Thursday, 11 May 2017

Saimdang_tifaleo

SAIMDANG: HER LOVE STORY

oleh tifa_leo


Rating Keseluruhan Drama:  (8+10+8+5+4) =35/4=8.75)

1. Cerita  (8/10)
Pd asalnye sy tgk cite ni sbb nk tgk LYA & SSH... tu antara faktor sy follow cite ni... Cerita ni bermula dgn JY yg sush nk dptkn jwtn professor kt universiti tmpt dia mengajar. Disebabkan tu dia terpaksa melayan karenah Prof Min untuk dptkn jwtn tersebut, kire nye semua benda yg Prof Min suruh buat dia buat sampaikan sanggup jd org gaji kt rumah Prof MIn. Geram je ble tgk part JY dkt umh Prof Min ni. 

Mcm dipergunakan btl2... JY kne kaji satu lukisan iaitu Geumgangsando by Ankyun. Konflik bermula ble kt satu conference ni, sorg student, Sang Hyun tanya dkt JY yg dia btl2 yakin ke lukisan tu tulen. JY plk jwb yg dia xpasti sbb dia pn perasan masa dia dok kaji lukisan tu ada mmg ada something wrong. Disebabkan hal tu, Prof Min jd mrh. Mse dkt conference di Italy, dia btl2 abaikan JY dan suruh JY balik ke Korea semula. JY jd xtentu arah dan merayau-rayau kt kwns tersebut dan ttbe dia tjupe diary yg ade sebut psl Geumgangsando. Disbbkan diary tu jgk, JY terjumpa dgn lukisan Shin Saimdang dkt rumah agam yg dikenali sbg Siesta Di Luna. 

Bermula dpd penemuan diary tu, hidup JY jd kucar kacir dgn company husband dia tiba2 problem... JY plk kena buang dr universiti. JY kemudiannya bekerjasama dgn kwn baik dia, Hye Jung & Sang Hyun utk bongkarkan psl lukisan tu dgn mengkaji diary milik Shin Saimdang. - Cerita ni jd menarik bila kembali ke zaman Joseon. Bermula dgn Saimdang jumpa dgn Lee Gyum mse zaman remaja. Saimdang & Lee Gyum berkongsi minat yg sme iaitu suka melukis & dorg pn jatuh cinta. Disbbkn lukisan Saimdang, satu insiden pertumpahan darah melibatkan ramai gelandangan mati di Unpyeongsa. Dalangnya MIn Chi Hyung ( tgk muka pn mmg dh tau yg dia jht giler). Saimdang berkorban dgn kahwin dgn org lain utk selamatkan Lee Gyum. Mmg huru hara time ni... Lee Gyum dh mcm org gila pergi umh Saimdang. Lee Gyum yg patah hati bwk diri selama 20 thn. Selepas 20 thn, Saimdang kini dh ada 4 org ank. Dorg kne berpindah ke Hanyang. Hidup Saimdang ni mmg bermasalah disbbkan suami dia yg xbpe nk bijak. Bila smpai kt Hanyang, rumah yg dorg patut duduk tu dh dijual dkt org lain. 

Saimdang tpksa cari umh lain. Lee Gyum sedih bila tgk Saimdang hidup sush. Cerita jd makin menarik bila Saimdang dapat idea utk hasilkan kertas & Lee Gyum tlg Saimdang secara senyap2. Lee Gyum pulak dpt kesedaran dr kata2 Saimdang. Dia mula berubah dan jd pembesar. Dia bukak galeri seni yg dia namakan sbg Bikdang. King yg terlalu paranoid akn kehilangan takhtanya menyuruh Lee Gyum utk siasat psl Min Chi Hyung. 

Byk sgt bnda yg jd mse ni antaranya : 
 1)Min Chi Hyung tahu psl sejarah Saimdang & Lee Gyum. Dia mula jadikan Saimdang umpan utk jatuhkan Lee Gyum. 

 2)Hwiemdang/Black Peony isteri pd si Min Chi Hyung yg jgk musuh Saimdang mse kecik tau psl Saimdang & cuba jatuhkan Saimdang 

3)Min Chi Hyung kne hukum tp nti King lpskn dia sb Hwiemdang slmtkn princess 

 4)Nanti Saimdang jd King's painter together2 dgn Lee Gyum. Ending drama ni agk mengecewakan sbb utk zmn moden, xde la beria sgt tunjukkan yg Prof Min tu btl2 jht just kne tgkp lps terbongkar yg lukisan Geumgangsando tu tiruan. 

Sy agk kecewa mse JY jupe ketua RADE kt umh agam kt Italy tu... dorg xde lgsg berinteraksi. Tp nk wat mcm mn... mmg drama ni fokus pd cerita Saimdang & Lee Gyum. Tp akhirnya dorg mati bersama2 & cinta dorg kekal smpai mati. 

Feveret scene : 
1)Episod 10 - Lee Gyum tlg Saimdang buat kertas senyao2. 

2)Episod 13 - Saimdang lukis buah anggur dkt skirt, puas hti sb dpt diamkan si black peony tu. 

3)Episod 14 - Lee Gyum bg bunga kt Saimdang & suruh Saimdang buat kertas (nmpk sweet je) 

4)Episod 16 - Lee Gyum slmtkn Saimdang dr Black Peony 

5)Episod 20 - Lee Gyum lukiskan bunga peony utk Saimdang 

 6)Episod 22- 23 - Saimdang jd King's painter together2 dgn Lee Gyum 

 7)Episod 24 - Lee Gyum & Saimdang melukis kt gunung sme2 & Saimdang br luahkan perasaan dia pd Lee Gyum
                                     
2. Keberkesanan Lakonan (10/10)


Secara kesimpulan semua pelakon2 yg terlibat mmg berjaya sampaikan gaya lakonan yang terbaik. Setiap watak ada kekuatan masing2 utk hidupkan plot. Saya rase pelakon memenuhi kriteria watak yang diberikan. Setiap episod dapat menonjolkan bakat dan keserasian pelakon di mana ia menyelitkan pelbagai emosi. Ade satu part mse nk selamatkan Lee Gyum, Saimdang, geng gelandangan, ank sedara Lee Gyum & kwn2 gangster Lee Gyum pn ada sma.. nmpk dorg bersatu utk lpskan Lee Gyum.  


1. Lee Young Ae - Shin Saimdang ( Best Actress) 

* Boleh sampaikan watak dgn sgt baik ( sy mmg peminat dia sejak drama Jewel In The Palace dlu) 
 * Kt sini blh nmpk yg Saimdang ni seorg pmpn yg lembut, penyabar sgt org nye even dpt tau suami ada pmpn lain, baik sbb dia sllu nk tlg org even dia pn sush, tegas jgk kdg2, degil pn ye jgk sbb ada satu scene tu Lee Gyum smpai ckp ank dia degil ikut perangai Saimdang. 
* Sgt suka ble ada scene dgn Lee Gyum. Nmpk yg dia mmg cinta dkt Lee Gyum tp tpksa pura2 konon tak cinta. Tp ble last mse dkt gunung tu, dia luahkan jgk yg dia mmg cinta dkt Lee Gyum. 
* Saimdang ni kalo ikut dalam drama, sape2 yg tgk dia msti tpukau sbb dia cntik. * Dipendekkan cerita, lakonan dia mmg bgs la & sgt2 mempesonakan. Ske tgk dia pakai baju hanbok tu… mmg cntik btl la… 

 2. Song Seung-heon - Lee Gyum (Best Actor) 
* Kalo ikut dlm drama ni digambarkan dia mcm agak melulu sikit dlm tindakan dia. Tu sbb Saimdang xbgtau kt dia apa yg jd. Kalo x, mau dia wat havoc kt istana mcm dia wat lps dpt tau King yg suruh Min Chi Hyung bunuh dia dgn Saimdang. 
* Tp ske watak Lee Gyum ni sbb dia mmg tunjukkan btl2 yg dia mmg syg & cinta mati dkt Saimdang smpai sanggup buat ape aje utk tlg Saimdang even dorg xbsame. 
* Lee Gyum ni walaupun nmpk kasar tp dia romantic jgk. Sy ske btl bila dia pandang Saimdang. Nmpk cm dia btl2 cinta la… kdg2 pandangan dia mcm nmpk sayu.. 
* Lee Gyum ni kelakar kdg2, sllu sgt buli ank sedara wat mcm2 keja tp sbnrnye dia baik. 




3. Aspek teknikal (Lakon layar, teknik pengarahan, sinematografi)   (8/10)

Teknik penyusunan setiap episod tu mcm xbpe nk bgs sbb sy tgk kedua-dua versi utk drama ni, 1 versi SBS & 1 lg international. Bile tgk utk kedua2 versi ni, dia akn ada yg xsama. Cth nye utk versi SBS xde tunjuk family Saimdang berkabung, juz tnjuk Saimdang jln sorg2 & ttbe muncul dgn Lee Gyum dkt Itali. Berbeza dlm versi international, ade tunjuk scene tu & bru sy phm yg Saimdang dh mati. Mungkin di sbbkan episod dipendekkan jd 28 episod itu yg buatkan pengarah terpaksa edit semula scene2 tu..


Image result for geumgang mountain

Sinematografi dia cantik dan sangat sesuai utk each scene. Saya plg ske view dr gunung mse zaman joseon. Mmg pemandangan dia tersangat cntik. Tp skrip sedikit mengecewakan utk 2-3 episod yg terakhir tu. Saya berharap sgt Ji Yoon dpt interaksi dgn ketua RADE tp sbnrnye xde pn. RADE tu juz watak cameo shj yg dok amik gambo je. Frust ble akhirnya husband Ji Yoon tu xmati pn. Dan br sy phm, drama ni fokus pd kisah hidup Saimdang & Lee Gyum je.. so ending nye yg sy dpt simpulkan, dorg berdua mati bersama2 dgn cinta dorg yg sejati tu. 


4. Skor muzik (5/5)

1. Kim Yoon Ah – Kite 
2. Lyn - Whenever, Wherever 
3. Zia – Why 
4. Lee Soo - Everlasting Love 

Antara OST yg sy ske dlm drama ni & terngiang2 bila tgk drama ni. Kira nye lagu OST ni sesuai lah dgn drama ni

5. Kebarangkalian untuk tontonan semula (4/5)


Rating Keseluruhan Drama:  (8+10+8+5+4) =35/4=8.75)

No comments:

Post a Comment