Wednesday, 27 April 2016

The Descendants of The Sun daus




THE DESCENDANTS OF THE SUN
by dauswq



Rating Keseluruhan Drama:  (6.0+7.2+6.8+4.7+1.0) =25.7/4=6.43)
1. Cerita  (6.0/10)
Descendants of The Sun bertemakan kisah percintaan dr dua dunia profession berbeza - ketenteran dan perubatan dan bagaimana mereka seringkali dipisahkan dgn pelbagai kemungkinan & krisis dlm menduga ke arah penyatuan cinta mereka sehingga akhirnye masing2 jelas wlpn ape2 yg berlaku mereka kekal memilih utk bersatu ke akhir hayat. Kelebihan pada garapan writer bernama kim eun sook terletak pd begitu details nya penceritaan ttg bagaimana cinta tu menapak, berputik, dan bagaimana pula interaksi percintaan ni dimainkan , serita bagaimana pula mereka diduga dgn pelbagai cabaran sehingga berpisah..akhirnya happy ending..boleh dikatakan lebih 80% drama berkisarkan psl percintaan..percintaan tercetus scr tak semena-mena antara sorg doktor dgn sorg kapten askar, percintaan klasik terpisah gara2 bapak tak restu akn pilihan...semuanya berjaya dihimpunkan dan direncahkan dgn garapan yg baik sehingga menjadikan kisah percintaan mereka disenangi...

tetapi, kelebihan tu tak memastikan ia merangkumi aspek kesempurnaan utk jalan cerita dikembangkan dgn baik...
tiada penyatuan dlm plot2 ditimbulkan..spt mane plot2 tu sengaja ditimbulkan utk melariskan rating, melompat2 dan tiada keseragamaan antara satu sama lain
kejap dgn krisis hostility kt urk, earthquake kt urk, krisis pelarian askar north korean, krisis captain dan ank buahnye tetibe dilaporkan mati..
ia menjadikan perjalanan drama ni terganggu ...seterusnya membuatkan penonton yg expect some more like me bosan..

plot percintaan yg di drag kan smpi epi 6, kemudiannye jln cerita a bit much better dgn krisis earthquake yg berlaku..
it didnt last long..mcm tu gak sehingga ke akhir ending..
trademark kim eun sook ni jelas dlm drama2 sblm ni, but i will admit this is her finest writing so far since Secret Garden..


2. Keberkesanan Lakonan (7.2/10)

Song Joong Ki

Wtk yoo shi jin jelas askar yg suka bergurau senda, extrovert, gatal (boleh jadi), sememangnye tak byk dlm kelompok askar yg serius dgn misi masing2...boleh kate 1 dlm seribu...His acting remind me of sungkyunkwan scandal, but it seemed that it didnt surpassed his versatile acting in Nice Guys which deal with tones of expressive mood of emotions.

Song Hye Gyo

Agak kecewa dgn lakonannye kali ni. Mungkin garapan watak wanita bekerjaya yg terlalu membosankan dan annoying in some part - excessively jual mahal, lontaran dialog yg tak kena... song hye gyo can do better than her classic dramas - full house (which she dominated) & that winter, the wind blows...

Jin Goo

Seo Dae Yong mewakili kelompok askar majoriti yg berdiam diri, serius dlm misi, tp dlm hati ada taman gtuh..Lakonan yg diberikan agak berkesan menggambarkan situasi seorang askar yg dilema antara meninggalkan 'identiti' kerana mahu mengejar cinta...

Kim Ji Won - [Best Supporting Actress]
Great acting from pelakon muda spt kim ji won dlm membawakan wtk Myeo jung yg proud dgn identiti sbg doktor berpangkat leftenan. Mudah fragile tetapi dlm keadaan tertentu agak tegas. Sememangnye agak matching dgn tona perwatakan seo dae young.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (6.8/10)

The directing has no special mentions. Sesuai dgn lakon layar yg dipersembahkan. Wisely, directing ni tak hebat tp tak juga teruk..

Kudos more to peralihan kamera yg sempurna dlm mendapatkan shot2 menarik sesuatu adegan..
Sinematografi jugak agak sempurna  dgn pemilihan settings yg betul dan kena dgn suasana cerita..'Republik urk' berjaya dibentuk seolah2 berada di negara tersebut..

I like the lighting mood - kuning2 langsat semasa scene yoo shi jin berborak dgn kang mo yeon di dapur sebuah rumah di republik urk
Millitary camp juga agak cantik utk diketengahkan

4. Skor muzik (4.7/5)

Pemilihan ost sangat sedap dan mengasyikkan. Cuma kekurangan dr segi instrumental score.

My top 3:

1. You Are My Everything         - Gummy




2. Come Again - 다시 너를         Mad Clown (매드 클라운) and Kim Na Young (김나영)



3. Talk Love -          K.Will





5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (1/5)

hmmm..saya mungkin tak rekomen utk tgk drama ni
but utk suka2 & dahagakan romantik scene, boleh consider lah tgk...


TOTAL = (6.0+7.2+6.8+4.7+1.0) =25.7/4=6.43)
Nomination: Kim Ji Won