Friday, 9 December 2016

Signal_runaway_dida

SIGNAL

  oleh runaway_dida






Rating Keseluruhan Drama:  (10+9.5+9.5+4.5+4.5 =9.5/10)

Nominees:

Best Actor - Cho Jin Woong

Best Actress - Kim Hye Soo

Best Actor - Lee Je Hoon

Prakata :

Drama action/crime paling favorite lepas Punch and Mrs Cop. Thank you suggest drama ni.At 1st tengok pada poster memang tak meyakinkan bahwa cerita ni best since pelakon dia bukanla dari golongan most wanted gittew.






1. Cerita  (10/10)


Signal adalah sebuah drama  crime thriller dengan jalan cerita that keepsyour heart pounding to the very. Ia dipenuhi dengan emosi dan ia sebuah dramayang mmg perfect. Apa yang membuatkan Signal lebih intense adalah sensitivitimasa bagi setiap kes.

Signal adalah seperti sebuah drama perjalanan masa tanpaperjalanan masa sebenar. Tetapi sebaliknya, masa lalu dan masa kinidisambungkan melalui sebuah walkie-talkie yang lama. Afterbeing assigned to the newly formed Cold Case Squad as its profiler,Park HaeYoung mendapati walkie talkie tersebut membolehkan beliau untuk berkomunikasidengan Detektif Lee Jae Han dari tahun 1986. With knowledge of events in boththe past and present, they work together to solve a series of cold cases. Sementaraitu, Team Leader Hae Young, Cha Soo Hyun, telah cuba untuk mencari seniornyaLee Jae Han yang telah hilang semenjak 15 tahun yang lalu. As events begin tochange because of their actions, they quickly learn just how dangerous messingwith time can be.

Dari episeode 1 – 16, drama ni langsung tak membosankansaya dan saya tak Nampak ianya “eh boleh ke” atau ”tak masuk akal pun”. Writer betul-betulberjaya untuk tidak menghilangkan focus antara main storyline and each newcase. And I definitely loved how they managed to create a link between some ofthe cases. Bagi saya, setiap apa yang saya nak tahu akan ada jawapan diakhirnyadan it makes sense serta ada logiknya.Contohnya kenapa walkie talkie akanberbunyi hanya pada jam 23.23 dan kenapa hanya mereka berdua sahaja bolehberkomunikasi.

Signal pada saya adalah sebuah drama yang sangat hebat.Drama ini bekerja keras untuk menjadikan setiap plotline dan ruang-ruangkelihatan realistik sebaik yang mungkin,dan tidak pernah memberi peluang untukanda berfikir yang lain. Selain dari karya dan pengarahan yang hebat, apa ygmembuatkan drama ini Nampak hebat adalah dari segi capability para pelakonnya. Thoseactors, successfully portray their character and apa yg dorang cuba deliverkorang akan merasainya. Each character growth, korang akan Nampak progress tuand semuanya well blended with the story. Even cerita ni bukan cerita cinta, There’smoment yang korang kena standby tisu ok esp scene Jae Han dgn Hae Young. Takingat episode mana tapi memang touching. Lagi satu cerita ni korang boleh tengok daripada strangers dorang boleh work in a team and boleh jadi team work yang sangat baik. Macam Jae Han - Hae Young, Hae Young - Soo Hyun, dan Soo Hyun - Jae Han.

2. Keberkesanan Lakonan (9.5/10)

\

Cho Jin Woong sbg Lee Jae Han ( Best Actor )

Pada saya, dialah watak utama cerita ni. Lakonannyasangat mantap. Seorang pejuang keadilan dan sangat komited dalam melaksanakan kerjanya sebagai seorang detektif yang beretika. Dia sangat focus dalam laksanakan kerja dia dan menyelesaikan tugas yang diberikan dengan bersungguh-sungguh. .Even so, watak cho jin woong ini juga menampilkan karakternya sebagai seorang yang keras kepala, panas baran dan seorang yang impulsive.Tapi atas karakter itu lah yang mebuatkan dia Nampak hebat. Paling Nampak best scene dia dengan Kim Bum Joo lakonan Jang Hyun Sung. Boleh Nampak amarahdia terhadap BumJoo yang mengkhianati etika kepolisan, menolak keadilan dan yang paling best betapa sengalnya Lee Jae Han bila berusan dengan Bum Joo. Saya rasa Cho Jin Woong Berjaya menghidupkan karakter Lee Jae Han dengan baik sekali dari segi penyampaian, ekspresi dan juga emosi.


Kim Hye Soo sbg Chaa Soo Hyun ( Best Actress )

Her character was fantastic and she did very well. Antarakarakter yang muncul dikedua-dua masa (past and present). Dimasa yang lampaubeliau hanya seorang polis biasa yang baru berkhidmat, sangat naïf serta menyukaiseniornya Lee Jae Han dan sanggup membantunya walau dalam kepayahan. Di masakini, beliau telah pun menjadi seorang team leader yang ditugaskan untuk handleteam cold case. Berpewatakan yang sangat sangat tegas, menjengkelkan dan sangatcekap menguruskan kes yang diberikan. Melalui kedua-dua masa ini, dapatditampilkan revolusi watak Cha Soo Hyun dari seorang polis baru hingga mejaditeam leader. Garapan hebat penulis bagaimanapun tidak menampakkan watak ini kelihatanseperti dua orang yang berlainan.


Lee Je Hoon sbg Park Hae Young (Best Actor)
Seorang profiler muda dan mempunyai masa silam yangkurang baik dimana abangnya telah dituduh atas kesalahan yang tidak dilakukansehingga menyebabkan kematian serta perpecahan keluarga membuatkan beliaumenghadapi hari yang sukar. Di awal cerita,dapat kita lihat watak Park Hae Yongtidak begitu meyakinkan dan Nampak agak over as he trying so hard to deliverhis character. Nampak berlagak sedangkan aktiviti profilernya ketika itumelibatkan gossip hiburan. Bagaimanapun karakternya Nampak semakin baik bilabeliau mula koloborasi dengan Lee Jae Han dan Cha Soo hyun.Ianya Nampakmeyakinkan dan berkembang dengan baik. Kesinambungan watak beliau dengan dualagi watak utama sangat baik dan setiap watak tahu batas masing2 and xovershadow each other. Scene beliau ber’walkie-talkie’ dengan Jae Han adalahpaling best dari segi delivery expression and emotion.




Walaubagaimanapun, pujian harus diberikan kepada pelakon pembantu yang lain kerana berjaya membawakan watak masing-masing dengan berkesan serta menjadikan drama ini nampak lebih menarik,menghiburkan dan meyakinkan terutama watak Jang Hyun Sung, Kim Won Hae dan Lee Yoon Joo.

3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (9.5/10)

Skrip yang begitu detail dan hebat dipersembahkan sertagarapan yang baik membuatkan saya tidak Nampak loopholes disini. Kesinambunganterhadap setiap case sangat sync tanpa kacau main point drama ni, Ketelitianpenulis dalam setiap case serta genre seperti ini menampakkan beliau telahbanyak membuat research sehingga semuanya Nampak bagus dan meyakinkan. Kehebatanpara pelakon juga menjadikan perjalanan drama ni sangat hebat. Setiap episode membuatkan viewers tidak sabar tunggu episode seterusnya.

Cuma apa yang agak kabur, bagaimana Lee Jae Han yangdiserang oleh penjahat hanya berakhir dengan koma sahaja. Tapi xpa masih bolehdimaafkan. Penghabisan drama yang sebegitu rupa seperti memberi maksud akanadanya sambungan musim kedua kerana viewers tidak dipertontonkan perjumpaanketiga-tiga watak utama ini di masa sekarang (actual time) biarpun mereka telahmerancang untuk berjumpa.

Pemilihan runut bunyi sangat sempurna sangat ‘in’ dengansituasi dan keadaan. Muzik yang mana lebih kepada zaman80an member kesan yangmendalam kepada cerita ini.Muziknya juga pada saya agak unik dan special. Jarang kita dapat mendengar muzik seperti ini dalamdrama yang ditayangkan sekarang.

Pemilihan tempat yang bersesuaian. Pada saya tempat2 yang dipilih kebanyakkan tempat yang boleh dianggap playsafe yang tidak perlu tertalu ketara untuk membezakan antara masa dahulu dan sekarang.

4. Skor muzik (4.5/5)

Muzik yang sangat unik yang lebih kepada zaman 80an. tidak terlalu catchy dan sentimental. But it has its own value. Pemilihan penyanyi dan lagu sangat sesuai. Matching concept sangat.





5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4.5/5)

Saya pasti akan menonton lagi ( dah 3x sebenarnya ). Segalanya seolah perfect bagi drama ini. Jika meminati drama genre action/thriller drama ini anda wajib tonton. Ini adalah antara drama yang terbaik tahun 2016 dari semua aspek (skrip, pengarahan, pemilihan pelakon dan lakonan yang ditonjolkan serta muzik yang best).Tidak semestinya drama yang tidak menampilkan pelakon most wanted tidak menghasilkan drama yang bermutu. Its depend on the script actually. so dont judge the drama based on the actor/actress only. Anda xtau nak tengok drama apa dah, watch this.. its RECOMMENDED.

cc : @ismaha @dauswq

No comments:

Post a Comment