Tuesday, 1 March 2016

Remember : War of The Son naqibnasuha





by naqibnasuha




REMEMBER  - WAR OF THE SON



1. Cerita  (7/10)

Permulaan cerita sehingga hampir tamat cerita mmg stress giler2..asyik yg kaya je menang smpai kdg2 rasa nak flying kick kat muka penjahat ni....hahah..nasib tak tumbuk tv terus!!!that means diorang punya penceritaan tu baguslah dpt smpai feel cerita ini..buat kita rase feel jadi orang teraniaya dan dipelakukan sebagai org bersalah walaupun pd hakikatnya kita tidak bersalah mcm jiwoo  dan ayahnya..Cuma ada jugak babak2 tertentu rase annoying mcm bile dapat bukti terus contact si kyu man...bodoh ape engko jiwoo!!kisah2 law diorang byk berkisarkan jiwoo mahu membalas dendam terhadap kyu man ni di mana dlm skandal kyu man jugak terbocor kisah skandal salah laku ayah kyu man jugak....jadi dua beranak peel sama.....mmg sesuai!!!tp ayah kyu man jahat dia boleh control2 skit  cara terhormat....tapi jahat kyu man  mmg dia luahkan dgn kemarahannya yg berapi2tapi perlu menahan panas  barannya..yg akhir jatuh ke tanah jua....overal peralihan plot cerita ini buat kita rasa teruja nk tengok kesinambungan ape jadi pada setiap episode..tu rating mencanang naik..psl org suka unsur2 suspen ni...baru rase best layan...secara overalnya mmglah rasa de sedikit tak berpuas hati dgn jalan citer...antaranya:

1.      ---Penulis tak berjaya kembangkan watak kelebihan jin woo ni...superior memorynya....sepatutnya ade di mana babak2 jin woomengunakan kelebihan ini dlm menyelesaikan kes2 sebagai peguam pada permulaan babak  cerita sebelum jin woo berdepan dgn kes kyu man..buatlah mcm dia berjaya jadi peguam dalam usia muda dgn menyelesaikan kes2 yg besar..mungkin de kes yg melibatkan company kyu man berkaitan lain2 skandal...barulah npk kehebatannya....

2.       ---Byk sgt komplot2 dari org bawahan sampai atasan...yg buat rase kdg2 meluat..pnh seketika skip sekejap cerita ni gara2byk sgt yg berkonspirasi dgn org jht ni..rase menyampah giler2...terlebihmakhjang sudah...kdg rase cam x logik plak...hebat benar kyu man n thegang....hahaha

3.      --- Kisah cinta jin woo dan inah ni sekejap sgt..baru rase nk feel dgn diorang ni..potong stim tul!!dlam drama2 genre sebegini nilah first time rase suke de part lovey dovey ni...suke tgk diorang together-gether...sweet sgt!!!nas mmg suke relatioship nonaa dongsaeng....hahahahaha..

4.       ---Penamatan watak penjahat rase sekejap sgt...justone episode everything settle....mane de logik satu episode je penjahat ni kalah....if boleh bg kejam skit kat penjahat ni...ni masuk penjara..ayah xlayan pastu bunuh diri camtu je...igtkan mari hantu pompuan yg dia bunuh tu duk kacau dlm penjara...Secara keseluruhanya kekuatanpada cerita ini memang ada pada kyu man and the gang....if tak kerana gang2jahat depa ni cerita ni  susah skit kotnak berjaya.....

2. Keberkesanan Lakonan (7/10)

Yoo Seung Ho as jin woo
Satu eksperimen yg bagus buat YSH nak cuba sesuatu watak ygberbeza dgn karakter dia sblm ni...satu watak yg agak berat dan mencabar.namunsecara jujurnya bg nas rase wtk ni mcm x bape layak utk dia..terlalu matang drimejnya yg kebudak2 budakan...masih npk cam budak...kdg ade babak tu mcm x sampai pd permulaan cerita..namun npklah lakonan dia npk matang bile nak akhir2cerita..terutama babak emosi..mmg sedih2 sgt...hrp YSH dpt berlakon drama lain dgn watak lebih mencabar..maybe bawa watak psiko atau bodoh2 alang...

Park Min Young as Lee in-Ah
Lakonan park min young dlm cerita ini lebih baik dari karya2nya yg lain..delah npk sisi kematangannya dgn karakter yg ditampilkan..namun wataknya agak sama dari awal smpai akhir...rase wtk kurang mencabar bg PMY..mgkin satu hari PMY boleh cuba wtk yg agak mencabar..jd pompuan hati batu dan keras....


Park Sun Woong as Park dong Ho
permulaan watak yg digarap dgn baik namun pengakhirannya agak lemahwataknya...igtkan ade sesuatu yg magik dari pakcik ni...Cuma biasa2 sahaja...

Nam Goong Min as Nam Kyu Man (best supporting actor)
Setelah berjaya dgn watak jahatnya dlm citer sensory couple chef yg jahat,dia sekali lagi malah lagi berjaya dgn watak the vilainnya dlm citer ni...mmg tanpa NGM ni citer ni xkan berjaya..mmg salute kat broni.....mmg tuah dia pada watak jht....wataknya yg bermasalah dgn management anger issue sampai kena buat terapi bagai,plus dgn masalah dadahnya serta perhubungan peribadinya dgn ayahnya sgt2 berjaya..dh bape kali kakiku hinggap di muka kyu man pada skrin tv di rumah...sambil pausekan skjp mukanya...hahahah....ku harapdia menang lagi award akhir thn ni dan cariforum kdrama..

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan,sinematografi)   (6 /10)
Dari segi aspek teknikal boleh tahanlah....citer law mestilah byk babak dlm court,office law...byk ke??rase cam byk scene penjahattu...kisah org kaya mesti kat office diorang,rumah besar...citer law xkan nktunjuk taman bunga,tasik bagai...Cuma dari segi lakon layar masih byk perludiperbaiki...x byk nk diperkatakn pasl aspek teknikal ni....

4. Skor muzik (2/5)
entah rase tidak bape nak feel ost citer ni....dgr saje bolehlah...
5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (2/5)
Mungkin tidak kot......

No comments:

Post a Comment