Thursday, 20 July 2017

Fight My Way_idakamaruddin

oleh idakamaruddin

Rating Keseluruhan Drama:  (8.5+8+8+4+4) =32.5/4=8.125)


1.  Cerita  (8.5/10)
Drama ini mengisahkan 4 sekawan yg bersahabat dari kecil hingga mereka dewasa, yang tinggal berdekatan dan sentiasa bersama-sama serta mempunyai impian berbeza namun disebabkan kehidupan seorang manusia yang tidak dapat diduga, maka impian dan cita-cita bagaikan terkubur begitu sahaja. Benarkah?

Drama ini dibintangi oleh Park Seo Joon (Ko Dong Man) yang merupakan seorang atlet taekwando dan mewakili negara semasa zaman sekolah tinggi, namun profesyen tersebut bagaikan mati apabila beliau meningkat dewasa disebabkan faktor yang tak dapat dielakkan, niat untuk meneruskan profesyen itu dibiarkan begitu sahaja. Namun disebabkan semangat dan minat yang tak pernah mati beliau berusaha untuk berada dalam sukan ini walaupun pada awalnya mendapat tentangan dari beberapa pihak.

Lain pula cerita untuk watak heroin nya, yang dibintangi oleh Kim Ji Won (Choi Ae Ra), lakonan beliau dalam drama ini sangat mengagumkan. Siapa sangka jalan cerita yang santai mampu dibawa dengan baik dan penonton dapat merasakan begitu dekat dengan watak ini kerana beliau telah “deliver” dengan baik. Kisah beliau sebagai seorang yg garang tapi mempunyai hati yg sangat tulus dan cengeng selain itu beliau seorang yang sangat mengambil berat tentang rakan-rakan nya apabila dia bertindak sebagai “boss” dikalangan mereka berempat . Sama seperti Dong Man, watak Choi Ae Ra juga berusaha mengejar impian sebagai “anchor” namun terlalu banyak onak dan duri untuk menggapai impian tersebut. Nak tahu lebih lanjut? Anda perlu tonton drama ini!!

2.  Keberkesanan Lakonan (8/10)


  • Park Seo Joon – Ko Dong Man


Melakonkan watak sebagai seorang bekas atlet taek wan do, tapi tidak meneruskan kerjaya itu disebabkan cerita duka yang dilaluinya pada 10 tahun lepas. Namun, disebabkan minat yang mendalam serta sokongan dari kawan-kawan serta ex-coach nya yang tidak putus-putus memujuknya untuk kembali maka akhirnya beliau berjaya menjadi seorang atlet MMA yang meningkat naik.

Lakonan PSJ dalam drama ini tidak berapa memberi impak yang kuat disebabkan jalan cerita ini yang sangat santai, maka emosi atau ekspresi wajah yang dipertontonkan beliau dalam drama ini bersahaja sama seperti lakonan beliau dalam drama sebulum ini. Cuma fizikal badan yang berubah disebabkan tuntutan watak sebagai atlet patut diberi pujian.  Selain itu, beliau juga layak untuk di beri kredit diatas “chemistery” yang berjaya bersama  dengan heroin Kim Ji Won untuk drama ini, bagaikan berharap moga mereka bercinta secara real bila diluar lokasi pengambaran

  • Kim Ji Won – Choi Ae Ra (Best Actress)


Melakonkan watak sebagai seorang yang bercita-cita untuk menjadi pengacara ataupun “anchor” namun seperti Dong Man, terlalu banyak halangan serta tuntuan hidup, beliau meneruskan kehidupan seperti orang lain, namun disebabkan minat yang mendalam, beliau berusaha untuk berjaya meletakkan kakinya sebagai seorang “anchor”.
Kali ini pujian dan tepukan gemuruh layak diberikan kepada KJW. Yess…. Lakonan beliau dalam drama ini sangat memukau! Jalan cerita ini memperuntukkan beliau untuk bermain emosi disebabkan personaliti beliau dalam drama ini merupakan seorang yang tabah tapi mempunyai hati yang rapuh, maka scene air mata itu wajib didalam setiap episod. Keserasian dengan tunggak utama dalam drama ini juga patut diberi pujian kerana, mereka melakonkan watak bersama tanpa rasa kekok atau ada “awkward” moment. Syabas!!

  • Ahn Jae Hong – Kim Joo Man (Best Supporting Actor)Beliau melakonkan watak sebagai seorang Assistant Manager di home shopping mall dan bekerja bersama-sama kekasih nya yang dilakon kan oleh Song Ha Yoon. Mereka bercinta secara rahsia selama mereka bekerja bersama-sama selama 6 tahun. Namun pada suatu hari, hati nya sedikit terusik apabila seorang “intern” jatuh cinta padanya dan berusaha mengambil hati beliau sehingga dia sedikit goyah hingga menyebabkan kekasihnya terasa hati dan meminta untuk berpisah dengannya.

Lakonan beliau  memperuntukkan untuk  bersikap “gentlemen” dan “cool” menyebabkan seorang “intern” tergila-gilakan nya. Selain itu, beliau merupakan seorang pekerja cemerlang namun hati nya yang serba salah untuk memenangi hati kekasih atau kerjaya yang selama ini dianggap sama penting serta keterujaan dirinya untuk dihargai serta impiannya untuk berada lebih tinggi dari apa yang ada sekarang. Namun disebabkan itu, hubungan mereka bagaikan berada dihujung tanduk dan kehidupan beliau berubah apabila mereka berpisah.

  • Song Ha Yoon – Bek Seol Hee


Melakonkan watak sebagai seorang yang sangat lemah lembut dan baik hati, serta terlalu menyayangi kekasihnya serta merupakan seorang wanita yang sangat naïf. Beliau bekerja di tempat yang sama dengan kekasihnya, namun hubungan mereka dirahsiakan selama beberapa tahun mereka bekerja bersama. Namun, pada suatu hari, hubungan mereka goyah apabila seorang “intern” dengan terang memikat kekasihnya dan menyebabkan hubungan mereta retak. Personaliti beliau tiba-tiba berubah selepas mereka berpisah. Siapa sangka wataknya sebelum ini seorang yang sangat polos dan baik serta lemah lembut bertukar kepada seorang wanita yang sangat tegas dan “cold”

3.  Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)
Anda pasti tak akan percaya cerita santai sebegini tapi ada element surprise juga ye. Dalam drama ini, pengarah/penulis berjaya membuatkan penonton berasa teruja dengan jalan ceritanya, seperti drama korea yang lain, jalan cerita “cliché” itu pasti, namun untuk drama ini, pengarah berjaya “twist” beberapa scene dan membuatkan penonton lebih teruja dan terhibur.
Selain itu, untuk sineatografi drama ini banyak berkisar di kawasan perumahan mereka sahaja serta di gym “buruk” dimana Dong Man dan coachnya berlatih

4. Skor muzik (4/5)

Lagu-lagu OST dalam drama ini sedap didengar dan kena dengan halwa telinga. Yang pasti, OST yang merupakan lagu pembukaan setiap episod sangat catchy dan merupakan pilihan pertama saya ya!

1.Arieband (아리밴드) - Dumbhead
2.Kassy - Good Morning
3. BTOB(Seo Eun Kwang,Lim Hyun Sik,Yook Sung Jae) - Ambiguous


5.  Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
Drama yang berkisar romantik komedi seperti ini pasti akan senang untuk ditonton semula!


Rating Keseluruhan Drama: (8.5+8+8+4+4) =32.5/4=8.125)
Nomination: Kim Ji Won & Ahn Jae Hong

No comments:

Post a Comment