Wednesday, 3 October 2018

Prison Playbook_Nurul Aida

Prison Playbook

oleh Nurul Aida


Image result for poster prison playbook
 
 Rating Keseluruhan Drama:   9.75/10


1. Cerita  (10/10)

Terdapat banyak elemen dan faktor yang membuatkan drama ni sangat menarik untuk ditonton dan antaranya ialah kerana barisan pelakon yang mantap. Walaupun drama ini lebih ramai pelakon lelaki berbanding perempuan, tetapi drama ini tetap mempunyai kekuatan dia tersendiri. 



Jalan cerita yang mungkin agak skeptikal apabila dikaitkan dengan banduan kerana ia menceritakan tentang gangsterism dalam sel, buli, dan yang seumpama dengannya. Tetapi, drama ini tetap ada kelainan dan daya tarik dari sudut plot cerita yang tak boleh dijangka, serta elemen saspen yang berterusan. 



Dan yang paling penting adalah banyak jugak mesej-mesej yang cuba disampaikan. Dan yang paling menarik sekali ialah, dari seawal minit pertama episode pertama, memang akan buat rasa bingung dan keliru kerana sama ada sedang menonton drama ataupun sedang menonton filem. Sinematografi yang cantik, kamera angle dia yang cantik, antara faktor menarik jugak kenapa drama ini sangat best untuk ditonton.


2. Keberkesanan Lakonan (10/10)





1. Park Hae Soo [Best Actor Nomination]


Lakonan yang bersahaja, tapi natural walaupun nampak agak lurus bendul watak yang dibawa. Kebiasaan watak hero dalam penjara yang sering mendapat perhatian dan menjadi target geng pembuli di dalam sel pasti bersifat dendam dan ingin membalas dendam. Tetapi watak Park Hae Soo yang dibawa dalam drama ini lebih kepada konsep akur dan redha. Jadilah baik nescaya akan ada kebaikkan yang tuhan akan balas. Macam itu jugak mesej yang cuba disampaikan bagaimana beliau berjaya merubah persepsi orang-orang yang berfikiran negatif dan jahat kepada lebih baik di dalam penjara tersebut..
 
  2. Krystal Jung [Best Supporting Actress Nomination]
 Lakonan yang nampak lebih natural, lebih matang. Pembawakan watak yang lebih bagus dari drama-drama beliau yang sebelum ini. Walaupun ramai yang beranggapan beliau seorang pelakon yang agak 'kayu', tapi pasti akan berubah pandangan selepas menonton beliau dalam drama ini.






3.  Jung Woong In [Best Supporting Actor Nomination]Walaupun watak yang sandang sebagai warden penjara, tetapi beliau juga merupakan watak penting di dalam drama ini kerana beliau yang banyak mambantu banduan-banduan yang sudah berubah dan sudah menjadi baik.

4.  Lim Hwang Hyoung 
[Best Supporting Actress Nomination]
Oleh sebab drama ini lebih ramai barisan pelakon lelaki, makanya percalonan bagi Best Supporting Actress untuk drama ini boleh diberikan kepada beliau. Walaupun wataknya kecil, tetapi beliau berjaya membawa karakter sebagai adik hero yang bertanggungjawab menjaga ibunya sepanjang abangnya berada di dalam penjara.
 
Juga, pujian diberikan pada pelakon pembantu lain terutamanya banduan-banduan yang tinggal bersama dengan Park Hae Soo.
3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9/10)



 

Secara teknikalnya sepanjang menonton drama ini memang rasa sangat-sangat berpuas hati dengan cara pengarahan drama ini termasuklah dalam proses editing. Bagi sesetengah drama yang ada unsur komedi, kita boleh nampak usaha pelakon yang cuba menghidupkan scene kelakar atau lawak yang cuba hendak dipaparkan. Tetapi dalam drama Prison Playbook ini elemen persekitaran, kamera, suara latar dan sound effect banyak memainkan peranan bagi menaikkan mood kelakar.

[Best Cinematography]
Kamera angle boleh bagi 5/5 bintang. Terasa seperti sedang menonton filem, bukan drama. Untuk 1 scene sembang pun boleh ada hampir 4 5 angle kamera yang luar biasa fokus dari drama lain. Walaupun lebih banyak view dalam penjara, tetapi tetap rasa tidak boring. 

    4. Skor muzik (5/5) 

강승윤, MINO (Prod. by ZICO), 비와이 (BewhY) – OK (Prod. by GRAY), Eric Nam – Bravo, My Life
https://www.youtube.com/watch?v=M0F5fyQwCdQ






5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)

  Rating Keseluruhan Drama:   9.75/10

Tuesday, 25 September 2018

Live_xyla73

Live

oleh xyla73



 
 Rating Keseluruhan Drama:   9.0/10

1. Cerita  (9/10)
Drama nukilan Noh Hee Kyung ini adalah drama wajib tonton kepada penggemar genre ‘slice of life’. Berlatarbelakangkan kehidupan seharian polis di barisan hadapan, penonton dibawa untuk menyelami jerih perih mereka yg bergelar anggota polis. Berbeza dengan drama jenayah yg lain, drama ini lebih bersifat ‘character driven’ iaitu watak2 yg menggerakkan jln cerita berbanding plot. Semua watak dikupas dengan baik termasuk watak2 pembantu sehingga kita akhirnya suka kepada semua watak2 tersebut. 
 
 
Drama ini mempunyai kekuatan tersendiri walaupun tanpa dibarisi oleh hero2 tampan ataupun idol sebagai daya penarik. Highlight kepada drama ini adalah hubungan antara 3 anggota polis rookie dgn mentor masing2. Sebuah drama yg baik yang mampu menyuntik pelbagai rasa di hati penonton. Penonton akan sama2 merasa semangat berpasukan mereka setiap kali mereka menyelesaikan sesuatu kes. Juga terdapat momen2 yg menyentuh perasaan terutamanya yg melibatkan keluarga. Setiap babak sgt realistik dan dekat di hati penonton. 
 
Drama ini juga sedikit sebanyak mengubah persepsi penonton kepada anggota polis yg digambarkan sbg korup dlm sesetengah drama. Secara tak langsung penulis menjadikan drama ini sebagai medium untuk memberi kesedaran kepada masyarakat contohnya apa yg perlu dilakukan oleh mangsa serangan seksual.

2. Keberkesanan Lakonan (10/10)



1. Lee Kwang Soo 
 
Walaupun tiada pencalonan best actor, saya ingin menyentuh mengenai Lee Kwang Soo. Ini merupakan pertama kali Lee Kwang Soo menjadi teraju utama sebuah drama dan pertama kali juga saya respect dia sebagai pelakon. Membawa watak Yeom Sang Soo, seorang rookie yang berada dibawah bimbingan mentornya Oh Yang Choon yang bersifat panas baran. Mampu memberi emosi yang dikehendaki mengikut situasi contohnya marah, sedih, cemburu dan sebagainya. Cuma utk babak romantis, masih perlu diperbaiki. Beliau mampu bergerak lebih jauh jika diberi lebih peluang.
 
 
  2. Jung Yoo Mi
Seperti juga Lee Kwang Soo, saya ingin menyentuh mengenai Jung Yu Mi yang membawa watak polis rookie wanita yg menghadapi dilema untuk terus menjalankan tugasnya sebagai anggota polis atau meneruskan pengajiannya di luar negara. Saya tidak meletakkan beliau sebagai calon best actress sebab walaupun agak meyakinkan sebagai Jeong Oh tetapi tidak cukup kuat.


3.  Bae Sung Woo [Best Supporting Actor]
Beliau melakonkan watak Oh Yang Choon, seorang pegawai senior yg juga merupakan mentor kpd Yeom Sang Soo. Di samping panas baran, Oh Yang Choon juga seorang yg kuat bekerja yg menjadi penyebab kepada krisis rumahtangga bersama isterinya. Secara jujurnya saya rasa beliau layak dicalonkan utk best actor kerana inilah watak yg paling mencabar dalam drama ini. Beliau berjaya menghidupkan watak yg pada awalnya sukar utk mengawal emosi tapi lama kelamaan menjadi watak favorite penonton sehinggakan ada yg mengalirkan air mata apabila satu musibah menimpa wataknya di penghujung episod drama ini.
 

4.  Bae Jong Ok [Best Supporting Actress] 
 Beliau melakonkan watak Oh Yang Choon, seorang pegawai senior yg juga merupakan mentor kpd Yeom Sang Soo. Di samping panas baran, Oh Yang Choon juga seorang yg kuat bekerja yg menjadi penyebab kepada krisis rumahtangga bersama isterinya. Secara jujurnya saya rasa beliau layak dicalonkan utk best actor kerana inilah watak yg paling mencabar dalam drama ini. Beliau berjaya menghidupkan watak yg pada awalnya sukar utk mengawal emosi tapi lama kelamaan menjadi watak favorite penonton sehinggakan ada yg mengalirkan air mata apabila satu musibah menimpa wataknya di penghujung episod drama ini.
 


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)



Memandangkan drama ini ditayangkan di Netflix, kualiti gambar memang cantik.
   
Ada beberapa babak di mana sinematografi agak cantik terutamanya babak outdoor semasa mereka menghadiri team building.

   
4. Skor muzik (4/5)
1. Because You (Davichi) 
2. After a day (Han Dong Guen) 
3. Why why why (Punch)
 


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)

  Rating Keseluruhan Drama:   9.0/10

Wednesday, 27 December 2017

Goblin_trexxxxxi

Goblin
oleh trexxxxxi



 Rating Keseluruhan Drama:  (9+9+8+4+4) =34/4=8.5)
1. Cerita  (9/10)

Kim Shin seorang warrior Joseon Dynasty, serving young king Wang Yeo yang akhirnya sebab dihasut Sida Park, telah bertitah supaya Kim Shin dibuang negeri jangan balik mai Joseon dah.

Nak dijadikan cerita sedih lagi, satu hari Kim Shin balik ke Joseon dengan armada perang dia yang setia. Lepas menang beratus peperangan... Kim Shin balik sebab rindu ibu pertiwi dia. Rindu dekat adik dia Kim Sun yang dikahwinkan dengan King. Queen awal-awal melarang King, jangan termakan hasutan Sida Park.Tapi King kata Queen yang dah dihasut abang sendiri. Sampai derhaka dengan dia sebagai King, sebagai suami. Masa ni Queen tau dah, bila abang dia dijadikan target... next target adalah Queen. Queen sayang sangat kat King, sanggup mati sebab cinta.

Peralihan plot cerita, Kim Shin mati. Dia dipuja oleh rakyat Joseon yang mengagungkan dia... yelah pahlawan kan... dan dia jadi immortal.

Beberapa ratus tahun lepas tu...  dia jumpa Eun Tak. Ikatan istimewa bila Eun Tak boleh panggil KS hanya  dengan padamkan api. Dan rupanya Eun Tak boleh nampak pedang yang tercacak di dada KS tu sejak awal lagi, sejak memula jumpa. Tapi dia punya acting macam tatau pape je.

I'm not believer of reincarnation. Tapi sebab dari kecik memang suka tengok culture and religion other races macam mana..  dah terbiasa. Rasa unik.


2. Keberkesanan Lakonan (9/10)


1. Gong Yoo [Best Actor]
Perang mulut, dalam hati ada cinta sampai KS terlepas cakap pada JET yang namjachingu dok ada ja depan mata JET. Bila JET marah mana dia? Takde pun? Terus tala muka sendiri - Na! (Saya!) Grim reaper masa ni speechless hahaha.

Sebab bercinta dengan budak bawah umur, maka ada issue dengan Knet.  Lol sejak bila Knet suka diam je. Memang banyak jugak hencapan pada couple ni.

Goodbye my lovely Ddokgaebi bride- Tulisan KS pada tanglung bila JET mati accident selamatkan budak tadika.

Bila adik dia mati, pastu King dia departs to hereafter, dia tulis tanglung jugak..
doakan kebahagiaan depa bila reincarnated nanti.

Separation is hard. Even harder when that's including our loved ones.



2. Kim Go Eun [Best Actress]
Ji Eun Tak yang sebatang kara. Missing soul yang setiap 9 tahun akan jumpa grim reaper. Acting KGE dalam ni as JET sangat impressive. Dia punya eye contact, body language.. bahkan spontaneous act dia (adlib) pun tak menghampakan. Sebab dia bole nampak ghost, jadi memula dia ingat KS tu ghost. Bila dah lama baru dia tau that Ahjussi is Ddokgaebi, and she's his bride. Mau tak mengamuk kawan tu, orang minta duit, kerja dengan namjachingu. Tapi habukkkk pun tarak!

3.  Kim Min Jae [Best Supporting Actor]
Young King Wang Yeo. Dia punya acting memang fuhh menjadik, rasa geram dengan kedunguan young king ni. Tak nampak orang nak tolong selamatkan dia  Dah kena brainwash dengan Sida Park.


3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)



Dalam drama ni banyak beautiful sceneries, so storyline each episodes dalam Goblin ni dapat disampaikan dengan lebih mendalam, dekat di hati. DOTS pun kalah oii..
   
Macam scenes di pantai, scene reunion JET dengan KS lepas 9 tahun.. scene dekat buckwheat farm yang JET accidentally terikut KS tu.. part KS dok indenial JET tu ddokaebi bride. Body language every leading actors pun.. kuat sangat kimia depa dalam Goblin ni.

   
4. Skor muzik (4/5)
Aku suka semua lagu dalam Goblin. Lelagi lagu Ailee.



Pastu lagu Punch dengan Chenyeol ni.

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
Memang aku dah bole hafal storyline Goblin ni.

 Rating Keseluruhan Drama:  (9+9+8+4+4) =34/4=8.5)

Tuesday, 26 December 2017

Black_amany


Black
oleh amany



 Rating Keseluruhan Drama:  (10+10+8+5+4) =37/4=9.25)

1. Cerita  (10/10)

Honestly, semasa first time tahu tema cerita ni tentang grim reaper, automatic teringat tentang Goblin. And after that I read an article about Song Seung Hoon told people to rest assured sebab cerita ni bukan dicedok daripada Goblin. Ya, ia memang tentang grim reaper, tetapi jalan ceritanya sangat berbeza. Dan benarlah, ia memang berbeza. I enjoyed watching this drama. I find this drama so funny, but other people seemed not to agree with me. So sekarang ni saya tak tahu la saya ni mudah terhibur ke apa. Tapi, serius drama ni memang lawak.

                                     
2. Keberkesanan Lakonan (10/10)

Song Seung Hoon (Best Actor) - I've been following him since Autumn in My Heart. One thing yang tak berubah tentang Song Seung Hoon, dia berlakon melalui mimic muka. Sama ada dia marah, suka atau geram, semuanya terbias daripada mukanya. You can tell right away. Tak tahu kenapa, dalam banyak-banyak watak yang Song Seung Hoon pernah bawa, I find watak sebagai Black ni watak paling lawak dan refreshing. - Dalam drama ni, Song Seung Hoon kena bawa dua watak: pertama watak seorang detektif clumsy bernama Han Moo Gang dan kedua watak seorang grim reaper berlagak dan kolot yang possess badan Han Moo Gang dan menamakan dirinya sebagai Black. - Walaupun terpaksa bertukar-tukar watak, tapi saya lihat Song Seung Hoon sangat selesa membawa dua watak tersebut. Dia tak nampak kekok. Well done! 
 
 
  
Go Ara (Best Actress) - Sorry, saya tak pernah suka Go Ara berlakon tapi dalam drama ni, saya tak tahu kenapa saya rasa lakonan dia dah improve walaupun tak banyak, but I can see that she's improved. - Drama ni banyak emphasize pada mata Go Ara sebab dia boleh melihat bayangan hitam. And I don't know why I love it setiap kali camera zoom in tepat ke dalam anak mata Go Ara sebab dia mempunyai mata yang sangat cantik. - Kang Ha Ram seorang yang clueless, a bit clumsy and introvert but a very kind-hearted soul. Go Ara nailed the character well. Jo Jae Yun (Best Supporting Actor) - LMAO this ahjussi sumpah lawak!!! Setiap kali dia muncul je, saya akan ketawa terbahak-bahak especially bila scene dia nak tengok televisyen tapi tak boleh bukak tv tuh sebab grim reaper mana boleh pegang barang-barang manusia. LOL. Dan bila lihat dia sangat absorb dalam tengok drama, well I guess there's no drama in grim reaper world. - Satu saya perasan tentang ahjussi ni, dia berlakon watak apa pun, muka dia mesti akan tenang je. Sama seperti dalam drama Black ni, ahjussi ni macam jadi jaksa pendamai antara Black dengan grim reaper lain cuz we all know that Black is a total troublemaker. Lee Gyu Bok (Best Supporting Actor) - Watak yang dia bawa selalunya serius dan ini kali pertama saya tonton dia bawa watak yang kelakar dan easy going. - I really like it whenever he tried to make fun of Black dan lepastu ahjussi jaksa pendamai kena masuk campur hahahaa. Sangat suka dengan Three Stooges ni lol. - Apa-apa pun, he really nailed it.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8.0/10) 




This drama is about the darkness, so memang sesuai pun OCN yang hasilkan drama ni sebab kalau perasan, kebanyakan drama OCN memang temanya darkness. Cuma satu yang saya rasa OCN kena perbaiki, kalau ada scene berlari tu, tolonglah jangan suruh crew korang berlari sekali sambil bawa kamera. Penonton sepatutnya rasa nervous dan suspen bila menonton scene larian tu, tapi boleh hilang focus sebab screen tu turut bergegar.
Cable channel is well known for their cinematography so I guess nothing much to comment on here. Anyway, cinematography Black ni walaupun bukan yang terbaik, tapi tetap bagus as compared to Big Three punya drama. Lol.



4. Skor muzik (5/5)



Nam Tae Hyun - Take Me Out leeSA - Like a Film Min Chae - Another Me


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)
 
Wajar untuk ditonton.

Rating Keseluruhan Drama:  (10+10+8+5+4) =37/4=9.25)
Nomination: Song Seung Hun, Go Ara, Jo Jae Yun, Lee Gyu Bok

Monday, 25 December 2017

While You Are Sleeping_runawaydida


Rating Keseluruhan Drama:  (8.0+9.0+7.5+5.0+5.0) =34.5/4=8.63)

Kritik Keseluruhan: "Saya merasakan WYWS adalah sebuah drama yang sangat comfortable. It did provide plenty of tension filled scenarios to keep things exciting, but it was the characters, the relationships, and our wonderful couple that truly shined for me in this story. So, please have a watch and you will not regret it."

Intro
While You Were Sleeping (WYWS) adalah sebuah drama SBS yang paling dinanti-nantikan (the most SBS anticipated drama of 2017). Drama ini menerima sentuhan daripada pengarah Doctors dan My Love from the Star, serta penulis skrip Pinocchio dan I Can Hear Your Voice.  Drama ini juga merupakan kolaborasi kali ketiga di antara Lee Jong Suk dan penulis Park Hye Ryun di mana drama bersiri mereka sebelum ini, Pinocchio dan I Can Hear Your Voice, berjaya mendapat sambutan hebat daripada penonton. Drama ini bersaing hebat dengan drama Temperature Of Love di mana keduanya bersiaran pada masa yang sama. WYWS juga merupakan drama yang SBS meletakkan harapan tinggi. Wakil SBS berkata Drama ini mempunyai sebuah team yang hebat dan sempurna dari segi pengarah, pelakon, penulis skrip, krew produksi dan sebagainya. Drama ini dibintangi oleh Lee Jong Suk dan Suzy sebagai teraju utama serta dibantu oleh Lee Sang Yeob, Go Sung Hee, Jung Hae In, dan Shin Jae Ha.
Pelakon

1. Cerita  (8/10)
WYWS adalah sebuah drama yang berkonsepkan fantasi romantic dan juga perundangan. Ia mengisahkan adalah tentang seorang wanita bernama Hong Joo (Suzy) yang mendapat vision melalui mimpi tentang perkara-perkara yang dahsyat yang akan berlaku kepada orang disekelilingnya di masa depan dan seorang pendakwa Jae Chan (Lee Jong Suk) yang cuba menghalang kejadian tersebut daripada berlaku.
Mengetahui apa yang akan berlaku sangat menyeksakan Hong Jo terutama apabila dia tahu sesuatu yang buruk akan berlaku tetapi dia tidak dapat menghalangnya. Kejadian ini bermula ketika dia masih remaja, namun pada waktu itu dia perwatakan seperti tombong. Dia bermimpi ayahnya mati akibat letupan tetapi dia tidak dapat menyelamatkan ayahnya walaupun dia telahpun memberitahu apa yang akan terjadi. Disebabkan itu, Hong Joo terus dihantui rasa bersalah untuk sekian lamanya. Sepanjang melalui hidupnya, Hong Joo sering cuba menghalang perkara-perkara buruk yang muncul dalam mimpinya daripada berlaku tetapi dia sedar sukar untuk meraih kepercayaan orang disekeliling mengenai keistimewaan yang dimilikinya. Dan disebabkan mimpinya juga, Hong Joo bercuti lama sebagai seorang wartawan kerana dia pernah bermimpi akan mati.
Sebenarnya ini adalah kali pertama pertemuan antara Hong Joo dan Jae Chan, kerana ayah Jae Chan juga mati pada hari yang sama kerana si pelaku tersebut telah membunuh ayah Jae Chan terlebih dahulu.




13 tahun kemudian mereka bertemu semula tapi mereka tidak mengenali antara satu sama lain. Jae Chan bermimpi Hong Joo akan mengalami kemalangan kereta dan melanggar mati seorang pemuda (Han Woo Tak). Oleh itu, Jae Chan mengambil keputusan untuk menghalang kejadian tersebut berlaku (episode pertama)

Semenjak dari itu, keduanya sering mengalami mimpi (perkara yang akan berlaku dimasa depan) dan mereka cuba untuk menghalang mimpi buruk itu menjadi realiti sementelah Jae Chan dan adiknya berpindah berhampiran dengan Hong Joo. Jae Chan merupakan seorang pendakwa yang banyak menguruskan kes-kes jenayah.
Kalau diikutkan setiap perkara yang terjadi (mimpi) ada kronologinya. Ibarat kita menyusun jigsaw-puzzle yang akhirnya akan dapat gambar yang penuh. Seperti yang terjadi pada Hong Joo dan Jae Chan. Peristiwa 13 tahun lalu membawa perjumpaan semula mereka dan juga perjumpaan bersama inspektor. Bagaimana kelicikan peguam Lee Yu Beom  membela anak guamnya secara kotor dapat dipatahkan dan sebagainya. Setiap yang terjadi tidak semestinya apa yang diinginkan.

Apa yang boleh di hightlight dalam drama ni watak three flying dragons ( Jae Chan, Hong Joo dan Woo Tak). Mereka diibaratkan teraju drama ini kerana ketiganya boleh mendapat visi melalui mimpi mereka dan mereka cuba sedaya mungkin untuk menyelamatkan keadaan. DI samping dari segi aspek persahabatan akan wujud juga aspek percintaan tiga segi kerana ketiganya sering menghabiskan masa bersama.



Apa yang relate nya drama ini dengan legal?


Disebabkan Jae Chan merupakan seorang pendakwaraya dan dia juga boleh mendapat visi melalui mimpi, cara untuk mengubah sesuatu perkara perlulah berlandaskan undang-undang. Sebagai contoh, permulaan drama (episode 3, 4),Jae Chan yang baru sahaja berkhidmat sebagai pendawaraya telah mengambil mudah dalam penyelesaian kesnya.  Kemudian dia bermimpi adiknya, dituduh membunuh yang melibatkan OKT kesnya. Based on mimpi beliau dan dibantu dengan mimpi yang Hong Joo perolehi, Jae Chan dapat menyelamatkan keadaan tetapi adiknya menuduh Jae Chan punca segalanya kerana telah membebaskan OKT tanpa sebarang pertimbangan yang wajar. Sejak dari itu Jae Chan berubah dan menyelesaikan segala kesnya dengan baik.
Apa yang menjadi isu utama adalah bagaimana mereka menyelamatkan antara satu sama lain melalui mimpi. Apakah mereka sebenarnya berjaya mengubah keadaan di masa depan? Untuk yang ini untuk mendapat sedikit gambaran, anda perlu tonton episode 15 di mana Choi Dam Dong dilanggar mati oleh Yu Beom.

2. Keberkesanan Lakonan (9/10)
Pemilihan pelakon yang sangat bertepatan termasuk pelakon pembantu. Itu yang menjadikan drama ini ‘alive’ dan kaya dengan pelbagai dimensi. Setiap pelakon mempunyai pesona mereka yang tersendiri bila berhadapan dengan kamera dan karakter mereka dibangunkan dengan baik. Penulis nampaknya Berjaya mengetengahkan pelbagai watak tanpa overshadow watak yang lain terutama pelakon utama. Penulis juga ketengahkan habit manusia biasa contohnya watak Lee Yoo Beom. Kalau anda perasan, kebiasaan apabila kita nervous, kita akan menggulung kertas untuk melegakan rasa nervous begitulah yang ditunjukkan dalam watak Yoo Beom.


Lee Jong Suk sebagai Jung Jae Chan (Best Actor)
Ini adalah alasan terkuat untuk saya menonton drama ini. Pada permulaan episode saya agak ragu-ragu apakah LJS akan mempamerkan “perfect successful, capable and handsome young man” sahaja. Namun tanggapan saya salah kerana LJS menunjukkan sisi yang berbeza dalam drama ini.. Ini sesuatu yang saya nantikan. Karakternya penuh dengan passion and warm heart, tetapi  sifat clumsy yang dipertontonkan dapat meneutralkan gambaran lelaki yang sempurna yang sentiasa wujud dalam kdrama.



Apa yang boleh saya katakan, LJS put his best effort to portray his character with great face expression and emotion. Ia sangat menyeronokkan untuk melihat Lee Jong Suk potray adengan lucunya. Dia Berjaya buat beberapa ekspersi serta memek muka yang Berjaya buat saya ketawa dan ianya Nampak comel.

As usual he has his own charisma while present his character. Lagi satu saya boleh kata dia Berjaya dan agak meyakinkan membawa watak pendawaraya dengan baik. His character and acting skill well blended dengan situation dan para pelakon lain.



Lagi 1, korang boleh tengok aksi bromance antara Jae Chan dan adiknya yang mana Nampak sangat friendly serta semula jadi. From different side menampakkan dia seorang abang yang bertanggungjawab.

Then, chemistry antara LJS dan Suzy sangat menarik, semulajadi dan sangat suits each other.. Even at the 1st, saya agak kecewa Suzy yang bakal mendapat tawaran menjadi teraju utama drama ini.Tetapi lakonannya agak hebat. Saya boleh katakan saya menyukai chemistry yang dipersembahkan antara LJS dan Suzy.



They are super-duper cute together and give us plenty of adorable couple moments.(sangat)!! They are also both genuinely good people that put others before themselves, and they develop such a supportive relationship with each other.



Suzy – Nam Hong Joo (Best Actress)
Pada mulanya, ianya amat mengecewakan saya kerana lakonan Suzy tidak pernah saya ikuti. Saya Cuma pernah menontoan drama Dream High lakonan Suzy. Suzy karakternya sebagai seorang wanita yang pintar, baik hati, dan rela melakukan apapun untuk orang lain demi kebaikan. Compared dengan lakonan beliau terdahulu, kali ini Suzy also potrays her character at her best. Tidak Nampak seperti dibuat-buat, ianya Nampak neutral. Contohnya seperti mana kesusahan/penderitaan yang dialami melalui mimpi buruk yang diterimanya. Her expression wont lie how suffer she is until she met with Jae Chan. She’s messy, a bit dorky and sometimes gets herself into embarrassing situations. Suzy was so enjoyable as Hong Joo. She’s such a bright character that really warmed my heart.

Suzy akhirnya dapat membawakan watak sebagai seorang wartawan dengan baik setelah she put her efforts to learn and look like a reporter. Kematangan lakonan beliau dapat dilihat dalam drama ini plus di mixed kan dengan LJS, ianya seolah perfect. Chemistry yang ditonjolkan tidak Nampak tipu, keduanya gives and take to ensure their character Nampak menjadi. So, Suzy welcome to my favourite list.



Jung Hae In – Han Woo Tak (Best Rookie Actor)
Jung Hae In, miliki wajah dah badan yang hebat. Mulanya saya risau watak Han Woo Tak akan overshadow watak Jae Chan as he definitely stole the limelight (2nd lead syndrome). Penulis bijak membuat percaturan untuk tidak menjadikan setiap watak overshadow watak yang lain. Jung Hae In juga successfully portray his character. Tiada apa yang perlu diperkatakan mengenai lakonan beliau kerana beliau mempunyai bakat yang baik walaupun tidak mengambil sebarang kelas lakonan.

Membawakan watak sebagai seorang pegawai polis di mana dia akhirnya membantu Jae Chan dan Hong Joo dan menjadi sahabat baik.
Woo Tak adalah seorang yang sangat sweet dan tidak mementingkan diri sendiri yang selalu ada untuk membantu rakannya. His acting looks natural and his expression suits his character well.  Oh, dia juga Berjaya memperlihatkan bagaimana seseorang yang tinggal sendirian survive di mana adakalanya dia juga merasa kesunyian yet bijak menyembunyikan perasaannya.



Lee Sang Yeob – Lee Yoo Beom ( Best Supporting Actor)
Lee Sang Yeob memainkan watak sebagai peguam yang hebat serta licik dengan taktik kotor (devil lawyer) yang seringkali menjadi duri kepada Jae Chan. Boleh dikatakan Yoo Beom adalah peguam yang jahat. Beliau melakukan apa sahaja demi duit. Tidak
dihuraikan dalam drama ini. Ekspressi mukanya sangat cemerlang dalam mempersembahkan sisi antagonis karakternya. Walaupun mengetahui dia bakal kalah, tetapi exressi muka yang confident sememangnya meyakinkan kita. He also put his best effort to his character. Yoo Beom Berjaya membuatkan para penonton membenci karakternya.

Kita juga dapat melihat kebencian dimukanya ketika dia membela orang yang jahat. ungguhpun seorang peguam yng hebat, ada sisi kesepian yang ditunjukkan olek watak Yoo Beom ini tetapi beliau tidak memperlihatkan kepada orang lain. Thumbs up Lee Sang Yeob, watak Lee Yoo Bam meninggalkan kesan dalam drama ini.



Kim Won Hae - Choi Dam Dong (Best Ahjusshi)
Pakcik ni memang hebat. For this year only he has 7 dramas ok. Good job. Mutu lakonan beliau tidak boleh disangkal lagi. Dari seorang yang tidak gemarkan Jae Chan, akhirnya mereka bekerjasama dengan baik dan menjadi rapat. Even dia mengambilberat tentang Jae Chan dan Yoo Beom. Wataknya mempamerkan sisi kasih saying sebagai bapa,ambil berat, tegas, kelakar dan juga menghormati pihak atasan.



3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7.5/10)

WYWS memperkenalkan twist of interconnected dreams sebaik sahaja ia mula menarik minat penonton. Ketika drama ini berjalan, ia menerangkan bagaimana watak-watak berkongsi mengenai mimpi yang berkaitan di mana ianya teah menyelamatkan nyawa masing-masing. Penulis juga bijak menyuntik momen romantic serta thrill kes-kes berkaitan undang-undang dengan menghubungkannya dengan akta-akta perundangan.
Momen-momen flashback yang ditunjukkan adalah selari dengan keadaan semasa yang Berjaya memberi kesinambungan pada drama ini.Jadi penonton mendapat gambaran yang jelas mengenai mimpi mereka dan tindakan mereka untuk menghalang kejadian itu berlaku.

Kejadian di episode pertama ketika perlanggaran kereta Jae Chan dan Hong Joo – background tempat kejadian sangat menyentuh perasan tambahan dengan salji yang turun. Krew pengambaran dapat merakamkan scene dengan baik.

Cons
Saya tertanya-tanya bagaimana Hong Joo boleh dapat kuasa untuk ketahui apa yang akan terjadi pada masa depan? Bila Hong Joo dapat kuasa macam itu sebenarnya? Apa motif bila orang yang diselamatkan Hong Joo boleh mendapat kuasa macam Hong Joo? Kenapa lepas 13 tahun kemudian Hong Joo bertemu dengan Jae Chan? Kenapa inspektor (Choi Dam Dong) tak kenal dengan Jae Chan dan Hong Joo selepas peristiwa 13 tahun lalu? Apakah Jae Chan dengan Hong Joo masih dipertemukan disebabkan peristiwa lampau? Kenapa dengan senang-wenangnya Jae Chan bersetuju untuk sertai Hong Joo sedangkan mereka adalah strangers. Ini yang sebenarnya yang bermain difikiran saya. Tiada sebarang further explaination regarding above matters. Even so, saya masih lagi menikmati drama ini sebaiknya.

Lagi satu, scene di mana Yoo Beom melanggar mati Encik Choi. Saya merasakan ianya kurang logic kerana begitu mudah kejadian itu berlaku sedangkan Yoo Beom baru sahaja di dapati bersalah.

Apapun, WYWS Berjaya meninggalkan kenangan buat saya apabila para pelakon Berjaya potray their character well plus they express with good their feeling. Kita dapat ketawa bersama, menyelami perasaan setiap pelakon, berasa marah dengan Yoo Beom, sweet melihat pasangan romantic Jae Chan dan Hong Joo dan banyak lagi.

Struggles yang dialami setiap watak sangat berkesan dan mudah Dihubungkait apabila: Pilihan Hong Joo untuk kembali bekerja sekalipun mimpi akan kematiannya. Keputusan Pendakwaraya Son untuk menjalankan autopsi walaupun ia akan menafikan pemindahan organ anaknya, Pilihan Woo Tak untuk menjadi saksi walaupun dia mengetahui akan hilang pekerjaannya.
Untuk background music, tiada masalah buat saya. Drama ini disumbangkan nyayiannya oleh penyanyi yang hebat. Instrumental yang diitampilkan sangat bersesuaian dengan mood dan jalan cerita. Muziknya juga tidak terlalu dramatic atau melo.Permulaan muzik oleh Eddie Kim sangat menyentuh perasaan.

4. Skor muzik (5/5)
Jujur saya katakana, saya amat menyukai keseleruhan runut bunyi ini. Pertamanya, ini merupakan kali pertama LJS bernyanyi dalam drama lakonannya. Walaupun dia bukan penyanyi professional, at least he tried his best. Dengan tone suara yang unik, anda pasti tidak mengetahui pemilik suara ini.

Nyanyian Roy Kim – You Belong To My World tidak boleh disangkal lagi. Muziknya yang sangat romantic memang menyentuh perasaan. Dengan lirik lagu yang puitis ianya sangat bersesuaian. Lagu nyanyian Henry - It’s You dalam Bahasa Inggeris pastinya dapat captured peminat secara global. Juga saya sangat menggemarinyaTermasuk nyanyian Eddie Kim – When Night Falls yang memiliki melodi yang sangat menarik.
Saya juga menggemari nyanyian Suzy – I Love You Boy & Words I Want To Hear. Penyampaiannya sangat menusuk kalbu seolah menggambarkan perasaan sebenar Hong Joo terhadap Jae Chan. Begitu juga nyanyian Lee Jong Suk yang syahdu Come To Me & Do You Know. Ianya mengekpresikan perasaan Jae Chan kepada Hong Joo.



5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (5/5)
Saya pasti akan menontonnya lagi. Jalan cerita yang sangat padat, penuh dengan emosi tambahan peminat setia LJS. Pada yang ingin tonton chemistry macam gula LJS dan Suzy, you have to watch this drama.

Sunday, 3 December 2017

Because This Is My First Life_daus


Because This Is My First Life
oleh daus
 
 
Rating Keseluruhan Drama:  (9.0+8.5+8.0+2.5+4.5) =32.5/4=8.13)
Kritik Keseluruhan: "Sebuah naratif percintaan "Bilik 19" yang indah dan realistik serta harus difahami daripada konteks literalnya. Keabstrakannya tak terlalu merumitkan malah menjadikan plot ceritanya lebih menghiburkan kerana penuh dengan kemaknaan isinya dan dokongan pada isu-isu feminism dialami wanita. Tak sempurna tapi wajar untuk ditonton buat semua peminat Kdrama."
1. Cerita  (9.0/10)
Kehidupan rumah tangga tak selalunya indah belaka, ada didugai dengan berbagai ragam dan pancaroba. Ada yang berkahwin kerana cinta. Ada juga yang berkahwin kerana dijadikan sebagai teman hidup.

Drama tvN Because This My First Life membuka perspektif lebih terbuka tentang maksud perkahwinan yang seharusnya dimulai dengan cinta. Cinta mungkin berputik pertama kali sewaktu berkahwin, begitulah apa dapat dihayati melalui drama ini.

Nam Se Hee (Lee Min Ki) seorang  “nerd” yang eksentrik,  minat membela kucing, lebih mementingkan hal privasi diri, dan juga sukar untuk menunjukkan emosi  menjadikannya seorang yang agak anti-sosial di kalangan rakan-rakan sekerjanya. Satu hari, dia menjumpai seseorang yang begitu ngam dengan kehendak dan minatnya. Gadis yang periang dan berpendirian teguh itu dijadikan teman serumahnya sehinggalah dia mengambil keputusan untuk melamarnya menjadi isterinya. Ironinya, mereka tidak langsung mencintai antara satu sama lain walaupun duduk serumah. Malah, perkahwinan mereka dijadikan lampiran di atas satu kontrak seolah-olah mereka sekadar antara tuan rumah dan penyewa yang tinggal serumah bersama-sama. Bagaimana mereka akan melayari rumah tangga yang sememangnya perlu berdiri atas dasar cinta?

Se Hee berlari “menyelamatkan” Ji Ho daripada genggaman Bok Nam.

Di sinilah, drama tvN Because This My Life membawa kita menyedari bahawa kefahaman, toleransi dan kesungguhan membawa kepada cinta selepas berkahwin. Se Hee yang berpendirian tak mau hubungan mesra tapi sebagai teman serumah pada awalnya telah terbuka hati menerima “cinta” daripada isterinya, Yoon Ji Ho (Jung So Min) setelah beberapa kali usaha dilakukannya. Ji Ho mula meminati Se Hee kerana selalu muncul ketika dia dalam keadaan kesusahan dan harga diri yang rendah. Contohnya, sewaktu dia dikecewakan lelaki yang disukainya, Se Hee datang  menghiburkan hatinya dengan kata-kata pujangga. Sewaktu Ji Ho hampir-hampir diperkosa sehingga menyebabkannya hilang pekerjaan, Se Hee menawarkannya duduk serumah dengan ikatan perkahwinan. Sewaktu Ji Ho hampir diserang, Se Hee menerpa dan menyelamatkannya.Perlakuan Se Hee yang dikatakan bukan dilahirkan kerana cinta ini  telah membuatkan Ji Ho semakin lama semakin mencintai Se Hee dengan sepenuh hati.

Ji Ho memberitahu kawan-kawannya bahawa dia mencintai Se Hee, impian yang dia cari selama ini.

Se Hee gembira bukan kepalang apabila Ji Ho datang menemuinya.

Antara perkara penting dalam sebuah perkahwinan ialah kefahaman dan toleransi. Se Hee dan Ji Ho sudah pun menyelami hati budi dan minat masing-masing sebelum mereka melangkah ke fasa perkahwinan.  Se Hee mahu Ji Ho menghormati kehendaknya selaku tuan rumah dan sebagai ganti, Ji Ho boleh menduduki rumah itu bersama sebagai isteri yang sah dari segi undang-undang. Ji Ho menyedari sifat eksentrik suaminya dengan kata-katanya kadang-kadang menyakitkan hati, tapi dia bersabar dan menerimanya seadanya. Pada mulanya, Se Hee meletakkan benteng untuk mengelakkan mereka bermesra tak lebih daripada teman serumah dengan menyatakan dia tak selesa. Ji Ho terpaksa menerimanya tapi dalam masa yang sama juga menunjukkan protesnya. Ji Ho  buat endah tak endah apabila diajukan tentang hubungannya dengan seorang lelaki. Sifat ingin tahu Se Hee tentang hubungan Ji Ho dan Bok Nam (Kim Min Kyu) telah membuatkannya mula berwaspada dan mengambil berat tentang hidup Ji Ho di luar. Se Hee berlari-lari “menyelamatkan” Ji Ho daripada diserang Bok Nam. Situasi yang tak terjangka daripada Se Hee ini telah menyebabkan Ji Ho jatuh cinta terhadap suaminya dan diakui sendiri kepada kawan-kawan rapatnya. Kali ini, mereka mula berlapang dada dan menceritakan tentang hal peribadi sendiri.

Se Hee dangn rakus memulakan langkah mengucupi Ji Ho.

Se Hee dan Ji Ho ber’dating’ buat pertama kali.

Tapi, ia belum cukup lagi kerana hanya Ji Ho saja mencintai suaminya. Seperti seorang pemain pertahanan (defender) , Ji Ho merasakan dia perlu jadi pemain penyerang (striker). Ji Ho memaksa Se Hee yang begitu takjub dengan peraturan hidup, melakukan jua apa dia telah buat selama ini tanpa kerelaan sendiri. Se Hee bersetuju dan pergi menemui ibubapa Ji Ho, membantu menyiapkan kimchi. Se Hee kekalutan kerana dia tak pernah melakukan kerja-kerja berat selama ini tapi dia gembira kerana dapat menyiapkan “tugasan” mesti ditunaikan. Lagi-lagi, kehadiran Ji Ho di saat-saat terakhir membuatkan Se Hee terus tersenyum kegirangan. Kali ini, Se Hee dulu memulakan langkah mengucupi Ji Ho. Ji Ho tersedar bahawa Se Hee juga sudah mula mencintai dirinya. Kesungguhan ini telah memikat hati suaminya yang membatu dan buat hal sendiri berubah kepada seorang yang mula bertimbang rasa dan memikirkan perasaan orang lain.

Se Hee mengajak Ji Ho tidur bersama untuk pertama kali.

tvN Because This is My Life tak henti daripada itu saja. Se Hee mula belajar macammana untuk “berdating” dan memikat surihatinya pula. Tambahan  mengejutkan apabila Se Hee yang selalu menguncikan pintu biliknya datang tiba-tiba ke bilik Ji Ho menawarkannya untuk tidur bersama. 

Drama ini tak perlu plot yang "straight-to-the-point" kerana ia sentiasa meninggalkan ruangan untuk penonton berfikir sejenak. Tapi dalam menyampaikan keabstrakannya, kadang-kadang boleh buat penonton tersingkap kerana pentingnya sesuatu mesej itu difahami secara literal. "Bilik 19" merupakan satu tema yang sangat kuat untuk penonton memikirkan: adakah hanya tinggal di bilik 19 sudah memadai, atau perlukah untuk melakukan perubahan keluar dari ruang keselesaan bilik tersebut? Berbagai intepretasi boleh dicapai menerusi maksud literal bilik 19 ini. Apapun, mesejnya jelas sesuatu perubahan perlu dilakukan untuk memastikan impian tercapai akhirnya.

Penulis skrip ini pandai memperjuangkan isu-isu semasa feminism dalam kerangka penulisannya sendiri. Penulis menggerakkan "heroin" untuk memperjuangkan haknya sebagai isteri dan juga wanita daripada dikongkong sepenuhnya oleh lelaki. Contohnya, perkahwinannya dengan Se Hee asalnya tak berlandaskan atas cinta, tetapi persetujuan mereka kerana minat dan tujuan yang sama. Tak berkonsepkan patriaki yang mana keseluruhan keputusan hanya pada lelaki saja, Ji Ho berjaya membawa perkahwinannya dalam dasar dan toleransi bersama yang mana haknya sebagai isteri tetap terbela. Di akhir cerita, masalah utama yang membarah dalam kehidupan rumah tangga mereka, apabila Ji Ho tetap dengan pendiriannya mahu melihatkan Se Hee menunjukkan emosi di hadapannya. "Ugutan" manja yang dilakukannya berhasil apabila Se Hee secara terbuka meluahkan rasa rindu, kecewanya dan marahnya pada tindakan Ji Ho yang tegas menuntut penceraian sebelum ini.

Satu adegan yang saya rasa agak kuat sewaktu Se Hee yang terlalu rindukan Ji Ho, menyangka Ji Ho datang ke dalam mimpinya dan tidur bersebelahan dengannya. Se Hee meluahkan segala perasaan rindunya terhadap Ji Ho sambil air matanya mengalir pertama kali di hadapan isterinya. Adegan yang tak perlukan penjelasan lanjut,kerana dari sinilah, matlamat Ji Ho melihat Se Hee menangis akhirnya tercapai.

Drama ini tak memfokuskan cinta antara Se Hee dan Ji Ho saja, tetapi cinta antara kawan antara mereka. Mesejnya tetap lebih kurang sama, apabila bercinta, perlu lah atas dasar toleransi dan memahami antara satu sama lain. Jelas, mengawal perhubungan tidak menjamin kebahagiaan.

                                     
2. Keberkesanan Lakonan (8.0/10)
Perwatakan yang menarik tapi yang saya akan ulas hanya tiga aktor ini saja.

Yoon Ji Hoo - Jung So Min [Best Actress]
Ji Ho seorang yang tampak naif , 'introvert' dan suka menuruti kehendak / perintah orang lebih dominan daripadanya. Tapi pada suatu masa, beliau juga seorang yang tegas dalam memastikan hak dan impiannya tercapai. Jung So Min berjaya menampilkan "Yoon Ji Hoo" daripada olahannya tersendiri, sesuatu yang lain kebiasaannya untuk watak heroin yang agak "outspoken" dalam drama korea sebelum ini. Tidak perlu terpekik merajuk, hanya emosi secara "subtle" saja sudah mampu menggerakkan hati penonton tentang apa yang Ji Ho mahu laksanakan.


Lee Min Ki - Nam Se Hee [Best Actor]
Nam Se Hee (Lee Min Ki) seorang  “nerd” yang eksentrik,  minat membela kucing, lebih mementingkan hal privasi diri, dan juga sukar untuk menunjukkan emosi  menjadikannya seorang yang agak anti-sosial di kalangan rakan-rakan sekerjanya. Satu lakonan yang agak baik kerana tak perlu banyak bicara, sudah memadai untuk kita memahaminya!


Esom  - Soo Ji [Best Supporting Actress]
Esom bagi saya, lakonannya lebih kompleks dan menyerlah ketrampilannya berbanding Lee Min Ki dan Jung So Min. Soo Ji, seorang yang alami dilema kerana terpaksa menahan gangguan seksual dan cemuhan oleh rakan-rakan sekerja yang majoritinya lelaki. Bertemu dengan lelaki yang sangat kontra dengan dirinya dan juga lelaki dia biasa ketemui selama ini, Soo Ji terbuka hati menerima "cinta" yang semenangnya dianggapnya sebagai satu permainan saja sebelum ini. Soo Ji sudah mula melawan dan memperjuangkan haknya. Lakonan yang "independent" , tegas dan hebat menjadikan watak Soo Ji sesuatu watak yang agak sukar untuk dilupai!

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8.0/10)Perjalanan "slice-of-life" yang agak menarik dibantu teknik pengarahan mendalamkan lagi maksudnya seharusnya boleh dipuji keberkesanannya. Cuma, jika boleh dipelbagaikan penggunaan kamera dan suntingan untuk pemantapan plot cerita, akan menjadikan cerita ini lebih masyuk. Terlalu banyak "naik-turun" kadang-kadang boleh buatkan penonton terasa bosan.

4. Skor muzik (2.5/5)
Kebanyakan OSTnya tak terlalu catchy tetapi mendamaikan.
Lagu yang feveret dan sangat sesuai dengan team drama, lagu jazz di bawah:

Melomance - I Want To Love



5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4.5/5)
Wajar untuk ditonton.

Rating Keseluruhan Drama:  (9.0+8.5+8.0+2.5+4.5) =32.5/4=8.13)
Nomination: Eosom, Lee Min Ki, Jung So Min