Monday, 28 November 2016

Scarlet Heart: Ryeo_spankee_fili

Moon Lover: Scarlet Heart Ryeo

oleh spankee_fili


 
 

Rating Keseluruhan Drama:  (8+7.5+7.5+3.5+5) =31.5/4=7.88)      
 

Kritik Keseluruhan : Drama yang menyeksa hati penonton dengan crammed scene at the beginning, slow pacing in the middle & super rushing at the ending, tapi banyak scene yang berbaloi untuk ditonton. For me, it is a love-hate drama, though I curse it out loud but I can’t stop from watching it over and over again. It was an incredible ride with a painful destination.

1. Cerita  (8/10)

Episod permulaan agak padat tapi menyeronokkan, membuatkan kita tidak sabar untuk menonton episod seterusnya.  Konsep cerita bertemakan saeguk yang menarik dengan pelbagai watak yang unik dan berpersonaliti tersendiri.

Apa yang saya suka sepanjang cerita ini? Banyak scene yang goosebump, membuatkan hati berdebar-debar sehingga perlu mengurut dada berkali-kali untuk mengurangkan tekanan. Terdapat plot demi plot antara princes dengan pelbagai motif / matlamat sehingga menyebabkan banyak nyawa terancam, banyak watak yang mati membuatkan hati penonton tidak tenang di setiap episod.

Scarlet Heart Ryeo bermula dengan seorang gadis bernama Go Ha Jin (IU) yang kecewa dengan hidupnya telah lemas ketika cuba menyelamatkan seorang budak, waktu itu gerhana sedang berlaku dan apabila bangun beliau telah berada dalam era Goryeo. Beliau yang kini hidup sebagai Hae Soo terasa sangat asing dengan kehidupan di bawah pimpinan Raja Taejo (Jo Min Ki) dan berusaha keras untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru ini.
Pertemuan demi pertemuan antara Soo dengan princes Goryeo membuatkan hubungan mereka, seperti kawan baik, seperti keluarga. Konflik pertama timbul apabila Soo dan Wook (Kang Ha Neul) mula tertarik antara satu sama lain tetapi cuba untuk mengetepikan perasaan itu demi isteri Wook, Lady Hae (Park Shi Eun). Namun apabila Lady Hae meninggal akibat sakit, keluarga Hae menjodohkan Soo dengan King Taejo untuk mengukuhkan kuasa.Semua princes bersepakat untuk membawa Soo lari tetapi akhirnya tertangkap juga dan perkahwinan perlu diteruskan. Wook yang selama ini dianggap putera yang bijak dan taat telah pergi merayu kepada King Taejo untuk membatalkan perkahwinan, 4th Prince Wang So (Lee Junki) yang selama ini dianggap Wolf Dog yang bengis juga turut merayu sehingga King Taejo terkejut dengan perkara ini. Perkahwinan akhirnya berjaya dielak setelah Soo mencederakan diri sendiri (untuk menjadi isteri raja tidak boleh memiliki sebarang parut).Soo dihantar ke Damiwon untuk menjadi court lady sebagai hukuman. Konflik demi konflik timbul sehinggakan Wook dan Soo renggang apabila Wook memilih keluarganya dan tidak membantu ketika Soo dihukum, sedangkan So sentiasa menjadi pelindung Soo sehingga berkali-kali nyawa mereka hampir melayang kerana terperangkap dalam konspirasi Queen Yoo (Park Ji Young) untuk merampas takhta.Soo yang caring dan ikhlas terhadap So membuatkan So yang tidak pernah merasa kasih sayang itu semakin ceria. Bagi Wang So, Soo penyelamat beliau dan dianggap "my person". Namun hakikatnya mereka saling melengkapi kerana Wang So turut sentiasa ada bila Soo di dalam kesusahan.
Senarai watak boleh rujuk carta di bawah :Crown Prince Wang Moo (Kim San Ho)
Putera mahkota yang baik hati dan lembut tetapi mempunyai badan yang kurang sihat. Beliau pernah dibantu oleh Soo untuk meredakan sakit ezcema yang dihidapinya, sejak itu beliau memandang tinggi keupayaan Soo. Putera yang paling disayangi King Taejo dan merupakan pewaris takhta.

3rd Prince Wang Yo (Hong Jong Hyun)
Berkomplot dengan bondanya Queen Shinmyeongsunseong/Queen Yoo untuk membunuh Crown Prince demi memastikan takhta Goryeo jatuh ke tangan Yo. Seorang yang ambitious, banyak perancangan jahat dan tamak.

9th Prince Wang Won (Yoon Soon Wo)
Berkomplot dengan Yo

10th Prince Wang Eun (Byun Baek Hyun)
Putera yang berperibadi kebudak-budakan. Sering bergaduh dengan Soo pada mulanya tapi kemudian menyimpan perasaan pada Soo.

13th Prince Wang Wook / Baek-ah (Nam Joo Hyuk)
Rapat dengan So, berjiwa seni serta sering melukis. Beliau antara yang paling awal mengesan hubungan Soo/Wook serta Soo/So. Beliau juga sentiasa menyokong Soo dan So dalam keadaan yang paling sukar sekalipun.

14th Prince Wang Jung (Ji Soo)
Putera kesayangan Queen Yoo, minat seni mempertahankan diri dan sering keluar istana dengan menyamar sebagai rakyat biasa untuk berlawan di jalanan. Menyimpan perasaan terhadap Soo sejak Soo berusaha menyelamatkan beliau dari kepungan penjahat di hutan.

Watak-watak lain yang penting :

Queen Shinmyeongsunseong / Queen Yoo (Park Ji Young)
Perancang utama konspirasi untuk merampas takhta

Princes Yeon Hwa (Kang Han Na)
Adik Wook yang berimpian untuk menjadi Queen dan menyukai So sejak kecil. Sering cemburukan Soo kerana So mencintai Soo.

Ji Mong (Kim Sun Kyung)
Ahli falak diraja / time traveller

Note : Drama ini berdasarkan sejarah kerajaan diraja Korea.

2. Keberkesanan Lakonan (7.5/10)
Overall acting performance kurang mantap. Lakonan kebanyakan princes tampak kayu dan kekok, menjadikan watak mereka kurang menyerlah. Chemistry antara Soo/Wook dan Soo/So juga kurang menyengat tapi I still love Soo/So couple.
Namun begitu ada improvement / character development dalam lakonan beberapa watak dan layak mendapat pujian seperti Jung dan Baek-ah.

4th Prince Wang So (Lee Junki)

Lee Junki is the best ! Memang tak faham macam mana Queen Yoo boleh bencikan anak sekacak Wang So! Emosi yang disampaikan sebagai anak yang tidak pernah merasai belaian kasih sayang ibu bapa, sangat menyedihkan.
Transformasi watak So daripada beastly to a beautiful prince to a charismatic king sangatla superb.
Daripada seorang yang sangat distance and pushing people away, So jadi nakal dan comel bila bersama Soo. Terus berusaha mendapatkan tempat di hati Soo biarpun ditolak berkali-kali.
Best acting scene Junki adalah masa So terima berita kematian Soo dan terus membuka surat-surat Soo. Heartbreaking !
Most memorable scene adalah masa So memayungi Soo menggunakan bajunya di dalam hujan yang lebat. My heart skipped a beat !
Go Ha Jin / Hae Soo [IU]
Tidak mengecewakan. Biarpun kurang mantap pada permulaan tapi throughout the drama IU membuktikan beliau mampu membawa watak Hae Soo dengan baik. Pada mulanya susah untuk penonton menyukai watak cliché Soo, tapi sejak peristiwa kematian Court Lady Oh, Soo berubah menjadi lebih matang, elegant dan lebih reliable. Seorang yang mempunyai hati yang baik dan sentiasa inginkan yang terbaik buat mereka yang beliau sayangi sehingga sanggup meletakkan nyawa beliau dalam bahaya.


8th Prince Wang Wook (Kang Ha Neul)
Lakonan yang baik oleh KHN dengan fleeting smile dan suspicious stares. Wook tampak seperti baik dan budiman namun di sudut hatinya ada keinginan yang beliau nekad untuk perolehi : takhta dan Soo. KHN berjaya membawakan watak Wook dengan baik sehinggakan penonton turut jatuh cinta pada keprihatinannya terhadap Lady Hae dan Soo.
Best scene : tangisan ketika kematian Lady Hae dan ketika bertanya bondanya apakah salah untuk dia berhasrat memiliki takhta dan Soo...14th Prince Wang Jung (Ji Soo)
I really like Jung at the end of the drama. Pada mulanya watak Jung biasa saja, kurang menarik perhatian sebab ada banyak sangat watak dalam drama so susah nak fokus on individual. But for me, his feelings towards Soo are the purest, only giving and never ask anything back. Tak pernah minta untuk difahami, untuk menunggu, untuk bertahan, untuk menyayangi dan disayangi. Hanya minta Soo nyanyikan lagu birthday tapi tak dapat pun. And he’s the only smarty pant who has the idea to request a decree from the king into marrying Soo. And seriously, he kept his feelings well and never throw himself to Soo. Also he kept his promise to Soo to become a great man. Good job Ji Soo!
Best scene : Jung pegang hairpin Soo yg diambil masa Soo sorokkan Jung dalam bilik, he cried so hard while being hugged by Baek ah.Terdapat barisan pelakon yang kurang sesuai :
Lady Hae tidak nampak seperti isteri Wook tapi seolah-olah ibu Wook kerana nampak tua.
Eun (10th) nampak lebih muda berbanding Jung (14th) dan Baek-ah (13th).
Yo (3rd) nampak lebih muda berbanding So (4th) dan Wook (8th).


Nomination :
Lee Junki [Best Actor]
Kang Ha Neul [Best Supporting Actor]


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7.5/10)
Bad directing and poor editing. Antara scene yang kurang sesuai / kurang masuk akal / tidak perlu :

i) Pawang yang hendak mengubati King Yo dipanah petir ketika ritual dalam istana (like, seriously?were you trying to be funny?)

ii) Soo is pregnant but nobody knows even us viewers until the last episode? Why do you hate us so much PD?

iii) Jung tulis kembali sampul kerana tulisan Soo dan So sama, tapi tak boleh tambah satu line “daripada Soo”???I really love you Jung but that is not smart.

iv) Apa fungsi Ji Mong sebenarnya? Fortune teller? Time traveller? Observer?

v) Random pics of Soo being displayed during Goryeo Art Exhibition. They have paparazzi back then? Or perhaps the drawings were Baek Ah's?

Banyak juga scene tidak penting yang difokuskan pada Eun/Soo seolah-olah pengarah terdesak untuk mendapatkan perhatian penonton dengan menambah airtime Eun. Scene Eun/Soon Deok tangkap burung sangat tidak perlu.

Hanya beberapa saat masa diperuntukkan untuk So meratapi kematian Soo? Soo adalah orang yang paling disayangi So, seriously I was expecting more grievance. Seolah-olah pengarah terlalu tergesa-gesa untuk lompat ke scene seterusnya dan tidak memberi masa untuk Soo dan penonton bersedih.

Kredit untuk props team sebab menjamu mata kita dengan lokasi yang sangat cantik sepanjang drama ini.
So/Soo dating spot sangat cantik waktu siang dan lebih cantik waktu malam disimbahi pantulan cahaya bintang pada air tasik.Set di Damiwon juga menarik, bagaikan spa yang mendamaikan.Banyak scene yang cantik dihiasi dengan snowflakes dan flower petals yang turun menambahkan perasaan romantik.


Best romantic scene bila So cuba kiss Soo tapi Soo halang dan ingatkan pasal permission. Kemudian So cuba lagi dan kena marah. Comel sangat.

Beautiful costume : Colourful and details.4. Skor muzik (3.5/5)
OST sedap didengari tapi kadangkala kurang sesuai untuk scene. Contoh masa scene So baca surat, muzik macam untuk scene misteri. Tapi Davichi Forgetting You memang sesuai untuk drama ini. Nice melody & meaningful lyrics.
OST pilihan :
Forgetting You - Davichi [Nomination : Song of The Year]
Can You Hear My Heart - Epic High, Lee Hi
5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)
Definitely gonna watch again. Despite of poor plot writings, lack of acting skills, multiple time skips, poor editing and selfish ending, I actually do enjoy the whole drama. In fact, this is my most favourite drama for this year (yeah, i am biased towards junki). Too painful to see Wang So ended up being alone.
Actually the ending hurts me so much, thus I have to keep watching the scene until my heart is immune and accept the fact that the ending is sad but I can still enjoy the drama.

No comments:

Post a Comment