Tuesday, 13 December 2016

My Wife Is Having An Affair This Week_wima

My Wife Is Having An Affair This Week

oleh wima



Rating Keseluruhan Drama:  (8.25/10)

1. Cerita  (9/10)

Sinopsis : Mengisahkan tentang Do Hyun Woo ( Lee Sun Gyun ) yg mempunyai kerjaya yg stabil sebagai pd dan seorang isteri yg berkerjaya dan seorang anak lelaki. Dia secara tidak sengaja menyedari bahawa isterinya mempunyai skandal dgn lelaki lain melalui sms yg di baca dr handphone isterinya. Dia yg ingin menyelamatkan rumahtangganya telah bertindak membincangkan perkara ini dengan bercerita tentang masalahnya di media sosial.

 Cerita ini membawa tema yg agak berat iaitu masalah curang di antara pasangan masing-masing namun dlm drama ini mendedahkan tentang kecurangan isteri. Antara sebab-sebab drama ini menarik utk di tonton ialah :
Walaupun tema berat, tetapi pengarah mewujudkan suasana dan scene2 komedi yg seimbang dgn jalan cerita.
Kewujudan watak2 supporting seperti pd ahn, writer kwon, lawyer choi yg juga mempunyai kisah rumahtangga masing2.
Watak2 kecil seperti pengomen2 di media sosial juga memainkan peranan di mana kesemuanya mempunyai kisah dan karakter masing2 yg unik.

Bg sy, setiap scene2 dlm drama ni menarik dan sepanjang tgk mmg xde rs bosan...sentiasa rs teruja utk tonton episod yg seterusnya..jalan cerita pun agak teratur dan laju. Yg paling penting sy memang sgt terhibur dgn komedi dan unsur saspen dlm drama ni. Maybe ramai yg tak berkenan nk layan drama curang tp  mmg rekemen sgt drama ni sbb bg sy mmg best lgpun drama ni cuma 12 episod..

Bagi saya sedikit kelainan dlm drama ni ialah tiada scene kiss antara watak2 utama dlm drama ni..babak2 romantis dan sweet ditunjukkan secara sederhana sahaja. Walaupun selama ini saya tidaklah begitu teruja utk menonton scene kiss yg kadangkala ditonjolkan agak cheesy dlm drama2 yg lain tp dlm drama ini terasa mcm kosong dan tidak lengkap pula. Namun begitu, saya sangatlah terhibur dgn perkembangan hubungan percintaan antara watak second lead dlm drama ini..cute sangat bile dorg sentiasa bergaduh but end up something happen then dorg akhirnya together.

2. Keberkesanan Lakonan (8/10)

Lee Sun Kyun ( Do Hyun Woo)

Feel sbg seorg suami yg tertekan dan serabut dgn kecurangan seorang isteri berjaya sampai kpd penonton. Saya suka melihat chemistry yg baik antara do hyun woo dan anak beliau do joon soo.

Secara personal, saya mmg meminati lakonan lee sung gyun..saya amat bersimpati dgn watak ini dan juga terhibur dgn sisi komedi yg ditonjolkan.

Song Ji Hyo ( Jung Soo Yeon )

Pada mulanya agak susah menerima lakonan ji hyo sbb sy selalu menonton ji hyo dlm running man di mana dia menjadi diri dia sendiri tanpa perlu control cantik.

Lakonan agak sederhana kerana saya rasa ji hyo selalu bercakap sambil tersenyum2 dlm drama ini tp x dinafikan ji hyo berjaya apabila dlm keadaan marah dan sedih. Feel tersebut sampai dan saya akhirnya berjaya menerima lakonan jihyo sampai ke penghujung drama dgn baik.

Lee Sang Yeob ( Ahn Joon Young ) Best Supporting Actor

Antara sbb saya menonton drama ini adalah kerana meminati sang yeob yg menjadi watak sampingan sbg psycho killer dlm drama signal.

Watak joon young dlm drama ni adalah seorang yg playful dan ceria dan agak kepoh di mana sangat kontra dgn watak psycho yg pernah dia bawa dlm signal. Saya sangat sukakan watak joon young kerana sgt selamba, kelakar dan bersahaja.

Chemistry dgn boa yg membawa watak writer kwon juga sangatla baik. Pendek kata saya sangat sukakan pasangan ini dan sentiasa ternanti2 kemunculan babak2 yg melibatkan mereka.

Juga ditonjolkan bromance antara watak do hyun woo, joon young dan yoon ki yg sangat menghiburkan utk ditonton.

Boa ( Kwon Bo Young ) Best Supporting Actress

Pertama kali melihat boa berlakon saya sangat kagum kerana tidak nampak boa yg glamer sbg penyanyi yg lincah. Penampilan boa dlm drama ini nmpk biasa2 tanpa make up yg tebal atau dressing glamer.

Watak boa sebagai writer dan juga org kanan kpd pd do berjaya di bawa dgn baik dan bersahaja.

Chemistry boa dgn pelakon2 lain juga sgt baik. Saya meminati lakonan beliau dlm drama ini sekaligus mencalonkan boa utk watak best supporting actress.

Kim Hee Won ( Choi Yoon Ki )

Saya terpanggil utk mengulas watak ini kerana watak ini sangat annoyying bg saya kerana choi yoon ki adalah seorang lawyer penceraian dan juga suami yg curang dan kaki perempuan.

Watak ini berjaya dibawa dgn baik oleh kim hee won kerana terus terang saya agak menyampah dgn yoon ki kerana babak2 melibatkan yoon ki biasanya ialah babak2 intim iaitu berciuman dan berpelukan dgn wanita lain di luar pengetahuan isterinya. Memang banyak babak2 berciuman kerana watak yoonki seorang kaki perempuan yg tegar...hihi

Pencalonan
Lee Sang Yeob - Best Supporting Actor
Boa - Best Supporting Actress

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)


Elemen seperti montaj dan suara latar dipaparkan dgn baik. Mmg byk diselitkan adegan melibatkan hanya suara latar kerana dlm drama ini, watak do hyun woo byk berkomunikasi dgn pengomen2 di media sosial tempat hyun woo meluahkan masalah rumahtangganya. Jadi, byk penggunaan paparan icon2 dan screen komputer yg ditonjolkan.

Proses editing juga agak tersusun dan kemas. Scene2 juga bergerak dgn laju seiring dgn jalan cerita drama. Instrumental juga kena dengan adegan2 dlm drama di mana kebanyakannya mmg fit the situation.
  
4. Skor muzik (4/5)

Pemilihan lagu2 ost adalah sgt memarik dan bersesuaian dgn jalan cerita drama. Saya secara personally sangat suka dgn lagu ost dendangan Urban Zakapa.
Antara lagu ost yg menarik dalam drama ini
I Don't Love You - Urban Zakapa
If We - Park Won
Mistake - Park Won

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)


Saya tidak keberatan utk menonton semula drama ini kerana bagi saya drama ini mempunyai byk scene2 yg menarik dan tidak bosan utk ditonton disamping komedi2 yg sangat menghiburkan.

* mintak ampun dan maaf atas bahasa yang tunggang langgang yer...sedaya upaya iols cuba sampaikan review sebaik mungkin..sesape yg belum tgk, sila la tonton uols...

K2_nandikar

K2

oleh nandikar


CERITA (10/10)

K2 adalah nama kod panggilan untuk bekas tentera Kim Je Ha (Ji Chang Wook). Selepas berada di tempat yang salah pada waktu yang salah, Je Ha berjuang untuk memastikan tiada siapa dapat mengganggunya lagi. Tetapi apabila dia menyelamatkan orang yang patut dia bunuh, dia mendapati dirinya berhadapan dengan pelbagai helah, antara takdir ataupun cinta yang naif.

Pada mulanya, K2 mempunyai jalan cerita yang hebat dan menarik. Ia penuh dengan adegan yang penuh suspens, krisis dan mendebarkan. Ianya berkaitan dengan perilaku watak antagonis, terutamanya Choi Yoo Jin (Song Yoon A). Juga, sebahagian besar daripada jalan ceritanya mempunyai kaitan dengan pelbagai konfliks yang merumitkan. Setiap watak utama mempunyai konflik tersendiri dan berkait antara satu sama lain. Saya memuji bagaimana penulis dapat menyimpulkan konfliks dalam 16 episod yang singkat.

Penulis berjaya mengembangkan watak-watak ceritanya. Bukan sahaja Je Ha tetapi juga Yoo Jin dan Go An Na (Yoona) mempunyai kekuatan motif di belakang mereka.


KEBERKESANAN LAKONAN (9/10)

Ji Chang Wook [BEST ACTOR]
Ji Chang Wook memberi kita gambaran karakter pengawal yang 'badass' , sedap dan mempunyai senyuman yang memikat hati sesapa sahaja.  Saya mendapati watak sebagai jambatan yang menyimpulkan segala-galanya, yang mana dia adalah K2.
Je Ha bukan sahaja melindungi seseorang secara fizikal, malah dia juga melakukannya dengan emosi, seperti mana dia menjaga keaiban dan maruah Choi Yi Jin di saat-saat akhir. Je Ha dan An Na (Ji Chang Wook dan Yonna) merupakan gandingan yang serasi dan kedua-dua watak mereka adalah 'naif' dari erti kata lain 'innocent'.

Song Yun Ah [BEST ACTRESS]
Saya tidak pernah melihat apa-apa watak penjahat wanita yang kuat dalam drama sebelum ini; ia biasanya penjahat lelaki. Tetapi saya boleh katakan Song Yoon A mempamerkan seni lakonannya hebat dan 'crafty' dengan cara tersendiri, sehingga merasakan seperti dia adalah watak utama cerita, ya memang betul pun watak utama. Saya begitu tertarik seolah-olah cerita ni miliknya sahaja.

ASPEK TEKNIKAL (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9.5/10)

Pengarah menjalankan tugas dengan cemerlang yakni dia membentangkan kita dengan pemandangan yang indah dan menyediakan 'setting' dengan baik. Segalanya logik, dan membantu cerita bergerak dengan baik akhirnya meninggalkan penonton dengan kenangan yang manis.

Secara sinematografinya , reka bentuk sekitarnya adalah sangat cantik dan terancang. Sekali lagi, unsur "Mirror/Cermin" adalah sesuatu yang anda hanya akan terpandang dalam filem-filem bajet besar sains fiksyen , sekurang-kurangnya idea disebaliknya.

Runut bunyinya juga agak bagus membuatkan anda terbuai-buai dengan drama. Instrumental bergerak seiring dengan ketegangan drama.

Mari ucapkan tahniah pada kreografi yang mempamerkan aksi-aksi berkesan mempertahankan diri yang digayakan Ji Chang Wook! Adegan lawan adalah sebuah karya seni. Nasib baik bukan semua babak aksi ada dalam lif sahaja, kerana saya fikirkan aksi berlawanan dalam lif menampakkan kecacatan dalam kamera. Dengan psikologi yang dimainkan berserta dengan elemen pergaduhan dan aksi berlawanan menjadikan drama ini sangat kritikal pada sesuatu babak penting.

Saya dapat merasakan sesuatu agak menjengkelkan apabila kamera digoyangkan. Tetapi penyuntingan dan klimaks sudah cukup menutupkan kelemahan itu.

SKOR MUZIK (5/5)

1. Yoona - Amacing Grace”
2. Kim Bo Hyung - Today

KEBERANGKALIAN UNTUK TONTONAN SEMULA (5/5)

Hebat.

W_runaway_dida

W

oleh runaway_dida

Rating keseluruhan ( 7.5+7+7+3.5+3.5/10= 7.13)
Prakata :
Drama ini berkisahkan mengenai dua dunia yang berbeza iaitu dunia realiti dan dunia webtoon.Kalau korang nak challenge diri korang untuk tonton drama sci-fi this is the drama. Korang peminat adik LJS dan rindu nak tgk HHJ berlakon drama give this drama a try. Lain orang lain taste dia. Tapi nak habak ni.. adik LJS mmg stunning gilos dalam ni. Jika korang expect cerita yang penuh tanda tanya, overly out of box scenes, LJS in black hair dan cerita yang buat otak korang berjalan sentiasa please tengok cerita ni.

1. Cerita  (7.5/10)


W – Two Worlds adalah drama fantasyromance tentang seorang lelaki (Lee Jong Suk) dan wanita (Han Hyo Joo) hidupdalam dunia yang berbeza. Yeon Joo adalah seorang pakar bedah yang hidup dalamdunia sebenar, dan ayahnya adalah  seorang pengarang W iaitu Oh Seong Moo  .W adalah sebuah web-komik popular dan KangChul adalah watak utama komik itu. Oh Seong Moo tidak mengetahui, bahawa watak yangdiciptanya benar-benar wujud di suatu di dimensi lain dan yang akhirnya,kedua-dua dunia bergabung dan mencetuskan bukan sahaja  percintaan tetapi konflik utama. Perkaramenjadi rumit apabila bapa Yeon Joo memutuskan untuk membunuh watak Kang Chuldan Yeon Joo secara tiba-tiba ditarik ke dalam dunia komik dan bersemuka denganwira komik W itu sendiri. Juga, ada seseorang dari dunia fantasi yang seringcuba untuk membunuh Kang Chul dan orang-orang yang rapat dengan beliau. Viewerstelah ditontonkan yang Kang Chul telah kehilangan seluruh keluarga beliaukepada pembunuh yang tidak dikenali dan kini dia tidak sanggup untuk kehilanganYeon Joo. Dia memutuskan untuk mengesan pembunuh misteri ini dan berharapsemuanya akan berakhir. But while doing so, dia berhadapan dengan kebenaransebenar di sebalik kewujudannya yang merubah keseluruhan hidupnya.

W – Two Worlds agak menarik untukditonton! There’s a great fantasy story in place with a very capable cast. There’slot of twist too in this drama (please don’t skip any episode or else u’lllost). You never know what will happen in this crazy world. Positif Tentangdrama ni
Apa pendapat saya tentang drama ni.

Positif
1. Keserasian main lead drama ni sangatawesome dan amazing
Even both ni taraf noona-dongsaeng but chemistrydorang memang terbaik. Tak Nampak weird or else. Nampak real. dorg betul2menghayati their characters and dorang Berjaya deliver expressionsebaiknya..Some part, viewers pun can feel the same. Macam true couple in reallife gitu.

2. Plot cerita yang menarik
Pertembungan masa antara reality danfantasi. Sesuatu yang imposibble tapi boleh jadi possible. How both worlds can relateand connect to each other. Dan on what basis those 2 worlds can be logicallyaccepted. Thumbs up to PD-nim for managing the relationship and transitionsbetween the two worlds so skillfully. Setiap episode penuh dengan unsurkejutan, komedi dan tergantung yang cukup untuk untuk buat viewers tak sabaruntuk tunggu next episode. Writer nim memang sangat kreatif dan sanggup ambilrisiko dalam pembuatan skrip ni dengan mengambil kira dalam pelbagai aspekterutamanya penerimaan penonton. Jika skrip drama ini lemah, pasti drama initak menjadi A MOST RECOMMENDED 2016 KDRAMA oleh certain viewers.

Negatif
Too Complicated
Terdapat beberapa perkara pelik berlakudi dalam drama which never being explained clearly. Sebagai contoh, rules manhwayang berubah-ubah tanpa sebab.disimpan As viewers, it’s too confusing to keepup or understand the twist when there is no clear reason behind it. The show isfast paced and you have to pay attention to understand how things areconstantly changing in the two worlds. Bila korang ter missed satu episodememang jenuh la nak get back on track. Sometimes, drama ni buat otak rasa nakmeletup dok piker what is actually happen, why, how, where dan seangkatandengannya.

No Explanation
Banyakperkara yang berlaku dalam drama ini tidak dijelaskan secara logic. Terutamanyatentang kewujudan faceless serial killer dan diberikan muka Oh Seong Moo kenapaOh Seong Moo dah tak boleh control over his own comic. I was hoping that thelast episode will answer all the questions I had, right from the starting ofthe show, but sadly that didn’t happen. The show ended leaving severalquestions unanswered and that disappointed me a lot. Even the ending for me, a bit mystery.

Wow Scene
Episode 7: Kang Chul and Yeon Joo  kiss several times in the show but theirpassionate kiss in the jail is the best especially given the situation they arein. Even policeman tu pun terkejut and boleh reverse balik keluar.Paling bestsaat Kang Chul gives Yeon Joo four types of romance to choose.Ni masa nakmembebaskan Yeon Joo dari jail. (1) Cinderella at a fancy party; (2) a romantictrip to the countryside; or (3) simple romance in everyday life.Time Kang Chulflip jacket dia mmg Nampak sexy okay. Time Yeon Joo nak pilih pun memang funnynak pilih no.3 tapi jari tunjuk 4. Episode ni sangat sweet (repeat banyak kaliep.ni) Tp pilah Kang Chul definitely no 4. Memang Nampakflirting..adorable..sexy..manly la Kang Chul dalam episode ni.


Episode13 : Yeon Joo cedera dan KangChul dalam perjalanan ke hospital untuk berjumpa dengannya. Beberapa anggotapolis yang membawanya  ke hospitalmenyedari bahawa Kang Chul cedera dan bertanya kepadanya tentang hubungannyadengan Yeon Joo. Dia dgn suara sedih menjawab, "Saya suaminya". Sayaberulang kali repeat this scene just nak tengok Kang Chul yang betul2 risaukanYeon Joo. Nampak real ok. The fear, the concern, the love is so evident in hiseyes. Lee Jong Suk acts so well in that scene.


notes: kesemua kiss scenes dalam drama ini sangat sweet and its look real. I'm just love it. LJS never disappoint me in kiss scene yet.

2. Keberkesanan Lakonan (7/10)


Han Hyo Joo sbg Oh Yeon Joo
Lakonan yang memuaskan. part melakonkanwatak sebagai seorang doctor pelatih sangat tidak meyakinkan dan Nampak HHJagak kekok. Then expression dia quite weak. Sometimes, dia fails to deliver theexpression and emotion that she has to. I dun get it sometimes. Apa yangmenyelamatkan beliau adalah scene pairing dengan Lee Jong Suk. They have such agreat chemistry together.


Lee Jong Suk sbg Kang Chul

Watak Kang Chul yang di gambarkansebagai seorang watak utama webtoon, yang kaya, berpewatakan menarik danmempunyai kisah silam yang tragis Berjaya dilakonkan dengan baik oleh LJS.Bagaimanapun, pada saya ini bukanlah lakonan yg outstanding dari beliau comparedengan drama Pinocchio yg bagi saya ia lebih hebat. Suppose watak Kang Chuldisajikan dengan permainan emosi dan ekpresi yang mendalam tetapi LJS tidakmemberikan sehabis baik. I think he still needs to work on improving hisdelivery when portraying extreme emotions like rage and deep pain. Aksi-aksiyang melibatkan fizikal (berlawan) kurang diberi perhatian dan pada saya ianyatidak Nampak hebat dan real even watak Kang Chul dikatakan bekas pemenangpingat emas Olimpik dalam menembak. Lagi, dalam drama ini emosi kemarahan LJSgagal di deliver sepenuhnya. Mungkin selepas ini LJS boleh mempertimbangkancharacter yang lebih mencabar fizikal, mental dan penuh emosi. Actually, I expectmore than this. Saya mengharapkan LJS dpt berikan sesuatu yang luar biasa asthe script was so amazing. Overall, tidak mengecewakan but he did well.Apa yangoutstanding xlain xbukan his romance scene. Nampak rea, Nampak so loving,caring, protecting etcl. And his chemistry with HHJ sangat amazing.

Kim Ui Sung as Oh Seong Moo (Best supporting actor)

Watak yang Berjaya capture most viewersincluding me. After all, this man took over the other casts. KUS Berjaya membawadua watak yang berbeza dengan hebat sekali. Seorang yang pemarah, emotional dankartunis yang keras hati tetapi sangat penyayang terhadap anaknya. At first, SeongMoo’s only goal is to kill off his creation, Kang Chul. Tapi, tanpa disedariSung Moo finds himself involved with the comic world in ways he never wouldhave imagine. Watak antagonis yang dilakonkan sangat outstanding. Everythingwas perfect,the expression the emotion all together well blended and it looksreal. Memang tidak dapat disangkal lagi kehebatan yang ditonjolkan oleh pelakonsenior yang berbakat ini.

Lee Shi Un sebagai Park Soo Bong

Pembantu kepada Oh Seong Moo. Antaraorang yang tahu tentang keanehan dunia komik W. Menjadi orang kedua bertemu KangChul dan menjadi penolong kepada Hyun Joo bila melibatkan dunia webtoon KangChul. Beliau membawakan watak yang lucu, panic, takut terkejut, teruja denganjayanya. Expression dia mmg hebat. Watak Soo Bong menjadikan drama ini tidakterlalu serious.


Heo Jung Do sbg Professor Park Min So

Merupakan doctor yang meyelia Hyun Joodan sekaligus peminat setia komik W serta dikenali sebagai crazy-dog. Ekspresi yang ditonjolkan tidak mengecewakansaya dan its quite interesting. Perasaan ingin tahu tentang episode selanjutnyakomik atau pengakhiran yang tidak dijangkaan atau ada review-review komik yangtidak menyenangkan hati pasti menggelikan hati viewers. He was so funny and hisaction shows it. He is so passionate about comic W and in the same time he gothis craziness too.
3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7/10)


I absolutely loved the art work usedthroughout the drama for the W comic. It is gorgeous, and a lot of attentionwent into the details. It’s awesome to see all the characters switch betweenthe real world and comic world and getting to see what that looks like in theactual comic.

Pengarahan cerita ini bagaimanapunmenjadi lost bila berada di e p.13 dan seterusnya.  Bagi saya ianya terlalu bosan sehinggamerasakan cerita ini perlu ditamatkan awal. Keadaan menjadi messed up sehinggamembuatkan penonton menjadi  bertambah blurdan keliru.  This drama ended with unsatisfiedfeeling. Pengarah gagal membawa viewers focus sehingga ke akhirnya dan fewviewers yang start drop this drama at this stage. Walaupun happy ending, youstill confused. Pengarah gagal menyelesaikan kekeliruan viewers. Kenapa perludimatikan watak Oh Seong Moo di dunia webtoon dan bukan di dunia reality.Apakah Kang Chul terus hidup di dunia reality. All these things keeps blowing my mind.

OST kebanyakkan tidak digunakansepenuhnya kerana bagi saya ianya hanya disiarkan di akhir episode sahaja. Semasa  drama ditayangkan, rasanya produksi lebihsuka menggunakan instrumental sahaja daripada menggunakan OST. After all, theinstrumental fit the situations.
4. Skor muzik (3.5/5)

Dari segi OST, saya mendapati ada 3 laguyang saya benar-benar suka. selebihnya adalah lagu-lagu yang hanya lebih baik dijadikansebagai muzik latar belakang sahaja dan not one you would listen toindividually. Ini pun disebabkan lagu yang sentiasa disiarkan dan sangatmenepati konsep cerita. Lirik dan muzik nya sangat ‘in’ dengan mood drama ni especially Urban Zakapa setakat ni belum mengecewakan lagi untuk setiap OST yang dinyanyikan

1. Jung Joon Young - Where Are You
2. Failing - Jo Hyun Ah ft Urban Zakapa
3. In The Illusion - Basick & Inkii


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3.5/5)

Pada saya,  mungkin saya akan consider untuk tonton semula drama ni. Genre yang menarik ditambah dengan kredibiliti pelakon yang hebat antara sebab untuk saya tonton lagi. Keserasian pelakon utama juga yang menjadikan drama ni lagi syok nak tonton especially on the certain scenes and episodes. I will not watch this drama during the stress time  or ellse your head will explode.

Friday, 9 December 2016

Signal_runaway_dida

SIGNAL

  oleh runaway_dida






Rating Keseluruhan Drama:  (10+9.5+9.5+4.5+4.5 =9.5/10)

Nominees:

Best Actor - Cho Jin Woong

Best Actress - Kim Hye Soo

Best Actor - Lee Je Hoon

Prakata :

Drama action/crime paling favorite lepas Punch and Mrs Cop. Thank you suggest drama ni.At 1st tengok pada poster memang tak meyakinkan bahwa cerita ni best since pelakon dia bukanla dari golongan most wanted gittew.






1. Cerita  (10/10)


Signal adalah sebuah drama  crime thriller dengan jalan cerita that keepsyour heart pounding to the very. Ia dipenuhi dengan emosi dan ia sebuah dramayang mmg perfect. Apa yang membuatkan Signal lebih intense adalah sensitivitimasa bagi setiap kes.

Signal adalah seperti sebuah drama perjalanan masa tanpaperjalanan masa sebenar. Tetapi sebaliknya, masa lalu dan masa kinidisambungkan melalui sebuah walkie-talkie yang lama. Afterbeing assigned to the newly formed Cold Case Squad as its profiler,Park HaeYoung mendapati walkie talkie tersebut membolehkan beliau untuk berkomunikasidengan Detektif Lee Jae Han dari tahun 1986. With knowledge of events in boththe past and present, they work together to solve a series of cold cases. Sementaraitu, Team Leader Hae Young, Cha Soo Hyun, telah cuba untuk mencari seniornyaLee Jae Han yang telah hilang semenjak 15 tahun yang lalu. As events begin tochange because of their actions, they quickly learn just how dangerous messingwith time can be.

Dari episeode 1 – 16, drama ni langsung tak membosankansaya dan saya tak Nampak ianya “eh boleh ke” atau ”tak masuk akal pun”. Writer betul-betulberjaya untuk tidak menghilangkan focus antara main storyline and each newcase. And I definitely loved how they managed to create a link between some ofthe cases. Bagi saya, setiap apa yang saya nak tahu akan ada jawapan diakhirnyadan it makes sense serta ada logiknya.Contohnya kenapa walkie talkie akanberbunyi hanya pada jam 23.23 dan kenapa hanya mereka berdua sahaja bolehberkomunikasi.

Signal pada saya adalah sebuah drama yang sangat hebat.Drama ini bekerja keras untuk menjadikan setiap plotline dan ruang-ruangkelihatan realistik sebaik yang mungkin,dan tidak pernah memberi peluang untukanda berfikir yang lain. Selain dari karya dan pengarahan yang hebat, apa ygmembuatkan drama ini Nampak hebat adalah dari segi capability para pelakonnya. Thoseactors, successfully portray their character and apa yg dorang cuba deliverkorang akan merasainya. Each character growth, korang akan Nampak progress tuand semuanya well blended with the story. Even cerita ni bukan cerita cinta, There’smoment yang korang kena standby tisu ok esp scene Jae Han dgn Hae Young. Takingat episode mana tapi memang touching. Lagi satu cerita ni korang boleh tengok daripada strangers dorang boleh work in a team and boleh jadi team work yang sangat baik. Macam Jae Han - Hae Young, Hae Young - Soo Hyun, dan Soo Hyun - Jae Han.

2. Keberkesanan Lakonan (9.5/10)

\

Cho Jin Woong sbg Lee Jae Han ( Best Actor )

Pada saya, dialah watak utama cerita ni. Lakonannyasangat mantap. Seorang pejuang keadilan dan sangat komited dalam melaksanakan kerjanya sebagai seorang detektif yang beretika. Dia sangat focus dalam laksanakan kerja dia dan menyelesaikan tugas yang diberikan dengan bersungguh-sungguh. .Even so, watak cho jin woong ini juga menampilkan karakternya sebagai seorang yang keras kepala, panas baran dan seorang yang impulsive.Tapi atas karakter itu lah yang mebuatkan dia Nampak hebat. Paling Nampak best scene dia dengan Kim Bum Joo lakonan Jang Hyun Sung. Boleh Nampak amarahdia terhadap BumJoo yang mengkhianati etika kepolisan, menolak keadilan dan yang paling best betapa sengalnya Lee Jae Han bila berusan dengan Bum Joo. Saya rasa Cho Jin Woong Berjaya menghidupkan karakter Lee Jae Han dengan baik sekali dari segi penyampaian, ekspresi dan juga emosi.


Kim Hye Soo sbg Chaa Soo Hyun ( Best Actress )

Her character was fantastic and she did very well. Antarakarakter yang muncul dikedua-dua masa (past and present). Dimasa yang lampaubeliau hanya seorang polis biasa yang baru berkhidmat, sangat naïf serta menyukaiseniornya Lee Jae Han dan sanggup membantunya walau dalam kepayahan. Di masakini, beliau telah pun menjadi seorang team leader yang ditugaskan untuk handleteam cold case. Berpewatakan yang sangat sangat tegas, menjengkelkan dan sangatcekap menguruskan kes yang diberikan. Melalui kedua-dua masa ini, dapatditampilkan revolusi watak Cha Soo Hyun dari seorang polis baru hingga mejaditeam leader. Garapan hebat penulis bagaimanapun tidak menampakkan watak ini kelihatanseperti dua orang yang berlainan.


Lee Je Hoon sbg Park Hae Young (Best Actor)
Seorang profiler muda dan mempunyai masa silam yangkurang baik dimana abangnya telah dituduh atas kesalahan yang tidak dilakukansehingga menyebabkan kematian serta perpecahan keluarga membuatkan beliaumenghadapi hari yang sukar. Di awal cerita,dapat kita lihat watak Park Hae Yongtidak begitu meyakinkan dan Nampak agak over as he trying so hard to deliverhis character. Nampak berlagak sedangkan aktiviti profilernya ketika itumelibatkan gossip hiburan. Bagaimanapun karakternya Nampak semakin baik bilabeliau mula koloborasi dengan Lee Jae Han dan Cha Soo hyun.Ianya Nampakmeyakinkan dan berkembang dengan baik. Kesinambungan watak beliau dengan dualagi watak utama sangat baik dan setiap watak tahu batas masing2 and xovershadow each other. Scene beliau ber’walkie-talkie’ dengan Jae Han adalahpaling best dari segi delivery expression and emotion.




Walaubagaimanapun, pujian harus diberikan kepada pelakon pembantu yang lain kerana berjaya membawakan watak masing-masing dengan berkesan serta menjadikan drama ini nampak lebih menarik,menghiburkan dan meyakinkan terutama watak Jang Hyun Sung, Kim Won Hae dan Lee Yoon Joo.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9.5/10)

Skrip yang begitu detail dan hebat dipersembahkan sertagarapan yang baik membuatkan saya tidak Nampak loopholes disini. Kesinambunganterhadap setiap case sangat sync tanpa kacau main point drama ni, Ketelitianpenulis dalam setiap case serta genre seperti ini menampakkan beliau telahbanyak membuat research sehingga semuanya Nampak bagus dan meyakinkan. Kehebatanpara pelakon juga menjadikan perjalanan drama ni sangat hebat. Setiap episode membuatkan viewers tidak sabar tunggu episode seterusnya.

Cuma apa yang agak kabur, bagaimana Lee Jae Han yangdiserang oleh penjahat hanya berakhir dengan koma sahaja. Tapi xpa masih bolehdimaafkan. Penghabisan drama yang sebegitu rupa seperti memberi maksud akanadanya sambungan musim kedua kerana viewers tidak dipertontonkan perjumpaanketiga-tiga watak utama ini di masa sekarang (actual time) biarpun mereka telahmerancang untuk berjumpa.

Pemilihan runut bunyi sangat sempurna sangat ‘in’ dengansituasi dan keadaan. Muzik yang mana lebih kepada zaman80an member kesan yangmendalam kepada cerita ini.Muziknya juga pada saya agak unik dan special. Jarang kita dapat mendengar muzik seperti ini dalamdrama yang ditayangkan sekarang.

Pemilihan tempat yang bersesuaian. Pada saya tempat2 yang dipilih kebanyakkan tempat yang boleh dianggap playsafe yang tidak perlu tertalu ketara untuk membezakan antara masa dahulu dan sekarang.

4. Skor muzik (4.5/5)

Muzik yang sangat unik yang lebih kepada zaman 80an. tidak terlalu catchy dan sentimental. But it has its own value. Pemilihan penyanyi dan lagu sangat sesuai. Matching concept sangat.





5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4.5/5)

Saya pasti akan menonton lagi ( dah 3x sebenarnya ). Segalanya seolah perfect bagi drama ini. Jika meminati drama genre action/thriller drama ini anda wajib tonton. Ini adalah antara drama yang terbaik tahun 2016 dari semua aspek (skrip, pengarahan, pemilihan pelakon dan lakonan yang ditonjolkan serta muzik yang best).Tidak semestinya drama yang tidak menampilkan pelakon most wanted tidak menghasilkan drama yang bermutu. Its depend on the script actually. so dont judge the drama based on the actor/actress only. Anda xtau nak tengok drama apa dah, watch this.. its RECOMMENDED.

cc : @ismaha @dauswq