Saturday, 3 September 2016

Lets Fight Ghost_MellyNad

Rating Keseluruhan Drama: (8/10)

Lets Fight Ghost (싸우자 귀신아)

oleh MellyNad


Sebuah drama yang berkonsepkan Komedi, romantic danseram. Pada pertama kali menonton drama ini, akan terus teringatkan drama hitsebelum ini, iaitu oh, my ghost. Konsepdan jalan cerita agak sama. Tetapi untuk drama ini lebih banyak element seramdan komedi membuatkan drama ini lebih menarik. Setelah episode 3 dan seterusnyajalan cerita untuk drama ini semakin bagus.
Jalan cerita pula agak santai dan pada masa yangsama ada bahagian yang unsur-unsurnya agak mengejutkan. Drama ini sangat simple dan straightforward mudah difahami dan agak bagus kerana setiap episodemempunyai cerita seram tersendiri dan dihabiskan hanya dalam satu episode. Membuatkankita tertunggu-tunggu untuk misi bongpal seterusnya.
Plot:
Mengesahkan seorang pelajar lelaki bernama Park BongPal (Taecyeon) yang mempunyai kebolehan untuk melihat benda halus (hantu)sedari kecil. Setelah meningkat dewasa Bong Pal menggunakan kebolehanya ituuntuk mengumpul duit, Bong Pal akan mengambil upah untuk menghalau hantu.
Pada satu hari Bong Pal mendapat panggilan untukmenghalau hantu di sebuah sekolah, dan pada masa itu dia berjumpa dengan rohKim Hyun Ji (Kim So Hyun) yang berkeliaran untuk mencari identitinya. Kim HyunJi, adalah hantu pelajar sekolah yang mati kerana kemalangan jalan raya dantidak mengingati apa-apa mengenai apa yang berlaku dan bagaimana dia boleh mati.
Ceritanyabermula apabila Kim Hyun Ji mengikuti Bong Pal untuk mengetahui mengenai kisahhidupnya sebelum mati dia merasakan Bong Pal boleh menolongnya kerana semasamereka terjatuh dan ter kiss (^.^)Hyun Ji seperti terbayangkan kejadian semasa kemalangan.
Hyun Ji memujuk Bong Pal untuk bersama-sama memburuhantu dan tinggal bersama Bong Pal. Pada mulanya Bong Pal tidak mahuberkerjasama dengan Hyun Ji, tetapi setelah bersama-sama menentang roh lain,Bong Pal merasakan misinya menjadi lebih mudah dengan bantuan Hyun Ji.
Setelah mereka menjadi rapat Bong Pal dan Hyun Ji jatuhcinta. Bong Pal tidak kisah walaupun bercinta dengan roh. Walau bagaimanpunmereka tidak sedar yang mereka diperhatikan dan diburu oleh roh jahat yangmengakibatkan kemalangan Hyun Ji dan sebab kenapa Bong Pal boleh melihat hantu.
1.   Cerita (7/10)
Drama ini boleh dipujikerana tidak bosan untuk ditonton dan peralihan plot sangat kemas. Sayamerasakan drama ini sangat bagus bermula dari episode 1 lagi. Ada beberapa partyang tidak boleh dijagka kerana akan terhurai sehingga episode yang terakhir.
2.   Keberkesanan Lakonan (9/10)
·        Kim So Hyun (Best Actress)
Tidakperlu disangkalkan lagi kebolehan gadis kecil molek ini didalam dunia lakonan. Sangatbagus untuk menjiwai watak dan pandai membuatkan kita memahami perasaannyamengikut scene tertentu.
·        Taecyeon (Best Actor)

Iniadalah kali kedua saya melihat Taecyeon menjadi watak utama didalam dramasetelah Deam High saya merasakan dia terlalu banyak peningkatan. Dalam dramaini Teacyeon nampak terlalu selesa dan tidak terlalu keras apabila melontarkandialog.
·        Kwan Yul (Best Supporting Actor)

·        Kang Ki Young (Best Rookie Actor)
3.   Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan,sinematografi (7/10)
Satusahaja saya hendak puji mengenai drama ini selain pelakon adalah editing. Saya merasakan editing dan pengarahan sangat kemas dan bagus. Pengarah sangat pandaimengetahui sudut yang betul dan membuatkan scene menjadi.
4.   Skor muzik : (3/5)
OST boleh diterima. Boleh membuatkan kita tahu perasaan pelakon dan pembawakanpengarah kearah emosi yang difahami.
5.   Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)

No comments:

Post a Comment