Monday, 23 October 2017

Age of Youth 2_idakamaruddin


 AGE OF YOUTH 2

by idakamaruddinRating Keseluruhan Drama:  (9+9+9+4+5) =9.0/10


1.    Cerita  (9/10)     


Kisah persahabatan 5 sekawan yang tinggal di Belle Epoque, mengekalkan ahli rumah yang sama, cuma beberapa watak baru iaitu Jo Eun (Choi Ah Ra) (si tinggi lampai). Untuk season ke 2, cerita tentang senior Song (Park Eun Bin) lebih byk dikupas dan menarik dari ahli rumah yang lain. Personaliti Song yg ceria dan penuh lawak jenaka membuatkan cerita ini bercampur2 emosi penonton dikala menontonnya.


Selain daripada itu, sedikit kupasan tentang trauma yang dihadapi oleh Jung untuk setiap episod, membuatkan drama ini menarik dan begitu related ngn kehidupan zaman remaja ketika sakan bercinta. selain dr mereka berdua, kisah perempuan boyish iaitu Jo Eun, jatuh cinta dengan anak saudara tuan rumah pun menarik juga... siapa sangka sikap tomboi seorang perempuan tapi bila kene usik hatinya maka terbit perasaan cinta dan cemburu didalam hati... kimia mereka berdua (Choi Ah Ra - Jo Eun dan Kim Min Seok - Seo Jung Hoon) sangat serasi dan sangat comel..


Watak Yoo Eun Jae telah diganti oleh pelakon lain iaitu Ji Woo, utk watak Eun Jae utk season ke 2 ni betul2 berlainan dgn watak Eun Jae di season 1, dimana Eun Jae di season 1 lebih naif dan timid, berbeza ngn watak Eun Jae di season 2, yg lebih aggressive dan lebih2 membuatkan penonton rasa menyampah dan annoying.


Kami sebagai penonton kurang pasti apa niat pengarah, adakah watak Eun Jae yang baru berubah disebabkan kisah putus cinta nya atau lakonan pelakon itu menyebabkan karakter watak berubah. Watak di lakonkan oleh calon pelakon wanita terbaik (Best Actress nominee for 5th Cari Kdrama Awards) tahun lepas iaitu Han Ye Ri (Senior Yoon) utk season 2 ni lebih kepada calm dan lebih rileks serta bersifat kakak utk ahli rumah yang lain, mungkin sbb dia sudah berkerja di syarikat besar dan tiada masalah besar mcm dalam season 1, lakonan Han Ye Ri untuk drama ni lebih cool dan chill.

2.    Keberkesanan  Lakonan (9/10)

Semua berlakon dengan berkesan sekali terutamanya Park Eun Bin.

Park Eun Bin - Song Ji Won (Best Supporting Actress)


Lakonan beliau yang sungguh bersahaja dan slumber membuatkan penonton gelak sakan melihat kerenah dan telatah beliau. siapa sangka, dikala scene yang penuh serius dan emosi, beliau mencelah dan membuat teletah kelakar dan ceria. habis suasana tegang bertukar jadi scene lawak. Saya puji dengan lakonan beliau apabila di 3 episod akhir apabila rahsia besar tentang beliau ketika berumur 10 tahun ditunjukkan, beliau mampu melakonkan adengan menangis dan sedih dengan penuh emosi dan membuatkan penonton rasa sedih dan sebak.


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)  (9/10)


Saya kagum dengan aspek setiap episode akan diselitkan klip2 abstract yang related ngn episode hari itu, selain dari itu, suara latar bercerita untuk setiap episode pun juga menarik dan membuatkan kita lebih paham setiap scene yang dilakonkan. proses editing pun menarik, walaupun pada awal scene seperti blur2 untuk paham tapi beberapa minit kemudian scene tersebut diulang kembali dan dipanjangkan untuk menceritakan scene itu lebih details.


Sinematografi untuk drama ini menarik sesuai dengan suasana "ladies" serta view selain di rumah mereka ada few spot yang menarik perhatian dimana kawasan itu di ladang apple serta padang luas diatas bukit.4.Skor muzik (4/5)


1. A day like this - Drain

2. Mix - Star (bye Flower) Feat Moha


5.   Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)


Recommended


Rating Keseluruhan Drama: (9+9+9+4+5) =9.0/10


Nomination:


PARK EUN BIN

No comments:

Post a Comment