Tuesday, 29 March 2016

Signal idakamaruddin


Oleh idakamaruddin



 1. Cerita (10/10)

SIGNAL merupakan kisah penyiasatan polis utk kes2 jenayah yg berlaku dr zaman akhir 1980an hingga tahun 2000 yg diterajui oleh detektif yg penuh dedikasi dlm menyelesaikan kes (LEE JAE HAN). Namun atas dasar kekangan teknologi pada zaman beliau serta corruption yg sgt berleluasa maka kes2 yg disiasat oleh LJH tidak dapat diselesaikan ketika itu.

Cerita ini telah disuntik dgn elemen2 misteri dan fantasi dimana dua anggota polis dr zaman berlainan dpt berhubung melalui walkie talkie lama milik detektif LJH. Melalui transmission dr walkie talkie tersebut, detektif di tahun 2015 (Park Hae Young PHY) dpt menyelesaikan kes2 yg tidak dpt diselesaikan pada zaman detektif LJH ketika beliau masih berkhidmat sebagai anggota polis.

Walaupun kedengaran mustahil, tapi itu la berlaku antara 2 anggota polis ini… dan didalam setiap episod, sedikit demi sedikit kisah hubungan mereka dpt dirungkaikan…seperti takdir yg telah tersurat, walkie talkie tersebut bagaikan sengaja utk dimiliki oleh PHY.

Disebabkan oleh pertolongan serta clue yg ditinggalkan oleh LJH serta kehebatan PHY dlm membaca gerak gerik personality penjenayah, maka mereka dpt menyelesaikan kes2 yg dihandle oleh LJH sebelum ini..maka pada zaman 2015, tertubuhlah COLD CASE squad team yg diketuai oleh detektif Cha seorang polis wanita yg sgt berdedikasi serta merupakan junior kepada det. LJH.

Det cha berkhidmat sbg polis dr tahun 1995 serta berkenalan dgt LJH dan telah menaruh hati pd LJH… namun kehilangan LJH pd thn 2000 membuatkan det cha terus mencari LJH samada dia hidup atau mati..

Kisah ini telah digarap dgn baik termasuklah kisah2 cold case yg diinspirasikan dr kes sebenar di korea, cara penceritaan setiap watak jugak di potraykan dgn penuh berkesan sehingga penonton dapat rasa feeling yg disampaikan oleh watak2 ini (LJH, PHY dan det cha)

Setiap kes yg ditunjukkan jugak digarap dgn baik..plot untuk setiap kejadian bagaikan ada link antara satu sama lain… kita takkan Nampak flaw pn walaupun kes baru yg ingin diketengahkan oleh penulis skrip… Nampak begitu smooth jalan penceritaannya.

Apabila dh start menonton drama ini, kita takkan mungkin utk berkelip mata disebabakn teknik flashback yg byk ditayangkan kembali bg menjelaskan hubungan diantara watak2 dlm cerita ini serta kisah kes2 yg disiasat oleh zaman LJH dan zaman PHY…teknik flashback akan tertulis tarikh2 penting membuatkan penonton akan faham setiap link2 kes ini..so disarankan tonton la dgn focus..

Jalan cerita bukan la mengelirukan..ia still straight forward..Cuma teknik flashback kalau diambil mudah membuatkan kita sedikit tak faham dan pening… so jgn skip scene ye

Kenapa aku gambarkan bagaikan tiada kesalahan dalam cerita ini?

1 – kisah polis yg sgt berdedikasi utk menyelesaikan kes2 jenayah tanpa rasa jemu dan penat.. keikhlasan hati seorang polis bagi menyelamatkan mangsa membuatkan kita sebagai penonton begitu terharu

2 – kisah polis yg tak tahu akan ketakutan walaupun diugut oleh ketua yg corrupt.. tidak berputus asa serta sentiasa bersemangat kental tanpa rasa sakit dan fedup…
(kita akan lihat cara LJH sgt berdedikasi dlm melakukan penyiasatan sbg contoh aksi dia tertidur di balai..di dlm kereta menunggu suspects..makan yg tidak teratur) lucu tapi ini la moment bole kita tgk utk seorang polis yg sgt berdedikasi…


3 – tiada kisah cinta yg sgt melebih2..Cuma cinta dan kasih syg antara keluarga, adik beradik serta sahabat serta diselitkan sedikit babak cinta pertama LJH dgn wanita yg disukai tapi malang tiada jodoh antara mereka serta kisah Det Cha yg begitu menaruh hati dgn LJH smpai sanggup menunggu kemunculan LJH walaupun hidup atau mati selama 15 tahun… dan tidak lupa kisah kasih saying antara PHY dan abgnya dan berharap masa bole dikembalikan dan dpt menghidupkan kembali kematian abgnya PSW.

4. Props2 yg digunakan dlm membikin drama ini mmg membuatkan kita mcm berada pd zaman itu… 1989, 1995, 1997, 1999 dan 2000 serta zaman skg 2015… tidak sekalipun Nampak kekurangan dlm penggunaan props… drama ini betul2 mengembalikan nostalgia…


5. ending utk setiap episode membuatkan kita rasa tak sabar utk menanti episode seterusnya..dan membuatkan kita terpikir2 apa akan jadi..memang btl2 mendebarkan…



2. KEBERKESANAN LAKONAN (9.9/10)

 

JO JI WOONG (BEST ACTOR NOMINATION)

Memegang watak sebagai polis/detektif Lee Jae Han, watak yg digambarkan sebagai polis berdedikasi , passion dgn kerja yg dilakukan…tidak gentar dgn cabaran dan halangan..sentiasa bersemangat waja dlm menyelesaikan kes walaupun ada kes yg tak mampu diselesaikan diatas faktor2 kekurangan bukti serta ketua atasan yg cuba menghapus bukti, namun sebagai individual polis, watak LJH mmg seorang polis yg sangat berkarisma…
Siapa sangka, polis yg mempunyai susuk badan yg agak besar dan tegap, riak wajah yg agak cold dan tak mesra tapi mempunyai hati yg sangat mulia serta lucu… perwatakan begini telah mencuri hati detektif cha…hanya seorang polis wanita yg berkhidmat dibalai polis tersebut ketika itu…



Lee Je Hoon [Best Actor nomination]

Memegang watak sebagai polis yg graduate dr university polis serta memiliki ijazah dan ditugaskan sebagai “profiler” bersama2 team Cold Case squad. pada awal2 episode anda akan perasan watak PHY seorang polis yg agak cocky..dan suka menjalankan siasatan secara bersendirian…watak dilakonkan oleh Lee Je Hoon menunjukkan dia bagai benci dgn system polis… bagaikan berdendam dgn polis..tp episode seterusnya akan diceritakan kenapa PHY membenci polis…

Drama ini telah mengembangkan watak PHY yg berkerja dgn kemas… kita akan perasan cara pemakaian dia, cara susunan kerja serta cara dia menyelesaikan kes… namun sebagai seorang polis muda, sikap terburu2 mcm tak bole lari dr watak PHY..pengarah bagaikan ingin sampaikan kekurangan pengalaman akan membuatkan polis muda ini lebih aggresif dan bertindak terburu2..beza dgn ahli kumpulan yg lain…





KIM HYE SOO (BEST ACTRESS NOMINATION)

Memegang watak sebagai polis/detektif (Cha hyun Soon)  yg start berkhidmat pd tahun 1995, dan ditugaskan di balai polis bersama2 dgn LJH…beliau Berjaya membawa watak pd zaman polis muda dan juga polis berpengalaman dlm 2 zaman berbeza…beliau dpt membawa watak kedua2 ni dgn sangat baik..dan kita sbg penonton dpt membezakan kedua2 zaman yg dilakonkan oleh beliau sgt berkesan…

Dimana, pd zaman beliau mula menyertai anggota polis, beliau melakonkan sifat polis yg masih malu2 dan agak takut untuk menentang penjenyah..sering dibuli oleh rakan sekerja sbb dia sorang je polis wanita ketika itu… namun menaruh hati terhadap seniornye LJH..

Dan pada zaman sekarang 2015, watak CHS sgt berubah dimana beliau mampu melakonkan watak polis yg sgt berani serta mempunyai keazaman yg tinggi utk menyelesaikan kes2 serta telah dilantik menjadi ketua cold case squad…

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (10/10)

Bagi aku dlm drama ni aku tak Nampak flaw pn..rasa mcm perfect..bagai dibawa travel kezaman lampau…disebabkan prop yg digunakan pd zaman tersebut menyerlahkan lg keadaan pada ketika itu… cara pelakon berpakaian…cara dressing..cara mekup… lebih2 lg kegunaan brg2 dipejabat dan kenderaan menggambarkan kita sendiri berada dizaman tersebut…

Bg teknik pengarahan tak perlu aku komen byk..mmg sangat2 menjadi dan terasa feeling bila kita tgk drama ni..air muka pelakon2 sume sgt menjadi membuatkan kita sama2 rasa apa yg pelakon2 tersebut nak sampaikan…rasa gundah gelana, rasa sedih dan gembira Berjaya dicapai dr segi teknik pengarahan..lebih2 lg menggunakan teknik flashback betul2 mengimbau kembali keadaan ketika dizaman lepas…

Sinematografi plak aku Nampak begitu perfect..kaler Nampak sedikit kusam..tp tu la cara pengarah nak bezakan zaman skg dan zaman lepas…kawasan2 yg dibuat shooting juga begitu kena semasa pengambaran..so bagi mmg terbaik!!

4.  Skor muzik(4/5)

OST lagu utk drama ni bagi aku sume sedap..bersesuaian utk tema drama ini..music background yg diapply utk setiap mood btl2 membawa aku terawang2 awangan dan kerap meniti dibibir aku tiap kali lagu ni dimainkan…

Sume lagu2 dan music yg dimainkan btl2 kena dgn drama ini..music yg dimainkan kebanyakan agak slow dan kelam bagaikan membawa kita kezaman dulu2… yg pastinya mmg daebak la!!

5.Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)

Semestinya nak tgk lg…aku dh repeat 2x ok..dan skg masih lg blm move on n still terpikir2 ttg drama ni…mmg btl berhantu laaa



Rating Keseluruhan Drama:  
(10.0+9.9+10.0+4.0+5)=38.9/4=9.725)



Nomination: jo jin woong, kim hye soo,  lee je hoon

Monday, 28 March 2016

Six Flying Dragon nohas

 oleh nohas
 



1. Cerita

Plot cerita
Six Flying Dragons ialah sebuah historical drama mengisahkan pengorbanan enam individu hebat (yang digelar ‘dragons’) dari pelbagai latarbelakang yang bertanggungjawab menggembeling tenaga, idea dan tindakan di dalam menghadapi pelbagai rintangan dan tribulasi untuk menggulingkan Dinasti Goryeo dan menubuhkan Dinasti Joseon, iaitu dinasti terakhir di dalam sejarah negara Korea.

Oleh kerana drama ini berdasarkan sejarah benar negara Korea, plot utama cerita ini tidak lari dari sejarah asal. Writer telah berjaya untuk ‘follow closely’ sejarah asal dimana tiga dari dragons tersebut benar-benar wujud dalam sejarah Korea iaitu:

Dragon 1:  Lee Seong Gye (LSG) – King Taejo of Joseon (Raja pertama Dinasti Joseon),
Dragon 2:  Sambong Jeong Do Jeon (SB) – the architect of Joseon (Perdana Menteri pertama)
Dragon 3 : Lee Bang Woon (LBW) – King Taejong of Joseon (Raja ketiga Dinasti  Joseon)

Manakala Dragon 4: Ddang-sae @ Lee Bang Ji (LBJ), Dragon 5: Boon Yi (BY) dan Dragon 6: Moo-Hyul adalah watak rekaan (fiksyen).

Pada peringkat permulaan, kesemua dragons bersatu hati menghadapi musuh-musuh nyata iaitu raja Goryeo, perdana menteri, menteri-menteri Dodang, pembesar (noblemen) dan juga musuh rahsia, MooMyung (MM), yang sentiasa mencari jalan untuk menggagalkan tindakan mereka.  Tetapi apabila Dinasti Joseon berjaya ditubuhkan, keenam-enam dragons berpecah-belah menjadi dua ‘team’ dan menghadapi pergolakan dalaman yang hebat disebabkan rasa tidak puashati, sehingga mencetuskan peristiwa-peristiwa hitam dalam sejarah Korea.

Plot cerita dikategorikan kepada dua fasa iaitu tahun-tahun terakhir Dinasti Goryeo dan selepas Dinasti Joseon ditubuhkan. 

Fasa 1:  Tahun-tahun terakhir Dinasti Goryeo  

Plot cerita bolehlah dikategorikan lagi kepada tiga peringkat.

Peringkat pertama:
Plot cerita menggambarkan Dinasti Goryeo sebagai ‘tenat’ dimana rajanya  King U ialah ‘puppet king’ yang dikuasai oleh perdana menteri, Lee In Gyum (LIG) dan menteri2 kabinet ‘Dodang’ serta mendapat tekanan dari Dinasti Yuan dan Ming di China. Perdana menteri dan menteri2 Dodang merampas tanah dan menekan rakyat jelata serta menangkap, menyiksa dan memenjara para cendekiawan Sungkyunkwan sehingga menyebabkan Hong In Bang, ketua Sadaebu (kumpulan cendekiawan) berpaling tadah dan bersekongkol dengan LIG.

Dragon 2 SB berjaya memujuk Dragon 1 LSG yang ketika itu ialah ketua tentera di wilayah Hamju untuk menjadi menteri di Gaegyung (pusat pentadbiran Dinasti Goryeo) disebabkan LBW telah menimbulkan masalah dgn mencop ‘Border Stabilisation Order’ iaitu idea SB kpd LSG dan ianya diluluskan oleh Dodang. LSG dibantu oleh lima ‘dragons’ berjaya menumpaskan segala bentuk komplot jahat yang dimastermind oleh perdana menteri dan dua orang kuat beliau, Gil Tae Mi dan Hong In Bang.

Peringkat kedua:
Plot cerita berkisar kepada King U dan General Choi Young yang menekan LSG supaya pergi berperang di Winha Island untuk menawan semula Liodang walaupun mengetahui logistik dan keadaan cuaca yang teruk. Untuk menekan LSG, mereka menculik keluarga LSG dan dijadikan tawanan. Akhirnya LSG dan General Jo berpaling tadah, membawa 50,000 askar ke Gaegyung dan menyerang istana dan berjaya mengusir King U dan General Choi. Tetapi musuh baru muncul iaitu General Jo yang masih bersekongkol dengan perdana menteri yang lama, LIG dan mengingkari janji dgn LSG dengan bersetuju melantik King Chang, anak kepada King U, sebagai King Goryeo.  General Jo ternyata musuh dalam selimut, membuat komplot utk membunuh LSG dan panglima2nya, namun berjaya juga ditumpaskan oleh LSG. King Chang pun dapat diturunkan dari takhta.

Setelah dapat menguasi Dodang, kumpulan LSG bercadang untuk memperkenalkan ‘land reform’ supaya semua rakyat mendapat tanah tetapi mendapat tentangan dari para menteri dan noblemen.

Peringkat ketiga:
Plot cerita berkisar kepada ‘kawan bertukar musuh’ iaitu Po Eun Jong Mung Jo (PE) dan musuh rahsia, Moo Myung (MM) ‘the nameless’. Dua musuh yang begitu setia dengan Dinasti Goryeo.  Diperingkat ini, PE dan MM telah mengetahui rancangan SB, LSG dan ‘dragons’ yang lain untuk menubuhkan kerajaan baru. SB dan LSG berusaha berdaya upaya cuba menyakinkan dan memujuk PE untuk setuju dengan rancangan untuk menubuhkan kerajaan baru. Penjelasan terperinci SB kpd PE mengenai ‘the 5 rules’ termasuk ‘keluarga diraja dilarang terlibat di dalam politik dan tidak boleh memegang sebarang jawatan’ telah diketahui oleh LBW dan dia mula bersiap siaga membina kekuatan tentera peribadi dan sokongan ekonomi dari bapa mertua di atas alasan untuk mengelirukan MM.

PE dgn dibantu secara rahsia oleh MM, telah melantik King Gongyang menjadi raja. SB dan LSG terpaksa berdepan dengan laluan sukar apabila PE menguasai King Gongyang dan menekan orang-orang LSG. SB dan orang2 kuat LSG ditangkap dan akan dihukum. Ini menyebabkan LBW terpaksa membunuh PE. Walaupun tindakan LBW ini memberi laluan mudah kepada penubuhan kerajaan baru, tetapi ia telah mempengaruhi mindset LSG dan SB yang mahukan kerajaan baru ditubuhkan bukan diatas pertumpahan darah. Peristiwa ini menyebabkan LSG dan SB bersikap dingin dengan LBW sehingga SB menganggap LBW sebagai musuh yang perlu ditumpaskan sehingga ianya berlarutan kepada peristiwa-peristiwa hitam yang berlaku selepas penubuhan Dinasti Joseon.

Fasa 2: Selepas penubuhan Dinasti Joseon

Fasa 2 bermula di ep37 apabila LSG ditabal menjadi raja kerajaan Dinasti Joseon dan SB dilantik menjadi Perdana Menteri dan juga memegang beberapa jawatan penting seperti Menteri Pertahanan. Mereka menghadapi ‘teething problems’ seperti pemboikotan peperiksaan officer dan perletakan jawatan beramai-ramai oleh pegawai Sadaebu sebagai protes diatas kematian PE. Dan jurang permusuhan di antara SB dan BW semakin luas. Mereka berdua berusaha ‘to oust each other’ dan kemuncaknya dengan pembunuhan SB and Crown Prince oleh BW di dalam ‘the First Strife of Princes’. LBW akhirnya menjadi raja Joseon ke-3 yg bergelar King Taejong.

Writer telah menyuntik beberapa watak-watak dan elemen-elemen fiksyen yang tidak mengganggu sejarah dan refreshing. Ianya bagaikan penambah perisa dan menjadikan drama ini menarik untuk ditonton. Sebagai contoh, kisah Bang Ji dan Boon Yi yang mencari ibu mereka sejak dari mereka kecil lagi menjadi salah satu plot yang menarik dalam drama ini.

Secara keseluruhan, plot cerita mudah difahami dan ‘flowing’ dengan baik di antara satu episod dengan episod yang lain. Setiap episod mempunyai tarikan tersendiri, tidak membosankan dan mendebarkan dengan pengenalan watak-watak baru. Walaupun drama ni considered as ‘serious’ tapi ada elemen-elemen lucu yang bersahaja, tidak slapstick, menambah elemen ‘fun’ and ‘refreshing’.

Elemen romantik, lovey-dovey, seakan kurang tetapi ianya tidak mencacatkan keseluruhan drama ini dimana kekuatan plot yang berdasarkan sejarah digarap begitu menarik sekali sehingga penonton tidak kisah dengan tiadanya adegan-adegan cinta walaupun drama korea selalunya sinonim dengan adegan-adegan romantik hero and heroin. Too many heroes dalam citer ni..

Favourite Scene

Di ep2, ketika SB berucap dengan begitu semangat di Japyung Gate, kemudian nyanyi lagu ‘Mu-yiyiya’ dan pelajar2 Sungkyungkwan menjadi perisai manusia dan dipukul oleh tentera2.  Ep34, ketika SB bakar daftar rekod hakmilik tanah, sekali lagi SB memberi ucapan yang bersemangat sehingga BW pun mengaku yang dia masih mengagumi SB walaupun ketika itu telah wujud jurang ketidakfahaman di antara mereka berdua.

Scene lain - ketika BJ berlawan pedang di Bigook Temple di ep6, memang menarik. Begitu juga duel dua pahlawan terulung, GTM dan BJ. Adegan lawan beramai-ramai di rumah General Jo juga menarik.


2. Keberkesanan Lakonan 

 

Boleh dikatakan kesemua pelakon-pelakon utama dan sampingan berjaya membawa watak dengan cemerlang, daebak, tak kira watak baik atau watak orang jahat, semuanya mempunyai kekuatan yang tersendiri didalam menghidupkan plot.  Garapan serta interaksi diantara pelakon veteran dengan pelakon muda juga sangat berkesan dan menyumbang kepada kejayaan drama ini dalam meraih rating yang agak tinggi di setiap episod.

Yoo Ah In sebagai LBW (Prince Jeongan/King Taejong) berjaya mempamerkan pergolakan emosi yg hebat dgn mimik muka yang priceless di dalam ep48 ketika beliau membawa askar untuk membunuh enam individu termasuk SB dan Nam Eun.

3. Aspek Teknikal

Lens dan Fokus
Lensa kamera memang terbaik terutama dalam babak-babak lawan yang memerlukan pergerakan kamera yang pantas seiring dengan aksi-aksi lawan. Pergerakan kamera yang baik menjadikan adegan BJ berlawan di Bigook Temple, duel BJ dan GTM serta adegan lawan beramai-ramai di rumah General Jo begitu menarik sekali

Fokus secara menyeluruh dan kemudian zoom-in pada pelakon berjaya capture cinematografi yang menarik dan memukau pandangan seperti di permulaan citer (ep1), lensa kamera fokus kepada keseluruhan hutan dan kemudian zoom kpd ahjusi bawa kayu api dan SB. Begitu juga babak BJ berjumpa dgn YH di kawasan bukit dan ketika BW bermain salji dgn BY.

Lighting dan Editing
Pencahayaan dia mmg kena dengan scene dan tempat. Mereka menggunakan pencahayaan yang sesuai bagi mempengaruhi emosi dan mood penonton. Contohnya, ketika di Bigook Temple, pencahayaan gelap, suram sebagai tempat rahsia MM dan tempat pertukaran maklumat diantara BW dan MM.

Dari segi editing mmg kemas. Mereka mmg teliti dalam penyusunan plot di mana perubahan  diantara  satu plot ke plot yang lain di dalam satu-satu episod sangat ‘smooth’, tidak menggangu keseluruhan episod.

Di antara editing yang saya rasa menarik ialah di ep44, dimana team King Taejo & SB dan team BW & MM, masing-masing berdiskusi dan brainstorming mengenai pro & cons menawan Liodong. Walaupun scene bertukar-tukar, silih berganti diantara dua team ni, tetapi  ianya satu yang sangat interesting. Bila scene team SB memberi hujah yang pro-Liodong, dibalas dengan scene hujah-hujah team BW yang membantah.

Instrumental
Instrumental yang digunakan amat sesuai dengan babak yang terdapat dalam drama. Pemilihan instrumental yang bijak dan pelbagai boleh menjadikan plot cerita semakin menarik terutama scene2 sedih dan scene2 jahat.

Lokasi
Pemilihan lokasi yang sesuai dengan adegan dan ada yang menjadi bonus kepada penonton kerana view yg cantik seperti lokasi pertemuan YH dan BJ di kawasan bukit dan lokasi BW bermain salji dengan BY. 

Flashback Scene dan Monolog Dalaman
Flashback scene banyak memberi kefahaman mengenai tindakan-tindakan dan pergolakan emosi SB, terutama flashback ketika SB menghadapi kematian kanak-kanak di dalam gua semasa penaklukan Red Turbans di Gaegyung. Begitu juga flashback scene mengenai aspirasi dan cita-cita di antara SB dan PE membuatkan penonton dapat memahami kenapa SB begitu beria-ria mengajak PE untuk bersetuju dengan penubuhan dinasti baru.

Flashback scene memberi impak yg sangat mendalam ketika Yeon Hee membunuh perogolnya. Flashback scene BY dengan ibunya semasa mereka di kpg menyebabkan penonton dapat merasai kesedihan BY apabila menyetahui ibu mereka bukan diculik sebaliknya pergi meninggalkan mereka membuat penonton faham kenapa BY tidak begitu beria-ria mencari ibu dia.

Disebabkan citer ni panjang dan byk episod, flashback scene beberapa episod yang awal membuatkan penonton dapat ‘recall’ adegan2 penting seperti ketika BW bunuh tiga orang pelajar (flashback Young Gyu).

Monolog dalaman memain peranan penting di dalam drama ni terutama adegan pergolakan emosi di antara SB dan Po Eun selepas SB memberitahu Po Eun mengenai rancangan untuk menubuhkan kerajaan baru. Monolog-monolog dalaman diantara mereka berdua menggambarkan perang psikologi yang hebat walaupun nampak tenang secara luaran.

4. Skor Muzik

Lagu OST ‘Time Flows By Since It’s You’ nyanyian Xia Junsu, berjaya memberi kesan yang hebat kepada pergolakan emosi di antara Lee Bang Ji dan Yeon Hee. Suara Junsu yang soulful membuat penonton sama-sama merasai kesedihan yang dialami oleh pasangan yang pasrah menerima keadaan yang menyebabkan mereka terpaksa berpisah di masa usia remaja. Lagu ni juga menjadi background untuk ‘sweet and tender moments’ BJ dan YH di episod2 terakhir..

Dalam drama ini, lagu keramat ‘Mui-yi-yi-ya’ (Is there any difference) sangat patriotik dan semasa didendangkan oleh Sambong Jung Do Jeon di Japyung Gate (ep 2) memang benar-benar menaikkan semangat.  Begitu juga semasa askar-askar LSG berpatah balik ke Gaegyung dari Winha Island, lagu ini dimainkan, sangat sesuai dengan adegan.

Lagu ‘Cheongsan Byeolgok’ (Song of the Green Mountains) didendang dengan sayu oleh Bang Ji benar-benar menyentuh hati kerana lirik lagu tersebut benar-benar luahan, rintihan isi hati rakyat marhaen yang ditindas.

Secara keseluruhan, pemilihan muzik dan instrumental sangat sesuai dan berjaya menaikkan mood adegan yang dipersembahan seperti adegan perang, adegan lawan pedang, adegan suspens kejar-mengejar dan adegan pembunuhan beramai-ramai di ep48.

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula

Walaupun drama ini dikategorikan ‘mid-length’ drama, iaitu 50 episod, menontonnya tidak jemu kerana setiap episod mempunyai tarikan yang tersendiri.   Selama 6 bulan menonton citer ni dgn bersungguh-sungguh dan penuh penghayatan, ditambah dengan diskusi dengan forumer2 di thread ni, sangat berpuashati.. .  Hmm..life goes on..

Saturday, 19 March 2016

Signal Syik_Gojet

 
oleh Syik_Gojet
 
Aku tak tau mcm mana nak mulakan ..ini kali pertama aku cuba tulis review.. kali terakhir buat karangan kira2 masa SPM..minta maaf siap2 jika tulisan agak carca marba..yahampun...


Intro

Tatkala membaca sipnosis di internet pada mulanya ia tidak menarik minat aku...walkie talkie?? Penyiasatan??  Misteri??. Semua bermula bila aku menonton episode Running Man dimana salah satu pelakon pembantu Signal menjadi tetamu undangan... Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta..Episode pertama sudah berjaya menarik minat aku lantas membuatkan aku “jatuh cinta pandang pertama”..  Melayan dua episode pertama tak terasa menonton drama sebaliknya seperti menonton mini filem.

It is a Masterpiece!!  The best Korean Drama I ever see..!!


1.Cerita  (10/10)

Signal  merupakan kisah penyiasatan disuntik elemen fantasi  iaitu walkie talkie yang boleh menghubungkan dua anggota polis yang berada di tahun berbeza.. Drama ini diinspirasikan dari beberapa kejadian jenayah ‘cold case’ yang benar-benar berlaku di Korea. Cold case bermakna jenayah yang bertahun lamanya akan tetapi penjahat sebenar tidak dapat ditangkap /dakwa. Mungkin kerana pada zaman dahulu teknologi penyiasatan tidak secanggih sekarang menyebabkan penjenayah sebenar tak dapat dikesan dantiada bukti.

Di sini lah datangnya kepentingan element walkie talkie dalam drama Signal.. Polis zaman dahulu bernama Lee Jea Han berkerjasama dgn polis zaman sekarang(tahun 2015) bernama Park Hea Young untuk menyelesaikan cold case. Park Hea Young merupakan seorang ‘profiler’ atau lebih dikenali sebagai ‘criminal psychologist’.. Menggunakan kepakaran beliau mengkaji psikologi penjenayah,Park Hea Young memberi tips dan hint kepada Lee Jea Han untuk mengesan penjenayah.. Ditambah data cold case sudah lengkap pada zaman Park Hea Young,ia memudahkan Lee Jea Han ‘one step ahead’ dari penjenayah.. Walaupun begitu walkie talkie hanya berfungsi pada tepat pukul 11.23 malam ikut masa Park HeaYong.. Kenapa mesti pukul 11.23 malam?? Maaf tidak boleh cerita, nanti spoiler.Hehe..

Biarpun konsep walkie talkie tu agak non-sense tapi percayalah, cara ia digarap dalam drama ni membuatkan kita percaya walkie talkie tu adalah ‘real’..Ia tidak langsung mencacatkan cerita. Malahan  ia merupakan nadi utama yang membantu melancarkan perjalan drama ni sekaligus membuatkan drama ini lebih “exciting”.

Antara case yang terkandung dalam Signal ialah :
1989- Gyeonggi nambu serial murder
1995- kecurian rumah VIP
1997- Hongwon dong case
1999 - Injoo Gang Rape
2000 -  Penculikan rakan kelas Park Hea Young

Kebanyakkan drama penyiasatan lain focus kepada 1 kes sahaja, tapi Signal kita boleh lihat beberapa kes dikupas. Ada relevennya kerana setiap kes memberi impact yang besar kepada ketiga2 watak utama iaitu Lee Jea Han, Park Hea Young dan Cha So Hyun. Menggunakan konsep “butterfly effect”,setiap perubahan  pada masa lampau akan memberi kesan kepada masa hadapan.  Contoh orang yang patut hidup pada masa hadapan telah mati, sebaliknya juga orang yang patutnya mati telah hidup pada masa hadapan. Hanya orang yang memang walkie talkie tahu perubahan ini..Sebaliknya orang lain, memori mereka terpadam dan digantikan dengan peristiwa terbaru..  Ini menyuntik element suspen yang tak dijangka.  Menambahkan lagi kelazatan Signal secukup rasa.

Drama ni pada permulaan agak sedikit keliru bagi yang tidak biasa dgn drama bercorak sebegini.  Dengan teknik flash back yang byk menyokong setiap babak ,merungkai persoalan demi persoalan.Tiada yang kita dapat jangka tentang Signal.. Seolah-olah kita mengupas daun sayur kobis.. lagi dikupas, lagi banyak helaian daun ... Sebelum dikupas  nampak sebesar penumbuk, selepas dikupas dapat sebesar periuk.. (mohtip daun kobis aku terfikir)

Menariknya Signal yang tiada pada kdrama yang lain:-
- 3 watak utama iaitu Lee Jea Han, Park Hea Youngdan Cha Soo Young. Selalunya drama cuma ada 2 watak utama.  
- Lee Jea Han dan Park Hea Young tidak pernah bertemu, hanya berinteraksi melalui walkie talkie tetapi chemistry kedua- dua wataksangat kuat. Ia  sangat terasa sewaktu babak masing- masing mengucapkan semoga bahagia kepada satu sama lain. Memberi kesan mendalam kepada aku dan penonton secara amnya.. Antara babak takkan dilupai sampai bila-bila
-Tiada love line or romance yang melampau-lampau.. Mungkin ada sedikit percikan cinta antara Lee Jea Han dan Cha Soo Hyun, itu pun versi sweet dan real. Cerita 98% focus pada penyiasatan dan misteri.
- Tiada cinta 3 segi
- Tiada actor buka baju tayang 6 pack sambil mandi dalam toilet..huhu
- Membariskan pelakon yang betul-betul berkaliber.Jo Jin Woongdan Kim Hye Soo merupakan pelakon veteran yang banyak menang anugerah. Termasukla, Lee - Je Hoon  yang banyak berlakonfilem dan bakatnya diiktiraf ramai
- Penggambaran banyak dijalankan di rumah-rumahkos rendah,lorong-lorong suram berdinding  tinggi, market... pendek kata bukan rumah chebol yang super kaya
- Menonton 16 episode drama ibarat menonton 16 episodefilem.. Setiap episode tidak mengecewakan. Malah kita sentiasa berada “edge of our seat”.. Tiada dull moment or bosan sebaliknya  perasaan ingin tahu meluap luap.
- Hampir setiap episode disudahi dgn “cliff hanger”yang agak kuat menyebabkan kita jadi ketagih.. apa lagi, marathon la kita..huhu..   
-Setiap adengan jangan lepas pandang walaupun tampak kecil supaya kita lebih memahami perjalanan cerita..
- Habis sahaja menonton episode terakhir, minda kita takkan berhenti memikiran drama ni minimum 10 minit.. ada yang kronik sampai berhari- hari (aku la tu..haha)
- Teknik flash back yang sangat banyak..  Surprisingly, cara flash back diadaptasi secara  smooth dan tak buat aku jadi keliru.. dengan mudah aku boleh bezakan antara babak zaman sekarang dan zaman dahulu..


Sebenarnya terlalu byk nak diperkatakan tentang Signal,  karang jadi spoiler lak..huhu


2.Keberkesanan Lakonan (9.8/10)


Jo Ji Woong[Best Actor nomination]

Memegang watak sebagai Lee Jea Han yang merupakan seorang pegawai polis yang berdedikasi, berkarisma dan passion dgn kerja  beliau. Lakonan beliau tampak natural. Takperlu bermodalkan berwajah kacak dan berbadan sado utk menjadi polis.  Di sini kita boleh lihat bagaimana watak  Lee Jea Han berkembang dari  masa rookie hinggalah menjadi detective yang hebat di sebalik banyak peristiwa malang berlaku. Walaupun beliau ialah seorangtinggi  185cm dan besar, akan tetapi beliau tak nampak kekok sewaktu melakonkan adengan sedih.. emosi sedih itusampai ke hati penonton.. bila beliau malu-malu alang dengan perempuan yang disukai, kita turut ketawa melihat aksi beliau.. bila beliau bertekad utk menyelesaikan kes, kita turut merasai semangatnya ...  Rasanya tiada ayat yang tepat utk akugambaran betapa kagumnya aku dgn Jo Ji Wong yang mampu membawa watak berat sebegini effortlessly.. Tidak melampau utk aku katakan Jo Ji Wong merupakan nadi utama Signal.. Tidak boleh aku bayangkan orang lain boleh bawak watak Lee Jea Han sehebat ini. Standing ovations..!!


Lee Je Hoon[Best Actor nomination]


Membawa watak sebagai Park Hea Yong iaitu seorang “profiler”yang lari dari kebiasaan. Profiler selalunya digambarkan sorg yang cold-heart.Sebaliknya Park Hea Young adalah sorang yang  sombong, beremosi, suka berkerja sendiri ,agak terburu- buru dan berdendam. Lakonan Lee Je Hoon nampak solid walaupun ada ketika bila beliau bercakap laju hingga nada suaranya seperti penyanyi rap..Kita boleh merasi beban yang di tanggung bertahun lamanya oleh Park Hea Young yang kecewa dengan institusi polis itu sendiri. Lama kelamaan,  sedikit demi sedikit Park Hea Young mula mempercayai rakan sekerjanya dalam cold case squad. Lee Je Hoon membawa watak ini dengan cemerlang sekali..

Kim Hye Soo[Best Actress nomination]

Kim Hye Soo menjadi Cha So Hyun pada 2 zaman iaitu zaman rookie bersama Lee Jea Han dan zaman ketua cold case bersama Park Hea Yong. Secara bijaknya beliau berjaya menjiwai watak beliau. Kita boleh melihat perbezaanyang ketara. Cha So Hyun sewaktu zaman rookie adalah sorang yang innocent, suka pink, sweet, girly, sopan dan menghormati senior. Sebaliknya Cha So Hyun sewaktu zaman ketua cold case seorang tenang, bijak , pantas, gagah dan berkarisma. Lakonan beliau menyerlah dan nampak natural. Secara peribadi, agak sukar bagi aku untuk hadam yang kedua-dua Cha So Hyun dilakonkan dgn oleh orang yang sama. Ini kerana lakonan beliau betul-betul berkesan.  Tabik spring.. !!

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (10/10)
Satu ayat yang aku boleh nyatakan “PERFECT”..! Tiada yang negative tentang drama ni. Memecah monopoli romance drama yang sedang melambakdipasaran. Signal merupakan drama yang fresh dengan idea-idea yang genius. Cerita ni pace ia agak laju dan tidak membosankan. Kebanyakkan drama korea agak meleret mungkin nak cukupkan 16 episode. Sebaliknya Signal terasa seperti tak cukup 16 episode. Oleh itu setiap babak adalah sangat penting, sengaja PD memberi kita sedikit hint di setiap episode. Hint tersebut menjadi penting bila dijelaskan secara mendalam di episode seterusnya. Teknik flash back yang ditonjolkan agak smooth dan tidak mengelirukan. Kita boleh lihat perbezaan warna dan kauliti filem semasa adengan flash back. Props jugak bersesuai mengikut tahun memandangkan drama ini berkisar dari tahun 1989 hingga tahun2015. Sinematografi cerita ni agak malap mengikut  tema drama ni tetapi cantik..Contohnya sewaktuPark Hea Yong dan Cha So Hyun memandu kereta di tepi laut, gerak kerja kemera terasa sangat cantik dan mengkagumkan.

4. Skor muzik(4/5)
Lagu-lagu yang terkandung dalam Signal memang bertepatan sekali.. Paling menarik lagu-lagu side effect,  berjaya menaikkan mode drama ni.. Terasa seperti menonton filem. Kebanyakkan OST agak vintage. Beberapa lagu lama diolah semula bersesuaian dengan tema drama yang agak kelam.  
 
 

Ni adalah salah satu lagu remake.. Melodi lagu ni agak creepy dan sering dimainkan di penghujung drama pada masa cliff hanger sambil minda kita tengah proses apa yang berlaku. 
 
 

Ni adalah lagu yang agak berhantu tapi sebenarnya sangat sedih.. Mendengarkannya bisa buat air mata mengalir
 
Tajuk Happy Person


Maksud lirik:

Crying now?
Are you crying?

Ah, but you,You are a happy person
You have beautiful eyes thatcan be find still stars

Lonely now?
Are you Lonely?

Ah, but you,
You are happy person
Still you can feel the wind
So beautiful that heart
You can find still stars
So beautiful eyes you have
So beautiful heart you have

5.Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)
Semestinya..!! Dah tengok dua kali dah.. Sesuatu yang menakjubkan utk orang seperti aku yang tak gemar tengok cerita berulang kali.


Rating KeseluruhanDrama:  (10.0+9.8+10.0+4.0+5)=38.8/4=9.7)
Nomination: jojin woong, kim hye soo,  lee je hoon

Monday, 14 March 2016

One More Happy Ending MellyNad



Review : One MoreHappy Ending by Mellynad

Cast : Jang Nara, JungKyung Ho, Yoo In Ha, Kwon Yul, Yoo Da In

Rating KeseluruhanDrama:  (8/10)

1. Cerita  (8/10)
Drama 16ep yang bertemakan ‘Romantic Comedy’ mengesahkan mengenaibekas penyanyi berkumpulan terkenal Angels.Setelah kumpulan mereka berpecah, Han Mi Mo (Jang Nara), Baek Da Jung (Yoo DaIn), Go Dong Mi (Yoo In Ha) dan Hong Ae Ran (Seo In Young) membuat haluanmasing-masing. Tetapi, walaupun kumpulan mereka sudah berpecah mereka tetapmenjadi kawan baik. Kecuali Goo Seul Ah (Sandara Park) yang dibenci keranaterlalu belagak.

Setelah bercerai Han Mi Mo telah membukasyarikat perunding perkahwinan bersama Da Jung. Pada mulanya Mi Mo mempunyaihasrat untuk berkawin dengan tunangnya Jeong Hoon, tetapi Jeong Hoon telahmempunyai kekasih lain seorang artis terkenal.

Disini permulaan perkenalan Han Mi Mo denganSong Soo Hyuk (Jung Kyoung Ho). Soo Hyung seorang wartawan hiburan danmempunyai seorang anak.
Drama ini bagi saya,

Seperti drama-drama romanticcomedy yang lain. Dapat dijangka apa yang akan terjadi. Tetapi agak bolehdipuji apabila menerapkan  emosi bagisetiap watak dengan baik. Saya sangat terkesan dengan kehidupan Baek Da Jungapabila disahkan menghidap breast cancer tetapi sangat tabah. Walaupun dramaini agak meleret tetapi penonton akan tetap meminati drama ini kerana banyakscene yang sweet2.







2. Keberkesanan Lakonan (8/10)


Best Actress: Jang Nara


Tidak dapat disangkalkan lagi kebolehanJang Nara didalam menghayati watak. Saya sangat terhibur melihat telatah JangNara didalam drama ini.

Best Supporting Actress: Yoo Da In


Walaupun fisrt time saya melihat lakonan DaIn, tetapi Yoo Da In sangat bagus didalam menyampaikan perasaannya dengan mimicmukanya.


   3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (7/10)

Bagi sayapengarahan untuk drama ini sangat bagus dan pemilihan tempat, suara latar(background muzik) juga sangat bagus.
Untuk proses editingdilakukan dengan kemas. Tetapi ada berberapa scent yang terlalu ketarakesilapan editing. Terdapat beberapa penceritaan dan editing sedikit pelikdiakhir2 drama.



4. Skor muzik (4/5)
pemilihan lagu (OST) boleh dipuji. Dengan pemilihanlagu yang bersesuian mengikut scene dan mood membuatkan saya merasai apa yangnak disampaikan.

how dae kwang, ben & angels







  
5. Kebarangkalian untuktontonan semula (4/5)


   Saya akan tonton drama ini semula. 

Sunday, 13 March 2016

Signal daus

SIGNAL
by daus



Rating Keseluruhan Drama:  (9.8+9.5+10.0+4.0+5) =38.3/4=9.57)
1. Cerita  (9.8/10)

Such a masterpiece artwork. Digarap dengan tersusun, saspens dalam setiap episod sebelum meletakkan anda ke arah maksima (klimaks) dan akhirnya meninggalkan kesan yang sangat mendalam di pengakhiran cerita. You cannot imagine how thrill are you at the end of the drama ! Signal leaves you with such an excellent impression.

Drama bertemakan penyiasatan ini mengambil inspirasi daripada kes-kes kriminal yang popular di South Korea terutamanya 'cold case' yang disadurkan dalam bentuk naratif yang tampak 'unbelievable' atau fantasi tetapi masih kekal realistik dan mengagumkan . Boleh dilihat di sini senarai kes-kes kriminal yang diadaptasikan : http://kpopherald.koreaherald.com/view.php?ud=201603071517294684727_2 .   Maksud, 'unbelievable' / fantasi itu adalah penggunaan walkie-talkie yang dapat menghubungkan orang masa hadapan dengan orang masa lampau. Ia tidak terletak pada pengunaan walkie talkie tu saje, tetapi impak terhasil ke atas perubahan yang berlaku atau erti kata lain 'kesan rama-rama/ butterfly effect"  di mana sesuatu kecil berlaku pada masa lepas boleh menyebabkan perubahan mendadak di masa hadapan. Ia akan create another time loop kesan daripada perubahan pada masa lampau
Contohnya, A ditakdirkan mati 20 tahun lepas. B beritahu profiling kematian A pada C pada masa lepas melalui walkie talkie tersebut. C menyiasat berdasarkan profiling B dan dapat menghalang A daripada terbunuh. Akibatnya, B hadapi perubahan tersebut di mana dia dapati A masih hidup namun orang lain tak berkenaan mati atau menjadi mangsa sebaliknya.
Maksudnya di sini, (diberi timelime 15 tahun)
1st loop : A mati ---> B tahu A mati ---> B beritahu pd C pasal kematian A
2nd loop : A dapat diselamatkan ---> B tahu A masih hidup , tetapi B dapati D mati.
3rd loop: A dapat diselamatkan  ---> B terbabit dalam kemalangan dan terbunuh

there is a tone of possibilities could be happened in the timelimes preceeding the altered past events. Perubahan ini hanya disedari penghubung walkie talkie tersebut.

Selain itu, writer juga mewujudkan persoalan paradoks tentang "memori" pemegang walkie talkie. Mereka yang tak menggunakan walkie talkie ini takkan sedar dengan perubahan ini dan memori mereka akan mengikut kehendak timeframe yang ditetapkan.
Ditunjukkan bagaimana iktihar Park Hae Yong & Cha So Hyun untuk menyelamatkan Lee Jae Han daripada menjadi mangsa pembunuhan kejam dengan memberitahu perihal kematiannya sendiri dengan harapan Lee Jae Han terselamat.

Paradoks yang dimaksudkan ialah Park Hae Yong & Cha So Hyun sedar akan kematian Lee Jae Han dan memori mereka kekal bahawa Lee Jae Han memang mati. Disebabkan mereka menggunakan walkie talkie, perubahan berlaku pada masa lepas akan memaksa "memori" mereka ditulis semula tetapi "memori" asal tetap kekal. Jika Lee Jae Han masih hidup dan dapat berhubung dengan mereka dalam gap masa 15 tahun tersebut, agak-agak apa berlaku pada "memori" mereka? Pastinya ada paradoks di mana Lee Jae Han kenal mereka, tetapi mereka pula tak de memori bersama dengan Lee Jae Han, dan pastinya ade dua time loop yang bersimpul ke atas memori mereka. Maka, pendekatan writer untuk menghimpunkan persoalan paradoks ini adalah dengan kekal Lee Jae Han tetap hilang dalam 15 tahun supaya memori childhood Park Hae Yong tidak intervene malah blend smoothly  dengan perubahan tersebut. Memori Cha So Hyun tetap kekal "Lee Jae Han menghilang" cuma ada perubahan dimana dia dapat 'clear reply' daripada Lee Jae Han.

Di samping itu, writer tidak putus-putus menghubungkan plot secara berkesan dibantu dengan teknik flashback yang kena pada plot tersebut.
Plot ditunjukkan pada awalnya, Park Hae Yong dihubungi Lee Jae Han melalui walkie talkie tetapi Park Hae Yong tak tau apa-apa. Lee Jae Han mengingatkan Park Hae Yong jangan give up, remind kan dirinya pada ‘masa lepas’ dan teruskan siasatan macam biasa sebelum kemudiannya Park Hae Yong dengar Lee Jae Han ditembak (assuming deceased). Kali ketiga, Park Hae Yong terkujat sekali lagi, walkie talkie berbunyi, Park Hae Yong pula hubungi Lee Jae Han tapi kali ini Lee Jae Han yang dihubungi ialah 10 tahun sebelum kali ke-2 transmission itu dilakukan. Lee Jae Han pula bingung tapi sedia maklum atas maklumat profiling yang diberikan Park Hae Yong.
Maka, bermulalah kisah penyiasatan "kes2 terpendam" melalui perhubungan orang masa lampau dengan masa hadapan.
Sehinggalah sampai kemuncak kes terakhir sebelum Lee Jae Han didapati terbunuh, segala plot dirungkai satu persatu dan dikaitkan dengan adegan berlaku pada epi 1. Epi 16 yang disimpulkan ceritanya dikaitkan dengan epi 1 semula , timeframe plot berjalan mengiringi satu sama lain.

Cerita juga tak terletak pada kekuatan asas screenplay tetapi pada lengkapnya peranan watak masing-masing. Semua diceritakan detailed tanpa ada tertinggal langsung.

Kekurangannye adalah 'kematian' seolah-olah dianggap sebagai percaturan hidup. Somehow terasa dipermainkan bile kematian berlaku tetibe cthnya, dec cha mati dalam letupan. Ataupun, orang lain perlu dijadikan kambing hitam untuk bagi laluan pada orang disayangi di’hidup’kan semula.

Apapun naskah ini tetap mampan lakon layarkan dari tema, motif, plot sehinggalah kepada kekuatan watak.

Lebih lanjut akan menyebabkan spoil. Maka, ulasan cerita tamat di sini saje. :lol:


2. Keberkesanan Lakonan (9.5/10)

Komen:
Stellar performances from each cast.

Jo Ji Woong [Best Actor nomination]
Pelakon yang berjaya menghidupkan watak Lee Jae Han yang berkarismatik, berketrampilan, amanah dan seorang yang 'determined' dengan sangat berkesan. Tunjuk emosi sangat berkelas bukan saje kerana menampakkan Lee Jae Han seorang yang 'desperate' untuk lakukan sesuatu dengan penuh gigih, malah kita akan terasa tergerak bersama2 lee jae han mengharungi gelombang onak dan duri memahami setiap perilaku dan tutur katanya. Bila lee jae han menangis, kita akan turut bersedih. Bila Lee Jae Han secara 'subtle' bagitahu Park Hae Yong supaya jaga diri, kita pun akan turut bersedih. Bila lee jae han feel heroic, kita akan turut bersemangat. That's how such a low ranked detective character leaves you with an absolute great impression.

Lee Je Hoon [Best Actor nomination]

Antara pelakon muda yang agak hebat. Dibentuk dengan kemahiran profiling yang over the top, Lee Je Hoon berjaya tampilkan sisi watak polis detektif muda yang agak annoying pada awalnya kerana suka selesaikan kes sendirian tetapi akhirnya ditunjukkan bahawa ketidakpercayaan Park Hae yong pada pihak polis  atas pembabitan  mereka dalam kes tuduhan rogol abangnya dan juga sambil lewa atas kes siasatan penculikan budak kecil di mana dia jadi saksi MENYEBABKAN Park Hae Yong tak percaya pada teammate.

Kim Hye Soo [Best Actress nomination]Pada mulanya watak kim hye soo akan tenggelam kerana terlebih fokus pada perkembangan watak Park Hae Yong & Lee Jae Han. dec cha ini hanya sekadar templan atau "supporting" saje. Tetapi 3-4 epi akhir, segalanya berubah. Dec Cha menjadi antara watak dominan dengan kisah lalunya dan perubahan karakternya masa hadapan saling berkait dan menyimpulkan perhubungan antara Lee Jae Han-Park Hae Yong-Cha So Hyun in complete one package.
Kim Hye Soo delivered the emotion & characterization perfectly. Daripada sorang yang ceria pada masa lalu, kepada sorang yang cold pada mase hadapan. Dec cha banyak bergantung pd kemahiran profiling park hae yong, namun kptsnnye byk bersandarkan pd kualiti kepimpinannya sbg ketua pasukan ‘cold case’.  Yang tak berubah ialah sifat terburu2 dec cha.

Jang Hye Sung Pak cik mmg agak kelas bawa wtk yang cocky & corrupted person. Dont know how to explain in more critical way.


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (10/10)

Pelbagai perkara nak diperkatakan mengenai teknik pengarahan yang sangat lengkap.

First of all, teknik flashback yang bertalu-talu digunakan untuk mengingatkan kita pada timeframe tertentu. Kadang-kadang flashback sengaja dibuat lebih awal ataupun selari ataupun selepas sesuatu peristiwa pada masa lampau untuk mengiringi peristiwa masa hadapan. Motifnya ialah pertama untuk kita sedari jika ada perubahan pada masa lepas, maka sesuatu berlaku pada masa hadapa.  Kedua, untuk merungkai persoalan tak berjawab berlaku pada masa depan tentang misteri kematian lee jae han, contohnya. Ketiga untuk kita dalami emosi sesuatu peristiwa yang mana pada awalnya kita belum merasa bagaimana sesuatu kematian itu sangat perit bila diceritakan satu persatu dan ianya betul-betul berlaku.
Teknik flashback juga tidak berlandaskan pada satu perspektif , tetapi ia datang daripada 3 perspektif berbeza: Memori childhood park hae yong, kisah lee jae han dan memori juniorship chae so hyun.

Selain itu, pencahayaan malap disengajakan untuk menggambarkan sinematografi dengan keadaan kriminal yang kusam dan menakutkan.

Settings juga ditekankan pengarah ini di mana perubahan keadaan masa lepas/masa hadapan dapat diteliti. Cthnye, lee jae han dgn knowledge & teknologi terhad akur dgn bukti forensik yg boleh digunakan pd “masanya” iaitu cap jari dan pengecaman melalui jenis darah saje. Kita dapat lihat kemahiran penyiasatan lee jae han bergerak senada dengan globalisasi. DNA mula digunakan sebagai bukti utama untuk mengecam identiti seseoarg. Selain drpd tu,  Pencahayaan dikuningkan sedikit untuk menunjukkan keadaan masa lepas dalam flashback.


4. Skor muzik (4/5) Sememangnye instrumental sgt membantu menaikkan aura drama ini.  OST tak diterapkn dlm drama tp pd pengakhir cerita. Antara menarik, lagu country song tu.


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)

Great drama and it is simply rewatchable.


Rating Keseluruhan Drama:  (9.8+9.5+10.0+4.0+5) =38.3/4=9.57)
Nomination: jo jin woong, kim hye soo,  lee je hoon

Monday, 7 March 2016

Cheese in The Trap zanierpk

 oleh zanierpk

REVIEW: Cheese In The Trap





1. Cerita  (8/10)

Drama ini berdasarkan siri webtoon yang popular "cheese in the trap" yang masih belum habis. Bertemakan "Romance". Ia mengisahkan hubungan seorang pelajar perempuan (Hong Seol) di sebuah universiti dgn senior nya (Yoo Jung), seorang yang sangat popular di universiti, pandai, good looking dan kaya. Boleh dikatakan Yoo Jung nie mcm Mr. Perfect la..
Yoo Jung, secara luaran nampak dia seorang yang baik tetapi sebenarnya menyorokkan naluri negative disebalik senyuman. Ia menjadikan Yoo Jung seorang yang misteri dari kaca mata Hong Seol. Yoo Jung dibesarkan dari keluarga yang kaya raya dan mempunyai ayah yang tegas. Sikapnya yang misteri itu berpunca dari didikan ayah Yoo Jung. Di akhir episode, penonton disajikan bagaimana ayah Yoo Jung mengajar Yoo Jung tidak menunjukkan kemarahan di hadapan orang, sebaliknya dia perlu senyum walaupun dia tengah marah.

Hong Seol pula dari keluarga yang sederhana. Tidak pernah meminta pertolongan dari ibubapanya. Juga seorang pelajar yang berdedikasi. Menanggung pelajaran dengan menggunakkan scholarship dan part time job. Di university hanya Hong Seol seorang sahaja yang perasan diri Yoo Jung sebenar. Permulaan yang tidak baik antara Yoo Jung dan Hong Seol, berakhir dgn Yoo Jung akhirnya jatuh cinta dgn Hong Seol.

Cerita yang menarik dan membuatkan zanie tak sabar2 nak tunggu episode seterusnya, tetapi terganggu di akhir2 episode kerana nampak macam PD nak akhirkan episode, heroin bersama second lead. Ending drama ini agak mengecewakan bagi kebanyakkan penonton setia drama ini kerana "open ending". Di akhir episode, Yoo Jung meninggalkan Hong Seol selama 3 tahun, dan membiarkan penonton membuat rumusan sendiri sama ada Yoo Jung bersama Hong Seol atau tidak. Zanie yakin, PD tidak ada idea untuk menamatkan drama ini kerana webtoon asal masih belum habis.

Rumusan zanie, selepas 3 tahun Yoo Jung kembali bersama dengan Hong Seol. Kenapa? sebab di akhir episode ada scene Yoo Jung berjalan selisih dgn Hong Seol dan satu lagi scene yang menunjukkan Yoo Jung baca email Hong Seol.

Put a side kisah hubungan cinta between Yoo Jung dgn Hong Seol dan ending yang tak best utk cerita ini. Antara pengajaran yang boleh di ambil dalam drama nie:-

  • Communication - Banyak scene yang menunjukkan jelas2 yang communication sgt penting. Salah satu scene masa Hong Seol dapat member group yang hampeh utk presentation. Instead of suffer sorang2, Hong Seol patut berterus terang dgn group member. Bukan sahaja di universiti, but it will apply bila kita dah bekerja. Juga bila kita bersama dgn pasangan kita.
  • Cara Didikan - Zanie salahkan ayah Yoo Jung 100% dalam mendidik Yoo Jung. As a parents, kita tak boleh mengajar anak kita untuk simpan perasaan tak suka dalam hati. Lebih baik berterus terang.. back to the "communication".
  • Zanie suka episode akhir sekali, bila Hong Seol dah kerja.. ada satu part tu dia cakap dia jumpa balik perangai orang yang sama macam sang cheol (bullying, tak suka buat kerja but take rewards drp org lain), Min soo (copycat, tak boleh nak buat keputusan sendiri, depending person), Oh Young (stalker, giler2).. cuma kali nie di tempat kerja dan org lain. Perangai jer sama. Meaning said, walau macamana kita boleh elak.. tak semestinya bila kita elak skrg, in future kita tak jumpa org yang perangai macam nie... cuma cara macam mana kita nak handle org2 yang macam nie kita kena belajar. Paling dekat dgn situasi zanie skrg.. rasa macam nak resign jer or cari kerja lain.. tapi adakah kalau zanie resign or dapat kerja lain zanie confirm takkan hadapi situasi yang sama?


2. Keberkesanan Lakonan (9/10)


1. Park Hae Jin (Yoo Jung) = Best Actor


Watak dia yang takde perasaan tu berkesan. Sampai @MellyNad kata kadang2 Hae Jin agak pelik bila melakonkan watak yang takde reaksi.. Zanie rasa tak pelik la.. memang watak Yoo Jung tu macam tu..

zanie suka tgk reaksi muka dia masa dia jeles... tapi dia tak nak tunjuk dia jeles..
pastu zanie suka sgt tgk reaksi dia masa dia dgn seol.. nampak loving.. gentlemen..



masa tak suka...


masa senyum..


nie muka marah..


nie muka happy..


nie muka masa jeles...


so gentlemen.. suka bila peluk, pasangan kita lagi satu usap2 rambut... rasa manja sgt2..


2. Kim Go Eun ( Hong Seol) = Best Actress

Watak Hong Seol yang selekeh tu kena dgn Kim Go Eun. daripada rupa yang biasa2 tu sehinggala watak Hong Seol itu sendiri.. tak tahu kenapa, walaupun nampak cam selekeh, minah nerd.. tapi zanie nampak dalaman dia yang educated person..















3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)
  (7/10)

Lakon layar bab2 romantik tu best giler.. banyak part yang zanie suka.. rasa macam berada di zaman2 universiti jer...

1) First dating:-



2) First hug



3) Become close and close...





4) First kiss:-



5) Sweet moment:-






Scene Hong Seol kena langgar kereta. Darah tu nampak sgt fake.. tak real. Nampak cam water color yang dibancuh pekat..



4. Skor muzik (4/5)


Antara OST yang zanie suka dalam drama nie:-

Lagu nie kena dgn character Hong Seol. Zanie tak reti nak explain, tapi bila dgr lagu nie mind zanie boleh terus kaitkan dgn Hong Seol. Mungkin sebab suara penyanyi perempuan tu.. huskey2 gitu..




Lagu nie, terkesan sedihnya pada zanie. Especially masa lagu nie jadi background music lepas Hong Seol dapat D dalam group presentation. Dah la time nie Yoo Jung salah faham dgn Hong Seol. Dah tu pulak usaha Hong Seol sampai tak tidur malam utk siapkan presentation tak membuahkan hasil. Bila dgr lagu nie rasa cam sebak sangat...




5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)

Zanie akan tonton part2 Yoo Jung dgn Hong Seol jer.. sebab zanie suka part sweet sweet dorang...