dan bapa Taek berkahwin setelah Sunwoo tamat sekolah tinggi setelah mendapat restu daripada kedua anak mereka dan Jinjoo tidak dapat berenggang dengan bapa Taek dan mereka kemudian hidup bahagia dan harmoni serta masakan ibu Sunwoo akhirnya boleh diterima lidah setelah ke kelas masakan.

Keluarga Dong Ryong

Dong Ryong tinggal bersama bapanya seorang dean di Sekolah Tinggi Ssangmunyang juga 3 sekawan ini beserta Sung Noeul dan ibu Dong Rong ialah insurance queen. Kedua-dua mereka sangat sibuk bekerja sehingga selalu terlepas pandang anak bongsu mereka Dong Ryong. Adalah tidak diberi penerangan lebih terperinci berkenaan bilangan keluarga besar ini, tetapi sepanjang drama, hanya disebut 3 abangnya.

Synopsis

         Dalam penceritaan drama, Doksun adalah satu-satunya perempuan dalam 5 sekawan ini dan menjadi centre of the story. Pada awal cerita, Doksun mengalami cinta pertama dengan Sunwoo sehingga termalu sendiri kerana dia ingatkan Sunwoo sukakannya, tetapi sukakan kakaknya Bora. Akibat penangan kisah cinta monyet ini, Doksun menjadi takut untuk menunjukkan secara terang-terangan dia sukakan siapa. Kemudian, setelah diberitahu 2 kawan karibnya Wang JoHyun dan Jang ManOk bahawa Junghwan sukakannya, dia mula develop cinta monyet terhadap Junghwan. Walaupun telah mendapat kepastian yang Junghwan sememangnya ada hati dengannya setelah Junghwan menyuruhnya tidak ke blind date dengan lelaki lain, namun sehingga ke saat hati dia sudah menjumpai cintanya, barulah junghwan menyatakan late confession as a closure for his first love for good.
Dalam drama ini, Taek adalah suami kepada Doksun, di mana Doksun adalah cinta pertama dan cinta tak kesampaiannya kerana dia tahu kawan baiknya Junghwan juga menyimpan perasaan terhadap Doksun melalui pandangan mata Junghwan terhadap Doksun dan juga melalui gambar Doksun dan Junghwan semasa konsert yang disimpan dalam dompet Junghwan. Apabila mengetahui Junghwan menyimpan perasaan kepada Doksun sepertinya, Taek mengambil keputusan untuk tidak confess kepada Doksun walaupun persediaan telah dilakukan. Junghwan pula yang mengetahui Taek sukakan Doksun apabila Taek sendiri memberitahu the gang semasa ketiadaan Doksun bahawa dia sukakan Doksun setelah diacah rakannya tentang Doksun menyebabkan sekali lagi Junghwan heartbroken.

          Enam tahun kemudian di tahun 1994, kedua-kedua rakan karib ini mendapat peluang untuk mendapatkan Doksun kembali kerana Doksun ditinggalkan kekasihnya untuk  menonton konsert Lee Seung Hwan dan di sinilah bermulanya perjalanan sisi dewasa bagaimana mereka dealing with their hearts. Walaupun Junghwan memecut keretanya selaju mungkin, dia tidak sempat ke konsert bersama Doksun kerana di setiap laluannya, lampu isyarat sentiasa merah. Yang sampai dulu dan berdepan dengan Doksun adalah Taek. Junghwan menyalahkan timing yang selama ini tidak pernah menyebelahinya untuk menghasilkan FATE..sehinggalah semasa meratap seorangan dalam hujan, berita dari radio keretanya menyatakan Taek-9-Dan forfeit pertandingan kali pertama seumur hidupnya dan meminta maaf kepada lawannya dan kelab baduknya dengan menyatakan alasan personal. Kemudian barulah dia sedar, bahawa bukan lampu merah yang melambatkannya, yang tidak menghadirkan kebetulan kepadanya, tetapi adalah keteragak-agakan dia yang tidak meghasilkan timing dan kebetulan lalu mengucapkan selamat tinggal kepada cinta pertamanya kerana akhirnya dia tahu Taek yang lebih kuat perasaan terhadap Doksun berbanding dirinya yang sentiasa teragak-agak dan kemudiannya, sebagai closure terhadap cinta tak kesampaiannya, dia menyatakan confessionnya bersama fiancé ring commemoration semasa graduasi Air Force dulu di hadapan the gang semasa ketiadaan Taek.

          Taek dan Doksun pula mula dating setelah ciuman dendam 6 tahun di bilik hotel Taek di China selepas dinner setelah Taek memenangi pertandingan baduk dan mereka dating 2 tahun sebelum berkahwin. Kebanyakannya, mereka hanya dating di kawasan rumah mereka sahaja sepanjang tempoh berkapel dek kerana kesibukan Doksun sebagai pramugari antarabangsa dan Taek sibuk dengan pertandingan baduknya.

          Seperti biasa dalam siri Reply, wujud pasangan kedua yang menjadi official couple sebelum watak utama. Kali ini. Sunwoo dan Bora menjadi pasangan kekasih secara sorok-sorok tetapi putus di tengah jalan kerana Bora ingin menumpukan perhatian kepada peperiksaan Bar Exam tetapi kembali bertaut 6 tahun kemudian sehingga berkahwin walaupun pada awalnya ditentang hebat keluarga kerana isu sama nama keluarga.

        Kemudian, dua keluarga kecil Taek dan Sunwoo disatukan setelah kedua ibu bapa masing-masing mendapat restu anak-anak setelah masing-masing cuba tidak mahu  anak-anak terpinggir selain berkat doa kawan setaman Ssangmundong yang mahu melihat mereka bersatu untuk kebaikan masing-masing. Menariknya drama ini adalah, kisah percintaan dua insan pertengahan umur ini digarap dengan penuh makna, bersifat real life dan tidak dibuat-dibuat, tidak nampak kaku dan mungkin ramai yang berkahwin kali kedua dapat relate dengan perasaan dan kehidupan masing-masing. 

          Selain berkisar tentang perjalanan Doksun menemui cinta sejatinya sehingga wujud cinta tiga segi antara sahabat serta kisah zaman remajanya bersama rakan-rakan dan keluarga, drama ini juga bercerita isu kemasyarakatan seperti rusuhan di kalangan pelajar berhaluan kiri yang popular di zaman itu serta bagaimana pesakit, keluarga dan orang sekeliling menghadapinya bersama, isu kemanusiaan tentang kesusahan dan dilemma rakyat apabla terpaksa berpencen di usia muda, hubungan kekeluargaan serta isu-isu kekeluargaan, dan yang paling penting adalah ikatan antara insan yang akrab sesama insan yang more solid than blood ties.

          Walaupun ramai yang berpendapat kurang kisah cinta yang romantik dipaparkan, saya mengatakan itu adalah perjalanan sebuah kisah normal manusia normal kelas pertengahan pada zaman itu. Ia adalah REALITI KEHIDUPAN.  Ia adalah sebuah karya masterpiece dalam industri drama Korea.

Reply.1988.E12.151212.720p-450p-XViD-WITH.mkv_003836632.jpg


2. Keberkesanan Lakonan (9.95/10)


HYERI (SUNG DOK SUN) (CALON BEST ROOKIE ACTRESS) [MOST POPULAR ACTRESS]

          Drama Reply 1988 bukan drama pertama lakonannya, tetapi adalah drama pertama sebagai watak utama. Ramai yang tidak menyangka Hyeri dapat membawa watak Doksun dengan cemerlang. Malangnya, drama Reply 1988 belum lagi mencabar bakat lakonannya kerana kurang babak bermain dengan perasaan yang berat yang perlu dilakonkan Hyeri. Walaubagaimanapun, lakonan mantap Hyeri dalam drama ini harus diberi pujian. Dia mampu membawakan watak gila-gila Doksun dengan baik namun masih perlu digarap lagi terutamanya eksperesi muka dan mata dan perlu lebih latihan untuk batuk secara natural. Walaubagaimanapun saya berpuas hati dengan lakonan Hye-ri sebagai Doksun. Kredit juga harus diberi kepada Hyeri kerana sangggup berlakon tanpa make up di babak tertentu. Bukan mudah untuk pelakon muda dan idol pula tu, untuk sanggup berlakon tanpa make up.

          Setelah Reply 1988 wrapped, Hyeri telah mendapat jolokan namai sebagai 100bilion Girl iaitu celebrity rebutan untuk cf, drama, photoshoot, dan variety. Sumber: www.allkpop.com/article/2016/02/goodbye-old-fashioned-deok-seon-hello-trendy-hyeri

         Watak Doksun yang beberapa kali jatuh cinta sebelum bercinta dengan Taek adalah untuk menunjukkan zaman remaja dan cinta monyet serta proses untuk Doksun discover perasaannya yang sebenar. Dia sukakan Sun Woo dan Jung Hwan kerana 2 kawannya itu yang provoke mengatakan mereka sukakan Doksun walaupun ending dalam kes Sunwoo dia sifatkan memalukan diri sendiri. Kemudian cinta monyetnya terhadap Junghwan ibarat menanti Junghwan confess walaupun mendapat kepastian perasaan Junghwan ketika itu sehinggalah late confession Jung Hwan ketika episode 18 yang mana dia ketika itu sudah love sick memendam rasa pada Taek. Ini adalah real life manusia biasa yang melalui fasa cinta monyet dan cinta monyet inilah yang mendewasakan kita.   Penulis skrip adalah seorang yang detail. Itu komen peribadi saya. Ini kerana anda dapat lihat sebelum teman lelaki Doksun sendiri yang menyatakan tidak dapat ke konsert, dia terlebih dulu mengeluh dan mengetuk jari bagaikan berfikir panjang memikirkan perasaannya terhadap lelaki ini tidak mendalam. Sehinggalah mendapat pesanan suara teman lelakinya, dia hanya tersenyum relax lalu menukar pakaian, bukanlah menangis teresak-esak kecewa atau weeping seperti kebiasaan orang yang putus cinta. Penulis ini tidak perlu mengarang babak berdialog, atau babak tipikal lain untuk menyampaikan perasaan para wataknya.

         Kemudian skrip yang detail menunjukkan bagaimana di awal episode Doksun tidak kekok jika dipeluk Taek, tetapi tergagap-gagap dan seperti terkejut semasa Taek merebahkan kepalanya bermula episode 12 untuk menunjukkan progress bagaimana Doksun mula duguen-dugeun dengan Taek, kemudian bagaimana belajar mengenali sisi-sisi lain Taek yang selama ini dia rasakan dia tau segalanya tentang Taek semasa di pantai, di China, semasa berhadapan dengan flasher di restoran dan lain2.

         Jadi saya sekali kagum dengan penulis drama ini kerana berjaya membuai perasaan penonton dalam teka-teki dan ketelitiannya berkarya dan kehandalan pengarah membentuk Hyeri menjadi Doksun dan saya puji dengan komitmen hyeri di dalam drama ini sehingga tidak nampak Hyeri seorang idol tetapi yang ada adalah Hyeri sebagai pelakon watak Doksun.

CHOI TAEK (PARK BO GUM) (CALON POPULAR ACTOR, BEST ACTOR, RISING STAR AWARD)

          Park Bo Gum adalah antara pelakon baru yang perlu diberi perhatian. KBS Entertainment Weekly sendiri memilih Park Bo Gum sebagai pelakon yang bakal menyinar tahun 2016. Kalau dilihat resumenya, dia telah membawakan banyak jenis karektor dan watak dalam lakonannya. Watak maknae yang immature dan anak mak dalam Wonderful Mom, pembunuh bersiri yang psiko dalam I Remember You (Hello Monster), Music Genius yang memendamkan perasaan dalam Naeil’s Cantabile, atau babak yang tak akan lupa dalam coin locker girl saat Seok Hyun (lakonan Park Bo Gum) ditoreh leher menanti diambil organ dan berbagai watak lain. Walaubagaimanapun, Park Bo Gum masih belum pernah membawakan watak utama dalam mana-mana projek sebelum reply 1988, hanya 2nd lead bagi beberapa drama lakonannya sejak akhir-akhir ini.

          Lakonan Park Bo Gum dalam Reply 1988 boleh dikatakan agak bersahaja, Nampak tidak dibuat-buat dan dipaksa. Dia berjaya bermain dengan emosi di beberapa babak penting antaranya semasa mengekpresikan berbagai rasa dalam satu masa semasa babak “Will You Kiss Me Again?” selepas mengetahui yang kiss pada tahun 1989 adalah bukan mimpi, babak Taek rindukan ibunya dan babak Taek memberitahu dia suka bapak dia bersama mak Sun Woo. Dia berjaya mengekpresi melalui mata, mimic wajah dan bahasa badan iaitu perasaan memberi izin, gembira ubtuk bapanya, pahit dan sebak dan mungkin sedih bagi pihak ibunya dalam satu masa. Walaubagaimanapun kehalusan lakonan masih perlu dibaiki dan saya berpendapat lakonannya boleh berkembang dengan lebih maju jika watak lebih mencabar diberikan. Saya ingin sekali melihat lakonannya yang bermain dengan perasaan, action movie, memendam rasa dalam satu karya.

        Jika dihayati, watak Taek digarap dengan baik kerana wataknya paling berkembang dan menunjukkan kemajuan dalam karektor. Pada awal episode, Taek ditunjukkan sebagai seorang remaja yang tidak tau benda lain selain baduk, perlu perhatian orang sekeliling kerana kekurangannya untuk survive dalam dunia nyata sehingga tidak pandai mengurus diri sendiri. Namun bermula ¼ drama karektornya berkembang dengan memperlihatkan sisi matang, kelelakian dan bertimbang rasa Taek yang tersembunyi seperti semasa menemankan Dong Il Ajussi minum selepas kematian ibunya, perkara mengejutkan semasa ayah Jung Hwan cedera dia sendiri menghubungi pengarah hospital agar disegerakan rawatan dan sebagai balasan Taek akan bermain baduk dengannya sehingga mengejutkan Jung Hwan yang menganggap Taek seorang yang tidak suka ask for favour and don’t do the favour. Begitu juga sisi kejantanan yang mengejutkan Doksun semasa memeluk Doksun dan menepis bola dengan badannya di pantai untuk menunjukkan Doksun yang tersedar daripada lamunannya bahawa Taek sudah dewasa bukan budak-budak yang perlukan pemerhatiannya lagi, kemudian babak mendukung Doksun sambil berlari sehingga Doksun dugeun dugeun kemudian malamnya kiss Doksun walaupun dalam mimpi untuk menunjukkan “iye, Taek dah jadi lelaki dewasa!”

          Walaupun ada yang mengatakan penulis memilih Taek sebagai suami Doksun di hampir ending drama, saya mengatakan penulis telah melakukan tugas sangat baik dalam menggarap cerita dan watak suami Doksun. Buktinya, bagaikan menjawab soalan ditemuramah Doksun menceritakan perihal Taek adalah yang terakhir berpindah ke Ssangmun-dong dalam gang mereka. Doksun menceritakan bagaimana seorang budak yang pendiam dan introvert boleh berkawan dengan 4 orang kanak-kanak yang nakal dan bising semasa hari jadi Taek ke-18. Tidak lupa perihal kecil tetapi details yang penting seperti tentang Taek yang sentasa mengikut 4 kanak-kanak riang ini buat kerja nakal walaupun dengan muka tiada perasaan. Yang akhirnya ditunjukkan dalam temuramah dengan Taek dewasa bila dia mula jatuh cinta dengan Doksun. Jika anda tonton kembali drama ini, tiada tentang penerangan bagaimana setiap gang sampai di Ssangmun-dong kejiranan itu melainkan watak Taek sahaja di episode dua, tiada penerangan tentang watak lain semasa kanak-kanak  yang diterangkan oleh Doksun yang lebih detail melainkan Taek. Mungkin inilah hint paling besar yang diberikan oleh penulis skrip ini.

JUNG HWAN (RYOO JOON-YEOL)

(CALON BEST ROOKIE ACTOR, BEST SUPPORTING ACTOR, POPULAR SUPPORTING ACTOR DAN RISING STAR AWARD)

          Ryoo Joon-Yeol bakal mengikut jejak langkah senior model cum actor berjaya yang lain seperti kim woobin, jo in sung, cha seung won, lee soo hyuk dan lain2. Walaupun jo in sung di awal-awal kemunculan masih kayu lakonannya, tetapi berkat garapan mentornya dan pengarah serta kelas lakonannya, dia kini berjaya berada dalam kelasnya yang tersendiri. Berbeza pula dengan Ryoo Joon Yeol, dia di awal-awal lakonannya pun sudah menampakkan kematangan dalam lakonan dan berpotensi pergi lebih jauh. Sebagai bukti dia sedang mengumpul peminat adalah follower di SNS nya meningkat secara dramatic kerana drama ini.

         Sepanjang 20 episod drama ini, dapat dilihat lakonan Ryoo Joon Ryeol semakin berkembang, semakin matang dan ekpresi bahasa badan semakin berkembang. Dia berjaya mengekpresikan perasaan melalui pergerakan, bahasa badan dan menyampaikan perasaan melalui ekpresi mata. Ini adalah sesuatu yang harus diambil perhatian kerana bukan perkara biasa untuk seorang pelakon baru telah mampu bermain dengan ekspresi wajah dan bahasa badan. Ryu Joon Yeol berjaya membuatkan peminatnya tidak berganjak dek lakonannya.

**Disarankan agar diwujudkan kategori baru iaitu Rising Star Award untuk anugerah pelakon baru yang bakal menyinar dalam industry Kdrama dan Kmovie atau bahasa mudah ada aura bakal top. cth: Ryoo Joon Yeol, Jisoo, Park Bogum, Hye-Ri yang bakal laku keras setelah berlakon dalam drama tertentu.

GO KYUNG PYO (SUNG SUN WOO)

           Go Kyung Pyo seperti biasa membawakan watak lakonannya dengan bersahaja. Pada kali ini, dia membawakan watak anak mak dan pelajar contoh tetapi menyimpan perasaan kepada noona iaitu kakak kepada Doksun kawan baiknya bernama Sung Bora dan tidak teragak-agak untuk bercinta dengan noona walaupun belum habis sekolah. Pada pandangan saya, Go Kyung Pyo berjaya menjiwai babak-babak dilakonkannya dan sampai mesejnya dengan cemerlang. Harapan saya ialah Go Kyung Pyo diberi kepercayaan untuk membawakan watak lead actor pada masa depan kerana dia berbaloi diberikan perhatian memandangkan lakonannya dalam Coin Locker Girl, Trecherous, Man on Hi Heels, Naeil’s Cantabile, dan watak-watak sampingan lain adalah hidup lakonannya menjadi.

RYU DONG RYONG (LEE DONG HWI)

          Watak Dong Ryong dalam REPLY 1988 ada sedikit persamaan  dari segi karektor wakat dan perwatakan dengan Sung Jae dalam REPLY 1997 dan Haitai dalam REPLY 1994 iaitu mood maker, mulut banyak, kadang-kadang kaunselor walaupun kadang-kadang lambat pick up situasi. Dari segi lakonan, Lee Dong Hwi telah berjaya membawakan watak gila-gila, troublemaker dan ceria. Sepanjang drama ini, dapat dilihat lakonan Lee Dong Hwi menunjukkan perkembangan positif dari segi kematangan lakonan, dan chemistry wataknya dan dengan para pelakon lain tidak perlu disangkal lagi. Semasa di awal-awal drama, saya dapat lihat bahawa Lee Dong Hwi adalah chemistry maker bagi 5 pelakon utama drama ini. Dengan kata lain, dia telah berjaya menyambung rangkaian chemistry lakonan para pelakon muda ini. Pujiankepadanya harus diberi untuk aspek ini.


Sung Bora (Ryoo Hye-Young)  (CALON BEST ROOKIE ACTRESS)

          Kerjaya seni Ryoo Hye Young lebih banyak bertumpu ke arah bidang modelling sebelum ini, namun lakonan beliau di dalam drama ini tidak mengecewakan walaupun masih banyak lagi  yang perlu di-polished. Ryoo Hye Young mampu pergi lebih jauh kerana dia berjaya melakonkan babak garang (walaupun harus digarap lagi), babak romantik, dan mampu membuatkan penonton mengalirkan air mata bersama dengannya. Kredit harus diberikan untuk itu sebagai seorang pelakon baru.

SUNG DONG IL (SUNG DONG IL) [BEST SUPPORTING ACTOR, POPULAR AJUSSI]

         Lakonan pelakon bernama Sung Dong Il ini tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri seni kerana sememangnya dia antara pelakon hebat yang tidak dapat disangkal lagi lakonannya. Jika tidak, masakan pengarah installment Reply setia memilihnya sebagai pasangan ibu bapa pelakon utama dalam ketiga-tiga dramanya.  Lakonan mantapnya dapat dilihat dalam scene sedih tapi lawak Sung Dong Il meratapi isterinya yang dibiopsi kanser payudara dan juga heartwrenched scene semasa Sung Bora berkahwin. Pelakon ini, dengan bersahaja menyampaikan perasaan berbagai rasa dan mampu membuatkan penonton ketawa tanpa perlu lawak spastik atau memaparkan kesedihan tanpa menangis atau buat muka sedih. Tona suaranya sahaja sudah cukup menyampaikan perasaan mendalam babak-babak lakonannya dalam drama ini. Sememangya Sung Dong Il layak digelar pelakon scene stealer.

RA MI RAN (RA MI RAN) [BEST SUPPORTING ACTRESS, POPULAR AJUMMA]

         Ra Mi Ran adalah antara pelakon handalan yang banyak berlakon watak pelakon pembantu penting dalam drama dan filem. Dia adalah antara minority yang sanggup berlakon tanpa make up dalam filem dan drama. Dalam drama ini, dia berjaya mencuri perhatian dengan lakonan bersahajanya sebagai cheetah ajumma, ibu kepada dua anak bujang dan suami yang kaki lawak. Lakonan Ra Mi Ran di dalam drama ini telah outshine 3  ibu lain. Tiada komen lain yang lebih sesuai untuknya.

KIM SUNG KYUN (KIM SUN KYUN)

         Apa yang boleh dikatakan adalah tidak nampak langsung roh Samchunpo dalam Reply 1994 pada Jung Bong Abeoji dalam Reply 1988 ini. Begitulah berkesannya lakonan dia dan garapan watak yang cemerlang oleh pengarah Reply. Watak gila-gila dan jokester kejiranan berjaya dibawa dengan baik pelakon ini. Sayangnya Kim Sun Kyun belum lagi layak dicalonkan untuk kategori ajussi popular kerana masih belum ajussi. Pelakon ini masih belum mencapai umur 40tahun, namun berjaya membawa watak ajussi, bapa kepada dua anak bujang dengan baik sekali.

LEE IL HWA (LEE IL HWA)

           Terus terang saya katakan, saya agak kecewa dengan lakonan Lee Il Hwa pada kali ini kerana tidak mencapai target peribadi saya . Namun bukannya saya tidak menyukai lakonannya, tetapi kerana aura dan lakonannya telah dicuri perhatian oleh pelakon Ra Mi Ran. Bukanlah dia tidak berlakon dengan baik, dan jika pada 2016 tidak ramai pelakon pembantu dan ajumma hebat lain saya akan calonkan dia sebagai pelakon pembantu terbaik dan popular ajumma. Lee Il Hwa di luar adalah seorang classy penampilan dan auranya. Namun dalam drama ini, ternyata dia berjaya membuang aura classynya. Berlainan sekali dengan lakonannya dalam installment Reply sebelum ini, masih kelihatan aura-aura dan roh classy walaupun berdialog dalam satori. Jadi boleh disimpulkan bahawa wujud perkembangan positif dalam resume kerjaya seninya.


          Pelakon-pelakon lain seperti Choi Moosung, Kim Sun Young, Yoo Jae Myung, Choi Sung Won, Ahn Jae Hong (Kim Jae Bong) , Lee Min Ji (Jang Mi ok), Lee Se Young (Wang Ja Hyun), Bae Yooram (Yooram sshi 'abang angkat' kelab baduk Taek, Yong Young Jae ('bapak angkat' Taek Director Kelab Baduk), Lee Mi Yeon (Doksun 40an). Kim Joo Hyuk (Taek 40an),  Kim Joong Ki (Michael) dan tidak lupa Kim Seul & Shin Bi (Jinjoo) juga telah melakukan tugas yang cemerlang dalam menjayakan drama ini. Terima kasih kerana telah memenuhi craving saya terhadap karya drama bersiri yang bagus dan menghiburkan.


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (9.9/10)
         Saya berani mengatakan bahawa aspek teknikal drama Reply 1988 adalah perfect. Dari segi props, fesyen,teknik kamera, kreatitivi pengarahan, sinematografi yang cantik yang mengambilkira details tentang kejiranan di era 80an dan 90an, mesyuarat tingkap, filem dan poster semasa, bunyi-bunyi latar belakang yang details pun diambil kira. Tak percaya? Cuba anda tonton drama ini dengan memakai earphone atau headphone. Berbagai background sound yang details seperti suara Jinjoo yang sayup-sayup kedengaran menyanyi, dan sebagainya. Pengarah ini semangnya genius dalam teknik pengarahan, pengolahan lakon layar, dan membentuk persona pelakonnya.4. Skor muzik (5/5)
          Terlalu banyak lagu yang menggamit memori, meruntun perasaan dan sangat sesuai dengan babak yang dipaparkan bagaikan lagu itu sendiri adalah bercerita tentang babak dan perasaan ketika itu. Markah ektra untuk lagu lama di era 80an dan 90an yang diremix kemudiannya menjadi latar belakang babak-babak tahun 80an dan 90an seakan membawa penonton mengembara dan kembali ke era itu dan ost nya sangat blend dengan baik dengan scene yang dipaparkan.

1. Kim Feel ft Kim Chang Wan - Youth
 
Lagu, feel, melodi dan lirik yang sangat tepat menggambarkan perasaan terhadap masa yang berlalu, feel yang mendalam semasa menggamit memori zaman remaja yang ditinggalkan. Semasa lagu ini kedengaran di babak Sunwoo lihat ibunya berjalan ke tempat kerjanya, ia bagaikan bercerita tentang perasan mereka serta suasana di ketika itu. Begitu juga ketika babak akhir episode 20 yang lagu itu sendiri bagaikan suara watak dalam drama ni memberitahu masa mereka yang berlalu.

2. Lee Juck  - Don't Worry Dear
Lagu ini bagaikan memujuk watak-watak dalam babak yang dipaparkan


3. Oh Hyuk - Little Girl


4. Park Bo Ram – Ssangmundong / Hweyadong
Lirik yang menyentuh hati tentang kawan lama5. Lee Sung Hwan - Empty Heart
Ost yang bagaikan menjerit-jerit menyatakan perasaan Taek dan Junghwan terhadap Doksun.


6. Noel - Together


7. As Time Goes By - Ki Hyun
Antara ost heartbreaking dalam drama ini


8. Ice cream Love – Im Byeong Soo
 
Lagu rancak yang cute yang dinyanyikan Doksun dan Dongryul semasa kelas tutor dengan Bora dan lagu dinyanyikan the gang semasa memujuk Taek yang kalah pertandingan Baduk.


Memorable scene
 
 
 
1.        Taek mendukung sambil berlari Doksun yang tidak boleh berjalan. Nampak namja di situ dan Doksun pun macam tersedar yg dia sbenarnya ada jugak dugeun-dugeun dengan Taek sedikit sebanyak 

2.        Kissing scene Taek-Doksun semasa Taek mamai di bawah pegaruh ubat tidur. Scene ni nampak cantik dari segi scenematografinya.
3.        Kissing scene dendam 6 tahun Taek-Doksun. Yang epiknya bukan kissing tu, tapi air mata Taek yang jatuh tu masa Doksun cakap kitakan kawan sebelum dengan tangkasnya Taek menge-Kiss Doksun. Kenapa saya namakan Kissing Scene Dendam 6 tahun? Sebab lama jugak dorang kiss kt situ. Macam balas dendam akan masa yang dibazirkan.
4.        Junghwan heartfelt confession. Confession as a closure menjadikan ia sakitnya tuh di situ. Nampak masa dorang berkumpul ni Doksun asyik mengintai ke entrance restoran bbrp kali. Sebab masa sebelum reveal siapa suami Doksun, saya macam pelik dengan senyuman Doksun. Itu bukan senyuman “yeay, aku x bertepuk sebelah tangan” tapi macam “Yes..I know how u feel and I appreciate your late confession. Thank you for loving me”. Kira macam saying goodbye, my first love - A true closure. Sebab dia dah tau hati doksun kat sapa agaknya. Sebab dia senyum aje masa dia perasan Doksun pandang pintu setiap kali ada orang masuk restoran. Dah habis Jung Hwan confess pun Doksun ada pandang ke pintu lagi.

          Agaknya memang episode ni didikasikan kepada Jung Hwan kerana tajuknya Goodbye First Love selain Goodbye First Love untuk Jung Bong, Sun Woo dan Bora tapi orang lain ada welcome my  true love kecuali Jung Hwan.5.        Moment Sunwoo-Bora couple kantoi dengan Trio Ajumma nak kissing


Ini adalah scene lawak epik drama Reply 1988!!!Memorable and Meaningful Poster


Scene favourite

Bukan kerana Taek yang sampai dulu kt situ, tetapi kerana meaning yang mendalam skripnya - perbezaan antara fate, timing dan kemahuan. Sehingga saya merasakan mesej itu disampaikan kepada saya.


5. KEBARANGKALIAN UNTUK TONTONAN SEMULA (5/5)
 
Dan sudah pun marathon beberapa kali. Terlalu banyak memori bersama drama ini. Dan memang akan tonton lagi. Sepanjang terjebak dengan k-drama, saya jarang ulang tayang menonton walaupun tidak di delete daripada hard disk kerana beranggapan akan menonton kembali. Kalau diulangtayang pun, ianya bersebab, sama ada timbul topic berkaitannya, atau ia ditayang di tv, terasa ingin menonton kembali walaupun biasanya tidak semua episod yang ditonton. Tetapi tidak dengan Reply 1988 ini, tidak bersebab pun, saya sudah marathon berkali-kali!


Cadangan:
1.        Wujudkan anugerah Rising Stars untuk Cari K-Drama Awards 2016
2.        Wujudkan anugerah Scene Stealer untuk Cari K-Drama Awards 2016

GOODBYE REPLY 1988

ANSWER ME WHEN I CALL YOU

No comments:

Post a Comment