Monday, 31 October 2016

Let's Fight Ghost_spankeefili

LET’S FIGHT GHOST
oleh spankee_fili 
 


Rating Keseluruhan Drama: (8 + 9 + 7 + 3 + 5) =32/4=8

1.       Cerita  (8.0/10)            

Let’s Fight Ghost bertemakan perhubungan romantis dan persahabatan antara manusia dan hantu – Park Bong Bal(Ok Taec Yeon) merupakan seorang pelajar ekonomi Universiti Myungsung yang mempunyai kebolehan melihat dan berinteraksi dengan hantu. Maksudnya Park Bong Pal boleh memukul hantu dan menghapuskan hantu untuk kembali ke neraka. Semasa kecil Bong Pal dirasuki oleh roh jahat namun telah berjaya dikeluarkan oleh pawang Myung Cheol tapi sisa kejahatan roh tersebut masih ada pada Bong Pal membolehkan beliau mampu melihat hantu. Kesungguhan Bong Pal untuk mengubati matanya supaya kembali normal membuatkan Bong Pal mengumpul wang dengan mengambil upah menghapuskan hantu.

Kim Hyun Ji (Kim So Hyun) merupakan pelajar menengah tinggi yang mengalami kemalangan 5 tahun lepas telah hilang ingatan dan menjadi roh yang bergentayangan. Ketika bergaduh dengan Bong Pal, mereka dengan tidak sengaja tercium dan memorinya muncul sedikit.Mengesyaki Bong Pal boleh mengembalikan memori silam beliau, Hyun Ji mengekori Bong Pal dengan menjadi pasangan untuk menghapuskan roh jahat. Sedikit demi sedikit hubungan mereka makin akrab sehingga menimbulkan bibit-bibit cinta..



Jalan cerita agak cliché kerana mengingatkan pada drama Oh My Ghost tapi misteri yang dikupas sedikit demi sedikit membuatkan drama ini menarik perhatian penonton. Saya gemar dengan jalan cerita yang tidak terlalu berahsia, maksudnya tidak membuatkan penonton tertunggu-tunggu sehingga akhir episod baru misteri terbongkar. Let’s Fight Ghost agak santai, tidak melodrama dan banyak fokus kepada hubungan kekeluargaan dan persahabatan jadi tidak banyak konflik yang timbul.
Susunan dari satu babak ke satu babak tersusun dan agak sempurna biarpun melibatkan banyak sesi imbas balik tapi tidak menampakkan drama ini kucar kacir.


2. Keberkesanan Lakonan (9/10)


Ok Taec Yeon - Best Actor


Watak sebagai pelajar yang suka bersendiri tapi semakin ceria sejak bertemu dengan Hyun Ji kurang memberikan impak. Nampak kejanggalan Ok Taec Yeon berlakon tapi senyuman yang dilemparkan ketika bersama Hyun Jin nampak sangat bahagia. Contohnya ketika makan bersama Hyun Ji, senyuman beliau nampak lebar dan ikhlas. Tapi riak marah dan sedih kurang menjadi dan tampak keras.


Kim So Hyun - Best Actress

Kim Hyun Ji sangat comel, ceria, cantik dan menarik perhatian. Senyuman beliau dan kenakalan beliau mampu membuatkan penonton tersenyum. Kim So Hyun juga mampu membawakan scene emosi dengan baik contohnya ketika cemburukan Bong Pal dan Seo Yeon, dia menarik tangan Bong Pal pergi dan memarahi Bong Pal. Nampak cemburu yang ketara pada wajahnya ketika itu. Ketika berdiri di hadapan rumah Bong Pal untuk memberitahu beliau akan berpindah, riak kesedihan terpancar pada wajahnya.



Kwon Yul - Best Actor


Membawakan watak sebagai Professor Ju Hye Sung di kelas ekonomi Bong Pal. Lakonan Kwon Yul memang dipuji kerana membawakan watak antagonis dengan baik. Senyuman sinis beliau memang nampak seperti memandang rendah pada musuh-musuhnya. Tapi dalam sekelip mata boleh berubah menjadi mesra dan penyayang di hadapan khalayak demi untuk menyembunyikan identiti beliau yang sebenarnya dikuasai oleh roh jahat. Professor Ju Hye Sung mengekori Bong Pal sejak 18 tahun lalu kerana ingin menguasai badan Bong Pal yang mewarisi kuasa istimewa dari ibu kandungnya. Dalam masa yang sama beliau ingin memusnahkan gelang yang direka khas oleh ibu Bong Pal untuk menghancurkan roh jahat sepertinya. Demi mencapai matlamat beliau, beliau sanggup membunuh sesiapa sahaja yang menjadi penghalang.



Kang Ki Young dan Lee David (Sundae Soup Team) - Best Supporting Actors

Watak komedi yang sangat menarik dan mempunyai peranan yg kuat dalam drama ini. Sangat suka tengok bromance antara mereka berdua yang gila-gila tapi baik hati.


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan,sinematografi)   (7/10)


Pengarahan yang baik dengan setiap misteri dan babak diolah dengan tersusun. Memang sangat dipuji cara pengarah menyampaikan cerita dengan santai. Biarpun agak cliché drama ini tapi teknik pengarahan yang lancar membuatkan penonton berasa selesa untuk terus menonton. Ditambah pula dengan watak-watak sampingan yang menarik seperti Sundae Soup dan Pawang Myung Cheols membuatkan drama ini terasa mesra.


Sinematografi boleh tahan. Kehidupan sebagai pelajar university – kuliah, perpustakaan, piknik semuanya sesuai dengan jalan cerita ini. Tempat tinggal Bong Pal jugak sesuai dengan pelajar yang menyara diri sendiri. Pakaian yang sesuai dengan watak-watak – pelajar, pawang, team Sundae Soup uniform, staff klinik haiwan dan staff Hospital Hanil tempat Hyun Ji dirawat.


Scene romantik tidak banyak tapi kemesraan antara Hyun Ji dan Bong Pal nampak lebih kepada rakan baik berbanding pasangan kekasih. Watak Hyun Ji nampak seperti matahari yang menyinari kehidupan suram Bong Pal. Bermula dari saling bergaduh sehingga akhirnya saling mengambil berat antara satu sama lain. Di pertengahan drama saya sudah meletakkan secebis harapan bahawa Hyun Ji masih belum mati, jadi sangat gembira bila Hyun Ji sebenarnya hanya koma dan cinta mereka boleh direalisasikan di alam nyata.




4. Skor muzik (3/5)


OST kurang menyengat, tapi ada muzik instrumental yang terngiang-ngiang di telinga tapi tak tau apa tajuk haha. Muzik tu mengingatkan pada lagu Afdlin Shauki – Mia Sara.


Song Nomination:


I Can Only See You –Ryu Ji-hyun & Kim Min-ji



5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)

Lepas habis drama ni, terus saya view best moments dan simpan dalam hp. Lepas tu kejap-kejap ulang tengok. Haha.
Definitely akan ulang tonton.


Thursday, 27 October 2016

Moonlight Drawn by Clouds_rukiaichigo



MOONLIGHT DRAWN BY CLOUDS
by rukiaichigo



Synopsis (Asianwiki & Wikipedia):
It is a coming-of-age story and youth romance set during 19th-century Joseon Dynasty based on the novel Moonlight Drawn by Clouds which was first serialized on Naver in 2013 and consequently published as a five-part series of books in 2015.

Hong Ra-On (Kim Yoojung) disguises herself as a man and counsels men on dating. Due to a love letter she wrote for a client, she meets Crown Prince Hyomyeong @ Lee Young (Park Bo-Gum). Hong Ra-On is unaware that he is the Crown Prince and Hyomyeong is unaware that Hong Ra-On is a woman. The Crown Prince becomes interested in Hong Ra-On. His eunuchs become aware of this and attempt to get Hong Ra-On to become one of them.

1. Cerita (9/10)
Biler ternampak promo klip/video untuk cerita ni, mcm pelik dan curious jugak aper kena mengena si Bogum tu dok menari Bombastik dgn pakai hanbok & shades. So dari situ telah menarik minat aku la untuk google pasal cerita ni. Biler dah baca kat Wikipedia/asianwiki, dah boleh agak sikit la jalan ceritanyer mcmaner sebab sebelum2 ni dah ada je jalan cerita heroin cross-dressing kan. Dan curious jugak untuk tgk mcmaner kimia antara Park Bogum & Kim Yoojung ni!!




Peralihan setiap plot sama ada plot untuk dalam satu2 episod itu mahupun peralihan antara dua episode, memang kemas, teratur dan teliti. Cliffhanger antara episode juga memberikan impak yang besar dalam drama ni di mana aku sebagai penonton sangat ternanti2 untuk menonton episode yang seterusnye, sebab tak tahu nak jangkakan aper yang akan berlaku untuk next episode. Kalau nak menunggu episode antara isnin – selasa tu memang boleh tahan lagi la, tapi biler nk kena tunggu selasa – isnin (minggu depan) tu yang agak seksa!

Drama ini jugak pada awalnyer lebih tertumpu kepada first love antara Lee Young & Raon, tapi lama kelamaan plot cerita berkembang. Bagaimana seorang crown prince (Lee Young) yang dianggap seorang yang dingin dan nakal tetapi sanggup menentang pegawai tertinggi istana (Premier Kim) yang mempunyai kekuatan dalam mentadbir negara (melebihi King pada masa itu) demi membina sebuah negara yang mementingkan rakyat & jatuh cinta dengan anak perempuan kepada pengkhianat negara, bagaimana seorang anak perempuan kepada pengkhianat negara (Hong Raon) terpaksa menyamar menjadi seorang eunuch di dalam istana sehinggakan jatuh cinta kepada crown prince, bagaimana cucu Premier Kim (Kim Yoonsung) yang sanggup membelakangkan datuk nyer sendiri demi menyelamatkan perempuan yang disukai dan bagaimana seorang royal guard (Kim Byungyeon) yang sanggup menggadaikan nyawanya demi crown prince merangkap kawan baiknya sendiri. Dalam setiap episode, dirangkumkan seluruh emosi di mana tidak menjanjikan kegembiraan semata-mata tetapi juga diselitkan dengan kesedihan dan juga angst.

Walaupun drama ni adalah daripada adaptasi manga/manhwa, tapi writer-nim pandai mengolah dalam menyesuaikan untuk dimasukkan di dalam drama. Ini membuatkan jalan cerita untuk setiap episode agak sukar untuk dijangka walaupun ada sesetengah perkara (as a kdrama fan) dah buat speculation siap2! Dan mcm biasa la, spekuan ku ada yang mengena dan ada yg lari jauhhhhh dari cerita sebenar! Hehe. Gigih jugak la aku dok google sana sini utk tgk mcmaner ending dalam manga/manhwa tu tapi memang tak jumpa la kan! Huhu… Biler dah tak jumpa manga/manhwa untuk baca online, gigih pulak la dok baca pasal history Lee Young ni kat internet! Heh…

Masa sebelum sampai minggu terakhir utk drama ni, netizen dh kecoh jugak la mcmaner writer-nim nak habiskan drama ni. Adakah akan ikut sejarah di mana Lee Young akan mati dalam umur 20 tahun? Adakah akan ikut manga/manhwa di mana Lee Young akan keluar drpd istana & hidup sebagai orang biasa dengan Raon? Macam2 spekulasi la yang timbul tapi aku berpegang dgn instinct aku yg Lee Young dan Raon akan dapat happy ending, cuma tak tahu bagaimana versi happy ending yang akan dorg buat. Dan biler selesai tgk episode terakhir, memang sangat lega sebab dorg buat citer ni happy ending walaupun lari sedikit drpd manga/manhwa. Walaupun Raon tidak diangkat sebagai Queen setelah Lee Young diangkat menjadi King, tapi dorg berdua still happily ever after la dengan Raon sambung kerja dia as writer & bukak kedai buku. Dan Raon bebas jadi diri sendir as a woman dan dimaafkan sebagai seorang anak pemberontak. Yang aku tahu la, dorg ikut cuma ending untuk Yoonsung di mana Yoonsung memang mati (ini pun aku tahu dari twitter/fb/etc kot aku pun dh lupa)!

2. Keberkesanan Lakonan (9.5/10)

Park Bogum
- Aku ni cuma pernah betul2 tgk Park Bogum berlakon dalam I Remember You/Hello Monster walaupun watak dia bukanlah watak utama tetapi Park Bogum as Jung Sun-ho/Choi Min yang psiko adalah sangat berkesan lakonan nyer. Dan biler tgk promo klips dia yang dok menari Bombastik dalam palace tu, keinginan untuk tengok lakonan dia makin la membuak2 nak2 ni adalah 1st drama sageuk dia. Gigih jugak meroyan dgn PBG ni as a Lee Young sebab memang tidak disangkal la he is indeed a good actor! Walaupun pernah terbaca yang even PGM pun pada mulanya tidak yakin akan berjaya membawakan watak Lee Young ni dengan berkesan, sehinggakan dia terpaksa training dalam dua bulan untuk menjadi seorang crown prince yang dingin dan nakal. Tetapi lama kelamaan dia boleh adapted untuk menjadi seorang Lee Young yang dikehendaki oleh pihak produksi. Dan bagaimana ayat2 Lee Young dalam drama ni walaupun ada certain2 masa agak terlebih keju, tapi dah jadi ala2 trend setter untuk twist ayat tu menjadi satu ayat yg magic. Sebagai contoh; dalam scene akhir episode 5 biler Lee Young cakap, “I disallow it, [He’s] my person.” Ataupun dalam scene akhir episode 3 biler mana secara officially Lee Young bagitahu nama dia kat Raon, “It's Lee Young,” he says, “my name.”

Kim Yoojung - Biler tahu yang Kim Yoojung jadi heroin, makin la membuak2 perasaan nak tgk drama ni. Dan lama la aku tak tgk lakonan dia dalam sageuk drama. Kim Yoojung dan sageuk drama kan dah sebati sangat, Cuma KYJ tidak pernah melakonkan watak as cross-dressing la. Tapi walaupun KYJ baru berusia 17 tahun, bakat dia dalam lakonan memang tidak boleh dinafikan. Kimia dia dengan pelakon2 yang lain pun best, bukan sahaja dengan PBG. Even semua crew pun impressed dengan tahap lakonan KYJ ni walaupun dia masih lagi minor, tapi dia lebih senior jugak la drpd ada certain2 actor/actress! Hihihi…

Erm, malas nk menaip (ataupun membebel) utk setiap pelakon dalam cerita ni tetapi senang cakap la semua pelakon secara keseluruhanya dari yang utama sehingga ke tambahan, memang berjaya membawa watak masing2 dengan berkesan.

Dengan ini saya menominasikan pelakon2 tersebut yang layak mendapat merit tertinggi:
  • Park Bogum (Moonlight Drawn By Clouds) – [Best Actor]
  • Kim Yoojung (Moonlight Drawn By Clouds) – [Best Actress]
  • Kwak Dongyeon (Moonlight Drawn By Clouds) – [Best Rookie Actor]

3. Aspek Teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, cinematografi) (9/10)
Aku ni tidak la reti sangat nk review dari segi aspek teknikal, cuma biler aku dah puji melambung2 drama ni dari segi lain tu harus la pada pandangan mata aku ni aspek teknikal nyer pun cukup sempurna! Selalunyer utk drama sageuk memang la scene2 yang ada sangat cantik & menarik untuk ditonton. Maka, dari segenap aspek; suara latar, montaj, pemilihan tempat, proses editing drama, instrumental dan sebagainya untuk drama MDBC ni adalah sangat berkesan dan sempurna. Costume yang digunakan jugak sangat la cantik, dan menurut pereka costume drama ni, agak payah jugak nak menghasilkan sepasang hanbok yang kebiasaannya memakan masa berbulan untuk disiapkan. Beliau gembira dengan hanbok2 yang dihasilkan kerana sangat bersesuaian dengan pelakon2!

Banyak sebenar nyer scene2 yang menarik dalam drama ni tapi aku scene yang sgt cantik & patut dicalonkan bagi Best Memorable Scene for 2016 5th Cari KDrama Award. Walaupun scene ni tiada dialog, tapi memang meninggalkan kesan la kat aku! Dengan bgm ver instrument utk lagu Beige tu memang sgt kena dgn situasi! KYJ siap practice dua bulan jugak untuk dapat hasilnya dan sangat berbaloi2 la segala usaha penantian itu! Dah la kena tunggu lama jugak la untuk dorg released kan yang versi lagu utk instrument tu! Huhuhu…



4. Skor Musik (5/5)
Bagi aku, keseluruhan skor music untuk drama ni memang totally daebak-jjang-best!! Dari lagu ost ke instrumentasi memang sgt menarik dan sesuai dgn setiap scene! Untuk pilih ost favourite aku, mmg agak payah la untuk drama ni tapi memang kena pilih jugak la kan. So aku list down kan empat (4) lagu di bawah yang walaupun dengar berulang2 kali sampai pun aku sanggup!!

Gummy - Moonlight Drawn by Clouds (구르미 그린 달빛)


Beige - Because I Miss You, Raon ver. (그리워 그리워서, 라온 ver.)


Park Bogum - My Person ([size=11.305px]내 사람)


Ben - Misty Road (안갯길) (Prod. By Jinyoung)




*Extra* Utk MDBC pun ada released Special BGM OST [The Second Moon] yang mengandungi 3 lagu dan boleh didengar di sini;

The Second Moon - The Moonlight Flow (달빛이 흐른다)


The Second Moon - Take My Hand (내 손을 잡아요)


The Second Moon - Halo Stars (별후광음)


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
Dapat rasa la nnt for sure time bosan2 takde drama nak layan akan re-run drama ni dari 1st episode dan sambung meroyan like no tomorrow. Sekarang ni pun gigih la dok sambung meroyan dgn dorg2 ni biler tgk ada yg update gmbr2/info2 dorg kat twitter/ig/fb. Heh…

Uncontrollably Fond_rukiaichigo





UNCONTROLLABLY FOND
by rukiaichigo



Synopsis (Asianwiki & Wikipedia):

Shin Joon-young (Kim Woo-bin) and No Eul (Bae Suzy) were a couple who were separated during their teenage years due to an ill-fated relationship, but later meet each other in life. Shin Joon-young is now a top actor-singer while No Eul is a documentary producer.

No Eul had a tough childhood; her father died in a hit-and-run prompting No Eul to quit school and make a living for her and her brother. Shin Joon-young, on the other hand, had his life planned out for him. His mother wanted him to become a prosecutor; to follow the footsteps of his estranged father, but an awful incident caused him to quit law school and become a singer-actor. The two reunite when No Eul is tasked to film Shin Joon-young's documentary. Joon-young initially gives No Eul a miserable time before finally agreeing to do the documentary and even plans to win her heart back.

1. Cerita (8/10)

Aku excited nak tgk citer ni sebab Kim Woobin. Dia kan dah lama menyepi dari drama sebab busy dgn movie, maka ku gagahkan dan gigihkan jugak la meroyan dgn drama ni even heroin dia Suzy! Jalan cerita walaupun agak klise tapi ada certain scene yang ada unsur suspens dan dah lama jugak la kdrama ni takde ending mcm drama ni walaupun dari awal lagi dah tau Shin Joonyoung akan mati! Ditambah pulak ramai jugak netizen yg kecam drama ni sebab kenapa dpt slot tayangan masa summer tapi jalan cerita sedih begini, dan fans KWB pun dah siap warning dia awal2 supaya jgn terima lagi job yg gini sebab bg dorg dia tak sesuai utk watak yg meleleh & sedih begini! Aper2 pun aku layan je dengan drama ni, siap banjir jugak la pada certain2 scene tu! Huhuhu

Mungkin ada certain plot yang agak meleret2 la, mungkin bagi aku part dorg (Joonyoung-Eul) dok ala2 main tarik tali tu! Yela, sorg tu nak jugak continue bercinta even dah tahu perkara sebenar. Yang sorg tu pulak nak stop seeing each other sebab tak nak keruh kan lagi keadaan. Tapi kdrama being kdrama kan, kalo kisah percintaan yang begini for sure ada babak2 yang mcm ni! Dan mungkin certain scene yang dibolak-balik antara scene flashback and current time yang bikin pening sedikit tetapi masih agak cantic dan tersusun jalan ceritanyer. Sebab drama ni dibahagi kepada 3 timeframe; masa dorang high school, masa dorang bertemu kembali time university dan masa dorang dah mula bekerja di mana Joonyoung as a top star & Eul as a documentary producer! Ada sesetengah penonton yang beranggapan pada akhir cerita, Joonyoung tak mati tapi bagi aku Joonyoung memang mati sebab dari awal lagi dah tahu dia cuma ada jangka hayat beberapa bulan sahaja.

Pada awalnyer, watak Choi Jitae ni agak misteri di mana No-eul mengenali Jitae sebagai seorang yang miskin dan jobless tanpa mengetahui sebenar nyer Jitae ni anak kepada Choi Hyunjoon yang dibencinyer. Jitae ni ala2 daddy long legged la kepada Eul. Lama kelamaan biler segala rahsia terbongkar, Jitae sanggup membantu Joonyoung untuk membongkar kesalahan parents dia sendiri! Nak2 biler dia tau status sebenar Joonyoung adalah anak kandung kepada bapak dia.

Drama ni jugak boleh relate la dengan real life, di mana orang yg punyer kuasa boleh menindas orang yg bawah walaupun memang dah sah2 la dia bersalah. Cuma seseorang itu kena ada keberanian dan kecekalan yang tinggi untuk menjadi seorang Shin Joonyoung and juga Choi Jitae untuk break the norm!

2. Keberkesanan Lakonan (7.5/10)

Kim Woo Bin – seperti yang telah diceritakan di atas, aku excited biler tau dia berlakon dlm drama ni setelah dia lama menyepi from small screen! Actually aku tak sangka langsung yang drama ni agak memerlukan byk scene2 air mata. So, thumbs up la utk Woob sebab bagi aku dia berjaya je membawa watak Shin Joonyoung ni. Awal2 episod watak Joonyoung ni memerlukan KWB bermain dengan emosi apabila dia didiagnosis dengan terminal illness di mana dia ada beberaper bulan sahaja untuk hidup! Bayangkan la ko seorang yang sihat & jarang sakit tetibe dapat penyakit yang membawa maut, so memang susah la nk menerima kenyataan! Pembawakan watak KWB as Shin Joonyoung, aku berpuas hati sebab biler dia nanges dengan aku2 sekali tumpang banjir. Nak2 biler dlm episode akhir yang dia tak kenal dengan mak dia sendiri! Bukan senang nak nk menjiwai watak ni nak2 projek2 KWB sebelum ni takde pun storyline begini kan.

Bae Suzy – tak boleh nak describe byk sgt pasal lakonan Suzy ni sebab aku tak tgk sgt drama2 dia sebelum ni. Bagi aku, mutu lakonan dia ada la peningkatan drpd dahulu cuma scene dia mabuk tu kurang realistic sikit. Hahaha…

Im Juhwan – bakat lakonan Juhwan ni memang tak perlu disangkal, dia mmg seorang pelakon yg pada pandangan aku bagus. Dalam drama ni, die Berjaya membawa watak seorang yang misteri pada awal nyer, pada pertengahan cerita pula penonton akan tertanya2 sama ada watak Jitae ni seorang yang jahat atau baik dan di akhir drama memang menunjukkan Jitae seorang yang baik la sebab sanggup membongkarkan kejahatan/kesalahan parents dia sendiri demi membantu Joonyoung & Eul.

Dengan ini saya menominasikan pelakon2 tersebut yang layak mendapat merit tertinggi:

  • Kim Woo Bin (Uncontrollably Fond) – [Best Actor]
  • In Juhwan (Uncontrollably Fond) – [Best Supporting Actor]


3. Aspek Teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, cinematografi) (7.5/10)

Aku ni seorang yang sangat teruja kalo dalam kdrama tu tnjk scene masa autumn/winter/spring. So sepanjang drama ni memang boleh nampak la keindahan kat Korea nun masa ketiga2 musim tu berlalu! Seperti yang telah disentuh di atas, ada certain2 scene yang aku kena lebih focus supaya dapat kaitkan antara scene2 flashback & situasi semasa tetapi scene2 tersebut digarap dengan agak baik dan tersusun.

4. Skor Musik (4/5)

Keseluruhan ost utk drama ni pun boleh tahan best, dengan lagu2 yang dinyanyikan oleh penyanyi2 ternama seperti Kim Nayoung, Tei, Jung Gigo, etc. Kim Woobin pun telah menyanyikan dua lagu untuk ost drama ini. Penggunaan lagu2 ost juga sesuai dengan situasi2 yang dilakonkan tetapi dua (2) lagu yang disenaraikan di bawah lebih memberikan kesan kepada aku! Yang lagu english tu aku tak sure boleh dimasuk kan sekali atau tidak tapi once aku dgr lagu tu dlm drama ni, gigih la dok google tu lagu aper! Nak2 lirik dia memang kena sgt dgn jalan citer drama ni!! hihi

Kim Nayoung - Say Goodbye (My Heart Speaks) (가슴이 말해)




5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3/5)

Akan pikir 2-3 kali nk kalo nk ulang balik tgk drama ni. Mungkin kalo tgk pun, akan berlaku situasi di mana sesi forward forward tu berlaku dengan jayanya, untuk skipped scene2 yang kurang digemari! Hahahaha…