Tuesday, 13 December 2016

W_runaway_dida

W

oleh runaway_dida

Rating keseluruhan ( 7.5+7+7+3.5+3.5/10= 7.13)
Prakata :
Drama ini berkisahkan mengenai dua dunia yang berbeza iaitu dunia realiti dan dunia webtoon.Kalau korang nak challenge diri korang untuk tonton drama sci-fi this is the drama. Korang peminat adik LJS dan rindu nak tgk HHJ berlakon drama give this drama a try. Lain orang lain taste dia. Tapi nak habak ni.. adik LJS mmg stunning gilos dalam ni. Jika korang expect cerita yang penuh tanda tanya, overly out of box scenes, LJS in black hair dan cerita yang buat otak korang berjalan sentiasa please tengok cerita ni.

1. Cerita  (7.5/10)


W – Two Worlds adalah drama fantasyromance tentang seorang lelaki (Lee Jong Suk) dan wanita (Han Hyo Joo) hidupdalam dunia yang berbeza. Yeon Joo adalah seorang pakar bedah yang hidup dalamdunia sebenar, dan ayahnya adalah  seorang pengarang W iaitu Oh Seong Moo  .W adalah sebuah web-komik popular dan KangChul adalah watak utama komik itu. Oh Seong Moo tidak mengetahui, bahawa watak yangdiciptanya benar-benar wujud di suatu di dimensi lain dan yang akhirnya,kedua-dua dunia bergabung dan mencetuskan bukan sahaja  percintaan tetapi konflik utama. Perkaramenjadi rumit apabila bapa Yeon Joo memutuskan untuk membunuh watak Kang Chuldan Yeon Joo secara tiba-tiba ditarik ke dalam dunia komik dan bersemuka denganwira komik W itu sendiri. Juga, ada seseorang dari dunia fantasi yang seringcuba untuk membunuh Kang Chul dan orang-orang yang rapat dengan beliau. Viewerstelah ditontonkan yang Kang Chul telah kehilangan seluruh keluarga beliaukepada pembunuh yang tidak dikenali dan kini dia tidak sanggup untuk kehilanganYeon Joo. Dia memutuskan untuk mengesan pembunuh misteri ini dan berharapsemuanya akan berakhir. But while doing so, dia berhadapan dengan kebenaransebenar di sebalik kewujudannya yang merubah keseluruhan hidupnya.

W – Two Worlds agak menarik untukditonton! There’s a great fantasy story in place with a very capable cast. There’slot of twist too in this drama (please don’t skip any episode or else u’lllost). You never know what will happen in this crazy world. Positif Tentangdrama ni
Apa pendapat saya tentang drama ni.

Positif
1. Keserasian main lead drama ni sangatawesome dan amazing
Even both ni taraf noona-dongsaeng but chemistrydorang memang terbaik. Tak Nampak weird or else. Nampak real. dorg betul2menghayati their characters and dorang Berjaya deliver expressionsebaiknya..Some part, viewers pun can feel the same. Macam true couple in reallife gitu.

2. Plot cerita yang menarik
Pertembungan masa antara reality danfantasi. Sesuatu yang imposibble tapi boleh jadi possible. How both worlds can relateand connect to each other. Dan on what basis those 2 worlds can be logicallyaccepted. Thumbs up to PD-nim for managing the relationship and transitionsbetween the two worlds so skillfully. Setiap episode penuh dengan unsurkejutan, komedi dan tergantung yang cukup untuk untuk buat viewers tak sabaruntuk tunggu next episode. Writer nim memang sangat kreatif dan sanggup ambilrisiko dalam pembuatan skrip ni dengan mengambil kira dalam pelbagai aspekterutamanya penerimaan penonton. Jika skrip drama ini lemah, pasti drama initak menjadi A MOST RECOMMENDED 2016 KDRAMA oleh certain viewers.

Negatif
Too Complicated
Terdapat beberapa perkara pelik berlakudi dalam drama which never being explained clearly. Sebagai contoh, rules manhwayang berubah-ubah tanpa sebab.disimpan As viewers, it’s too confusing to keepup or understand the twist when there is no clear reason behind it. The show isfast paced and you have to pay attention to understand how things areconstantly changing in the two worlds. Bila korang ter missed satu episodememang jenuh la nak get back on track. Sometimes, drama ni buat otak rasa nakmeletup dok piker what is actually happen, why, how, where dan seangkatandengannya.

No Explanation
Banyakperkara yang berlaku dalam drama ini tidak dijelaskan secara logic. Terutamanyatentang kewujudan faceless serial killer dan diberikan muka Oh Seong Moo kenapaOh Seong Moo dah tak boleh control over his own comic. I was hoping that thelast episode will answer all the questions I had, right from the starting ofthe show, but sadly that didn’t happen. The show ended leaving severalquestions unanswered and that disappointed me a lot. Even the ending for me, a bit mystery.

Wow Scene
Episode 7: Kang Chul and Yeon Joo  kiss several times in the show but theirpassionate kiss in the jail is the best especially given the situation they arein. Even policeman tu pun terkejut and boleh reverse balik keluar.Paling bestsaat Kang Chul gives Yeon Joo four types of romance to choose.Ni masa nakmembebaskan Yeon Joo dari jail. (1) Cinderella at a fancy party; (2) a romantictrip to the countryside; or (3) simple romance in everyday life.Time Kang Chulflip jacket dia mmg Nampak sexy okay. Time Yeon Joo nak pilih pun memang funnynak pilih no.3 tapi jari tunjuk 4. Episode ni sangat sweet (repeat banyak kaliep.ni) Tp pilah Kang Chul definitely no 4. Memang Nampakflirting..adorable..sexy..manly la Kang Chul dalam episode ni.


Episode13 : Yeon Joo cedera dan KangChul dalam perjalanan ke hospital untuk berjumpa dengannya. Beberapa anggotapolis yang membawanya  ke hospitalmenyedari bahawa Kang Chul cedera dan bertanya kepadanya tentang hubungannyadengan Yeon Joo. Dia dgn suara sedih menjawab, "Saya suaminya". Sayaberulang kali repeat this scene just nak tengok Kang Chul yang betul2 risaukanYeon Joo. Nampak real ok. The fear, the concern, the love is so evident in hiseyes. Lee Jong Suk acts so well in that scene.


notes: kesemua kiss scenes dalam drama ini sangat sweet and its look real. I'm just love it. LJS never disappoint me in kiss scene yet.

2. Keberkesanan Lakonan (7/10)


Han Hyo Joo sbg Oh Yeon Joo
Lakonan yang memuaskan. part melakonkanwatak sebagai seorang doctor pelatih sangat tidak meyakinkan dan Nampak HHJagak kekok. Then expression dia quite weak. Sometimes, dia fails to deliver theexpression and emotion that she has to. I dun get it sometimes. Apa yangmenyelamatkan beliau adalah scene pairing dengan Lee Jong Suk. They have such agreat chemistry together.


Lee Jong Suk sbg Kang Chul

Watak Kang Chul yang di gambarkansebagai seorang watak utama webtoon, yang kaya, berpewatakan menarik danmempunyai kisah silam yang tragis Berjaya dilakonkan dengan baik oleh LJS.Bagaimanapun, pada saya ini bukanlah lakonan yg outstanding dari beliau comparedengan drama Pinocchio yg bagi saya ia lebih hebat. Suppose watak Kang Chuldisajikan dengan permainan emosi dan ekpresi yang mendalam tetapi LJS tidakmemberikan sehabis baik. I think he still needs to work on improving hisdelivery when portraying extreme emotions like rage and deep pain. Aksi-aksiyang melibatkan fizikal (berlawan) kurang diberi perhatian dan pada saya ianyatidak Nampak hebat dan real even watak Kang Chul dikatakan bekas pemenangpingat emas Olimpik dalam menembak. Lagi, dalam drama ini emosi kemarahan LJSgagal di deliver sepenuhnya. Mungkin selepas ini LJS boleh mempertimbangkancharacter yang lebih mencabar fizikal, mental dan penuh emosi. Actually, I expectmore than this. Saya mengharapkan LJS dpt berikan sesuatu yang luar biasa asthe script was so amazing. Overall, tidak mengecewakan but he did well.Apa yangoutstanding xlain xbukan his romance scene. Nampak rea, Nampak so loving,caring, protecting etcl. And his chemistry with HHJ sangat amazing.

Kim Ui Sung as Oh Seong Moo (Best supporting actor)

Watak yang Berjaya capture most viewersincluding me. After all, this man took over the other casts. KUS Berjaya membawadua watak yang berbeza dengan hebat sekali. Seorang yang pemarah, emotional dankartunis yang keras hati tetapi sangat penyayang terhadap anaknya. At first, SeongMoo’s only goal is to kill off his creation, Kang Chul. Tapi, tanpa disedariSung Moo finds himself involved with the comic world in ways he never wouldhave imagine. Watak antagonis yang dilakonkan sangat outstanding. Everythingwas perfect,the expression the emotion all together well blended and it looksreal. Memang tidak dapat disangkal lagi kehebatan yang ditonjolkan oleh pelakonsenior yang berbakat ini.

Lee Shi Un sebagai Park Soo Bong

Pembantu kepada Oh Seong Moo. Antaraorang yang tahu tentang keanehan dunia komik W. Menjadi orang kedua bertemu KangChul dan menjadi penolong kepada Hyun Joo bila melibatkan dunia webtoon KangChul. Beliau membawakan watak yang lucu, panic, takut terkejut, teruja denganjayanya. Expression dia mmg hebat. Watak Soo Bong menjadikan drama ini tidakterlalu serious.


Heo Jung Do sbg Professor Park Min So

Merupakan doctor yang meyelia Hyun Joodan sekaligus peminat setia komik W serta dikenali sebagai crazy-dog. Ekspresi yang ditonjolkan tidak mengecewakansaya dan its quite interesting. Perasaan ingin tahu tentang episode selanjutnyakomik atau pengakhiran yang tidak dijangkaan atau ada review-review komik yangtidak menyenangkan hati pasti menggelikan hati viewers. He was so funny and hisaction shows it. He is so passionate about comic W and in the same time he gothis craziness too.
3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (7/10)


I absolutely loved the art work usedthroughout the drama for the W comic. It is gorgeous, and a lot of attentionwent into the details. It’s awesome to see all the characters switch betweenthe real world and comic world and getting to see what that looks like in theactual comic.

Pengarahan cerita ini bagaimanapunmenjadi lost bila berada di e p.13 dan seterusnya.  Bagi saya ianya terlalu bosan sehinggamerasakan cerita ini perlu ditamatkan awal. Keadaan menjadi messed up sehinggamembuatkan penonton menjadi  bertambah blurdan keliru.  This drama ended with unsatisfiedfeeling. Pengarah gagal membawa viewers focus sehingga ke akhirnya dan fewviewers yang start drop this drama at this stage. Walaupun happy ending, youstill confused. Pengarah gagal menyelesaikan kekeliruan viewers. Kenapa perludimatikan watak Oh Seong Moo di dunia webtoon dan bukan di dunia reality.Apakah Kang Chul terus hidup di dunia reality. All these things keeps blowing my mind.

OST kebanyakkan tidak digunakansepenuhnya kerana bagi saya ianya hanya disiarkan di akhir episode sahaja. Semasa  drama ditayangkan, rasanya produksi lebihsuka menggunakan instrumental sahaja daripada menggunakan OST. After all, theinstrumental fit the situations.
4. Skor muzik (3.5/5)

Dari segi OST, saya mendapati ada 3 laguyang saya benar-benar suka. selebihnya adalah lagu-lagu yang hanya lebih baik dijadikansebagai muzik latar belakang sahaja dan not one you would listen toindividually. Ini pun disebabkan lagu yang sentiasa disiarkan dan sangatmenepati konsep cerita. Lirik dan muzik nya sangat ‘in’ dengan mood drama ni especially Urban Zakapa setakat ni belum mengecewakan lagi untuk setiap OST yang dinyanyikan

1. Jung Joon Young - Where Are You
2. Failing - Jo Hyun Ah ft Urban Zakapa
3. In The Illusion - Basick & Inkii


5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (3.5/5)

Pada saya,  mungkin saya akan consider untuk tonton semula drama ni. Genre yang menarik ditambah dengan kredibiliti pelakon yang hebat antara sebab untuk saya tonton lagi. Keserasian pelakon utama juga yang menjadikan drama ni lagi syok nak tonton especially on the certain scenes and episodes. I will not watch this drama during the stress time  or ellse your head will explode.

No comments:

Post a Comment