Tuesday, 23 February 2016

Reply 1988 naqibnasuha

 
Rating Keseluruhan Drama:  (9.99+9.99+10+5+5) =39.98/4=9.995)






REPLY 1988

REVIEW BY NAQIBNASUHA




Sebelum memulakan review thumb up untuk channel TVN,writer leewoo jung dan director shin wo ho kerana menghasilkan satu karya yang bagi pendapat saya terbaik sepanjang bergelumang dengan drama2 korea yang bermula sejak tahun 2002 lagi. The best drama yang pernah dihasilkan oleh production korea. Ini bukan bodek atau telah dirasuah oleh TVN untuk bagi canangkan reply 1988 ini di forum kat sini tp ini dari hati ikhlas suci murni saya sebagai peminta tegar korea drama..Reply 1988 umpama satu masakan tom yam lengkap semuapakej rempah ratusnya..walau de sedikit rasa tawar macam kurang garam tapi kepedasannya yg boleh dianggap tom yam yg mengancam habis dgn bhn2 mentah yangsegar udang, sotong,ketam,lala,ayam yang membuatkan hidangan ini power!!okayback to the story…reply 1988 adalah bukan drama mankjang,konflik berpanjangan  atau khayalan tapi reality kepada mereka yg melaluinya saat2 memori nostalgia zaman era akhir 80 an termasuk nas sendiri yg hmpir ilang ingatan tentang era ini  namun mulai flashback kenangan lama yg mana setiap perjalanan drama ini memberi gambaran yg jelas apa yg berlaku pada masa itu..walau 2 negara yg berbeza korea dan Malaysia  ade similarity dari segi budaya di era akhir 80 an dgn masyarakat Malaysia kita….reply 1988 adalah cerita yg dekat dgn kita malah intipati cerita ini seolah2 macam kita sendiri melalui sebagai rakyat biasa org kebanyakan atau bahasa skrg ni orgpanggil rakyat marhaen…di sini nas akan review dgn cara berbeza..mgkin nas lebih kepada persoalan kekeluargaan  dan persahabatan berbanding love story diorang yg nas kurang cakna skit bab ni utkciter reply ni…ye kot…maybe 10%...hahaha adalah jgkkan…okay sblm nas mengarutlagi dgn mukadimah yg panjang let’s to main point..

1.   CERITA (9.9/10)

Selepas menghasilkn reply 1997 dan reply 1994,sekali lg reply tampil dgn penulis dan pengarah yg sama tp berbeza genre.Reply 1988 satu drama bercorak kekeluargaan dan persahabatan..drama sisi reality khdpn kita sehari2 as normal people..as like this we live in our life...kat sini satu2 diorang tjkkn how normal people menjalani kehidupan sehari hari.. permulaan waktu sampai satu hari berlalu..everyday we just did the same things for life.....parent risaukn masa depan ank2..ayah fikirkn soal nk setel beban hutang,mak sibuk fikirkan soa lank nk mkn apa nk masak pe...risau ank tak dpt msk kolej,pastu ade yg buat keje sampingan nk tampung family...all about our life...
its really sincere dalam drama...situasi yg sama dgn dunia luar..ditampilkn dgn zaman era akhir 80 an dan permulaan awal 90an..reply 1988 masih mengekalkan resepi terdahulu pencarian siapa suami seperti mane reply 1994..cuma perubahan dari segi penumpuan cerita ini lebih kepada soal perhubungan kekeluargaan dan persahabatan yang erat di kalangan rukun tetangga..soal cinta pertama,cinta fairytales,cinta senyap2,cinta monyet,cinta antara dua umur berbeza,cinta duda dan balu,cinta budak sekolah..semuanya dikumpulkn serentak dlm reply kali ini.permulaan cerita dgn paparkn deoksun dewasa bercerita tentang kehidupan mereka di masa lalu...cerita yg bermula dgn 5 sekawan yg sama umur tapi berlainan personality..berkawan sejak kecil sehingga dewasa dan melalui pelbagai fasa yg mematangkn mereka..bersama mereka turut diceritakan  macam mana org tua membesarkn ank2 mengikut acuan masing2... nas akan kupaskan satu persatu apa yg istimewanya reply ini..okay now kita move on kepada pengenalan watak-watak..

SINOPSIS DAN PERWATAKAN

keluarga Deoksun
tinggal dibasement rumah keluarga junghwan. Sung Dong Il berkerja di bank sebagai Penolong pengurus di Han Il Bank. Seorang pekerja yg rajin bekerja dan berdedikasi. Walaupun dia sudah lama berpindah ke Seoul, loghat Jeollado masih lagi ketara.seorang yg baik hati dan pemurah.Cepat berasa kasihan kepada penjual tepi jalan yg dijumpai dan membeli apa sahaja barangan mereka.Sikapnya itu sering menjadi bebelan isterinya ini kerana kehidupan mereka hanya cukup makan shj dek gaji yg diperolehi terpaksa dipotong gara2 menjadi penjamin kawannya yg tak mampu nk byr balik pinjaman.Isterinya Lee II Hwa seorang yg pandai me masak..walaupun tak cukup wang dia sering kali memasak makanan yg byk utk diagihkan kpd jiran2nya..lee hwa II sentiasa menjaga keluarganya dari awal pagi hingga lewat mlm menyediakan keperluan suami dan anak2..namun sering berasa geram sakit hati kat suami dek kemurahan keterlaluan suaminya itu yg mementingkan org luar dari keperluan keluarganya..namun penantian utk terlepas beban berakhir apabila kwn dong ill telah melangsaikn segala hutang piutangnya...hidup keluarga dong il mula kembali normal..bab org sini kata sifat yg baik membawa kebaikn dan berkat rezeki(hasil berkat tlg org yg susah)dong il dan le hwa mempunyai 3 orang anak.Bora anak yang sulong belajar dlm pengkhususan pendidikan matematik di Universiti seoul. Menjadi kebanggaan keluarga tapi seorang keras kepala dan panas baran.sering memberontak danmelakukan mengikut kehendak dirinya sendiri. kurang rapat dgn ayahnya tapi sama2 syg menyayangi.. apabila keluarganya bebas dari belenggu hutang dong ill dan isteri membenarkn anknya mengambil peperiksaan sivil utk menjadi peguam..bercinta dgn ank jirannya si sung woo..merahsiakn hubungan mereka selama 6 thn dan akhirnya rahsianya telah bocor dan kesudahan cinta mrk akhirnya bersatu.. anak yang kedua deoksun masih bersekolah SSangmun highschool. Kurang cerdik berbanding kakaknya namun mempunyai personality yg hebat.seorang yg mengikut trend terkini dan berminat dgn apa sahaja kecuali belajar.Sering bergaduh dgn kakaknya dan rase dipinggirkan dan mengalah. namun begitu dia diminati oleh 2 jejaka yg merupakn kwn baik..diakhir cerita ditunjukkan yg deoksun mejadi pramugari..cinta sejatinya dgn taek..Noel anak  bongsu pelajar tahun 1 SSangmun High,mempunyai rupa paras lelaki dewasa berbanding usianya.Noel sering kali menjadi org tengah dan buntu dalam pengaduhan oleh kakaknya2..menjadi anak kesayangan ayahnya satu2nya anak lelaki dlm keluarga ini..dgn hatinya yg lembut tidak memberikan apa2 masalah kepada keluarganya..di sebalik wajah de satu bakat terpendam dlm dirinya..dan barangkali bl noel dewasa mgkin dia menjadi seorang penyanyi atau composer.

Keluarga Junghwan
Kim Sung Kyun membuka sebuah kedai Goldstar Electronics.Tuan rumah yang Dong il tinggal. Menjadi kaya dalam sekelip mata tapi tidak meninggi diri bersikap humble. Dia adalah mood maker kawasan kejiranan. Sering membuat joke tetapi tidak begitu dihiraukan oleh keluarganya…hanya deoksun yang boleh gang dgnnya.Seperti dong il masih keras dgn loghatnya Gyeongsangdo.Isterinya bernama Ra miran surirumah sepenuh masa dan dikenali sebagai leader wanita bagi kawan kejiranannya kerana keberanian dan wanita cekal. Dikenali dgn gelaran cheetah anhjumma kerana fanatiknya kepada corak cheetah(cheetah lover).Dia tidak pernah menolak permintaan untuk meminjam wang, dan menjaga orang-orang di persekitaran seperti keluarganya sendiri.Sering mencuba memasak makanan baru esp masakan barat dan mengubah kepada citarasa korea serta menyajikan kepada jiran2 tetangga.sgt risau akan anaknya jung bong yg sering gagal dlm peperiksaan kemasukan kolej berbanding masalah jantung anaknya..mempunyai dua orang anak laki2.Yang sulong bernama jung bong..telah gagal sebyk 6 kali persediaan kemasukan kolej.Namun dia tidak pernah berasa kecewa dgn kegagalannya kerana sentiasa ade hobi tersendiri yg dia blh enjoy dgn tenang.hobinya berubah mengikut zaman..akhirnya jung bong berjaya selepas percubaan kali ke 7..namun berhenti kolej setelah menyedari minatnya kepada bende lain..kesudahannya jung bong memjadi seorang chef..maybe faktor cinta yg merubah hidupnya..hehehe..anak bongsu keluarga Ra miran bernama Junghwan.Pelajar di SSangmun high dan memcapai gred yg bagus dalam pencapainan akademiknya.Mempunyai personality yg agak keras,perengus dan agak sukar difahami isi hatinya dan jenis kategori badboy.Namun turut ada hati yg berbunga dan pandai menjaga hati orang tuanya.dikenali dgn gelaran dog Jungpal oleh kawan2nya.Taksub dgn permainan bola sepak.Dirumah jenis yg x byk cakap hanya sepatah dua kata sahaja bile bercakap dgn ibubapanya.Seorang yg amat faham jiwa abangnya dan sentiasa merealisasikan sesuatu impian berdasarkan kepada impian abgnya..dia akhirnya merealisasikan impiannya menjadi airforce pilot bersesuaian dgn  karakternya yg keras.

Keluarga Sunwoo
Kim Sun Young seorang surirumah dan yg plg muda dikalangan kejiranan.sifatnya yg mudah menangis dan mempunyai byk aegyo. Dia seorang yg happy go luck dan sgt berminat dgn gossip2 kawasan kejiranannya bersama Ra miran dan Lee Hwa. Namun menjadi ibu tunggal dalam usia yg muda selepas kematian suaminya..tidak bekerja dan hanya bergantung kepada pencen suaminya untuk menyara kehidupan sekeluarga..Mempunyai 2 orang anak sorang laki dan sorang perempuan.anak lelaki sulong pelajar di ssangmung high dan merupakan presiden di sekolahnya.Pencapaian akademik yg sangat cemerlang dan sgt digilai oleh pelajar wanita dan popular dikalangan guru2.anak yg sgt baik dan dimpikanoleh semua ibu2 diluar sana.Mempunyai personality yg lemah lembut dan penyayang dan sering berkongsi apa sahaja dgn ibunya dan dia ibaratkan seperti anak perempuan kecuali kisah cintanya yang dirahsiakan.berbanding 5 sahabat diaadalah yg paling matang..akhirnya impian ibunya utk tgk dia jd doktor tercapai..anak perempuannya bernama jinjoo dan masih kecil. anak bongsu Sunyoung menerima kasih sayang daripada semua orang dalam kejiranan. Sgt mengemari lagu tema kartun.Masanya byk dihabiskan dgn abgnya dan sgt menyayangi abgnya itu sebelum sygnya beralih arah kepada org lain iaitu ayah Taek…

Keluarga Taek
Choi Moo Sung mempunyai kedai menjual jam dan jewelery..tinggal bersama anak tunggal bernama taek. seorang yg x byk brcakap dan dikenali sebagai jiran yg xde perasaan. rajin menyapu di lorong dan membuka kedai setiap hari.
Beliau berpindah ke Ssangmundong selepas isterinya meninggal dunia. Beliau sangat bersyukur kerana mempunyai jiran-jiranyang blh merawat hati yg lara stlh kematian isteri dan melayan mereka seperti ahli keluarga mereka sendiri.
Walaupun anaknya mendapat banyak wang, dia tidak pernah membelanjakan untuk dirinya sendiri. malah merasakn amat bersalah kpd anknya kerana Taek menjadi pencari rezeki pada usia yg muda.. Tetapi dia berasa lega kerana Taek mempunyai rakan-rakan kejiranan di sisinya.Taek ank tunggalnya seorang genius pemain baduk sejak dari kecil. terkenal sebagai aset negara Korea sebagai ahli baduk terkenal dgn khbtannya.menjadi pemain pro pada usia 11thn dan Menang gelaran dunia pada umor 13 thn. Dan pd thn 1988, beliau menduduki kedudukan nombor 1 di dunia dan byk menjuarai hampir kesemua kejohanan dan mendapat ganjaran wang tunai.disebalik khbtanya dan kepintaran dlam permainan baduk di sisi real dia hy insan biasa yg punya byk kelemahan..dlm khdpn normalnya dia kurang bercakap..kurang peka n lmbt bertindak,sering satu langkah ke belakang. sering berkata sesuatu selepas oranglain sebut tlbh dahulu,tidak pandai bercakap kotor atau maki makian, Dia tidak dapat membuat ramen sendiri dan mengikat tali kasut sendiri ... satu-satunya perkara yang dia tahu adalah bermain baduk. tidak ramai kawan kecuali
Kawan-kawan kejiranan Junghwan, Sunwoo,Dongryong dan Deoksun.ini kerana mereka membesar di kawasan kejiranan yang sama.walau npk mcm lembap tp cpt bertindak dalam soal cinta..hahahaha

Keluarga Dong Ryong
bapa dong ryong seorang cikgu biasa di sekolah dgn reputasi garang..manakala isterinya queen of insurans yg sentiasa sibuk sampai tiada masa utk ank bongsunya.dong ryong mempunyai 2 org abgnya..yg mane hanya dong ryong yg tinggal bersama ibu dan bapanya..dong ryong seringkali ditinggalkn bersendirian..dan byk lepak di rumah taek..segala makan minumnya byk dihabiskn di rumah jiran atau ramen yg menjadi teman setianya....disebabkan kekurangn kasih sayang dia sometimes bertindak bodoh dan x msk akal.. cepat merajuk dan terasa hati dgn ibu bapanya..seorang yg malas study dan suka tidur..namun pandai dlm berfalsafah...kata2nya  kadang2 masuk akal juga...finaly ditunjukn yg dong ryong bekerja dgn abgnya di kedai sebelum mempunyai restoran sendiri.

now kita fokuskan kepada the strength of plot kepada cerita reply 1988 ini.

a) Jalan citer kekeluargaan dan persahabatan
boleh katakan penulis berjaya menyuntik elemen kekeluargaan yg sgt kuat dan nilai persahabatanyg sgt tinggi dlm citer ni...elemen yg ditunjukkn sgt jelas n terang n reality khdpn hari ini....mesej yg disampaikan sgt sampai dan berkesan kepada kita..sampai kite boleh  menilai sendiri hubungan kita dgn family kita dlm realiti hidup kita...antara moment kasih sayang dan nilai2 kekeluargaan yg  rase sgt memberi kita satu teladan kepada corak layanan,sikap kite thdp family kite sendiri..antaranya nilai kekeluargaan di sini:

1.bila ra miran rase kecik hati mcm tak diperlukan oleh suami dan ank2..
junghwan pada mula tak dpt nk tangkap maksud tersirat maknya mula perasan apabila ada bercakap dgn dong ryong tentang hal ini..junghwan balik ke biliknya berpura2 tidak jumpa baju yg dicarinya..dan memanggil maknya dan bertanya kat mane mak dia simpan bjnya..maknya bingkas bgn dan mencari sambil membebel..junghwan meletakkan tgn abgnya jung bong ke atas periuk yg panas dan memanggi lemaknya yg jung bong cedera..mak bergegas mmbuat rawatan kecemasan..junghwan menolak arang yg dibawa oleh ayahnya dan mengatakan ayahnya tidak pandai menukar arang..maknya bergegas dan membebel kepada ayahnya..apa yg dilakukan oleh junghwan semata2 utk mengembira mak dia dan menyatakan mak dia adlh org sgt penting dlm family...nilai kasih syg yg sgt indah ditonjolkn..

2.babak dimana ra miran berlagak kononnya dia dulu bekerja hebat di bhgn finance dan belajar di kolej..namun temberangnya pecah pabila ra miran dan suami dpt peluang bercuti ke jepun..ra mi ran tak tau baca nama dia ikut ejaan abc pabila junghwan suruh bacakan nama mengikut ejaan english dalam pasportnya...junghwan yg sdh tahu perkara snbnr tidak tunjukkan sebarang reaksi..tak nak bg mak dia malu dia tulis tlsan hangul kt atas paspot tu...scene ni sgt2 buatku terharu..

3.babak di mana mak sung woo sbnrnya suka masak walaupun dia sbnrnya tak reti nk buat masakan yg sedap2..dia sedaya upaya buat mcm2 resepi bg ank2 mkn..kira air tgn ibu ni amat berkat..tiap hari akn sediakan mknan buat anknya sungwoo utk bawa bekal pergi sekolah..kadang sampai 2 bekal lagi..smpai sek mkn dgn kwn2,kwn ckp x sedap..masin..tp sung woo mkn jgk..bekal tu banyak mkn satu bekal pun dh kenyang....bila abis sek dh mlm sungwoo blk umah tgk de satu bekal lagi..sblm msk dlm umah..sung woo mkn bekal tu..walau penuh dengan kulit telur dan masin pun sungwoo tetap makan  dgn lazat..sedih tau ms scene ni...tgk camna seorang ank nak appreciate mak dia...tak nak bagi mak dia terguris..satu sikap terpuji..

4.ayah deoksun dpt hadiah baju dari anakpompuan sulong Bora...suka yg teramat..esok siap pergi kerja dgn baju baru..siap puji cakap anakya pandai beli baju sesuai dgnnya..padahal sendat mcm balut nangka..kekeke..sama scene dpt kasut..suka sgt ckp ank dia tau je saiz kasut dia.  pujian melambung...pdhal longgar teramat smpai kena letak tisu...

5.ayah taek yg kita sangkakn org tak de perasaan...bila org ckp kwsn kg diorang sekrg byk kes kecurian..buat tak tau je..dgn anknya pun sama smpai ank dia sendiri pun tak tau tentang perasaan ayahnya sendiri..sehinggalh berlaku satu exciden kapal terbang nk ke jepun terhempas...bila berita ni disiarkan jiran dan kawan2 mula cemas...ayah taek mula nampak macam biasa mula cemas dan cpt2 mencari buku telefon..dengan reaksi yg tiba2 ayah taek menjerit telah mengejutkan sung woo dan maknya..bila dh dpt cal pengurus taek emosinya dh stabil..bila dh blh bercakap dgn anknya br ayahnya tenang...lps tu taek jumpe dgn pengurusnya ayah dia okay..takkan risau psl dia..tp pengurus taek menyatakn sblknya..nk lbh confirm sungwoo telefon bgtau.jadi taek tahu yg ayahnya sgt2 menyayanginya dan amat risau.
selain itu juga nilai persahabatan juga membawa mesej sgt baik dan perlu diteladani...sikap tolong menolong antara sama jiran,sharing food antara satu rumah kerumah,sikap mengambil berat antara jiran2,mengambil tahu ape jua perkara sama2 susah sama2 senang...malah boleh katakan persahabatan dan kerakraban rukun tetangga lebih dari akrab dgn ank beranak lagi..penulis tidak sama sekali menampilkn elemen negatif dlm cerita ini...salah satu scene di mana deoksun bergaduh dengan teman wanita noel dan dibawa ke balai..ayah noel datang kebalai dan melihat penampilan gf noel terus marah2..then kakak dia smpai dgn gaya rambut color2...bila tau hal sbnr baru ayah noel mintak maaf..faktor luaran bukan ukuran kepada sifat negatif seseorang itu...bak omputih kata dont jugde book by the cover...mesej di sini sgt bererti untuk kita jdkn pengajaran dans ikap manusia yg suka berburuk sangka.. sekali lg writer tjkn nilai persahabatan sama rata antara generasi tua dan muda..takde gaduh,berkelahi,jeles- menjelesi,dengki iri hati antara satu sama seperti drama mahjang yanglain..semuanya ditonjokkn dlm bentuk positif dan indah..mcm pengorban seorang sahabat demi sahabat..junghwan sudah lama memendam perasaan cinta pada deoksun..namun x mampu nak diluahkan..sehinggalh suatu hari ketika lepak ramai2 bersama teman2nya satu luahan perasaan dari kawannya si taek bhw dia sgt menyukai doksun... luahan itu satu kejutan beruk buat junghwan..pernah dong ryong berkata mengenali seseorang yg tengah dilamun cinta tegok matanya yg bersinar..pada scene yang lain  dlm bilik Taek dihari deoksun dan dong ryong asyik menari sambil disaksikan oleh kwn2 nya...msg2 ketawa tgk gelagat diorang ni sambil taek tersengih2 mcm kera busuk sambil  melihat deoksun, ada insan lain turut sama memandang deoksun dan tersengih keriangan iaitu junghwan...taek syak junghwan mcm suka kat deoksun jgk..utk menguatkn tekaannya dompet junghwan tertinggal dlm biliknya dan taek buka dompet tu dan lihat ade gmbr jh dan doksun bersama...tp demi persahabatan diorang masing2 pendam perasan diorang...no no  scene gaduh2 tumbuk menumbuk tau seperti kebiasaan drama cliché yg lain.

b) Karakter
karakter sgt2 wise...boleh katakan suka semua watak dlm citer ni..tiada satu karakter pun yg  fikir nk ignored atau rase wataknya menyakitkan hati..satu yg plg dikagumi dgn writer citer ni dia bagi ruang dan scene blh katakan nk sama rata semua karakter dlm citer ini..hatta ayah dong ryong yg jrg2 muncul tu pun rase wtk dia sgt berkaitan antara satu sama lain..dan ade nilai ceritanya yg tersendiri..kdg2 sampai kita sendiri terfikir sapa karakter utama dlm citer ni.. keseimbangan watak antara yg tua dan muda dan boleh katakan biasanya scene org tua selalu saje bosan dan cpt2 skip..tetapi tidak dgn reply1988..malahan kita tertunggu2 scene diorang esp my feveret karakter dlm citer reply ni makcik ra mi ran satu family…..


C) Mesej2 berkaitan motivasi dan inspirasi
penulis juga berjaya menyampaikn mesej motivasi dan inspirasi dgn berkesan.contohnya mcm deoksun walau tak pandai belajar,malas study tp sesuatu yg istimewa dlm dirinya..iaitu kematangannya dlm menangani sesuatu perkara dan pandai bab tolong kwn2.. penah berlaku ketua kelas deoksun budak cerdik n rajin belajar tp mempunyai penyakit sawan. Dan tidak diketahui oleh kawan2 sekelasnya..namun berlaku episode malang bile tiba2 kawanya itu terkena serangan sawan dalam kelas dan disaksikan oleh semua kawan sekelas..deoksun yg turut ade bersama cpt2 memberi bantuan kecemasan dan menghantar di bilik rawatan. Ada flashback di mana ibu ketua kelas pernah dtg berjumpa dgn guru kelas dan memaklumkan akan penyakit anaknya dan memberitau ibu ketua kelas  deoksun  dlm ramai2 kawn sekelasnya yg boleh diharap dan dipercayai...ini terbukti tepat pemerhatian cikgu kelas deoksun ini..mlh cikgunya sendiri de menyatakn kepada ibu deoksun  yg deoksun akan berjaya  walau peluang nak msk kolej agak sukar.
begitu juga dgn jung bong yg telah 6 kali cuba amik peperiksaan kemasukan kolej..finally kali ke 7 dpt masuk.. finally ditunjukn yg deoksun menjadi pramugari yg satu kerjaya yg sesuai dgn personalitynya..
bab kata ayah junghwan..masuk kolej bkn penentu utk kite brjaya..mane2 sahaja boleh berjaya..walau tanpa segulung ijazah...
terdapat banyak babak motivasi dan harapan utk mengapai impian yg diselitkn dlm citer ni..
ditunjukn cmna deoksun menangis teresak2 dihdpn maknya dihari perjumpaan antara ibubapa dan ank2 disekolah....deoksun sgt sedih dgn prestasinya dan sedih x dpt capai impian ibunya utk masuk kolej dgn gred dia yg sgt rendah...maknya cakap its okay walau dalam hati ada sedikit kecewa.sama juga dgn scene sung woo dan bora yg mahu percintaan diorang mndapat restu ibubapanya..walaupun ibu2 diorang tidak dpt nak terima pada awalnya..dgn pemujukan secara lembut akhirnya diorang setuju.
disini juga penulis tonjolkan seorang adik yg sgt mengambil berat akan abgnya..menjadikn dirinya sebagai batu loncatan buat jung bong nk capai cita2 dan impian dia yg tak blh nk capai  disebabkan oleh masalah kesihatan..dan akhirnya jung bong meminta junghwan memenuhi impian dia sendiri berbanding mencapai impiannya..

THE ONE AND ONLY WEAKNESESS

Kelemahan yg paling the big impact kepada cerita reply ni adalah wtk junghwan tiada kesudahan..bila masuk epi 19 wtk junghwan seperti tidak diberi pengakhiran atau gantung tidak bertali..sesudah goodbye my first love wtk junghwan terus tiada link dgn watak deoksun..actually x kisah sgt deoksun berakhir dgn sape2 pun tp kesudahan cerita ini agak mengecewakan.. bkn saje pada saya tp kpd seluruh team junghwan diluar sana..pembinaan karakter junghwan yg sgt cantik dgn mcmmana interaksi dan perhubungan antara watak jh dan deoksun terhasil...bila JH dlm kegembiraan kemaruk cinta sembunyi kite jgk turut bergembira sama.Bila junghwan sedih kite turut bersesedih...semua ape saje perbuatannya,mimik muka,ekspresi riak wajah,body languagenya cukup mendalam writer wujudkan insan bernama junghwan ni.Malah bila  dia frust menonggeng,confesionnya yg main2 hakikatnya benar menjadi igauan buat semua peminat junghwan ni....namun keunikannya terhenti sampai episode 18 sahaja....msk epi 19 dan 20 mcm merasakn dia bukan junghwan yg kita kenali sepanjang 18 episode ini..alangkah indahnya episode kisah junghwan ditamatkn dgn junghwan telahredha yg deoksun bukan jodohnya dan ada scene di mana diorang ni berjumpa dan deoksun tahu isihati junghwan  thdpnya..cuma hati dia sudah dimiliki sipemunya adalah taek....ini sbnrnya yg sedikit menrencatkn jln citer reply ni.
 
2. KeberkesananLakonan (9.9/10)

Salah satu aspek yang paling suka dlm reply 1988.Pdnim Berjaya membentuk pelakon dgn watak-wataknya.Walau ada di antara mereka adalah muka2 baru,tapi kesesuaian karakter dgn lakonan amat bersesuaian..now kita move on satu persatu persatu pelakon dan karakternya.

1.Hyeri as Deoksun ( Rookie Actress)
pada mula nas agak skeptical dgn hyeri ni...pernah tgk dia sblm ni dalam hyde and jekyll tp sebagai supporting yang tiada nilai pun di sana… sampai terfikir layak ke dia berlakon citer ni..tp andaian nas tidakbenar..hyeri berjaya membawa wtk doksun dgn cemerlang. Walaupun masih byk perlu diperbaiki ade sttgh lakonannya mcm tidak real tapi lakonan boleh dianggap Berjaya membawa wtk deoksun dgn baik dan kita lihat hyeri adalah deoksun bukan hyeri as kpop idols…dia mampu membawa watak deoksun yang cheerful,bodoh2alang,fashionista,gedik pun ada sometimes,gila2...diharap bakatnya dapat diperkembangkan lagi utk menjadi seorang pelakon versatile pada suatu hari nanti.

2.Ryu JooYeol as junghwan(rookie actor)
sukar untuk sesiapa tidak jatuh hati dengan karakter junghwan..dia punya body language,ekpresi matanya,wajahnya mmg marvellous..lakonannya sgt2 amazing dan excellent utk muka baru mcm dia… dgn gaya lakonan ala2 badboy ryu blh dianggap berjaya bg permulaan kariernya dalam kdrama..diharap saya dpt melihat aksi memukaunya lg dlm drama pada masa terdekat ini...

3.Park Bogum as Taek
mengenali park bo gum sejak cerita wonderful mama lg..berlakon sbg ank manja..dan nodame versi korea sbg pemain muzik..namun masih blm dpt memikat hatiku dgn lakonan..namun semua berubah dlm citer reply ini..lakonan sebagai taek sgt memukau..dia berjaya membawa wtk taek dgn cemerlang..kita blh npk perbezaan wtknya dari permulaan cerita sampaiending..sisi kematangannya terserlah..lakonan ada jiwa walau hanya paparkn body language dan bhs mata..permainan perasaan sgt hebat..sama mcm ryu jugak.kita boleh feel dgn wataknya..diharap kecemerlangan park bo gum diteruskan..

4.Ko Gyung Pyo as sungwoo
sejak mengenali insan ni dlm cerita FBND sisi lakonannya ade peningkatan...bg saya nilh lakonan terbaik gyung pyo..mgkin wataknya byk screen times yg menonjolkn kematangan lakonannya...wtknya sebagai sung woo sgt2d ikagumi sebagai ank yg taat kpd ibunya dan sentiasa mengambil berat psl ibunya dan adiknya..

5. Ryoo Hye Young as bora
sebagai pelakon baru ade byk bende yg perlu diperbaiki..walaubagaimanapun  lakonannya pun agak baik. terutama scene yg last yg byk bermain air mata...hrp dia dpt diberikan wtk yg lebih  mencabar.

6.Lee dong Hwi as dong ryong
tiada org lain yg dpt pegang wataknya..sgt2menjadi wtknya ank yg kurang kasih sayang..personality yg gile2,bersikap kebudak-budakn,merajuk x kena tmpt,suka menonton filem2 blue..tp pandai bab2 berfalsafah..gaya,intonasi bercakap sgt2 kena dgn watak..tahniah pdnim cungkil permata baru yg bersinar..


7.Ra miran as Ra miran (best supporting actress)

super amazing perfomance dari actress ini..mmg marvelous..x dpt disangkal my favourite utk calon supporting actress if tak menang ni x taulh...hahaha..lakonan yg sgt2 natural,dgn gaya bhs badannya,percakapnnya,lakonan sgt hidup dan bernyawa..slps membuat researh project gangnam college baru tau dia pernah berlakon citer the heirs...mmg tak perasan pun lakonanya dlm drama tu..tp di sini mmg thumb up..siape x suka ahjumma cheetah ni...msh terbyg lenggok gaya tariannya semasa singging contest berlatarkan lagu telur!!telur!!telur!!hahahahaha....mmg master pieces acting ...daebak!!!..tak sbr nk tgk lakonannya dlm citer drama terbaru sbs..

Kim Sung Kyun as sung kyung(Best supporting actor)
sisi lakonan yg mantop...sgt berbeza dgn lakonannya citer reply 1994..smpai nas terpaksa usa pmata byk kali,pastu lapkn cermin mata ni..betoi ka ni org yg sama??btl2 terpukau..lain sungguh karakternya..smpai tgk balik scene reply 1994..apo bezo bonar ni...hahaha tahniah super great job acting..wataknya yg seorang joker yg tak  bape nk lawak memukau..tp plg suke ms scene dia bersedih nk sambut besday dia yg trgt mak dia...sedih tul..waktu yg dia sakit tu mengarah wife dia pu nsuke...suka semualah..
Lee dong il (Best supporting actor)
actor berwajah bengis ni sekali lagi tampil dgn watak yg hebat..sisi lakonannya dlm ni rase lbh kuat dr reply 1994...seperti biasa lakonan hebatnya tak dpt dinafikan kehebatannya..beri apa shj watak pasti dia akn memberikn lakonan terbaik..syabas ahjussi dong il..

8.Lee II Hwa
sebenarnya dh byk dah tgk actress ni berlakon...tp kbyknnya watak yg cantik2,baju lawa2,make up lawa2..lakonananya dlm citer ni blh thn dan sesuai dgn karakternya dilema ibu dlm membesarkn ank2dan risau tentang ms depan ank2..namun lakonannya msh blm lyk utk dicalonkn best supporting actress.

9.Kim Sun young as su young
actress ni plg suka gaya pertuturanya...mmg byk aegyo ahjumma ni.. lakonannya sebagai mak sung woo blh thn jgk...tp yg plg suka amakcik ni body language actingnya...

11.Choi moo sung as ayah taek(Best supporting Actor)
ni sorang lagi actor yg memukau dgn lakonanya..tak pnh rase tgk pakcik ni..opss pakcik ke??lakonan pun superb..dgn mimik muka dia org tak de perasaan..sygkn ank tp tak tau nk luahkan..kasih sayang yg ditunjukan melalui perbuatan sudah cukup membuat ku terpukau gaya lakonan yg bersahaja tapi bertepatan dgn karakternya..mmg lyk utk dicalonkn supporting actor..

3. Aspek teknikal(Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi) (10/10)

dari segi teknikal sangat perfect hasil produksi reply ini.Penggunaan props,fesyen,cinematografi mmg kena dgn era akhir 80 an dan 90 an....tidak npk langsung kecacatan pada penggunaan propnya..malah background music mcm lagu tema citer airwolf,ghosbuster,era zaman citer cina tgh top leslie cheung,maggiecheung,joey wong lagu dr artis popular mcm ub40 dan richard max benar2 mengamit memori era dulu bg saya yg mmg berada zaman itu..pengunaan sound effect kambing...mbek!! Permulaan cerita dengan berlatar belakangkan sukan olimpik di seoul diselitkn dgn deoksun menjadi  sukarelawan gadis pembawa sepanduk bg temasya sgt hebat dan kreatif pengarah citer ni..


bekas presiden yg lari bersembunyi di kuil,revolusi rusuhan,,berebut2nak naik bas,permulaan dasar terbuka di korea membenarkn rakyatnya pergi melancong,pengunaan perkatan hangul yg terkini,perubahan akta yg mmbenarkan penggunaan name pertama sama blh berkahwin..setiap scene yg mlibatkn perubahan tahun diselitkan dgn perkara2 yg menjadi viral pd masa itu..mcm berlatarkan filem2 org puteh yg tgh top mcm cite top gun,speed,forest gump,dirty dancing...untuk menguatkn lgkreativiti teknik pengarahan yg menyamai era 80 dan 90 an ini ditunjukn macamana bermula era permainan /hobi bermusim mcm main arcade game,kumpul setem,permainan monopoli,pengunaan surat sebagai altenatif komunikasi,terima surat x diundang (serius ckp x sgka kat korea ade surat berantai igt nas je y gpnh dpt dulu)..hantar poskad tuju lagu,tape suara,main gores dan menang,kegilaan ank muda berorigami(smpai skrg nas mmg x pnh dpt buat origami...hahaha) kite juga dpt lihat perubahan penggunan teknologi dari telefon kepada pengguna pager..penggunaan komputer...pengunaan radio kaset,walkman ke radio stereo,mcmmana ramai yg hilang pekerjaan di bank atas sebab pengunaan mesin atm yg br diperkenalkan..
dari segi teknik pengarahanya sgt pandai bermain flashback..dari satu babak ke babak yg lain sgt smooth..contoh dlm episode 9 mcmna diorang tunjukan flashback perhubungan antara mak sung woo dan ayah taek ni terjalin...sama juga babak di mana deoksun temankan taek masa de hari ptandingan baduk di china mmg sgt cantik scene kat situ.
pengarah juga pandai mengaitkan jln citer dgn reply terdahulu iaitu reply 1994..
watak trash oppa di bawa masuk dalam cerita ini sebagai kawan sung woo yg satu course perubatan..dan dpt link dgn baik dgn jln citer.terbaiklh pdnim!!
background kawasan kejiranan yg menarik dgn susunan barang2 dlm umah yg menyamai era pd thn itu..5 bintang..sgt perfect!!
Sebelum menutup tirai review ini alangkah indahnya jika ending citer ni semua wtk2 dewasa di era thn baru ditemukan dgn mengadakan satu perjumpaan di rumah ibu bapa deoksun atau junghwan berjumpa smbil mengimbas kembali...atau pun setidak2nya memceritakn secara narative corak kehidupan diorang pd thn 2016 ni satu persatu.mgkin nas merasakan ade sedikit faktor masa yg mungkin rushing ending....atau penulis sengaja nk pendajal peminat2 di luar sana..

sesungguhnya cerita reply 1988 ini byk meruntum jiwa..byk babak2 dlm citer hampir menyamai reality dlm kehidupan nas..
tidak pernah lagi menonton drama hatta drama melayu pun jln citer ade kaitan dgn diri nas...pertama kali dlm sejarah hidup n menangis di setiap episode cerita ini..
betapa hebatnya reply ini 1988 yg membawa nostalgia hidup semasa kecil dahulu...
berakhirnya reply 1988 ini seperti saya jugak yg turut mengucap selamat tinggal masa silamku....
                                            
Goodbye Ssangmun-dong!!!
  
goodbye reply 1988!!


4. Skor muzik (5/5)
banyak lagu2 yang menggamit memori dan meruntun jiwa dan perasaan ini..ni di antara favourite nas.



1. Kim Feel ft Kim Chang Wan - Youth      

2. Lee Juck  - Don't Worry Dear   

3. Park Bo Ram – Ssangmundong / Hweyadong   


5.KEBARANGKALIAN UNTUK TONTONAN SEMULA (5/5)

sudah semestinya akan ulang balik cerita ini.Nas bukan jenis yg suka ulang drama tapi tarikan kepada storyline yg menyebabkan nas ulang banyak kali cerita ini..

SEKIAN TERIMA KASIH


 

No comments:

Post a Comment